Oι θάνατοι από φυματίωση μπορεί να αυξηθούν κατά 400 χιλιάδες, επειδή όλο το βάρος πέφτει στον κορωνοϊό

Πιτσιρίκο, ο πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador δεν θα συγχαρεί τον Joe Biden πριν τελειώσει και η νομική διαδικασία των εκλογών στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε προστριβή με την Ουάσινγκτον κατά τη μετάβαση της εξουσίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Βiden είναι ήδη ο νικητής των προεδρικών εκλογών, αφού κερδίζοντας στην πολιτεία της Πενσυλβάνια έφτασε και ξεπέρασε το όριο των 270 εκλεκτόρων που χρειάζεται.

Το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ με τις ετήσιες συναλλαγές τους να είναι πάνω από 600 δισ. δολ., οπότε δεν θέλει να διακινδυνεύσει με τίποτα αυτή τη σχέση.

“Θα περιμένουμε μέχρι να διευθετηθούν τα νομικά ζητήματα” ανέφερε, λοιπόν, ο Lopez Obrador, προσθέτοντας ότι “δεν μπορώ να συγχαρώ ούτε τον έναν υποψήφιο, ούτε τον άλλον”.

Ο Donald Trump έχει κάνει μία σειρά προσφυγών ενάντια στα αποτελέσματα, αλλά εκλογικοί αξιωματούχοι σε όλες τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι πουθενά δεν έχει αποδειχτεί κάποια απάτη.

Ο Μεξικάνος πρόεδρος είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα επιφυλακτικός, επειδή και ο ίδιος είχε κάνει λόγο για απάτη στις εκλογές του 2006 και του 2012, που έχασε πριν επικρατήσει τελικά στην τρίτη του προσπάθεια το 2018.

Η απροθυμία του να πάρει θέση για τις αμερικάνικες εκλογές αντιβαίνει προς τη στάση που είχε κρατήσει πέρσι, όταν συνεχάρη τον Evo Morales, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες πως επανεξελέγη με νοθεία στη Βολιβία.

Μεξικάνοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Lopez Obrador απλά δεν θέλει να προκαλέσει τον Trump, όσο ακόμα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

“Η Βολιβία δεν έχει 3.000 χιλιόμετρα σύνορα με το Μεξικό” ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να εξηγήσει την αντίφαση του προέδρου του στις δύο περιπτώσεις.

Ο Lopez Obrador χαρακτηρίζει την κίνησή του “πολιτικά συνετή”, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει καλές σχέσεις και με τον Trump και με τον Biden, τον οποίο γνωρίζει για πάνω από μία δεκαετία.

Κατά τη συνύπαρξή του με τον Trump, o Obrador προσπάθησε να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών προς τις ΗΠΑ.

Ο Lopez Obrador ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική του Trump στο μεταναστευτικό, κάτι που δεν ήταν εύκολο να κάνει και στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης η Ουάσινγκτον απέφευγε να τον κατηγορήσει για τις οικονομικές πολιτικές του στο Μεξικό.

“Ο Trump μας σεβάστηκε και τον ευχαριστούμε που δεν αναμίχθηκε στα εσωτερικά μας” δήλωσε ο αριστερών καταβολών πρόεδρος του Μεξικού.

Στο μεταξύ, η αβεβαιότητα παγκοσμίως και η οικονομική κρίση από την πανδημία μπορεί να οδηγήσουν σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, προειδοποιεί ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων Nick Carter, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε συνέντευξή του με την ευκαιρία τη Μέρα Μνήμης των Θυμάτων από τους Πολέμους, ο Carter υποστήριξε ότι “ζούμε σε μία εποχή που υπάρχουν αβεβαιότητα και ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και πολλές περιφερειακές συγκρούσεις, οι οποίες μπορούν να κλιμακωθούν”.

