Τι μου έμαθαν οι πάπιες για τους Έλληνες

Γεια σου φίλε Πιτσιρίκο,
Δεν μπορείς να πεις, φοβερή η αλληγορία: από τις πάπιες στους Έλληνες.

Ίσως, πάντως, όλα ξεκινάνε από το ότι οι Έλληνες συνήθως κάνουν την πάπια.

Γύρω τους συμβαίνουν σκοτωμοί, βιασμoί, αδικίες κάθε είδους, αλλά αυτοί ποτέ δεν βλέπουν τίποτα.

Γι’ αυτό κιόλας, φαίνεται, πάντα πέφτουν από τα σύννεφα· ήταν καλό παιδί, δεν είχε ποτέ δώσει δικαιώματα στη γειτονιά, δεν περιμέναμε ότι θα γινόταν πρωθυπουργός.

Αλλά ας πάμε πίσω στις πάπιες, εδώ στη Φινλανδία, και στο τι μου έμαθαν για τους Έλληνες.

Όπως βλέπεις από τη φωτογραφία και το σύντομο βίντεο που σου στέλνω, παρόλο που η λίμνη έχει παγώσει, οι πάπιες παραμένουν.

Ο λόγος είναι ότι εκεί στην άκρη υπάρχει μια ελαφρά ροή υπόγειων υδάτων, που εμποδίζει αυτά τα λίγα μέτρα λίμνης να παγώσουν.

Μάλιστα, ο δήμος έχει εγκαταστήσει και μια προπέλα εκεί, που μερικές φορές χρησιμοποιείται αν τυχόν η ροή δεν είναι αρκετή.

Έτσι, αντί οι πάπιες να σηκώσουν τον φτερωτό τους πισινό και να πάνε στο νότο, σε κανονικές λίμνες, έχουν αράξει εκεί και τρώνε ό,τι τους πετάξουν οι περαστικοί, που δεν είναι πάντα και η καλύτερη επιλογή.

Κι όπως φαίνεται από το βίντεο, επειδή ο ζωτικός χώρος έχει μικρύνει πολύ, επικρατεί ένας ψιλοπανικός.

Δεν είμαι πάπια για να κρίνω -φοβερά εγωιστικό το να λέει ένας άνθρωπος στις πάπιες τι να κάνουν- αλλά, αν ήμουν πάπια, θα σηκωνόμουν και θα έφευγα αν έβλεπα τέτοια κατάσταση.

Όπως και έφυγα απ’ την Ελλάδα πριν πολλά, πολλά χρόνια· όπως έφυγαν και πολλοί άλλοι.

Έφυγαν γιατί έβλεπαν τη λίμνη να μικραίνει, να διατηρείται με τεχνητά μέσα, ενώ και το φαγητό ήταν όλο και λιγότερα υγιεινό.

Και φυσικά, για πάπιες και ανθρώπους, όταν ο ζωτικός χώρος μικραίνει, αρχίζουν και τα νεύρα.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στο μπλογκ το είχα διαβάσει κάποτε, ότι υπάρχει κάτι φοβερά αφύσικο στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, με τις πολυκατοικίες, όπου τρως μεσημεριανό την ώρα που κάποιος κυριολεκτικά από πάνω σου τραβάει το καζανάκι.

Φαντάσου τώρα την ίδια κατάσταση, αλλά να μην σε αφήνουν να βγεις κι απ’ το διαμέρισμα.

Ο ζωτικός χώρος μικραίνει· όλο και περισσότερες οι προπέλες γύρω μας.

Δεν ξέρω γιατί ο δήμος εδώ έχει βάλει την προπέλα, αλλά ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι οι πάπιες.

Αν η λίμνη πάγωνε εντελώς, οι πάπιες αναγκαστικά θα έφευγαν, και τότε ποιον θα είχαμε για αξιοθέατο;

Δεν πρέπει να φύγουν όλοι οι Έλληνες από την Ελλάδα, γιατί κάποιος πρέπει να σερβίρει τους τουρίστες, όταν τέλος πάντων «ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα».

Αυτοί που έχουν μείνει -εξαιρουμένων όσων έχουν δημιουργήσει τη δική τους χώρα μέσα τους, που δεν είναι λίγο πράμα- είτε δεν μπορούν αντικειμενικά να φύγουν, είτε φαίνεται να γουστάρουν την κατάσταση.

Τουλάχιστον για τους περισσότερους, αυτό φαίνεται να ισχύει.

Μια πάπια, μα ποια πάπια.

Να είσαι καλά

Χρήστος

Υ.Γ. Πάντως οι πάπιες έχουν και μια διαφορά από τους Έλληνες: δεν είναι πουριτανοί μικροαστούληδες. Ως και 20% περίπου των αρσενικών έχουν ομοφυλοφιλικές επαφές, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για πτηνά.

(Φίλε Χρήστο, κάθε μέρα που πηγαίνω στην θάλασσα, συναντάω στον δρόμο μου κάτι πάπιες. Παρατήρησα πως δεν είναι τόσο επιθετικές όσο είναι το καλοκαίρι, οπότε κάθομαι λίγο μαζί τους και τα λέμε. Βέβαια, είναι ελληνίδες πάπιες, οπότε δεν ξέρω αν μπορώ να εμπιστευτώ τα λόγια τους. Χρήστο, οι Έλληνες γουστάρουν τρελά τη φάση στην Ελλάδα. Και κάποιοι σε θεωρούν εχθρό τους, όταν επισημαίνεις πως τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οπότε, να μη τους το χαλάμε. Όλα πάνε μια χαρά. Να είσαι καλά, Χρήστο. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.