Σχεδόν 50 φόνοι από ενδοοικογενειακή βία και άλλες 26 χιλιάδες θύματα από τα μέτρα καραντίνας στη Βρετανία

Πιτσιρίκο, η ενδοοικογενειακή βία οδήγησε σε σχεδόν 50 θανάτους κατά την πρώτη καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ανησυχία μεγαλώνει, όσο αυξάνονται και οι κλήσεις στη γραμμή βοήθειας και τώρα κατά το δεύτερο lockdown, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Από τις 23 Μαρτίου και ως τις αρχές Ιουλίου, καταγράφηκαν 35 δολοφονίες γυναικών από τους άνδρες τους και είναι ακόμα υπό έρευνα άλλα 12 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με μοιραία κατάληξη στο ίδιο διάστημα.

Στη δεύτερη καραντίνα πλέον, δεν καταγράφονται τόσες καταγγελίες, όσες το πρώτο τρίμηνο των περιορισμών για τον κορωνοϊό, όταν είχαν γίνει 40 χιλιάδες κλήσεις στη γραμμή βοήθειας Refuge.

Στο πρώτο lockdown καταγράφηκαν επίσης 195 περιστατικά παρενόχλησης μέσω της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας, που αυξήθηκε εξαιτίας των ιδιόμορφων συνθηκών που επικράτησαν.

Οι υπηρεσίες βοήθειας Refuge δημοσίευσαν 25 συνεντεύξεις θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να διαπιστωθεί τι πρέπει να γίνει για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Βασικά, χρειάζονται πιο ασφαλή σπίτια, αλλά και να βρουν μία στέγη όσα θύματα κατέληξαν στον δρόμο κατά την πρώτη καραντίνα.

Χρειάζεται, επίσης, καλύτερη φροντίδα ψυχικής υγείας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναφέρουν πώς στήριξαν τέσσερις γυναίκες οι οποίες αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν κατά την πρώτη καραντίνα.

Από τις συνεντεύξεις έγινε γνωστό ότι πολλά άτομα καθυστέρησαν να λάβουν τις κρατικές αποζημιώσεις για το ότι μπήκαν σε αναστολή εργασίας.

Επίσης, η καραντίνα δεν θα πρέπει να αποτελεί ελαφρυντικό για τους άνδρες που ασκούν βία, παρά το γεγονός ότι αυξάνει τις πιθανότητες να το κάνουν.

Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι την πρώτη εβδομάδα του lockdown δέκα γυναίκες είχαν δολοφονηθεί, ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του Μαρτίου.

Τον επόμενο μήνα, άλλες οκτώ γυναίκες δολοφονήθηκαν και υπάρχουν υποψίες ότι και τρεις ακόμα ήταν θύματα εγκληματικής ενέργειας.

Μία επιζήσασα, η Σάρα (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), αποκάλυψε ότι πριν την πανδημία εγκατέλειψε τον χειριστικό σύντροφό της και ξεκίνησε μία δικαστική διαδικασία για την επιμέλεια του γιου τους.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εκείνος εμφανιζόταν συχνά στην πόρτα του σπιτιού της απρόσκλητος και γρήγορα ξέσπαγε καυγάς.

“Δεν είχα πού να πάω, φοβόμουν μέσα στο ίδιο μου το σπίτι, αλλά φοβόμουν και να φύγω από αυτό” ανέφερε η Σάρα, που με την αστυνομία να κάνει 25 λεπτά να φτάσει κάθε φορά που την καλούσε, εγκατέστησε τελικά μία εφαρμογή στο κινητό για να ειδοποιεί επιλεγμένες επαφές της σε ανάλογες περιπτώσεις, ενώ αργότερα απευθύνθηκε και στη γραμμή βοήθειας Refuge.

