Αυξήθηκαν κατά 16% οι αυτοκτονίες στην Ιαπωνία στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Την ταινία με τον Τομ Χανκς θύμισε, Πιτσιρίκο, η περίπτωση του 36χρονου Αμερικάνου Aditya Singh, ο οποίος έμεινε επί τρεις μήνες μέσα σε αεροδρόμιο στο Σικάγο, επειδή φοβόταν να γυρίσει στο Λος Άντζελες, λόγω του κορωνοϊού, όπως επισημαίνει ο Guardian.

O 36χρονος είχε φτάσει στο Σικάγο από τις 19 Οκτωβρίου και σχεδόν τρεις μήνες αργότερα -συγκεκριμένα το Σάββατο 16 Ιανουαρίου- τον εντόπισαν δύο υπάλληλοι της United Airlines.

Όταν του ζήτησαν ταυτότητα, εκείνος τους έδειξε το σήμα ενός υπαλλήλου του αεροδρομίου, που είχε χαθεί από τις 26 Οκτωβρίου και το είχε βρει.

Όλο αυτό το διάστημα έτρωγε τα φαγητά που του έδιναν οι ταξιδιώτες που πηγαινοέρχονταν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο στο Σικάγο.

Ο Singh, που έχει μάστερ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είναι άνεργος και συγκατοικεί στο Λος Άντζελες, συνελήφθη από την αστυνομία και θα πρέπει να πληρώσει εγγύηση 1.000 δολαρίων για να αφεθεί ελεύθερος.

Του απαγορεύτηκε επίσης να ξαναμπεί στο αεροδρόμιο, αν και σύμφωνα με όσους ερευνούν την υπόθεση δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα, ούτε συνιστούσε απειλή, ενώ δεν έχει και ποινικό μητρώο.

Γενικά, έχει βαρέσει μπιέλα πολύς κόσμος με την πανδημία και κυρίως τον μεσαιωνικό τρόπο αντιμετώπισής της, ενώ στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 16% οι αυτοκτονίες μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο το 2019, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mάλιστα, οι περισσότεροι αυτόχειρες δεν είναι άνδρες, αλλά γυναίκες και παιδιά, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020, όταν η ιαπωνική κυβέρνηση είχε δώσει γενναιόδωρα επιδόματα στους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αυτοκτονίες μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2020 είχαν μειωθεί κατά 14%.

“Αυτή η πανδημία επηρεάζει δυσανάλογα την ψυχική υγεία των παιδιών, των εφήβων και των γυναικών” αναφέρει κοινή έρευνα του Πανεπιστημίου Ερευνών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ και του Μητροπολιτικού Ινστιτούτου Γεροντολογίας του Τόκιο.

Η αρχική μείωση στις αυτοκτονίες σημειώθηκε χάρη στις κυβερνητικές επιδοτήσεις, τα μειωμένα ωράρια εργασίας και το κλείσιμο των σχολείων.

Όμως, αυτή η τάση αναστράφηκε -και ειδικά οι αυτοκτονίες των γυναικών αυξήθηκαν κατά 37%, πέντε φορές περισσότερο από εκείνες των ανδρών- καθώς η παρατεταμένη πανδημία πλήττει βιομηχανίες, όπου δουλεύουν γυναίκες, αυξάνοντας το βάρος σε αυτές, αλλά και την ενδοοικογενειακή βία που υφίστανται.

Οι αυτοκτονίες των παιδιών αυξήθηκαν επίσης κατά 49% στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και συγκεκριμένα αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν κάνει την ιαπωνική κυβέρνηση, που έχει βάλει τη νησιωτική χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να συνειδητοποιήσει ότι δεν γίνεται να “σκοτώνει” άλλο την οικονομία.

Γιατί μπορεί “ο κόσμος να ανησυχεί για την Covid 19, αλλά πολλοί έχουν αυτοκτονήσει, επειδή έχασαν τις δουλειές τους, τα εισοδήματά τους και την ελπίδα τους” παρατήρησε σχετικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεκάρα δεν δίνουν δυστυχώς για τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλούν τα άχρηστα μέτρα τους -από τη στιγμή που δεν σταμάτησαν την εξάπλωση του ιού- όλοι αυτοί κρατικοδίαιτοι λοιμωξιολόγοι.

