Πώς θα τελειώσει το κίνημα Me Too στην Ελλάδα

Καθώς παρακολουθώ τις εξελίξεις στο κίνημα Me Too που ήρθε με κάποια καθυστέρηση -όπως όλα- στην Ελλάδα, σκέφτομαι πως ξέρω τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Θα τελειώσει πολύ ελληνικά.

Πριν περιγράψω πώς θα τελειώσει το κίνημα κατά της σεξoυαλικής παρενόχλησης και σεξoυαλικής κακοποίησης -αυτό είναι το Me Too, για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, και το διευκρινίζω γιατί κάποιοι νομίζουν πως στο Me Too περιλαμβάνονται και οι κακές εργασιακές σχέσεις (ναι παιδιά, περιλαμβάνεται και το ασφαλιστικό)-, πρέπει να σημειώσω πως αυτό το έχω πει σε ένα podcast πριν λίγες μέρες, αλλά χτες μια κυρία μου έγραψε “Γράψτο, ρε πιτσιρίκο, γιατί δεν αντέχω άλλο τόση υποκρισία”. Εγώ χατίρια δεν χαλάω. Ειδικά σε κυρίες.

Ας κάνω, όμως, πρώτα μια μικρή ιστορική αναδρομή, γιατί είμαι μπλόγκερ, δικό μου είναι το μπλογκ και γράφω ό,τι γουστάρω.

Στην διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να έχουν καμία σχέση με κανένα από τα δυο στρατόπεδα.

Πώς γινόταν αυτό;

Απλό: είχα εγώ διαφορές μαζί σου για κτήματα ή είχα ζητήσει το χέρι της κόρης σου -μαζί με όλη την υπόλοιπη κόρη σου- και δεν μου την έδωσες, οπότε πήγαινα και έλεγα ψέματα πως είσαι κομμουνιστής ή σε καθάριζα εγώ ο ίδιος.

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, και τώρα που βρήκαμε παπά ας θάψουμε πέντε-έξι.

Αυτό μου θυμίζει το ελληνικό Me Too.

Το ελληνικό Me Too ξεκίνησε από την πολύ σοβαρή καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό -ο βιασμός είναι ποινικό αδίκημα- αλλά τώρα έχουν μπει στο παιχνίδι οι ηθοποιοί. Σιγά μην έχαναν την ευκαιρία και να αφήσουν τους άλλους να τους πάρουν την …δόξα.

Κατήγγειλε κάποια ηθοποιός ή κάποιος ηθοποιός πως βιάστηκε ή παρενοχλήθηκε σεξoυαλικά;

Όχι. Τουλάχιστον όχι ακόμα· ή τουλάχιστον έτσι νομίζω γιατί δεν έχω τηλεόραση. Για την ώρα, είμαστε στην καταγγελία λεκτικής και ψυχολογικής βίας. Μέσω πρωινάδικων και Instagram.

Έχουν παρενοχληθεί σεξoυαλικά ηθοποιοί στην Ελλάδα;

Πλάκα μου κάνεις; Αυτή είναι η ιστορία σχεδόν κάθε ανθρώπου που θέλει να “ανεβεί” στην Ελλάδα· και όχι μόνο στο θέατρο. Για να γίνεις ηγούμενος πρέπει να σε πηδήξει ο προηγούμενος. Πάνω απ’ όλα, η ιεραρχία.

Αλλά αυτό είναι συναλλαγή. Την κάνεις ή δεν την κάνεις. It’s up to you.

Ξέρεις πως κάθε θέμα στην Ελλάδα έχει γ@μηθεί, όταν μπαίνουν στη μέση οι ηθοποιοί.

Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα οι ηθοποιοί θεωρούνται -γενικώς- παλιάτσοι, καραγκιόζηδες και αφερέγγυοι.

Ας μην ξεχνάμε πως οι Έλληνες ηθοποιοί πήραν χαμπάρι την χρεοκοπία της χώρας τους έξι χρόνια μετά την χρεοκοπία -δηλαδή, όταν κινδύνεψαν να χάσουν τις χορηγίες από το Φεστιβάλ- και συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά την Πρωταπριλιά του 2016 για να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους, που απειλούνταν από έναν βάρβαρο Βέλγο.

Πόσες φορές έχετε ακούσει Έλληνες ηθοποιούς να λένε κάτι που να αφορά την κοινωνία;

Με ελάχιστες εξαιρέσεις -για παράδειγμα τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη που είναι σοφός άνθρωπος και Δάσκαλος- οι ηθοποιοί μιλάνε συνέχεια για τους εαυτούς τους.

