Η Κύπρος απαγορεύει το παράκτιο κυνήγι στους υγροβιότοπους

Πιτσιρίκο, η Κύπρος προσανατολίζεται – ύστερα και από πιέσεις περιβαλλοντολόγων- να συνεχίσει να απαγορεύει το παράκτιο κυνήγι μετά τους θανάτους πολλών φλαμίνγκο στην Αλυκή της Λάρνακας, όπως αναφέρει ο Guardian.

Τα άτυχα πουλιά δεν πέθαναν από σφαίρες, αλλά από τον μόλυβδο αυτών, που ανακατεύτηκε με άλλα ιζήματα στους υγροβιότοπους.

Mάλιστα, πέρσι πέθαναν δεκάδες φλαμίνγκο, καθώς συχνά τρώνε και ολόκληρα φυσίγγια, μπερδεύοντάς τα με βότσαλα, τα οποία καταπίνουν, επειδή τα βοηθούν στη διαδικασία της πέψης.

Τα φλαμίνγκο ξεχειμωνιάζουν στην Κύπρο και η Αλυκή Λάρνακας, που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τεσσάρων λιμνών είναι ο ιδανικός υγροβιότοπος για αυτά.

Μέχρι τον Μάρτιο φιλοξενεί ακόμα και 15 χιλιάδες φλαμίνγκο, αλλά και άλλα πουλιά, όπως πάπιες, γλάρους και υδροβάτες.

Το κυνήγι απαγορεύεται στο σύμπλεγμα των τεσσάρων λιμνών, αλλά οι κυνηγοί μπορούν να πυροβολούν πάπιες στο νότιο τμήμα του.

Έτσι, τους πρώτους δύο μήνες του 2020 είχαν βρεθεί 96 φλαμίνγκο νεκρά, καθώς δηλητηριάστηκαν από τον μόλυβδο.

Ο μεγάλος αριθμός θανάτων αποδόθηκε και στις ισχυρές χειμερινές βροχοπτώσεις, που είχαν ως συνέπεια να ανακατευτεί ο μόλυβδος με άλλα ιζήματα στον πυθμένα του υγροβιότοπου, τον οποίο οι αρχές προσπαθούν να καθαρίσουν σε συνεργασία με την ΕΕ.

Τα ευρήματα σχετικής έρευνας έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, κι έτσι απαγορεύτηκε το κυνήγι, αν και σύμφωνα με μία άλλη άποψη η δηλητηρίαση των άγριων πτηνών οφείλεται περισσότερο στα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα από γειτονικές φάρμες.

Για αυτόν τον λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτεί απλά η χρήση σφαιριδίων μολύβδου και όχι το κυνήγι.

Το θέμα είναι, βέβαια, γιατί να επιτρέπεται το κυνήγι, καθώς πρόκειται για ακόμα έναν βάναυσο παραλογισμό, που έχουμε αποδεχτεί.

Και κανένας δεν το κάνει από ανάγκη να τραφεί. Ένα βάρβαρο χόμπι είναι στην τελική.

Σχετικό με το περιβάλλον είναι και το επόμενο θέμα, καθώς πετρελαιοκηλίδα μαύρισε τις ακτές του Ισραήλ, αλλά και αρκετές θαλάσσιες χελώνες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Xιλιάδες εθελοντές, αλλά και στρατιώτες, έσπευσαν την Κυριακή 21/2 να καθαρίσουν τις παραλίες, με περιβαλλοντικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για καταστροφή, ενώ εξετάζεται και αν μία φάλαινα που ξεβράστηκε την περασμένη εβδομάδα, πέθανε από το πετρέλαιο.

Λόγω μίας χειμερινής θαλασσοταραχής, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί η πετρελαιοκηλίδα όταν ήταν ακόμα στα ανοιχτά και πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Πλέον οι ισραηλινές αρχές αναζητούν σε συνεργασία με ευρωπαϊκές ποια πλοία πέρασαν σε απόσταση 21 μιλίων από την ακτογραμμή στις 11 Φεβρουαρίου και εξετάζουν εννέα εξ αυτών ως ύποπτα για τη διαρροή του πετρελαίου.

Αν βρεθεί το πλοίο που ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα, τότε το Ισραήλ θα κινηθεί νομικά, αξιώνοντας μεγάλη αποζημίωση για την οικολογική καταστροφή και τη διαχείριση της.

Μιας και ο λόγος, όμως, για πετρέλαιο, ακόμα και μερικοί που είχαν ρεύμα στο Τέξας κατά την ψυχρή εισβολή, στάθηκαν τελικά άτυχοι και αυτοί, καθώς καλούνται να πληρώσουν τώρα λογαριασμούς 16 χιλιάδων δολαρίων, όπως μεταδίδει το BBC.

Πάντως, εξετάζεται ήδη το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπέρογκο αυτό κόστος για τους καταναλωτές η πολιτεία του Τέξας.

Παρεμπιπτόντως, 70 θάνατοι αποδίδονται στην πρόσφατη κακοκαιρία στις νότιες πολιτείες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Τέξας καλύφθηκε από χιόνια και η θερμοκρασία βυθίστηκε στους -18 βαθμούς, ούσα η χαμηλότερη των τελευταίων 30 ετών.

