Πριν μεταλλαχθεί ο ιός, πώς ήξεραν πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στον ιό;

Ο κορωνοϊός μεταλλάχθηκε ξανά -ξεκινώντας από την Βρετανία- και τώρα οι πάντες αγωνιούν για το αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά απέναντι στον μεταλλαγμένο ιό.

Συγγνώμη, πριν μεταλλαχθεί ο ιός, ήμασταν βέβαιοι πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στον κορωνοϊό;

Όχι.

Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των εμβολίων. Ουσιαστικά, η μεγάλη έρευνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων γίνεται με τον εμβολιασμό των πολιτών στην Βρετανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και κάποιες άλλες χώρες.

Επίσης, δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα προστατεύει ένα εμβόλιο αυτόν που το κάνει από τον κορωνοϊό. Θα το μάθουμε κι αυτό στην πράξη.

Οπότε, πού οφείλονται οι φόβοι για το αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην μετάλλαξη του κορωνοϊού, αφού δεν γνωρίζουμε αν είναι αποτελεσματικό απέναντι στον κορωνοϊό;

Άλλωστε, μιλάμε για ένα εμβόλιο -αυτό της Pfizer- που σήμερα θα πάρει μάλλον έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν έχει εγκριθεί ακόμα.

Επίσης, το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά μάλλον θα πειστούν οι πολίτες από τις κυβερνήσεις τους να το κάνουν με άλλους τρόπους -απαγόρευση ταξιδιών, εργασίας κλπ- αλλά, παράλληλα θα πρέπει να αποδεχτούν πως κανείς δεν έχει ευθύνη απέναντί τους, αν τους συμβεί κάποιο …ατύχημα από τις παρενέργειες του εμβολίου.

Δηλαδή, θα είσαι ουσιαστικά υποχρεωμένος να κάνεις το εμβόλιο, αλλά η ευθύνη για οτιδήποτε μπορεί να σου συμβεί θα είναι δική σου.

Τέλειο;

Όχι απλά τέλειο, αυτό είναι το οριστικό τέλος της λογικής.

Και όλα αυτά συμβαίνουν για έναν ιό με υψηλή μεταδοτικότητα μεν, χαμηλή θνητότητα δε. Καλά, όλα αυτά συμβαίνουν όχι εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά επειδή τα Εθνικά Συστήματα Υγείας έχουν πάει στον διάολο.

Λοιπόν, το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό αλλά μπορεί και να μην είναι.

Το εμβόλιο μπορεί να σε προφυλάσσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και να μη σε προφυλάσσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το εμβόλιο μπορεί να σε προφυλάσσει από τις μεταλλάξεις του ιού, μπορεί και να μη σε προφυλάσσει από τις μεταλλάξεις του ιού.

Οπότε, μάλλον ετοιμαστείτε για πολλά εμβόλια.

Γιατί, μωρέ, εμείς το φτιάξαμε το εμβόλιο που θα σας έσωζε, αλλά αυτός ο παλιο-ιός πήγε και μεταλλάχθηκε, οπότε πρέπει να κάνετε και το νέο εμβόλιο που φτιάξαμε και θα σας προφυλάσσει και από τη νέα μετάλλαξη του ιού.

Κι αν συνεχιστούν οι μεταλλάξεις του ιού, θα συνεχιστούν και τα νέα εμβόλια, οπότε γύρω στο 2025 θα είμαστε όλοι σαν ηρωινομανείς και θα ψάχνουμε καθαρό σημείο στο σώμα μας για να μας τρυπήσουν.

Καλή διασκέδαση!

(Αν τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά και αρχίσουν οι μηνύσεις από τους πολίτες που έκαναν το εμβόλιο και νόσησαν -ή από τους συγγενείς των ανθρώπων που πέθαναν ενώ είχαν κάνει το εμβόλιο-, οι οικονομίες των χωρών θα καταρρεύσουν. Οπότε, δεν φταίει το εμβόλιο -που μπορεί να αποδειχτεί αναποτελεσματικό- αλλά οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οπότε να κάνετε μήνυση στον κορωνοϊό. Πάντως, στην Ιταλία οι συλλογικές μηνύσεις από συγγενείς των νεκρών έχουν ξεκινήσει πριν το εμβόλιο. Οι Έλληνες, click away και υπέρκομψη Μαρέβα. Α, και Μαζώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.