Της γης οι ψεκασμένοι

Από το Γιοχάνεσμπουργκ, Πιτσιρίκο, ο Emmanuel Macron δεσμεύτηκε για τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε όλη την Αφρική, όπως αναφέρει η Le Monde.

Μετά την επίσκεψή του στη Ρουάντα, όπου απολογήθηκε εκ μέρους της Γαλλίας για τη γενοκτονία, ο Macron βρέθηκε στη Νότια Αφρική για λιγότερο από 24 ώρες.

Και αυτό το διάστημα ήταν, όμως, αρκετό για να διαβεβαιώσει τον ομόλογο του Cyril Ramaphosa ότι η Γαλλία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία θα στηρίξει την προσπάθεια της Νότιας Αφρικής -αλλά και αντίστοιχες στην Κένυα και τη Σενεγάλη- για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Macron και Ramaphosa βρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας Πρετόρια, όπου είχαν συνάντηση με την ερευνητική ομάδα Future Africa, αλλά και τοπικές φαρμακευτικές εταιρίες και λοιμωξιολόγους που θα συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, με απώτερο στόχο να έχουν πολλές αφρικανικές χώρες αυτονομία εμβολίων.

Ειδικά για τη Νότια Αφρική, γίνεται και προσπάθεια για άρση -έστω και προσωρινή- των πατεντών και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει στην Αφρική και παλιότερα με τα αντιρετροϊκά φάρμακα κατά του AIDS, όταν είχε δοθεί η δυνατότητα παρασκευής τους και διάθεσής τους σε αποδεκτές τιμές στη Μαύρη Ήπειρο, προκειμένου να καταπολεμηθεί εκείνη η επιδημία.

H Le Monde γράφει, πάντως, ότι αυτή η πρωτοβουλία για εμβόλια είναι από τα κομβικά σημεία της γαλλικής στρατηγικής στην Αφρική με απώτερο σκοπό να περιοριστεί η ολοένα και αυξανόμενη επιρροή της Κίνας -με αφορμή και την πανδημία- στη Μαύρη Ήπειρο.

Μιας και ο λόγος για παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα, στην αρχή μας είπαν ότι ο ιός είναι φυσικός, μετά πως είναι φυσικός αλλά διέρρευσε από το εργαστήριο και τώρα πως τον είχαν τροποποιήσει στο εργαστήριο της Ουχάν.

Το επόμενο βήμα είναι να πουν ότι τον άφησαν εσκεμμένα για να προκαλέσουν την πανδημία.

Όποιος τα έλεγε πριν ένα χρόνο αυτά, τον λοιδορούσαν σαν ψεκασμένο, ακριβώς όπως απαξίωναν ως λαϊκιστή όποιον εναντιωνόταν στα μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως συμβαίνει κάθε φορά με όποιον εκφράζει επιφυλάξεις και αμφιβολίες για την κρατούσα άποψη, που προσπαθεί να περάσει η εκάστοτε εξουσία, βάζοντας μπροστά πότε τους τεχνοκράτες (μνημόνιο), πότε τους ειδικούς (lockdown), αλλά πάντα ανθρώπους κρατικοδίαιτους, που (εξ)υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την επιστήμη.

Παρεμπιπτόντως, εμπειρογνώμονες υγείας στη Βρετανία προειδοποιούν για τον εμβολιασμό παιδιών κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως αναφέρει ο Guardian.

Aν και αναγνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός των παιδιών μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, θεωρούν ότι την ίδια στιγμή μπορεί να προκαλέσει πρακτικά και ηθικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, υπάρχει περιορισμένη πληροφόρηση σχετικά με παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει σε παιδιά ο εμβολιασμός, από τον οποίο δεν έχουν να κερδίσουν και τίποτα επί της ουσίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Adam Finn από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

“Τα παιδιά μεταδίδουν σε κάποιες περιπτώσεις τον κορωνοϊό, αλλά σπάνια υποφέρουν από αυτόν και αν τα εμβολιάσεις τα βάζεις στον κίνδυνο πιθανών παρενεργειών, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις μόνο και μόνο για να προστατεύσεις τους ενήλικες” εξηγεί ο καθηγητής.

Η προετοιμασία για εμβολιασμό παιδιών κατά του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται μετά από σχετική απόφαση στις ΗΠΑ και παρόμοιους σχεδιασμούς στη Γερμανία, τον Καναδά και την Ελβετία.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ (ρυθμιστική αρχή φαρμάκων στην Ευρώπη) ενέκρινε τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού για παιδιά ηλικίας 12 ως 15 ετών.

Ωστόσο, ο επικείμενος εμβολιασμός παιδιών έχει επικριθεί από εμπειρογνώμονες υγείας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του ΠΟΥ , Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος δήλωσε με νόημα ότι σε πολλές φτωχές χώρες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα γιατροί σε νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς με Covid 19.

