Μάσα

Γεια σου, φίλε μου Πιτσιρίκο! Να ξεκινήσω με τα περαστικά μου στον φίλο Δημήτρη από το Βερολίνο. Όλα τα πράγματα στην ζωή, όμορφα και άσχημα, είναι προσωρινά και παύουν να είναι απλά. όταν σταματούν να μας αφορούν.

Είναι αυτή η “αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι” που τόσο υπέροχα περιέγραψε στο ομώνυμο βιβλίο του ο Μίλαν Κούντερα.

Άλλωστε, η περιπέτεια με τον κορονοϊό -που ακόμα δεν λέει να περάσει- απέδειξε πως το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να σοκάρεται με την αδυναμία του απέναντι στις δυνάμεις της φύσης (ασθένειες, σεισμούς, και κάθε λογής άλλες καταστροφές) αλλά εξακολουθεί να αποδέχεται νηφάλια και στωϊκά την χειραγώγησή του από τους ισχυρούς, την δύναμη των οποίων αμέσως αναγνωρίζει, υπακούει και σε πολλές περιπτώσεις θαυμάζει.

Τίποτα στις αντιδράσεις μας δεν είναι αντάξιο της ανθρώπινής μας φύσης, όπως φυσικά μαθαίνουμε και θέλουμε να πιστεύουμε.

Η ανθρώπινη ιστορία, όμως, μας διαψεύδει με τρόπο εκκωφαντικό. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Άδικη, μισαλλόδοξη και εκδικητική, βουτηγμένη μέσα στην ματαιοδοξία και στην δίψα για επιβολή ή υποταγή.

Η ιστορία του Homo Sapiens στον πλανήτη Γη βρίθει από παραδείγματα …απάνθρωπης συμπεριφοράς.

Ίσως πολλοί να μην το γνωρίζουν ή να μην το συνειδητοποιούν ποτέ, αλλά για αρκετές χιλιάδες χρόνια το είδος μας συνυπήρχε με άλλα είδη ανθρωπων όπως οι Homo Neanderthalensis στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, οι Homo Erectus στην Ασία, οι Homo Denisovan στην σημερινή Σιβηρία και οι Homo Floresiensis στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας.

Κανένα από αυτά τα είδη ανθρώπων δεν πέρασε το κατώφλι της ιστορίας. Μονάχα ο Homo Sapiens, δηλαδή εμείς.

Κι από όσα γνωρίζουμε, δεν έπεσε κανένας μετεωρίτης πάνω στην Γη που να προκάλεσε την εξαφάνισή τους.

Οι μετεωρίτες, επίσης, δεν ευθύνονται για την εξαφάνιση εκατοντάδων ζώων και φυτών κάθε χρόνο με τους ρυθμούς να έχουν αυξηθεί κατά 1.000 τουλάχιστον φορές τα τελευταία 20 χρόνια, όπου ο καπιταλισμός και η ανάπτυξη θριαμβεύουν.

Οπότε, με ποια κριτήρια χαρακτηρίζουμε κάτι απάνθρωπο; Όλα ανθρώπινα είναι.

Εμένα, πλέον, μεγαλύτερη έκπληξη μου προκαλούν οι όμορφες συμπεριφορές των ανθρώπων παρά οι σκληρές κι απόλυτα ανήθικες.

Διαβάζω, για παράδειγμα, σήμερα μια ιστορία ανατριχιαστική. Ένα ακόμα προσφυγόπουλο χάνεται στα νερά του Αιγαίου σε ένα ακόμα περιστατικό όπου τα ερωτηματικά για την συμπεριφορά της ελληνικής ακτοφυλακής είναι ξανά πολλά.

Ο πατέρας του πνιγμένου παιδιού διασώζεται και σχεδόν αμέσως φυλακίζεται ως υπεύθυνος για τον θάνατο του παιδιού του λόγω αμέλειας.

Ποιος αντιδρά; Ποιος θυμώνει με περιστατικά σαν αυτό τώρα πια; Κανείς. Έχουμε συνηθίσει τα πάντα και σε όλα.

Κορονοϊός, όπως η μπάλα. Πόσοι πέθαναν και πόσοι διασωληνώθηκαν σήμερα, αντί για το πώς κερδήθηκε ή χάθηκε το άλφα ή το βήτα παιγνίδι, κι αν οι αλλαγές που έκανε ο προπονητής ήταν σωστές ή λανθασμένες.

