Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος

Καθώς περνούσαν οι μήνες μέσα στην πανδημία, αποφάσισα να αποτραβηχτώ κάπως, να μην σχολιάζω τα πάντα και να κοιτάξω πώς θα σώσω την ψυχή μου από αυτή την τραυματική -για όλους μας- εμπειρία, οπότε επέλεξα να βρεθώ σε ένα αγαπημένο νησί και να κάνω podcast μόνος μου ή με καλούς φίλους.

Υπάρχουν φορές στη ζωή που καλό είναι να μένεις “ήσυχος” και να κρατάς τις δυνάμεις σου για μάχες που έχει νόημα να τις δώσεις.

Η κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία γέμισε πολλούς ανθρώπους με φόβο, άγχος και αγωνία για τη συνέχεια, οπότε αυτό εκφράστηκε με επιθετικότητα.

Τους καταλαβαίνω όλους. Έχουν όλοι δίκιο. Όλοι έχουμε δίκιο.

Βέβαια, όταν υπάρχει μια πανδημία και από τη μία υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη του ιού, και από την άλλη άνθρωποι που υποστηρίζουν πως πρέπει να ζήσουμε κλεισμένοι μέσα για πάντα, δεν είναι και πολύ εύκολο να κάνεις διάλογο.

Επίσης, όταν υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν πως μια πανδημία είναι δεξιά ή αριστερή, δεν έχεις και πολλά πράγματα να συζητήσεις μαζί τους.

Τρόμαξα λίγο όταν τα περασμένα Χριστούγεννα έγραψα το λόγο που θέλω να κάνω το εμβόλιο, και πάρα πολλοί άνθρωποι μου έγραψαν πως έχω πληρωθεί για να το γράψω αυτό.

Από την άλλη, κάποιοι μου έγραφαν πως είμαι αρνητής του ιού, οπότε κατάλαβα πως η κατάσταση ήταν τόσο τοξική και υστερική που δεν είχε κανένα νόημα να προσπαθείς να εξηγήσεις το οτιδήποτε.

Όταν ο ένας καραδοκεί για να χαρακτηρίσει τον άλλον ψεκασμένο -το έκανε και ο Μητσοτάκης αυτό-, είναι όλοι ψεκασμένοι.

Το θέμα είναι ποιος τους ψεκάζει. Γιατί για να είσαι ψεκασμένος, κάποιος σε ψεκάζει.

Εγώ λέω πως τους πολίτες τους ψέκασαν οι κυβερνήσεις, οι επιστήμονες με την αλλοπρόσαλλη στάση τους, και τα ΜΜΕ. Ο Τσιόδρας έλεγε στην αρχή πως ο ιός μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μετά έλεγε πως οι μάσκες δεν χρειάζονται και μπορεί να είναι και επικίνδυνες, μετά οι μάσκες ήταν απαραίτητες ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, τα παιδιά μετέδιδαν τον ιό, μετά δεν τον μετέδιδαν, μετά τον μετέδιδαν και πάλι, μετά περάσαμε κάτι μήνες με το να συζητάμε για το αν ο ιός μεταδίδεται με την …θεία κοινωνία, μετά ο κάθε λοιμωξιολόγος έλεγε τα δικά του και αυτό δεν τελειώνει ποτέ, οπότε ποιοι ψέκασαν -και συνεχίζουν να ψεκάζουν- τους πολίτες;

Καθώς όλα δείχνουν πως οι εμβολιασμοί -μαζί με το ελληνικό καλοκαίρι- θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε, έστω και με προσοχή, σε κάποια από τα πράγματα που αγαπάμε και να ανακτήσουμε ένα μέρος της ζωής μας, σκέφτομαι πως όλο αυτό που έχουμε ζήσει ήταν ένα λάθος.

Δεν ξέρω αν η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα θα κάνουν τους ανθρώπους να δουν τη ζωή διαφορετικά και να συγκρουστούν με τις συνήθειές τους και τις βεβαιότητές τους.

Μάλλον όχι.

Παρατηρώ πως η απληστία των ανθρώπων δεν έχει μειωθεί καθόλου. Ονειρεύονται ακόμα χρήματα και …ανάπτυξη.

Επίσης, οι ισχυροί του πλανήτη κατάφεραν για μια ακόμα φορά να γυρίσουν την κατάσταση υπέρ τους. Εργαλειοποίησαν ακόμα και τον ιό, προς το δικό τους όφελος.

Από την άλλη, εμείς δεν το έχουμε καταφέρει ποτέ αυτό. Η πανδημία ήταν ευκαιρία και για τους πολίτες του κόσμου αλλά την έχασαν -και αυτήν- την ευκαιρία.

Αν κάτι μου έλειψε αυτό το διάστημα στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα ήταν η ψυχραιμία. Για μια ακόμα φορά, όλοι εναντίον όλων. Ο εμφύλιος καλά κρατεί.

Μια και δεν μπορούσα να βρω ψύχραιμες φωνές στην Ελλάδα -υποθέτω πως οι ψύχραιμοι είδαν την υστερία που επικρατούσε και σώπασαν-, την αναζήτησα στο εξωτερικό.

Δεν έκρυψα ποτέ πως θεωρώ ότι η Σουηδία έκανε την πιο σωστή και την πιο δημοκρατική επιλογή στο θέμα της πανδημίας. Δεν έκανε lockdown, δεν έκλεισε ποτέ τα σχολεία της, σκέφτηκε και την επόμενη μέρα της πανδημίας, συνυπολόγισε όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα προκαλούσε ένα lockdown στους πολίτες της -και δεν περιορίστηκε μόνο στα θύματα του ιού-, έδωσε οδηγίες στους πολίτες της, τους έκανε συστάσεις για προσωπικό λοκντάουν, και πήρε περιοριστικά μέτρα που δεν εμπόδιζαν τους πολίτες της να ζήσουν.

Μια και ζούμε σε μια εποχή που οι πάντες μετράνε νεκρούς, πολλοί καταλογίζουν στη Σουηδία πως είχε περισσότερους νεκρούς.

Βέβαια, η Σουηδία είχε πρώτο κύμα την άνοιξη του 2020 -η Ελλάδα δεν είχε και τζάμπα πανηγύριζαν τότε κυβέρνηση και ΜΜΕ πως η Ελλάδα κατατρόπωσε τον κορωνοϊό- αλλά, αν δει κάποιος τα στοιχεία από το φθινόπωρο του 2020 και μετά, θα διαπιστώσει πως η Ελλάδα με τα απανωτά lockdown είχε περισσότερους νεκρούς από τη Σουηδία χωρίς lockdown.

Τον Απρίλιο του 2020, ο Johan Giesecke, ο πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας -που ήταν συνταξιούχος και επέστρεψε εθελοντικά για να βοηθήσει- είχε δώσει μια συνέντευξη, όπου παρέθετε τις απόψεις του για τα lockdown και την επιλογή που έκανε η Σουηδία.

Στο τέλος της συνέντευξης, ο Johan Giesecke ζήτησε από τον δημοσιογράφο να τα πουν έναν χρόνο μετά, για να δουν πώς θα έχει εξελιχτεί η κατάσταση.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά, η συνάντηση έγινε και ο Johan Giesecke παραδέχεται το πού έκανε λάθος πριν από ένα χρόνο, εντοπίζει τα σημεία που δεν είχε υπολογίσει ή προβλέψει σωστά και λέει ξανά τη γνώμη του για τα lockdown.

Κάντε στον εαυτό σας τη χάρη να παρακολουθήσετε αυτή τη συνέντευξη, και σκεφτείτε πως υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος για να συζητάμε. Την αγάπη μου.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.