Προσέξτε τους. “Η διατροφή μου”, “η γυμναστική μου”, “τα τσάκρα μου”, αμπελοφιλοσοφίες, “τα ψυχολογικά μου”, “οι αναζητήσεις μου” και όλα “μου”. Αυτοί δεν είναι για “me too”, αυτοί είναι για “only me”.

Είναι κι αυτό το “γελοίο” που έχουν οι ηθοποιοί εξαιτίας της φύσης της δουλειάς τους και των απαιτήσεων των ρόλων τους.

Οι άντρες ηθοποιοί υπάρχουν σε άπειρες φωτογραφίες και βίντεο να είναι ντυμένοι γυναίκες ή να είναι με τα σώβρακα ή να τους κρέμεται ένα ψεύτικο πουλί δυο μέτρα, ενώ οι γυναίκες ηθοποιοί βγαίνουν συχνά σχεδόν γυμvές στην σκηνή, γιατί, αν δεν ξεβρακωθείς, δεν είσαι ηθοποιός.

Αυτά, η μικροαστική και βαριά απολίτιστη ελληνική κοινωνία τα συνδέει -κακώς- με τον χαρακτήρα των ανθρώπων.

Δεν είναι Βρετανία εδώ, εδώ είναι Ελλάδα.

Από τη στιγμή που το ελληνικό Me Too πέρασε στα χέρια των ηθοποιών, τελείωσε.

Αυτό που θα γίνει τώρα είναι το εξής:

Οι περισσότεροι ηθοποιοί -ειδικά οι νεότεροι- λατρεύουν να φαίνονται και να μιλάνε για τον εαυτό τους.

Δεν έχει σημασία για ποιο λόγο φαίνονται, σημασία έχει να φαίνονται. Η σκρόφα το εβέντισμα το ‘χει για πανηγύρι.

Αυτή την εποχή, τα θέατρα είναι κλειστά, εξαιτίας του κορωνοϊού.

Με την αναδουλειά που υπάρχει -σε συνδυασμό με την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας- κάποιοι ηθοποιοί έχουν αντιληφθεί πως δεν θα δουλέψουν ποτέ ξανά στο θέατρο.

Ακόμα κι όταν τα θέατρα ανοίξουν, λίγοι ηθοποιοί θα δουλέψουν. Και πριν που δούλευαν πολλοί ηθοποιοί, λίγοι πληρώνονταν. Αλλά το σανίδι είναι αρρώστια. Κάποιοι θα πλήρωναν για να παίξουν. Καλά, κάποιοι παίζουν επειδή πληρώνουν· κάποιοι σε είδος. Μην το πείτε πουθενά, να μείνει μεταξύ μας.

Ξέρεις πώς είναι να είσαι ηθοποιός και να μην μπορείς να φανείς;

Ξέρεις πώς είναι να μην χτυπάει το τηλέφωνο για μια δουλειά;

Τραγικό.

Οπότε, προβλέπω καταιγισμό ηθοποιών που θα φοράνε τα καλά τους και θα βγαίνουν στα πρωινάδικα, για να καταγγείλουν -αφού, βέβαια, το έχουν κάνει πρόβα από το σπίτι τους- το πόσο έχουν αδικηθεί από το σύστημα, από τους “ισχυρούς” του θεάτρου, από τα συμφέροντα και άλλους παράγοντες, ενώ θα υπάρξουν και καταγγελίες για σεξoυαλική παρενόχληση (σ.σ. Το ωραίο θα είναι αν βγουν άνδρες ηθοποιοί να καταγγείλουν σεξoυαλική παρενόχληση από άνδρες ή γυναίκες. Δεν υπάρχει άνδρας ηθοποιός που να έχω γνωρίσει -και να βλέπεται κάπως- που να μη μου έχει πει μια τουλάχιστον τέτοια ιστορία. Το μεγάλο ζόρι στο θέατρο το τραβάνε οι άνδρες, όχι οι γυναίκες. Αλλά οι άνδρες ντρέπονται, μωρέ. Κρίμα, θα είχε μεγάλη πλάκα. Πάρτι θα έκαναν στα πρωινάδικα. Και στα social. Αν και οι γυναίκες πουλάνε πιο πολύ και τραβάνε περισσότερες διαφημίσεις.)

Ναι, πιτσιρίκο, αλλά δεν μας λες τόση ώρα πώς θα τελειώσει το Me Too στην Ελλάδα.

To Me Too στην Ελλάδα θα τελειώσει, όταν κάποια στιγμή θα εμφανιστούν 2 ή 3 ηθοποιοί -που στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας θεωρούνται τελειωμένες βίζιτες- και θα καταγγείλουν πως υπέστησαν σεξoυαλική παρενόχληση.