Με την ίδια λογική, διάφορα θέματα συζήτησης στο ίδιο background μιας συνειδητής αδιαφορίας που αγγίζει τα όρια της συνενοχής.

Είναι αυτό που έγραψες κι εσύ για μία ακόμα φορά. Όταν δικαιοσύνη δεν υπάρχει και επιπλέον κανείς δεν απαιτεί την απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων και της κοινωνίας συνολικά, τότε ο βόθρος αργά ή γρήγορα ξεχειλίζει και μετά είτε βρίσκεις τον τρόπο να την κάνεις, είτε προσποιείσαι ότι δεν μυρίζει.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, απλά τρελαίνεσαι.

Όπως με όλα, έτσι και με τον κορονοϊό, τα πάντα έγιναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά τα πήρε ο διάολος και τα σήκωσε.

Θα ήταν άραγε διαφορετικά τα πράγματα αν δεν άνοιγε ο τουρισμός τον περασμένο Ιούλιο ή όχι;

Και τι σημασία, αλήθεια, έχει αυτή η συζήτηση;

Η Ελλάδα δεν είναι η Αλβανία του Χότζα, με κάποιο τρόπο ο ιός θα περνούσε τα σύνορα και η πανδημία θα έφτανε και στον …ευλογημένο από τον Μωυσή τόπο.

Έτσι, κουβεντιάζουμε για το ζήτημα του τουρισμού, όπου υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, αλλά η ραγιάδικη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού Θεοχάρη να αποδεχτεί τον ωμό εκβιασμό της TUI και να υπαναχωρήσει στο θέμα του αρνητικού τεστ πριν την είσοδο των τουριστών στην χώρα δεν συζητήθηκε, ούτε τώρα συζητείται, από κανέναν.

Για να επανέλθω, όμως, στην πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, η συμπεριφορά της κοινωνίας σε μείζονα για αυτήν ζητήματα μοιάζει να είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης που ελέγχει ή/και κατευθύνει τα ΜΜΕ.

Στην Ελβετία πχ δεν υπάρχει ούτε πανικός, ούτε υστερία, ούτε lockdown.

Σε μια χώρα 7.5 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουμε καταγράψει συνολικά 243.000 κρούσματα και 3.112 θανάτους.

Σήμερα υπήρχαν 8.200 νέα κρούσματα, 99 νέοι θάνατοι, ενώ άλλοι 498 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Φανταστείτε παρόμοια κατάσταση και παρόμοιους αριθμούς στην Ελλάδα. Θα επιβαλλόταν απαγόρευση της κυκλοφορίας 18 ώρες το 24ωρο και μονάδες τεθωρακισμένων θα είχαν λάβει θέσεις στους κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Εδώ, πάντως, κατά την διάρκεια του προηγούμενου lockdown κυκλοφορούσαμε ελεύθερα χωρίς SMS και άλλες αηδίες, ενώ στην χώρα που κυβερνά η σοβαρή Μαρί Λεπέν, ο συνταγματάρχης Μακρόν, σε κυνηγούσαν με drones και έκοβαν πρόστιμα σωρηδόν, αν είχες ξεχάσει να στείλεις SMS πριν βγάλεις τον σκύλο βόλτα ή αν σε έβρισκαν μακρύτερα απο ένα χιλιόμετρο από την οικία σου -είχες δεν είχες άδεια εξόδου- με το γνωστό και στην Ελλάδα σύστημα του SMS.

Όπως όμως έγραψα και στην αρχή, τα πάντα είναι προσωρινά. Το ίδιο και εμείς. Μόνο που συχνά η “αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι” μας τσακίζει τα κόκαλα και μας ξαπλώνει κάτω.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ.1 Μεγάλη προβολή πήρε το θεμα της παρασκευής του εμβολίου απο την Pfizer και δικαιολογημενα, αφού η τεχνολογία m-RNA που χρησιμοποιεί ανοίγει δρόμους για την παρασκευή εξαιρετικά ισχυρών εμβολίων -και θεραπειών- για μια σειρά παθήσεις στο κοντινό μέλλον. Όμως το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρόκειται να κάνει την διαφορά στις ζωές μας πριν από την άνοιξη του 2022. Πέρασε όμως στα ψηλά η παρασκευή από την Lilly ένός φαρμάκου -μονοκλωνικά αντισώματα ενάντια στον ιό- το οποίο έλαβε προσωρινή έγκριση από τον FDA και δυνητικά μπορεί να κάνει άμεσα την διαφορά.

