Δεν είμαστε μόνοι μας

Καλημέρα πιτσιρίκο,
Σκεφτόμουν πως μέσα στην δίνη του κορονοϊού, του καπιταλισμού, των πολέμων και της φτωχοποίησης, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στον πλανήτη μας που όχι μόνο δεν επηρεάζονται από όλα αυτά αλλά δεν τους καίγεται καρφί.

Αναφέρομαι στην ανέγγιχτη φυλή Σέντινελ (Sentinelese) που κατοικούν στο σύμπλεγμα των νησιών Άνταμαν στον Κόλπο της Βεγγάλης. Ίσως κάποιοι θυμάστε τον Allen Chau, έναν 26χρονο Αμερικανό ιεραπόστολο που δέχθηκε τα δηλητηριώδη βέλη της φυλής το 2018, όταν πήγε να τους μυήσει στο χριστιανισμό και τον περιέφεραν δεμένο με ένα σκοινί στην παραλία μέχρι να ξεψυχήσει.

Χαρακτηρίζονται ως «άνθρωποι που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο»· μια ομάδα που ζει χωρίς να γνωρίζει τι γίνεται μακριά από το νησί της.

Το νησί τους, στον Ινδικό Ωκεανό, είναι μόλις 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 1.200 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ινδία. Το Βόρειο Σέντινελ ανήκε στην Ινδία από το 1947, αλλά στη συνέχεια αναγνωρίστηκε ως κυρίαρχο κράτος.

Κάποιες εκτιμήσεις για τον πληθυσμό Sentinelese λένε πως είναι μεταξύ 50 και 150 ατόμων (κάποιες αναφορές εικάζουν πως φτάνουν τα 500 άτομα) κι έχουν τη δική τους γλώσσα, η οποία δεν μιλιέται πουθενά αλλού και δεν σχετίζεται με εκείνες των γύρω νησιών.

Οι αυτόχθονες κάτοικοι του νησιού του Βόρειου Σεντινέλ είναι επίσης γνωστοί ως «η αμόλυντη φυλή» και είναι παράνομο το να επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους. Η φυλή Sentinelese πιστεύεται ότι ζει στο νησί για περισσότερα από 55.000 χρόνια.

Η ινδική κυβέρνηση προστατεύει τους Sentinelese κι έχει σεβαστεί τις επιθυμίες τους να μείνουν μόνοι τους.

Το 2017, η ινδική κυβέρνηση εισήγαγε νόμους που απαγορεύουν τη λήψη φωτογραφιών ή τη δημιουργία βίντεο των φυλών που βρίσκονται στην περιοχή Andaman.

Μέρος του λόγου για την απομόνωσή τους είναι η έλλειψη γενετικής ανοσίας σε κοινές ασθένειες όπως η γρίπη και η ιλαρά. Ως εκ τούτου, η επαφή με τον έξω κόσμο θα μπορούσε να αποδεκατίσει ολόκληρο τον πληθυσμό τους, όπως συνέβη σε άλλες φυλές κατά την βρετανική αποικιοκρατία.

Μετά το τσουνάμι του 2004, οι ινδικές αρχές επιχείρησαν δυο έρευνες εν πλω και με ελικόπτερα από απόσταση να δουν αν οι άνθρωποι είχαν υποστεί ζημιές, όμως αντιμετώπισαν εχθρική στάση και τους άφησαν στην ησυχία τους.

Το Survival International, μια φιλανθρωπική ομάδα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των φυλετικών λαών, εκτιμά ότι το 2013 υπήρχαν περίπου 100 απομονωμένες φυλές σε όλο τον κόσμο.

Πολλές από αυτές βρίσκονται στην περιοχή του Αμαζονίου, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και του Περού, καθώς και στην Παπούα της Νέας Γουινέας.

Μια άλλη φυλή των Νήσων Andaman, οι άνθρωποι του Jarawa, είναι επίσης εχθρικοί προς τους ξένους, αλλά το μέλλον τους απειλείται από μια εθνική οδό που διέρχεται από το έδαφός τους.

Και όλα αυτά μου θύμισαν μια υπέροχη εμπειρία που μου έτυχε το 2010 στον κόλπο Andaman της Ταϊλάνδης σε προστατευόμενο εθνικό πάρκο.

Εκεί που αμέριμνη απολάμβανα ένα κομμάτι μοναχικής, τροπικής παραλίας, είδα να πλησιάζει μια βάρκα -που αργότερα έμαθα ότι ονομάζεται lepa lepa-, όπου μέσα επέβαιναν τρία τέσσερα πιτσιρίκια και μια γυναίκα.