To bankingnews.gr γράφει επίσης -επικαλούμενο το ΒΒC- ότι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού πέθαναν σπίτι τους 26 χιλιάδες άνθρωποι στη Βρετανία από καρδιακά επεισόδια (κυρίως άνδρες) και από άνοια ή αλτσχάιμερ (κυρίως γυναίκες), ενώ μειώθηκαν κατά 40% στην Αγγλία και κατά 25% στην Ουαλία αυτοί οι θάνατοι στα νοσοκομεία, επειδή ο κόσμος φοβόταν να πάει ή δεν γινόταν δεκτός.

Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2020, υπήρχαν 24.387 περισσότεροι θάνατοι απ’ ό,τι αναμενόταν σε σπίτια στην Αγγλία και άλλες 1.644 στην Ουαλία

Γίνεται κατανοητό ότι και στην Ελλάδα θα υπάρχουν μάλλον εκατοντάδες θάνατοι από τα μέτρα της καραντίνας που “σώζει” ζωές, όπως μας λένε οι κρατικοδίαιτοι πολιτικοί και οι επίσης κρατικοδίαιτοι δημοσιογράφοι και ειδικοί.

Και το χειρότερο είναι ότι θα είμαστε ακόμα για μήνες σε διάφορες μορφές απάνθρωπης καραντίνας.

Κι αυτό διότι η επίδραση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα φανεί το καλοκαίρι του 2021 και η ζωή θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς τον χειμώνα του 2022, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τον καθηγητή Ugur Sahin συνιδρυτή της εταιρίας BioNTech.

H BioNTech και η Pfizer, που αναπτύσσουν το εμβόλιο, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι είναι κατά 90% αποτελεσματικό, ενώ ήδη έχει χορηγηθεί σε 43 χιλιάδες εθελοντές.

Ο Sahin περιμένει περισσότερες αναλύσεις για να διαπιστώσει αν το εμβόλιο θα μειώνει τη μετάδοση του ιού ακόμα και κατά το ήμισυ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ελαττωθούν σημαντικά τα κρούσματα, αλλά και αν θα σταματάει την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων θα μειωθεί με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο όχι κατά 90%, σίγουρα, όμως, κατά 50%, αλλά ακόμα κι αυτό το ποσοστό θα οδηγήσει σε μεγάλη ύφεση την πανδημία” ανέφερε ο καθηγητής Ugur Sahin στο BBC.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παραλάβει 10 εκ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου και άλλα 30 εκ. προσεχώς.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων.

Προτεραιότητα θα έχουν οι τρόφιμοι και το προσωπικό των γηροκομείων, οι επαγγελματίες υγείας και όσοι είναι άνω των 80 ετών.

Μετά θα εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι με βάση την ηλικία τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Sahin δεν πιστεύει ότι θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής την άνοιξη, όπως είχε πει πρόσφατα ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης John Bell.

Σύμφωνα με τον Sahin, αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα αρχίσει να παραδίδεται στο τέλος του 2020 ή, στις αρχές του 2021, με στόχο να παραδοθούν 300 εκ. δόσεις παγκοσμίως ως τον Απρίλιο.

Με μία τέτοια ποσότητα και με το καλοκαίρι να βοηθάει, καθώς μειώνεται ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού, το επόμενο φθινόπωρο και τον επόμενο χειμώνα θα έχει φανεί μία σημαντική επίδραση του εμβολίου.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προγράμματα εμβολιασμών ως το φθινόπωρο του 2021.

Ο καθηγητής Sahin υποστήριξε ότι τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα φανεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους, ενώ δεν γνωρίζει πόσο θα κρατάει η ανοσία.

Μέχρι στιγμής, το εμβόλιο έχει ήπιες παρενέργειες όπως πόνο στο μπράτσο και μέτριο πυρετό και είναι ένα από τα 11 συνολικά που βρίσκονται στην τελική φάση των δοκιμών.

Αν πάρει έγκριση, τότε το NHS θα αρχίσει να το διαθέτει από τον Δεκέμβριο, ωστόσο, υπάρχει μία ανησυχία ότι μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορεί να καταστήσουν μελλοντικά εμβόλια αναποτελεσματικά.

Αυτή η ανησυχία προέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι 12 άνθρωποι έφεραν στέλεχος του ιού που είχε εντοπιστεί σε μινκ στη Δανία.

