Η Ηριάννα Β.Λ. και ο Δημήτρης Λιγνάδης

Παρατηρώντας την υστερία και το μίσος που υπάρχει απέναντι σε πρόσωπα που τυχαίνει να έχουν κάποια προσωπική ή φιλική σχέση με τους καλλιτέχνες που κατηγορούνται -επώνυμα ή ανώνυμα- για σεξoυαλική παρενόχληση ή σεξoυαλική κακοποίηση, στο μυαλό μου ήρθε η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ.

Η διδακτορική φοιτήτρια Ηριάννα Β.Λ. συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2017 σε 13 χρόνια φυλάκιση, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Η Ηριάννα Β.Λ. φυλακίστηκε -οι δυο αιτήσεις αποφυλάκισης απορρίφθηκαν- και έναν χρόνο αργότερα, αθωώθηκε στο Εφετείο.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο καταδικάστηκε και φυλακίστηκε η Ηριάννα Β.Λ. ήταν οι κοινωνικές της σχέσεις, αφού η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού της αποδείχτηκε προβληματική.

Δηλαδή, η Ηριάννα Β.Λ. πέρασε έναν χρόνο από τη ζωή της στη φυλακή επειδή είχε σχέσεις φιλίας με αναρχικούς -ή ίδια είχε δηλώσει πως δεν είναι αναρχική-, επειδή είχε κάνει ένα ταξίδι στη …Βαρκελώνη, ενώ προσμετρήθηκε και η σχέση της με τον οριστικά αθωωμένο Γ. Παπαδόπουλο.

Μάλιστα, ο δικαστής ρώτησε την Ηριάννα, “Γιατί δεν τον χώρισες;”.

Σας φαίνονται παρανοϊκά όλα αυτά;

Είναι παρανοϊκά. Το πόσο παρανοϊκά είναι φαίνεται από το γεγονός πως αντέδρασαν τότε ακόμα και πρόσωπα της δεξιάς παράταξης, που δεν είχαν κανένα λόγο να υπερασπιστούν κάποιον που θα ήταν αναρχικός.

Αλλά αυτή η παράνοια ξαναζεί σήμερα στη χώρα μας με ανθρώπους να επιτίθενται σε άλλους ανθρώπους επειδή έχουν κάποια προσωπική σχέση με τους ηθοποιούς που έχουν δεχτεί καταγγελίες -ανώνυμα ή επώνυμα-, και επειδή κάποιοι αρνούνται να καταδικάσουν από το σπίτι τους φίλους τους ή συναδέλφους τους.

Οι φιλικές σχέσεις δεν έχουν ποινικοποιηθεί στη χώρα μας. Ακόμα.

Εκτός αν κάποιος συμφωνεί με το σκεπτικό των δικαστών που έστειλαν την Ηριάννα Β.Λ. για ένα χρόνο στη φυλακή, επειδή είχε φιλικές σχέσεις με ανθρώπους που το δικαστήριο δεν συμπαθούσε, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως …δεν τον χώρισε.

Έχω γράψει ξανά για το κακό που κάνει στους ανθρώπους η κλεισούρα εξαιτίας του κορωνοϊού, η πολλή τηλεόραση και τα πολλά πρωινάδικα, και βέβαια οι ατελείωτες ώρες στα social media.

Επειδή βλέπω την Δικαιοσύνη να σέρνεται -και να μην προλαβαίνει τα πρωινάδικα, τις φήμες και τις ανώνυμες καταγγελίες-, θα ήθελα να πω για μια ακόμα φορά πως η ανθρωποφαγία κάνει κακό και δεν θα κάνει κανέναν καλύτερο άνθρωπο.

Οι άνθρωποι έχουν φιλικές σχέσεις στη ζωή τους και δεν είναι όλοι διατεθειμένοι ή έτοιμοι να χαρούν με την καταστροφή των φίλων τους.

Έχουμε και φίλους από παιδιά, κάποια στιγμή μπορεί και να χωρίζουν οι δρόμοι μας αλλά δεν παύουμε ποτέ να τους αγαπάμε.

Επίσης, δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Ζούμε σε μια χώρα που βγαίνει η μάνα του δολοφόνου που έχει σκοτώσει δέκα, λέει “το παιδί μου είναι καλός άνθρωπος”, και βγάζουμε όλοι το σκασμό γιατί είναι η μάνα του.

Οι φίλοι σου δεν είναι η μάνα σου αλλά τους φίλους σου τους επέλεξες εσύ· τη μάνα σου, όχι.

Και αν ο φίλος σου πέσει, πονάς κι εσύ. Κι ας έχει κάνει το μεγαλύτερο έγκλημα του κόσμου.

Σταματήστε την ανθρωποφαγία και το μίσος. Δηλητηριάζουν εσάς.

Σεβαστείτε τη φιλία. Πριν από 2.500 χρόνια, σε αυτόν εδώ τον τόπο, μίλησε ο Επίκουρος:

«Απ’ όλα τα αγαθά που παρέχει η σοφία, διασφαλίζοντας από κάθε άποψη τον ευτυχισμένο βίο, το μέγιστο είναι η απόκτηση φίλων”

(Η Δικαιοσύνη πρέπει να δράσει γρήγορα. Για να προλάβει τα χειρότερα. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν δρα η Δικαιοσύνη αλλά τα πρωινάδικα.)

(Υπάρχει το Me Too, υπάρχει και ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Υπάρχει και κομματική αντιπαράθεση· μην είστε τόσο αθώοι. Υπάρχουν και φίλοι. Και οικογένειες. Γυναίκες, παιδιά, μάνες, πατεράδες.)

(Το κείμενο το έγραψα, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε η κυρία Σμαράγδα Καρύδη -με κάποιους μάλιστα να ζητούν και τον αφανισμό της-, η οποία έγραψε πως στηρίζει τα θύματα κακοποίησης αλλά δεν μπορεί να χαρεί για την καταστροφή των άλλων. Αυτό νιώθει, αυτό λέει. Για να προλάβω κάποιον κακόβουλο -περισσεύουν αυτές τις μέρες- η κυρία Καρύδη δεν είναι φίλη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.