Σε μηδενικό χρόνο, τα παιδιά είχαν πηδήξει στο νερό, είχαν έρθει στην στεριά και με περιτριγύρισαν με γέλια.

Μάζεψαν από την ακροθαλασσιά κοχύλια και μετά από λίγο επιβιβάστηκαν στην βάρκα κι εξαφανίστηκαν.

Έμαθα λοιπόν πως επρόκειτο για μέλη της φυλής Bajau, ή αλλιώς «τσιγγάνοι της θάλασσας» (sea gypsies) οι οποίοι είτε μένουν μέσα στις βάρκες τους είτε σε μικρές καλύβες που στηρίζονται σε πασσάλους στο νερό. Για να ζήσουν ψαρεύουν, μια δραστηριότητα που, εκτός από βιοποριστική, είναι και μια μεγάλη διασκέδαση. κυρίως για τα μικρά μέλη της φυλής.

Οι νεαροί Bajau μαθαίνουν από πολύ νωρίς να κολυμπούν και να κάνουν καταδύσεις, φτάνοντας σε βάθος αρκετών μέτρων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεαρά μέλη της φυλής έχουν πολύ καλή όραση κάτω από το νερό ακριβώς επειδή βρίσκονται κάθε μέρα μέσα σε αυτό.

Μάλιστα, πολλές φορές τα μέλη των Bajau σκόπιμα προκαλούν ρήξη στα τύμπανα των αυτιών τους όταν είναι παιδιά, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάδυση και το κυνήγι στη θάλασσα.

Κάθε οικογένεια Bajau έχει τουλάχιστον πέντε παιδιά, τα οποία γεννιούνται μέσα στις καλύβες και στις βάρκες. Τα μέλη της φυλής δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή και η έννοια του χρόνου είναι γι’ αυτούς κάτι άγνωστο. Δεν ξέρουν καν την ηλικία τους, αλλά δεν τους νοιάζει. «Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, ζουν μόνο για το παρόν» όπως λέει και ο γάλλος φωτογράφος Ρεάν.

Ζώντας σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, τα μέλη της φυλής βγαίνουν στην ξηρά μόνο για να πουλήσουν την αλιεία τους, να θάψουν τους νεκρούς τους και να βρουν τα υλικά για να κατασκευάσουν τις βάρκες τους μέσα στις οποίες ζουν και ταξιδεύουν.

Τα μέλη των Bajau δεν αναγνωρίζονται από τα γειτονικά κράτη, θεωρούνται απάτριδες. Αν αρρωστήσουν και χρειαστεί να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο, δύσκολα τους δέχονται για θεραπεία, εξαιτίας της έλλειψης αναγνωριστικών χαρτιών, ενώ υπάρχει η πιθανότητα και να συλληφθούν.

Έτσι λοιπόν, πιτσιρίκο, μου καλό είναι να μην λησμονούμε πως ο πλανήτης Γη δεν είναι τσιφλίκι κανενός και η εκπουτάνευσή του θα είναι και ο λόγος που το είδος μας σύντομα θα αφανιστεί.

Λίνα

(Αγαπητή Λίνα, πρέπει να τις εμβολιάσουμε αυτές τις φυλές, για να πάψουν να ζουν σε lockdown. Επίσης, αυτές οι φυλές χαλάνε την πιάτσα, αφού είναι οι μόνοι άνθρωποι που ζουν, χωρίς να πληρώνουν για να ζήσουν πάνω στον πλανήτη που γεννήθηκαν. Ο άνθρωπος είναι το μόνο ον που πληρώνει για να ζήσει πάνω στον πλανήτη που γεννήθηκε. Κι αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν χωρίς να το έχουν σκεφτεί ποτέ. Δηλαδή, το θεωρούν λογικό. Ο πλανήτης θα είναι παράδεισος χωρίς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι πίστεψαν για αιώνες πως τους ανήκει ο πλανήτης και πως τα ζώα είναι διακοσμητικά αλλά αυτή η βεβαιότητα μάλλον θα πρέπει να τους εγκαταλείπει τώρα. Πάντως, είχα βρει πολύ διασκεδαστικό ότι οι Σέντινελ είχαν σκοτώσει τον ηλίθιο Αμερικανό μπλόγκερ-ιεραπόστολο που είχε πάει στο νησί τους για να τους κάνει …χριστιανούς. Οι Σέντινελ μάλλον ήξεραν από ένστικτο πως, μετά τους ιεραπόστολους, έρχονται οι καπιταλιστές, οπότε τον καθάρισαν. Να είσαι καλά, Λίνα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.