Ερωτηθείς αν υπονοεί τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο Βρετανός στρατηγός απάντησε ότι “υπάρχει κίνδυνος και θα πρέπει να το γνωρίζουμε και να το συνειδητοποιήσουμε αυτό”.

Ο Carter που έγινε αρχηγός του στρατού στη Βρετανία το 2018 είπε και ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε όσους πέθαναν στους προηγούμενους πολέμους και σαν προειδοποίηση προς εκείνους που μπορεί να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.

“Αν ξεχάσουμε τη φρίκη του πολέμου, μετά υπάρχει ο κίνδυνος να πιστέψουν οι άνθρωποι ότι ο πόλεμος είναι κάτι λογικό να συμβεί” πρόσθεσε ο ίδιος.

“Πρέπει να θυμόμαστε ότι, ακόμα κι αν η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, έχει έναν ρυθμό και αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν πριν τους δύο παγκόσμιους πολέμους υπήρχε μία κλιμάκωση που οδήγησε σε λανθασμένες επιλογές και τελικά σε συρράξεις τέτοιας κλίμακας, που ελπίζουμε να μην ξαναδούμε”.

Δεν ξέρω αν ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας θα οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο, σίγουρα, όμως, θα χαθούν εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι από άλλες ασθένειες και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά ο ΠΟΥ.

Για παράδειγμα, οι θάνατοι από φυματίωση μπορεί να αυξηθούν κατά 400 χιλιάδες, επειδή πολλοί γιατροί επιστρατεύονται για την Covid 19, όπως προειδοποιεί ο Guardian.

Ειδικά στη Νότια Αφρική, την Ινδία και την Ινδονησία γιατροί που ήταν επιφορτισμένοι με τη διάγνωση της φυματίωσης καλούνται τώρα να ασχοληθούν με ανθρώπους που έχουν κορωνοϊό.

Υπάρχει, επίσης, μείωση στον εξοπλισμό και τον προϋπολογισμό με συνέπεια να μένουν αδιάγνωστες πολλές περιπτώσεις φυματίωσης, σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ.

Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε 200 με 400 χιλιάδες επιπλέον θανάτους από φυματίωση μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η φυματίωση είναι η πρώτη αιτία θανάτου, όσον αφορά τις μολυσματικές ασθένειες, ξεπερνώντας τόσο το AIDS, όσο και την ελονοσία, ενώ προκαλείται από ένα βακτήριο το οποίο επιτίθεται στους πνεύμονες, αλλά μπορεί να πλήξει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ακόμα και τον εγκέφαλο.

Η ανθρωπότητα έζησε με την απειλή της φυματίωσης για μία χιλιετία, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήξεραν τους κινδύνους και πιστεύεται ότι η Νεφερτίτη και ο Φαραώ άνδρας της πέθαναν από αυτήν την ασθένεια το 1.330 π. Χ.

Στη σύγχρονη εποχή περίπου 10 εκ. άνθρωποι παθαίνουν φυματίωση κάθε χρόνο και το 1,5 εκ. εξ αυτών πεθαίνει.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι ο πλανήτης θα κινδυνεύσει πλέον από μία επιδημία φυματίωσης, κι ενώ ευελπιστούσε να έχει εξαλείψει την ασθένεια ως το 2030.

Οι ασθενείς μπορούν να ιαθούν, αρκεί να γίνει έγκαιρα η διάγνωση, ενώ οι προσπάθειες για την εξάλειψη της νόσου που άρχισαν το 2015, μειώνοντας δραστικά τους θανάτους δεν έχουν πλέον την ίδια αποτελεσματικότητα, τόσο εξαιτίας της ευρείας χρήσης αντιβιοτικών κυρίως σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όσο και επειδή εμφανίστηκε ο κορωνοϊός.

Δεν είναι μόνο οι γιατροί που επιστρατεύονται για τον κορωνοϊό, αλλά και εξοπλισμός και ιατρικό υλικό που ήταν για τη φυματίωση, χρησιμοποιείται τώρα για την Covid 19.

