“Mία μέρα χωρίς τέλος”

Πιτσιρίκο, τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα είναι ατελή και όχι αποτελεσματικά για όλους, όπως επισημαίνει το Skynews.

Mάλιστα, η πρόεδρος της Ομάδας Δράσης για τον Εμβολιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο Kate Bingham με άρθρο της στο Lancet προειδοποίησε ότι, αν και για πρώτη φορά η ανθρωπότητα περιμένει με τόση ανυπομονησία ένα εμβόλιο που φαντάζει ως η μοναδική λύση για το τέλος της πανδημίας, δεν θα πρέπει να υπάρχει υπεραισιοδοξία, διότι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για όλους και η δράση του να μην κρατάει για πάρα πολύ.

“Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε ποτέ εμβόλιο, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, ούτε υπεραισιοδοξία” έγραψε χαρακτηριστικά η Bingham, εξηγώντας ότι “η πρώτη γενιά εμβολίων είναι συνήθως ατελής και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να μην εμποδίζουν τη μόλυνση από τον ιό, αλλά απλά να μειώνουν τα συμπτώματα της Covid 19, ενώ ούτε αυτό το τελευταίο θα ισχύει για όλους τους ασθενείς”.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι στόχος της Ομάδας Δράσης για τον Εμβολιασμό που συστάθηκε εντός του 2020 στη Βρετανία, είναι να δώσει στη χώρα τις καλύτερες πιθανότητες για να προμηθευτεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι μπορεί και όλες οι προσπάθειες παρασκευής εμβολίων να αποτύχουν.

Το άρθρο της -με το οποίο συμφωνούν από τη βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι ακόμα κι αν έχει βρεθεί εμβόλιο ως τα Χριστούγεννα, η προστασία που θα παρέχει, παραμένει αμφίβολη- δημοσιεύτηκε τη στιγμή που ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έγραψαν επίσης στο Lancet ότι είναι απαραίτητη μία σύγκριση των υποψήφιων εμβολίων, έτσι ώστε μόνο τα πιο αποτελεσματικά εξ αυτών να παρασκευαστούν.

Η επικεφαλής καθηγήτρια της συγκεκριμένης μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Susanne Hodgson υποστήριξε ότι “είναι απίθανο μόνο ένα εμβόλιο να επικρατήσει τελικά και θα πρέπει να προωθηθούν τα πιο αποτελεσματικά”.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 200 υποψήφια εμβόλια με τα 44 να είναι στη φάση των κλινικών δοκιμών και από αυτά τα εννέα έχουν ήδη μπει στην τρίτη φάση, δηλαδή, δοκιμάζονται σε χιλιάδες ανθρώπους, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen υποστηρίζει ότι η παράδοση εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσε να αρχίσει τον Απρίλιο του 2021, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Oι μεγάλες ποσότητες θα αρχίσουν να παραδίδονται τον Απρίλιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ursula von der Leyen, κάνοντας λόγο για αποστολές 50 εκ. εμβολίων τον μήνα στην ΕΕ.

Από όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό ότι κανείς δεν θα πρέπει να υπολογίζει άμεσα στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό και ότι δεν θα είναι απόλυτα αποτελεσματικό.

Μάλλον, δεν πρόκειται να εξαλείψει και την Covid 19, αλλά ακόμα κι αν γίνει εποχική -όπως η γρίπη- θα είναι μεγάλη υπόθεση.

Θα έχει τελειώσει η πανδημική φάση πια και ένας εποχικός κορωνοϊός δεν θα προκαλεί πλέον μεγαλύτερο προβληματισμό από ό,τι οι ιοί της γρίπης.

Και μέχρι να γίνει ο κορωνοϊός εποχικός, μέχρι να μάθει να τον αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό μας, θα ζούμε πηγαίνοντας από το ένα lockdown στο άλλο; Ρητορικό είναι το ερώτημα.

Και την καλύτερη απάντηση έδωσε το πρωτοσέλιδο της Liberation, που με αφορμή τη σκληρή καραντίνα που επέβαλε ο πολιτικός νάνος Μακρόν, έγραψε: Μία μέρα χωρίς τέλος.

Γιατί αυτό είναι η καραντίνα, μία μέρα χωρίς τέλος.