Μάλιστα, η καθηγήτρια ιολογίας Wendy Baclay ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ο φόβος μήπως τα εμβόλια που αναπτύσσονται δεν αποδειχτούν τελικά τόσο αποτελεσματικά, διότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται.

Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι τα εμβόλια δεν θα δουλέψουν και καθόλου.

Η Μοderna ανακοίνωσε επίσης ότι το δικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5%, καθώς μόλις 95 άτομα αρρώστησαν με Covid 19 επί συνόλου 30 χιλιάδων -το 42%, μάλιστα, ήταν ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών ή είχαν υποκείμενα νοσήματα- που εμβολιάστηκαν, όπως αναφέρει η Liberation.

Ανάμεσα στους 95 ασθενείς οι 90 είχαν πάρει το placebo (δηλαδή, δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά δεν το ήξεραν) και 11 εξ αυτών αρρώστησαν βαριά, ενώ μόλις πέντε που είχαν εμβολιαστεί νόσησαν ελαφρά.

“Θα νικήσουμε τον κορωνοϊό” είπε ο πρόεδρος της Μοderna για το εμβόλιο που έχει το πλεονέκτημα ότι φυλάσσεται και σε θερμοκρασίες ενός κανονικού ψυγείου (2 ως 8 βαθμοί), ενώ μόνο κατά τη μεταφορά του χρειάζεται ψύξη -20 βαθμών, στους οποίους μπορεί να αποθηκευτεί και για έξι μήνες.

Αντίθετα, το εμβόλιο της Pfizer που έχει επίσης 90% αποτελεσματικότητα, διατηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά, ο ανταγωνισμός για τα εμβόλια κορυφώνεται, καθώς και οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι το δικό τους εμβόλιο το Sputnik 5 έχει αποτελεσματικότητα 92%.

Η Κίνα που βοήθησε στην παρασκευή του ρώσικου εμβολίου, έχει αναπτύξει και δύο δικά της, με τα οποία έχουν ήδη εμβολιαστεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες της.

Δύο εμβόλια προσπαθεί να παρασκευάσει και η Κούβα, αλλά θα αργήσουν να διατεθούν στο ευρύ κοινό.

Σε αυτά ποντάρουν, ωστόσο, οι φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής και μάλιστα το ένα θα χορηγείται από τη μύτη – όχι με σύριγγα και ένεση φυσικά, αλλά σαν εναιώρημα – και θα αποτρέπει τη μόλυνση του βλεννογόνου από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα, εξάλλου, με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στο Μιλάνο ο κορωνοϊός ήταν στην Ιταλία από τον Σεπτέμβριο του 2019, όπως μεταδίδει το Reuters.

Eπισήμως, ο Sars Cov 2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ στην Ιταλία ο πρώτος ασθενής με Covid 19 αναφέρθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2020.

Αλλά τα ευρήματα των Ιταλών ερευνητών έδειξαν ότι το 11,6% των 959 υγιών εθελοντών που έκαναν ακτινογραφία θώρακος για καρκίνο του πνεύμονα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Μαρτίου 2020 είχαν αναπτύξει αντισώματα για τον νέο κορωνοϊό πολύ πριν τις 21 Φεβρουαρίου.

Μία άλλη έρευνα με τεστ αντισωμάτων που έγινε στη Σιένα έδειξε επίσης ότι άνθρωποι είχαν αντισώματα για τον Sars Cov 2 πριν το επίσημο ξεκίνημα της πανδημίας στην Ιταλία και συγκεκριμένα από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2019, κάτι που σημαίνει ότι είχαν κολλήσει τον ιό από τον Σεπτέμβριο.

Το κύριο εύρημα της έρευνας ήταν ότι οι ασυμπτωματικοί αναπτύσσουν ισχυρά αντισώματα, κάτι που δείχνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να κυκλοφορεί για καιρό σε έναν πληθυσμό με χαμηλή θνητότητα, ωστόσο, δεν εξαφανίζεται, αλλά κάποια στιγμή επιταχύνεται η μετάδοσή του.