Κατέστρεψαν τα πάντα, χωρίς να σταματήσουν την πανδημία.

Επίσης, μας λένε τώρα ότι δεν φταίνε τα εμβόλια για τους θανάτους ηλικιωμένων στη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Αλλά, όταν πέθαιναν ηλικιωμένοι με πολλά προβλήματα υγείας, οφειλόταν (μόνο) στον κορωνοϊό κατά τους κρατικοδίαιτους λοιμωξιολόγους που έχουν καταντήσει παντελώς αναξιόπιστοι.

Μιας και ο λόγος για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, οι 49 πλουσιότερες χώρες έχουν παραλάβει μέχρι στιγμής 39 εκ. δόσεις και ένα φτωχό κράτος μόλις 25, όπως μεταδίδει το BBC.

Με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι αυτές οι ανισότητες όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων μπορεί να παρατείνουν τη διάρκεια της πανδημίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την ψυχολογία και την οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μάλιστα, αν και ο ΠΟΥ έχει εξασφαλίσει μέσω χορηγιών και δωρεών 2 δισ. δόσεις -με προοπτική για 1 δισ. επιπλέον- για τις 92 πιο φτωχές χώρες του κόσμου, στις 70 από αυτές τελικά θα εμβολιαστεί ένας στους δέκα ανθρώπους.

Και ο ΠΟΥ, που θέλει τα εμβόλια να έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέχρι τις 7 Απριλίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, θεωρεί άδικο να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια νέοι και υγιείς άνθρωποι στις πλούσιες χώρες και να τα στερούνται ηλικιωμένοι στις φτωχές.

Για παράδειγμα, ο Καναδάς έχει παραλάβει δόσεις που φτάνουν για να εμβολιάσει πέντε φορές τον πληθυσμό του και δέχεται πολλή κριτική για αυτό, ενώ στη Βρετανία έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 4 εκ. άνθρωποι.

Κριτική δέχονται, πάντως, τόσο η Κίνα, όσο και ο ΠΟΥ, επειδή καθυστέρησε μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2020 να σημάνει συναγερμό για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήταν σχετικά παγωμένα και την Τρίτη 19/1 και με 9 βαθμούς στο Θυμάρι και τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Τουλάχιστον ήταν και κρυστάλλινα μετά από τόσους βοριάδες τα νερά.

Έστω κι αν αυτό δεν αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες, με τις καλόγριες, τους σαργούς, τους σπάρους, τους κακαρέλους, τις σάλπες, αφού δεν διακρίνονται καλά με της νέας υποβρύχιας μηχανής τα γραφικά.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η ανάλυση της υπολείπεται παρασάγγας από τις προηγούμενες υποβρύχιες κάμερες, αυτή φέρνει τα πλάνα πιο κοντά και χωρίς να ζουμάρεις και δεν έχει και καθόλου διαφορά φάσης, οπότε, να, βρήκα και δύο θετικά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο λόγος που έφυγα από την Αθήνα είκοσι μέρες πριν γίνει το lockdown -και ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι δεν θα γίνει lockdown γιατί δεν το αντέχει η οικονομία της χώρας- ήταν για να διαφυλάξω την ψυχική μου υγεία. Και μου έδωσα συγχαρητήρια επειδή κατάφερα στη ζωή μου να μην έχω ιδιοκτησία, ώστε την κρίσιμη στιγμή να μπορώ να μετακινούμαι ελαφρύς και χωρίς έγνοιες. Αν στους ανθρώπους δεν αρέσει αυτό που ζουν, μπορούν να αντιδράσουν ή να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τη ζωή. Κανείς δεν θα νοιαστεί για την ψυχική σου υγεία, αν δεν νοιαστείς εσύ. Και αυτό συνέβαινε και πριν την επιδημία. Είναι πια προφανές πως ο κορωνοϊός είναι ένα εργαλείο για τις ελίτ του κόσμου. Αλλά η θάλασσα είναι το δικό μου όπλο, μέχρι οι πολίτες να αποφασίσουν να αντεπιτεθούν. Οπότε, θα πάω για μπάνιο. Μπάνιο στις 20 Ιανουαρίου. Στον παράδεισο ζούμε και δεν το ξέρουμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.