Την ηθική αυτή διάσταση του θέματος, δηλαδή, να κάνουν το εμβόλιο παιδιά ενώ το στερούνται επαγγελματίες υγείας, επισήμανε και ο καθηγητής Peter Openshaw από το Imperial College του Λονδίνου.

Ο συνάδελφός του, Adam Finn, εξήγησε ότι στις ΗΠΑ θα εμβολιάσουν παιδιά, επειδή είναι διστακτικοί οι ενήλικες κι έτσι δεν έχει επιτευχθεί ικανό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για να οδηγήσει στην ανοσία της αγέλης.

Στη Βρετανία, ωστόσο, που είναι υψηλό το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν και τα παιδιά, συνεχίζει ο καθηγητής Finn.

Τόσο ο Openshaw, όσο και ο Finn, αλλά και ο συνάδελφος τους Russell Viner συμφωνούν ότι, εξαιτίας των μεταλλάξεων που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, και έχουν ως συνέπεια τη συμβολή και των παιδιών στην εξάπλωση του κορωνοϊού, ίσως χρειαστεί τελικά να εμβολιαστούν και οι έφηβοι.

Νέα μετάλλαξη (του εργαστηριακά τροποποιημένου(;) ιού, στην ακίδα του οποίου η πρόσφατη βρετανική επιστημονική έκθεση υποστηρίζει ότι βρέθηκαν μόνο θετικά φορτισμένα αμινοξέα που τον κάνουν πιο μεταδοτικό, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί, όμως, στη φύση, επειδή αυτά θα απωθούνταν) εντοπίστηκε, εξάλλου, στο Βιετνάμ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για συνδυασμό της ινδικής και της βρετανικής μετάλλαξης και μάλιστα εξαπλώνεται γρήγορα αερογενώς.

To Bιετνάμ, αν και κατάφερε σε πρώτη φάση να περιορίσει την πανδημία, πλέον αριθμεί 6.713 επιβεβαιωμένα κρούσματα -με τα μισά να έχουν καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2021 και μέχρι σήμερα – και 47 θανάτους που σχετίζονται με τον ιό· δηλαδή, με αυτούς τους αριθμούς σε έναν πληθυσμό σχεδόν 100 εκ. θεωρείται ότι ο ιός είναι σε έξαρση;

Στο Βιετνάμ έχουν εντοπιστεί συνολικά εφτά μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ωστόσο, αυτή η τελευταία είναι πιο μεταδοτική.

Αυτό έδειξαν τουλάχιστον οι πρώτες έρευνες στο εργαστήριο, δηλαδή, ότι ο ιός φτιάχνει πολύ πιο γρήγορα αντίγραφα και έτσι εξηγείται γιατί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κρούσματα τους δύο τελευταίους μήνες σε διάφορες περιοχές της ασιατικής χώρας.

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ προσπαθεί πλέον να εξασφαλίσει 10 εκ. δόσεις εμβολίων, μέσω του προγράμματος Covax για τη δωρεάν διανομή τους σε φτωχές χώρες, συν 20 εκ. δόσεις από το Pfizer/BioNTech και 40 εκ. δόσεις από το ρωσικό Sputnik V.

Στη χώρα των 98 εκ. ανθρώπων έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής μόνο 2,9 εκ. δόσεις και ο στόχος είναι να φτάσουν τα 150 εκ. μέχρι το τέλος του 2021.

Επί της ουσίας, με αφορμή τις μεταλλάξεις, θα επιχειρηθεί πιθανότατα να εμβολιαστεί το 100% του παγκόσμιου πληθυσμού, χωρίς αυτό να αποκλείει και νέα lockdown. Αφού οι νέες μεταλλάξεις είναι όλο και πιο μεταδοτικές.

Μεταλλαγμένα μου φαίνονται, παρεμπιπτόντως, τα ψάρια του Φαλήρου – η τσιπούρα στις κυριακάτικες (30/5) φωτό ειδικά – που είναι τόσο χοντρά.


Αλλά και οι σάλπες, οι κέφαλοι (φωτό) κι οι σαργοί, μετά από τόσα χρόνια που τρώνε ψωμιά, πετρέλαια και πλαστικά.

Τα ψεκάζουν τα κακόμοιρα κι αυτά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Λυκ Μοντανιέ, ο Γάλλος νομπελίστας, είχε πει από την άνοιξη του 2020 πως ο ιός ήταν τεχνητός και ξέφυγε από το ιολογικό εργαστήριο της Ουχάν από ανθρώπινο λάθος. Τότε έπεσαν να τον φάνε, σήμερα αυτή η εκδοχή ακούγεται όλο και πιο συχνά και από επίσημα χείλη. Εγώ δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια -υποθέτω πως κάποια στιγμή θα μάθουμε- αλλά πια βρίσκω παράλογα αυτά που συμβαίνουν με αφορμή τον κορωνοϊό, και απορώ πώς οι άνθρωποι τα αποδέχονται τόσο εύκολα. Βέβαια, μετά πάω για μπάνιο και τα ξεχνάω όλα αυτά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.