Σε όλα τα παραπάνω συνηγορεί το γεγονός ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 στη Λομβαρδία καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά γρίπης και πνευμονίας απ’ ό,τι συνήθως.

Έχει αναφερθεί ξανά ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε μήνες πριν γίνει αντιληπτός για πρώτη φορά στην Κίνα και χωρίς μέχρι τότε να επιβαρύνει νοσοκομεία και να χρειαστούν έκτακτα μέτρα, αλλά μικρή σημασία έχουν πλέον όλα αυτά.

Εκείνο που όλοι περιμένουν είναι πότε θα τελειώσει η πανδημία και στην Ιαπωνία υποστηρίζουν ότι θα κάνουν τα πάντα για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το καλοκαίρι του 2021 με ασφάλεια για τους θεατές, όπως ανέφερε στο Reuters η κυβερνήτης της ιαπωνικής πρωτεύουσας Yuriko Koike.

Η ίδια υποστήριξε ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι και μία νίκη επί του κορωνοϊού, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Thomas Bach, που βρίσκεται για δύο μέρες στην Ιαπωνία προκειμένου να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς τους τρόπους με τους οποίους θα διεξαχθούν με ασφάλεια οι αγώνες εν μέσω πανδημίας.

Πλάκα, θα έχει, πάντως, να γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο και να είμαστε στην Ελλάδα ακόμα σε καραντίνα. Αλλά όχι, θα είναι καλοκαίρι, οπότε θα έχουμε ανοίξει διάπλατα πάλι για τους τουρίστες.

Αν και τώρα καλοκαίρι είναι παρά το γεγονός ότι περάσαμε τα μέσα Νοέμβρη.

Όπως αποδεικνύεται από τις πάντα καλοκαιρινές ζαργάνες, που κολυμπάνε ακόμα, κρατώντας προς το παρόν μακριά τον ανεπιθύμητο χειμώνα.

Μακάρι να γινόταν ένα θαύμα και να συνεχίζονταν οι λιακάδες και οι μπονάτσες αδιάκοπα μέχρι το καλοκαίρι.

Τη μοναδική εποχή που φρέναρε τον κορωνοϊό.

Χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο το καλοκαίρι, τα κρούσματα ήταν μετρημένα σε μερικές δεκάδες και δεν υπήρχαν θύματα.

Με lockdown βάρβαρα σαν της Ελλάδας ή light όπως της Γερμανίας τα κρούσματα είναι πλέον δεκάδες χιλιάδες καθημερινά, γιατί τον κορωνοϊό δεν τον σταμάτησε πέρσι η καραντίνα, αλλά το καλοκαίρι.

Μιας και ο λόγος για Γερμανία, σιδερένιος να είναι ο Δημήτρης και να μην ανησυχεί ότι θα τους κλείσουν μέσα κι εκεί, άλλωστε, τα 16 ομόσπονδα κρατίδια δεν δέχτηκαν να γίνουν τα μέτρα πιο αυστηρά, ενώ δεν μπήκε και υποχρεωτικά η μάσκα στα σχολεία, αφού έχουν ακόμα δημοκρατία.

Πρόκειται επίσης για μύθο ότι η Μέρκελ είναι μία σκληρή πολιτικός.

Στην πραγματικότητα, η Μέρκελ ξέρει να κρατάει πολύ καλά τις ισορροπίες και αυτό κάνει ήδη για άλλη μία φορά.

Αν θέλουμε να βρούμε αυταρχικούς πολιτικούς, ας δούμε τον Μακρόν, τον Μητσοτάκη, τον Ορμπάν, τον Κουρτζ, τον Ερντογάν.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το θετικό είναι πως η κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία πλησιάζει -μέσω των εμβολίων- στο τέλος της. Βέβαια, έχουν προκληθεί -και προκαλούνται ακόμα- πολλά άσχημα για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Έβρεξε σήμερα το πρωί εδώ αλλά τώρα βγήκε ο ήλιος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.