Όλα αυτά οδήγησαν σε μείωση των διαγνώσεων φυματίωσης στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική και τις Φιλιππίνες, όπου καταγράφεται το 44% των παγκόσμιων περιστατικών της.

Για αυτό και οι θάνατοι από φυματίωση μπορεί να αυξηθούν κατά 200-400 χιλιάδες στην πενταετία, ενώ επειδή έχει πέσει τόσο πολύ βάρος στον κορωνοϊό αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στο κατά κεφαλήν εισόδημα και στον υποσιτισμό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που κρούει καμπανάκι σχετικά με τις παράπλευρες απώλειες που θα προκαλέσει ο τρόπος αντιμετώπισης της Covid 19.

Άλλωστε, και στην Ελλάδα υπάρχουν καταγγελίες για καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς και γενικά ασθενείς που καθυστέρησαν να λάβουν την απαιτούμενη περίθαλψη ή και να χειρουργηθούν επειδή όλο το βάρος έχει πέσει στον κορωνοϊό με δραματικές συνέπειες και για την υγεία και όχι μόνο για την οικονομία, την κοινωνία και την ψυχολογία.

Αυτό υποστήριξε και σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV ο καθηγητής του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης, δηλαδή, ότι, αν προστατεύονταν αποτελεσματικά οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες και δεν διακομίζονταν ελαφρά περιστατικά στα νοσοκομεία, η θνητότητα του κορωνοϊού θα έπεφτε από το 0,8% στο 0,1%, ακόμα κι αν ο υπόλοιπος πληθυσμός κυκλοφορούσε ελεύθερα.

Αναφέρθηκε επίσης και στους πολλούς θανάτους εξαιτίας της καραντίνας είτε καρδιοπαθών και καρκινοπαθών που δεν τυγχάνουν της απαραίτητης περίθαλψης, είτε από αυτοκτονίες, ενδοοικογενειακή βία, αλλά και τη φυματίωση που αναφέρει και ο ΠΟΥ.

Στην εκπομπή μίλησε και ο γιατρός και καθηγητής αιματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας που θεωρεί ότι το πρώτο lockdown ήταν επιβεβλημένο, αλλά το δεύτερο είναι πολιτικό και ταξικό, από την άποψη ότι είναι έξω και δουλεύουν εργάτες στη βιομηχανία κ.λ.π. και στο σπίτι όσοι τους καθοδηγούν, μεγαλοστελέχη κ.λ.π.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχουμε πανδημία, αλλά συνδημία, που σημαίνει ότι μία νόσος προκαλεί μεγάλο πλήγμα σε άρρωστους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και για αυτό πολλές φορές, ειδικά αν δεν υπάρξει έγκαιρη περίθαλψη, οι γιατροί δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν τον ιό, αλλά προβλήματα του οργανισμού που επιδεινώνονται.

Επίσης, προειδοποίησε ότι ο κορωνοϊός δεν θα τελειώσει την άνοιξη, ακόμα και με εμβόλιο και οι κυβερνήσεις πρέπει να τον αντιμετωπίσουν ιατρικά, εκφράζοντας και την ανησυχία του για το κατά πόσο το ΕΣΥ στην Ελλάδα είναι αποτελεσματικό.

Στην εκπομπή μίλησε και ο επικεφαλής του νοσοκομείου του Ρίου και μέλος της υγειονομικής επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος συμφώνησε σε πολλά με Ιωαννίδη, Γεροτζιάφα, όπως στο ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με lockdown, αλλά με άλλες μεθόδους, όπως μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση κ.λ.π., ωστόσο, η κατάσταση είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που ήταν αναπόφευκτο.

