Καραντίνας το ανάγνωσμα
Αγαπητέ μας blogger
Από το τέρμα της Σκωτίας σου στέλνουμε φιλικούς χαιρετισμούς κι ευχές για τις γιορτές, όπως και σε όλους τους φίλους του blog. Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να ετοιμάσω ένα εορταστικό podcast αλλά δεν τα κατάφερα.
“Promises not kept” σχολίασε η κυρα-Φιόνα, ενοχλημένη που δεν θα έκανε το ντεμπούτο της στα φωνητικά, αλλά η αλήθεια είναι πως οι δουλειές στο σπίτι δεν μου άφησαν περιθώριο να ενημερωθώ για τη διαδικασία παραγωγής podcast.
-“It is not rocket-science, you know” συνέχισε με δεικτικό ύφος.
-“Στη λίστα με τις DIY εργασίες που μου έχεις ετοιμάσει, διαβάζω για τις ντουλάπες σου, για τα ράφια της κουζίνας αλλά για podcast δεν είδα κάτι σχετικό” απάντησα.
Μουρμούρισε κάτι στην ακατάληπτη τοπική διάλεκτο που χρησιμοποιεί όταν δεν θέλει να μου αφήσει περιθώριο για κουβέντες, οπότε έκανα αναγκαστικά τον κουφό.
Επιδημία έχει κι εδώ, βέβαια, αλλά όχι με τη βαρύτητα των πυκνοκατοικημένων περιοχών. Η κατάσταση στη Σκωτία είναι κάπως καλύτερη απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους και της διασποράς των οικισμών. Ένα σχετικό χάλι υπάρχει στις μεγάλες πόλεις αλλά κι εκεί δεν φτάνει σε επίπεδα κεντρικής Αγγλίας.
Η αλήθεια είναι πως δεν μετακομίσαμε εξ’ αιτίας της επιδημίας αλλά περισσότερο για να πάμε ακόμα πιο κοντά στη φύση (δηλαδή, λίγο πριν γίνουμε κομμάτι της, οριστικά και άνευ επιστροφής).
Επειδή διαβάζω πως κι εσύ φρόντισες εγκαίρως να φύγεις από υπερ-αστικοποιημένες και πολύβουες περιοχές, θα έλεγα με όρους Ζακύνθου πως μετακομίσαμε από τη Μπόχαλη στον Λαγανά.
Πάντως, τα Highlands μοιάζει να μην τα θέλει ούτε ο κορονοϊός.
Προχθές η Φιόνα ετοιμαζόταν να ασχοληθεί με κάτι ψωραλέα λουλούδια που φύτεψε στο μικρό θερμοκήπιο που φτιάξαμε. “Να βάλεις μάσκα, γιατί είμαστε σε καραντίνα” της συνέστησε ο μεσογειακός ραγιάς. “Εδώ ζούμε σε καραντίνα 365 μέρες τον χρόνο. Δεν χρειάζεται” μου απάντησε η απείθαρχη Σκωτσέζα!
Κοιτάζοντας τα τελευταία στατιστικά στοιχεία πάντως, ομολογώ ότι έχει ένα δίκιο.
Μέχρι σήμερα, έχουμε 8,5 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, με τους περισσότερους απ’ αυτούς να έχουν συμβεί στην ανοιξιάτικη περίοδο έξαρσης.
Για τον μέσο όρο ηλικίας των θανόντων αρκεί να σημειώσω πως αν τύχει και κολλήσω εγω, η τοπική εφημερίδα μπορεί να με κάνει είδηση με τίτλο “Εξάπλωση του ιού και σε νέους! 67χρονος βρέθηκε θετικός!”.
Πάντως, όταν κουβεντιάζω με τον γείτονα που είμαστε μεσοτοιχία, φοράω μάσκα για λογαριασμό του. Αφού κατάφερε να φτάσει τα 89, ας μην γίνω εγώ η αφορμή για να μας χαιρετήσει αιφνιδιαστικά.
Διαβάζω για τα ελληνικά χάλια και λυπάμαι για τους φωτεινούς νέους (ναι, υπάρχουν κι αυτοί) που δεν έτυχε ή δεν πρόλαβαν να φύγουν από τη μιζέρια.
Δεν τολμώ να πω τίποτε περισσότερο γιατί είμαι μέλος της γενιάς των ενόχων.
Μακάρι να υπήρχαν μερικοί τέτοιοι νέοι, σύγχρονοι φυγάδες, εδώ στην περιοχή μας για να τους βοηθούσα στο ξεκίνημά τους, μήπως και λειάνω τις ενοχές μου.