Εκεί θα τελειώσουν όλα.

Δηλαδή το Me Too θα γελοιοποιηθεί. Όπως γελοιοποιούνται όλα στην Ελλάδα. Και αυτό είναι κρίμα και άδικο.

Ήδη, εντόπισα μια κυρία που μοιάζει πολύ μαχητική στο θέμα των δικαιωμάτων των ηθοποιών, αν και κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες το ανέκδοτο πως ό,τι έχει πετύχει στην “καριέρα” της, το έχει πετύχει με το …σπαθί της.

Ένας τρόπος υπάρχει να σωθεί το ελληνικό Me Too, ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικό κίνημα που θα προστατεύει και τις απλές γυναίκες και τους απλούς άνδρες που κάνουν ταπεινές δουλειές, υφίστανται σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή κακοποιούνται και δεν έχουν φωνή:

Κρατήστε τους ηθοποιούς μακριά από το Me Too.

Δεν φταίνε οι καημένοι οι ηθοποιοί που τα κάνουν όλα προσωπικό σόου· είναι η φύση τους τέτοια.

(Φίλες και φίλοι, με την ευκαιρία, θέλω να σας εκμυστηρευτώ κι εγώ κάτι που το κρατάω χρόνια μέσα μου. Μόλις πρόσφατα κατάφερα να το πω σε κάποιους φίλους μου. Δεν θέλω να αλλάξει η γνώμη σας για εμένα, μετά από αυτή μου την εξομολόγηση. Θέλω να έχετε την ίδια άσχημη γνώμη που είχατε και πριν. Φίλες και φίλοι, έχω υποστεί κι εγώ σεξoυαλική παρενόχληση. Ήμουν ένα καλοκαίρι σε ένα μπαρ με μια κοπέλα, και η κολλητή της με θώπευσε σε κάποιο ιδιαίτερο σημείο. Καλά, επειδή διαβάζουν κι αγράμματοι, να το πω πιο λαϊκά: Μου τον έπιασε. Μου τον έπιασε και δεν τον άφηνε. Εκεί μπροστά σε όλους. Αλλά δεν την έβλεπαν. Αλλά εγώ το καταλάβαινα. Είχα παγώσει. Είχα αλλάξει χρώμα. Ελάτε στην θέση μου. Οι άνδρες τουλάχιστον. Δεν θα σας πω τι έγινε στη συνέχεια. Ντρέπομαι. Αλλά θέλω να ξέρετε πως δεν της είχα δώσει κανένα δικαίωμα. Σας το ορκίζομαι. Σε ό,τι έχω ιερό. Ήμουν κύριος. Αλλά ήμουν και αφελής. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ψυχολογική βία που ασκούσε πάνω μου, όταν τύχαινε να τη συναντήσω ξανά σε κάποια κοινή παρέα, και τη λεκτική βία με τα υπονοούμενα. Ψυχολογικά ήμουν ράκος. Τότε ξεκίνησα το ποτό και έγινα αλκοολικός. Αυτή η προσωπική μου ιστορία είναι 100% αλήθεια και δεν είναι η μόνη. Γιατί το λέω τώρα και δεν το είπα τότε; Γιατί τώρα είναι η ώρα. Τώρα τα αυτιά είναι ανοιχτά. Τώρα που είναι κλεισμένοι όλοι μέσα και κωλοβαράνε στις τηλεοράσεις και στα social media. Τώρα που όλοι -ακόμα και οι προοδευτικοί δικαιωματιστές και ακτιβιστές παρέα με τους αναρχικούς- βλέπουν πρωινάδικα, για να ακούσουν τα ζώδια και καμιά συνταγούλα. Τώρα που η ελληνική κοινωνία, διψασμένη για αίμα και σπέρμα, θυμίζει εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από την δεκαετία του ’90 και το μόνο που λείπει είναι το βίντεο από την κρυφή κάμερα, αλλά θα έρθει κι αυτό. Τώρα που θα σωθούμε από τον κορωνοϊό και θα επιστρέψουμε επιτέλους στα Μνημόνια! Τώρα! Τώρα θα τα πω όλα! Και ναι, χτες έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου! Είμαι ελεύθερος πια! Και στα δικά σας!)

(Το πιο αστείο πράγμα στη σημερινή ελληνική κοινωνία είναι η υποκρισία. Το βασικό συστατικό του μικροαστισμού. Το εντυπωσιακό είναι πως οι νέοι άνθρωποι είναι πιο μικροαστοί και από τους γονείς τους.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.