Ακόμα και τώρα αρκετοί κάτοικοι της περιοχής βράζουν το νερό για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να έχει μολυνθεί, εξαιτίας της χαμηλής πίεσης του δικτύου.

Κι ενώ μέχρι τη Δευτέρα 22/2 παρέμεναν ακόμα χωρίς ρεύμα 15 χιλιάδες νοικοκυριά, αρκετοί από όσους είχαν ηλεκτρικό θα κληθούν να πληρώσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα, εξαιτίας της “ελεύθερης” ενεργειακής αγοράς του Τέξας.

Οι κάτοικοι της πολιτείας έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολλών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος.

Oι περισσότεροι πάροχοι έχουν προγράμματα πληρωμών σταθερού επιτοκίου, αλλά υπάρχουν και κάποια με μεταβλητό επιτόκιο και σε αυτές τις περιπτώσεις, λόγω της βουτιάς που έκαναν οι θερμοκρασίες, το κόστος για τους καταναλωτές εκτοξεύτηκε.

Συγκεκριμένα, ο βετεράνος του αμερικάνικου στρατού Scott Willoughby καλείται να πληρώσει λογαριασμό 16 χιλ. δολ. και ήδη γίνονται εκκλήσεις για να καλυφθούν τέτοιες χρεώσεις από την πολιτεία του Τέξας και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Με 1.386 δολάρια χρεώθηκε επίσης η Susan Hosford μόνο για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου και μάλιστα τα χρήματα αφαιρέθηκαν άμεσα από τον τραπεζικό λογαριασμό της.

“Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε τους Τεξανούς από αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, που ήταν αποτέλεσμα της βαρυχειμωνιάς και των διακοπών ρεύματος” ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας Gregg Abbot, μετά από συνάντηση που είχε με βουλευτές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση μεγάλης καταστροφής, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν περισσότεροι κρατικοί πόροι για την ανακούφιση των πληγέντων.

Μεταξύ άλλων θα δοθούν δωρεές για προσωρινή στέγαση και επισκευή σπιτιών και δάνεια χαμηλού κόστους για να καλυφθούν ζημιές σε ιδιοκτησίες που δεν ήταν ασφαλισμένες και για να ορθοποδήσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις καταστροφές που υπέστησαν.

Το θέμα είναι να μην έχουμε άλλη ψυχρή εισβολή ούτε εδώ, ούτε εκεί.

Γιατί τα προγνωστικά μοντέλα κάτι έχουν αρχίσει να δείχνουν για την πρώτη βδομάδα του Μάρτη. Κυριακή κοντή γιορτή.

Τουλάχιστον άρχισε με καλοκαιρία η τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη.

“Ωραία ήταν;” με ρώτησε μία κυρία που πέρασε με το σκύλο της πάνω από την αγαπημένη μου ακτή, όπου τη Δευτέρα κολυμπούσαν κέφαλοι (φωτό), καλόγριες, κακαρέλοι και σαργοί.


Και μία μεγαλούτσικη μουρμούρα που δεν μπόρεσα, όμως, να την κάνω διάσημη κι αυτή.

“Κρύα ήταν, αλλά θα ζεστάνει όσο περνάει ο καιρός από την ψυχρή εισβολή” απάντησα στην κυρία που είναι επίσης χειμερινή.

Η αλήθεια είναι ότι μόλις μπαίνω στη θάλασσα δεν κρυώνω καθόλου. Αλλά με το πού θα φορέσω τη μάσκα, το ψύχος σταδιακά με κυριεύει, καθώς αναζητώ κάποιο καλό πλάνο στον βυθό.

Δηλαδή, μου συμβαίνει το αντίθετο απ’ ό,τι στους περισσότερους που κρυώνουν αρχικά και συνηθίζουν σιγά, σιγά το νερό.

Ανωμαλία που την έχω κι εγώ.

Παρεμπιπτόντως, “εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα”, που θα έλεγε και η αείμνηστη Σαπφώ Νοταρά.

Έχεις γράψει, Πιτσιρίκο, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν απλά άνθρωποι που είναι στα πράγματα.

Η υπόθεση Λιγνάδη ανέδειξε για άλλη μία φορά και ποιοι είναι οι άνθρωποι που είναι στα πράγματα. Στην πολιτική, στον αθλητισμό, στην οικονομία, στις τέχνες, στον πολιτισμό.

Επίσης το ψάρι βρωμάει πάντα απ’ το κεφάλι. Και καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν ήξερε.

Ακόμα και η χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από την Ελλάδα μετά τη δικτατορία, και μπορεί να γίνει η πρώτη που θα αφήσει να πεθάνει απεργός πείνας στη φυλακή, κάτι που είχε κάνει μόνο η Θάτσερ στη Βρετανία.

Η Θάτσερ, που ήταν το είδωλο όσων βρίσκουν λογικό κάποιοι να κολυμπούν στα εκατομμύρια, ενώ εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν να φάνε.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κάθε μέρα και πιο ζεστή η θάλασσα. Στον παράδεισο ζούμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.