Για τις γιορτές, η γενική σύσταση είναι να ακολουθήσουμε την “μέθοδο της φούσκας” (the bubble principle), δηλαδή να δημιουργήσουμε μια ιδεατή κοινωνική φυσαλίδα που θα περιλαμβάνει μέχρι 8 κοντινά μας πρόσωπα, με τα οποία θα βρεθούμε χωρίς κανείς απ’ όλους να συμμετέχει και σε άλλες, ανάλογες bubbles.
-“Bubble principle and bullshit principle” σχολίασε η Φιόνα, που ώρες-ώρες μου δίνει την εντύπωση πως στα νιάτα της πρέπει να ήταν μέλος ομάδας σκωτσέζων ‘’μπαχαλάκηδων’’
-“Μήπως ήσουν ποτέ κρυφο-αναρχική ή συμμετείχες σε βίαιες διαδηλώσεις;” την ρώτησα κάποτε.
-“Ι was once member of the Derry Brigade” μου απάντησε!
Η δική μας φούσκα θα περιλαμβάνει τον 89χρονο γείτονα αλλά η αναρχική που έχω στο σπίτι φρόντισε ώστε τις μέρες των Χριστουγέννων να ρίξουμε δραματικά τον μέσο όρο ηλικίας της γειτονιάς, αφού θα έρθουν ο γιός και η νύφη της μαζί με τα μωρά.
-“Επειδή θα έρθουν από Γλασκώβη, θα απαιτήσω να έχουν passenger locator form, test CoVid 48 ωρών, και να μείνουν υποχρεωτικά σε επιτόπια καραντίνα για 7 ημέρες” της δήλωσα.
-“ΟΚ. Εγώ θα μείνω εδώ με τα κορίτσια, κι εσύ πάρε τον Ian που ταιριάζετε κιόλας, πηγαίνετε στο ξενοδοχείο και καθίστε σε beer-quarantine μέχρι την επόμενη άνοιξη!” μου απάντησε.
Δεν ξέρω πότε θα βρω την ευκαιρία να ξεστραβωθώ και να μάθω πώς ετοιμάζεται ένα podcast, οπότε η υπόσχεση εξακολουθεί να μένει μετέωρη.
Πάντως, για τις γιορτές, εύχομαι στον ιδρυτή και ψυχή του blog να είναι καλά και ακόμα καλύτερα τον επόμενο χρόνο, και σε όλους τους αγαπημένους μου νέους και νέες του blog να περάσουν τις γιορτές όσο καλύτερα γίνεται.
Γιατί, όπως λέει και ένας κοινός γνωστός και φίλος μας, “έχουμε και μια ζωή που πρέπει να ζήσουμε”.
Κι όσοι τυχαίνει, όπως εγώ καλή ώρα, να έχουμε προσπεράσει προ πολλού τη μέση της, θα προσθέταμε πως “είναι λίγη και περνάει γρήγορα”.
Με τις ευχές μας
Κωνσταντίνος-Fiona
Thurso – Scotland
(Αγαπητέ φίλε, τα γράφετε πάντα απολαυστικά. Η Ζάκυνθος, στην πίσω πλευρά του νησιού, έχει σημεία που μοιάζουν με τα Highlands. Ίσως γι’ αυτό να την αγαπούν τόσο οι Βρετανοί που αγοράζουν σπίτια εδώ, και φέτος πολλοί από αυτούς δεν επέστρεψαν στην Βρετανία για τον χειμώνα. Χαζοί είναι; Είναι πολύ εύκολο να κάνετε podcast. Υποθέτω πως έχετε κινητό. Μαγνητοφωνείτε λοιπόν τη φωνή σας, πατώντας το rec, και στο τέλος πατάτε το Stop. Αποθηκεύετε το αρχείο και το στέλνετε. Καλό θα είναι να είναι σε μορφή mp3. Πριν κάνετε την ηχογράφηση της φωνής σας, κάνετε μια δοκιμή για μερικά δευτερόλεπτα, για να βρείτε την απόσταση που πρέπει να έχει το κινητό από το στόμα σας, ώστε να μην μπουκώνει αλλά και να μην ακούγεται πολύ χαμηλά. Αν δεν θέλετε να κάνετε podcast, μπορείτε να γράψετε μισό με ένα λεπτό με τις ευχές σας και δυο φράσεις και να το στείλετε. Σκοπεύω στις γιορτές να κάνω εορταστική εκπομπή σε ένα web radio με ηχητικά μηνύματα από τους φίλους που ζουν στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Πείτε στο τέλος και ένα τραγούδι που αφιερώνετε στη Φιόνα, για να το παίξω. Να περάσετε όμορφες γιορτές και το 2021 να μας φέρει πολλά καλά εμβόλια και υπέροχα φάρμακα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου. Και στην Φιόνα.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.