Πριν κατηγορήσεις κάποιον, σκέψου μήπως κάνεις εσύ αυτό για το οποίο τον κατηγορείς

Πριν από μερικές ημέρες, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, Σάββας Πούμπουρας, με αφορμή τις Ημέρες Καριέρας, είπε σε ένα βιντεό του στο Instagram, πως οι νέοι που τελειώνουν το σχολείο και δεν βρίσκουν δουλειά θα μπορούσαν να δουλέψουν ακόμα και δωρεάν για μια εταιρεία, ώστε να αποκτήσουν τριβή με την εργασία, να δουν πώς δουλεύει μια εταιρεία, και να διευρύνουν τον κύκλο των γνωριμιών τους, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να βρεθούν σε δουλειές που θα πληρώνονται.

Μετά το σάλο που ξέσπασε με αυτές τις δηλώσεις του -κυρίως στα social media-, ο Σάββας Πούμπουρας κατέβασε το βίντεο, ζήτησε συγγνώμη και εξήγησε πως μιλούσε μέσα από την δική του προσωπική εμπειρία για να βρει δουλειά σε νεότερη ηλικία, και δεν είχε σκοπό να θίξει κανέναν άνθρωπο.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση -και δεν παρατήρησε κανείς- είναι πως ο Πούμπουρας δέχτηκε επίθεση και σκληρή κριτική -για την άποψή του πως οι νέοι θα μπορούσαν να δουλεύουν ακόμα και αμισθί- από χρήστες των social media.

Γιατί μου έκανε εντύπωση;

Διότι οι χρήστες των social media δουλεύουν τζάμπα για το Facebook, το Twitter, το Instagram και τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων.

Οι χρήστες των social media δουλεύουν δωρεάν και χωρίς σταματημό, για να κάνουν ακόμα πιο πλούσιους ανθρώπους σαν τον Μαρκ Ζάκεμπεργκ, που είναι δισεκατομμυριούχοι.

Ένα από τα πιο αστεία πράγματα που συμβαίνουν στα social media, είναι όλοι αυτοί που γράφουν πύρινα σχόλια για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους άθλιους πλούσιους που πίνουν το αίμα των εργατών με το καλαμάκι, ενώ οι ίδιοι δουλεύουν εθελοντικά και χωρίς να πληρώνονται για δισεκατομμυριούχους.

Και μάλιστα, δεν το καταλαβαίνουν.

Είναι καλό σε αυτή τη ζωή να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε με το δικό μας μυαλό και όχι με το μυαλό της αγέλης των social media.

(Σε ό,τι αφορά την εργασία και τον μισθό, η ταπεινή μου γνώμη -και την γράφω καμιά δεκαριά χρόνια- είναι πως οι νέοι και οι μεγαλύτεροι πρέπει να απαιτήσουν το Βασικό Εισόδημα. Η εποχή της εργασίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και πρέπει επιτέλους ο άνθρωπος να αποσυνδεθεί από τη μισθωτή σκλαβιά. Το “δικαίωμα” στην εργασία, πρέπει να γίνει δικαίωμα στην τεμπελιά. Ήταν ο Πολ Λαφάργκ, ο γαμπρός του Μαρξ, που είχε δίκιο, κι όχι ο Μαρξ. Ο Μαρξ έχει δίκιο στο ότι οι μηχανές πρέπει να δουλεύουν αντί να δουλεύουν οι άνθρωποι. Οπότε, αν πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν δούλοι σε αυτό τον κόσμο, αυτοί οι δούλοι ας είναι τα ρομπότ. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε η ανθρωπότητα με την δουλεία. Φτάνει πια. Καιρός να πάμε παρακάτω.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.