Η γαλλική εφημερίδα διευκρινίζει, βέβαια, ότι σε αντίθεση με την περασμένη άνοιξη, αυτή τη φορά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ θα συνεχιστεί και ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι Γάλλοι πολίτες, όμως, θα μπορούν να βγαίνουν μόνο μία ώρα τη μέρα και ένα χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι τους.

Θα απαγορεύεται, επίσης, να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή από την περιφέρεια που βρίσκονται.

Για τους επόμενους μήνες -γιατί μπορεί η φασιστική καραντίνα να έχει ισχύ μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, αλλά είναι απίθανο να μην παραταθεί χειμωνιάτικα- οι Γάλλοι θα ζουν μία μέρα χωρίς τέλος.

Και αυτά στην -υποτίθεται- πατρίδα της ελευθερίας, τη Γαλλία.

Ότι η καραντίνα συνιστά αποτυχία της στρατηγικής Μακρόν γράφει και η Le Monde.

Παρεμπιπτόντως, η φαεινή ιδέα του ολίγιστου Μακρόν να κάνει αντίσταση με τις γελοιογραφίες του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια, είχε ως συνέπεια κι άλλους νεκρούς από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Εν κατακλείδι, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου θα επιτρέπεται πλέον μόνο όποια δραστηριότητα αποφέρει κέρδος.

Και θα πρέπει να δίνεις κυριολεκτικά μάχη για να πας μία βόλτα, μία εκδρομή στην εξοχή, ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά θόλωσε και η θάλασσα με τη βροχή και τον νοτιά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Ο βοριάς άργησε μια μέρα.

Κυριολεκτικά δεν φαινόταν τίποτα στον βυθό, αν και καταδυόμενος 4-5 φορές, στην τύχη φωτογράφισα έναν σπάρο, έναν κακαρέλο, ένα θηλυκό γαϊτανούρι και έναν αχινό.

Αλλά επειδή οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν έλεγαν και πολλά, έβαλα τις γάτες, που κάνουν παρέα με τα σκυλιά.

Βαγγέλης Σπανός

Y.Γ. Λένε όλοι, Πιτσιρίκο, ότι το δεύτερο κύμα είναι χειρότερο από το πρώτο, όμως, οι θάνατοι είναι κατά 1/4 περίπου λιγότεροι, τουλάχιστον στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Παρεμπιπτόντως, με το μερικό lockdown που εφαρμόζει τώρα η Γερμανία έχει πιο χαλαρά μέτρα από την Ελλάδα. Επίσης, δεν είχε ούτε την άνοιξη καραντίνα, καθώς οι Γερμανοί δεν έστελναν sms για να βγουν από το σπίτι, ούτε έβγαιναν μόνο για ψώνια, γιατρό/φαρμακείο, τράπεζα ή σωματική άσκηση. Δηλαδή, στη Γερμανία υπήρχε μία κατάσταση ανάμεσα στη Σουηδία και τις χώρες που εφάρμοσαν καθολική καραντίνα. Κάτι που φυσικά δεν διευκρίνισαν ποτέ τα ΜΜΕ, που παίρνουν ραβασάκια από τον Κυριάκο. Ε, 20 μύρια τους έσκασε και άλλα 2 τώρα, να μην γράφουν και λένε ό,τι γουστάρει εκείνος; Δημοκρατία έχουμε.

(Αγαπητέ φίλε, δεκάδες χιλιάδες Παριζιάνοι εγκατέλειψαν χτες το Παρίσι, ενόψει του νέου λοκντάουν. Γιατί αν είναι να ζεις σαν φυλακισμένος, καλύτερα να είσαι στην εξοχή, για να βλέπεις τον ουρανό, τον ορίζοντα, τα δέντρα και την θάλασσα. Γι’ αυτό την έκανα κι εγώ από την Αθήνα, πριν το λοκντάουν που έρχεται. Και από την ημέρα που έφυγα από την Αθήνα, μάσκα έχω φορέσει μόνο τη μια φορά που πήγα στο σούπερ μάρκετ. Αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν θα υπάρξει σύντομα. Κι όταν θα υπάρξει, μπορεί να μην υπάρχει πια κορωνοϊός. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.