Διάβασέ το, μπορεί να σε αφορά

Το τελευταίο διάστημα έχω παρατηρήσει πως πολλοί άνθρωποι στα social media, μου φαίνονται σαν τρελοί και υστερικοί χωροφύλακες.

Έτοιμοι για καυγά, επιθετικοί και απόλυτοι.

Μπορώ να καταλάβω τι προκαλεί η κλεισούρα στους ανθρώπους, γιατί έχω την εμπειρία του πρώτου lockdown στην Αθήνα, την περασμένη άνοιξη.

Αλλά τώρα που είμαι στο νησί, χωρίς μάσκα, χωρίς SMS, χωρίς την αρνητική ενέργεια χιλιάδων ανθρώπων πάνω μου, και με την δυνατότητα να κόβω βόλτες μέσα στους ελαιώνες, να παίζω με τα κατσικάκια, να παρατηρώ με τις ώρες τα γεράκια, να κολυμπάω στην θάλασσα και να κάνω windsurf, όλα είναι όμορφα και γαλήνια.

Και μπορώ να παρατηρώ την κατάσταση μακριά από την ποντικοπαγίδα της Αθήνας.

Δεν μπορώ να συμβουλεύσω κανέναν αλλά η ταπεινή μου σκέψη είναι πως, αν κάποιος έχει ψυχολογικά προβλήματα, αισθάνεται πίεση ή έχει κατάθλιψη, καλό θα ήταν να μένει μακριά από τα social media.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που εξηγούν γιατί η ενασχόληση με τα social media επιτείνει την δυσφορία και την κατάθλιψη. Και υπάρχουν άνθρωποι που πάνε σε κέντρα απεξάρτησης από τα social media.

Μη σας μπερδεύουν οι άνθρωποι που η δουλειά τους έχει να κάνει με τα social media, οπότε γράφουν συχνά.

Αυτό είναι δουλειά. Δεν είναι ζωή, είναι δουλειά. Άλλο δουλειά, άλλο ζωή.

Και επειδή έχει να κάνει και με την δική μου δουλειά, είναι μέρος της δουλειάς μου να γράφω προβοκατόρικα, σαρκαστικά και ειρωνικά σχόλια στα social media και να τα κάνω πoυτάνα όλα· αν δεν είχε να κάνει με την δουλειά μου -τα social media είναι εργαλείο δουλειάς για κάποιους ανθρώπους- εννοείται πως δεν θα είχα λογαριασμούς στα social media, που τα θεωρώ εντελώς βλακώδη.

Αλλά δεν είναι μέρος της δουλειάς μου, να διαβάζω στη σελίδα μου τον κάθε προβληματικό ή ψυχοπλακωμένο -και άγνωστο σε εμένα- άνθρωπο που θέλει να εκτονωθεί. Γι’ αυτό μπλοκάρω αβέρτα. Και δεν επισκέπτομαι σελίδες άλλων, ούτε γράφω σχόλια σε σελίδες άλλων. Είπαμε, είναι δουλειά.

Θα ήθελα να πω σε όποιον διαβάζει πως αυτή η άσχημη περίοδος της απομόνωσης -λόγω της επιδημίας- θα περάσει.

Καλό θα ήταν οι άνθρωποι να αντιδράσουν για να περάσει πιο γρήγορα αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα περάσει.

Θα έρθουν όμορφες μέρες για όλους, όπως αυτές που εγώ έχω την τύχη να τις περνάω και τώρα.

Μείνετε μακριά από τα social media, που αυτή την εποχή είναι σαν εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με “σκανδαλιστικές αποκαλύψεις”. Εμετός δηλαδή.

Μείνετε μακριά από τα social media, γιατί θα καταλήξετε να τσακωθείτε ακόμα και με τους φίλους σας, που τώρα δεν μπορείτε να τους συναντάτε. Δεν σας φταίει κανείς, η κλεισούρα σας φταίει.

Μπορεί κάποιοι να νομίζουν πως τώρα συμβαίνει κάτι τρομερό και μοναδικό στην ελληνική κοινωνία, που θα φέρει τα πάνω κάτω, επειδή τα στόματα …ανοίγουν.

Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα.

Αν το δείτε από μακριά, είναι γελοίο και υποκριτικό. Πιστέψτε με. Είναι γελοίο να περιμένεις δημοσιογραφία από τα πρωινάδικα. Για να μην πω το τι είναι να κάθεσαι να διαβάζεις και να σχολιάζεις ανώνυμες καταγγελίες σαν θείτσα από το χωριό.

Αλλά σας έχουν κλείσει μέσα, αποβλακώνεστε από την τηλεόραση, έχετε θολώσει και έχετε πολλά νεύρα.

Κακός σύμβουλος τα νεύρα.

Θα περάσει, όμως. Και θα έρθουν μέρες χαράς. Και θα κυνηγιέστε ξανά γυμνοί στα λιβάδια.

Καλή λευτεριά.

(Λυπάμαι που αναγκάστηκα να μπλοκάρω μερικές χιλιάδες ανθρώπους το τελευταίο διάστημα αλλά αυτοί με ενόχλησαν στη σελίδα μου, όχι εγώ στη δική τους. Δεν μπορώ να πάθω κι εγώ υστερία επειδή παθαίνουν οι άλλοι. Και η αρχή μου είναι “δεν σε ενοχλώ, μη με ενοχλείς”. Πολύ απλό. Παρακαλώ τους ανθρώπους που μπλόκαρα να μη μου στέλνουν μέιλ, ζητώντας μου να τους ξεμπλοκάρω. Πρέπει να έχω μπλοκάρει πάνω από 400 χιλιάδες ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια -η σελίδα με τους μπλοκαρισμένους δεν φτάνει ποτέ στο τέλος της- και είναι αδύνατον να κάθομαι να ψάχνω μέσα σε τόσα ονόματα. Επίσης, μη τα θεωρείτε και τόσο σημαντικά τα social media. Μια μ@λακία και μισή είναι.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.