Σε ερώτηση αν χάσαμε χρόνο επτά μήνες, ο Γώγος απάντησε ότι κερδίσαμε περισσότερο χρόνο ανοιχτής κοινωνίας, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε οργανωθεί καλύτερα, αν και υπήρξε και κάποια ενίσχυση σε ΜΕΘ και εξοπλισμό, όχι όμως και σε προσωπικό. Σε αυτό το τελευταίο φταίει η γραφειοκρατία και το γεγονός ότι πάρα πολλοί γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Ο Ιωαννίδης είπε ότι το πρώτο κύμα ουσιαστικά πέρασε ξώφαλτσα από την Ελλάδα και στη συνέχεια άνοιξαν τα πάντα χωρίς να κάνουμε τεστ και να γνωρίζουμε την επιδημιολογική καμπύλη, με συνέπεια να δούμε ξαφνικά μία εκθετική αύξηση, με τον Γώγο να του απαντάει ότι τα τεστ δεν είναι απεριόριστα, ούτε πάντα αξιόπιστα.

Ο Ιωαννίδης επισήμανε ότι δεν πρέπει να συρρέει ο κόσμος στα νοσοκομεία για τον κορωνοϊό, διότι δεν έχουν και θεραπεία να του προσφέρουν, πέρα από τη χορήγηση οξυγόνου – σε όσους το χρειάζονται – και δεξαμεθαζόνης στα βαριά περιστατικά και ότι θα πρέπει να προστατέψουμε το 10% των ευάλωτων ανθρώπων (ειδικά στα γηροκομεία που αν μπει ο ιός πεθαίνει 1 στους 4), από τους οποίους προέρχεται το 90% των θανάτων, προτείνοντας να κόψουν οι καπνιστές το τσιγάρο και λόγω της Covid 19 και να αθλούμαστε όλοι, ειδικά μέσα στο lockdown, που μπορεί να πάρουμε βάρος.

Τέλος, ανέφερε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, που επειδή προστάτεψαν τις ευάλωτες ομάδες έχουν σε 60 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα (+100 χιλιάδες στην πραγματικότητα) και μόλις 28 θύματα, 3 στα γηροκομεία και θνητότητα μεταξύ 0,03% και 0,01%.

Τουλάχιστον έβγαλε και πάλι ήλιο και κόπασε λίγο ο βοριάς τη Δευτέρα στην αγαπημένη μου ακτή.

Ήταν και οι ζαργάνες εκεί.

Τις είδε ένας άλλος κολυμβητής, αλλά εγώ δεν είχα καλό τάιμινγκ κι έτσι μόνο μελανουράκια και καλόγριες πόζαραν στον φακό της υποβρύχιας μηχανής.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Οι χώρες που είχαν για αρχηγό κράτους γυναίκα τα πήγαν καλύτερα με την πανδημία του κορωνοϊού, γράφει η Le Monde, αναφέροντας τα παραδείγματα της Γερμανίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ταϊβάν, της Ισλανδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας. Κι αυτό επειδή αντέδρασαν πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη διαφάνεια και απευθύνθηκαν στους πολίτες με συμπάθεια και στοργή. Χαρακτηριστική είναι η αντίθεση μίας διακυβέρνησης γεμάτης τεστοστερόνη του Donald Trump και της ολύμπιας ψυχραιμίας της Angela Merkel και το ερώτημα είναι αν οι γυναίκες είναι πιο προικισμένες για ηγετικές θέσεις από τους άνδρες, χάρη στο φύλο τους ή λόγω προηγούμενης εμπειρίας. Ωστόσο, αυτά τα επιχειρήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, καθώς μπορεί να προωθήσουν στερεότυπα για το φύλο. Επίσης, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ενώ οι περισσότερες χώρες που κυβερνούν γυναίκες βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, όπου η ισοτιμία, η διαφάνεια, η εγγύτητα και ο πραγματισμός είναι χαρακτηριστικά της πολιτικής τους παράδοσης και για αυτό έχουν και μία διαφορετική διαχείριση της κρίσης.

(Αγαπητέ φίλε, ακόμα μια ιδανική μέρα για μπάνιο στην θάλασσα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.