Υ.Γ.2 Διαδίδεται ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται για πραξικόπημα και ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία στον Μπάιντεν. Φυσικά, πρόκειται για ενορχηστρωμένα fake news των έγκριτων αμερικανικών ΜΜΕ που στηρίζουν όλα Μπάιντεν, προκειμένου να εξουδετερωθεί κάθε πιθανότητα δικαίωσης των ενστάνσεων που έχουν καταθέσει στα δικαστήρια οι Ρεμπουπλικάνοι. Βέβαια, οι προοδευτικοί φωστήρες στην Δύση ξεχνούν να πουν ότι ο πόλεμος ήταν πάντοτε η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση μια σοβαρής οικονομικής κρίσης και για την ενοποίηση μιας διχασμένης κοινωνίας. Ισως ο …τρελός να προλάβει να προετοιμάσει το έδαφος, προκειμένου να δώσει το αναγκαίο άλλοθι στον Μπάιντεν, προκειμένου να επιτεθεί στο Ιράν με τον καινούργιο χρόνο. Ίδωμεν.

Υ.Γ.3 Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χρεοκοπημένης κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκτός από τα Γαλλικά Rafale, περιλαμβάνει και απόκτηση ακατάλληλων για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ελλάδας· αν και εφόσον, βέβαια, θελήσει να υπερασπιστεί τα οικονομικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να ζήσει ημέρες Σημίτη, Άκη και Γιάννου με τα καινούργια εξοπλιστικά. Με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821, η Αγία Οικογένεια έχει βγάλει πιάτα και μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι κι ετοιμάζεται να φάει ξανά μέχρι σκασμού. Καλή όρεξη και καλή χώνεψη λοιπόν στους κοτζαμπάσηδες της καρδιάς των νεο-Ελλήνων.

(Φίλε Ηλία, κανείς δεν νοιάζεται για τις ανθρώπινες ζωές. Το πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πως αντιλαμβάνεται ότι, αν οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι πάρα πολλοί, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έχει πανικοβληθεί και δεν ξέρει τι κάνει. Ας πρόσεχαν, όμως. Βιάστηκαν την περασμένη άνοιξη να πανηγυρίσουν πως κατατρόπωσαν τον κορωνοϊό, ενώ ήξεραν πως ο κορωνοϊός δεν είχε έρθει ακόμα ουσιαστικά στην Ελλάδα. Ο κορωνοϊός ήρθε ουσιαστικά στην Ελλάδα με το άνοιγμα του τουρισμού. Το άνοιγμα του τουρισμού έστειλε και το λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, αφού, όταν ανοίγεις τη χώρα στον τουρισμό -και μάλιστα χωρίς σοβαρό έλεγχο στους τουρίστες- στέλνεις το μήνυμα στην κοινωνία πως όλα είναι καλά. Η υστερία του πρώτου lockdown και οι θριαμβολογίες δημιούργησαν λανθασμένες εντυπώσεις στην ελληνική κοινωνία, ενώ όλοι ήξεραν πως το ΕΣΥ ήταν ήδη διαλυμένο. Και τώρα, έρχεται η καταστροφή. Η ψυχραιμία δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο των Ελλήνων. Εγώ, χωρίς να είμαι έξυπνος και χωρίς να έχω πάρει χρήματα από τη λίστα Πέτσα, είχα γράψει από τις αρχές Απριλίου τι θα συμβεί στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Απορώ πώς δεν το έβλεπαν όλοι. Αφού το είχα γράψει, δεν νιώθω έκπληξη τώρα. Ήταν αναμενόμενο. Πάντως, τώρα οι κάτοικοι της Αθήνας είναι έτοιμοι να κάνουν μπαμ, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι σε δραματική κατάσταση. Θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα φετινά Χριστούγεννα αλλά και όλος ο χειμώνας. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.