H Βρετανία μάλλον δεν θα θεσπίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού


Υποχώρησε στο -6% από το +6%, Πιτσιρίκο, το ποσοστό αποδοχής του Boris Johnson, μετά τις αποκαλύψεις του Dominic Cummings για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως αναφέρει το Skynews.

Από τη δημοσκοπική φθορά του Βρετανού πρωθυπουργού δεν επωφελήθηκε, όμως, ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, καθώς το δικό του ποσοστό αποδοχής παρέμεινε αμετάβλητο στο -9%.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή δημοσκόπηση, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 42% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 36% των Εργατικών.

Αν και μόλις ένας στους πέντε πιστεύει όλα όσα ισχυρίστηκε ο Dominic Cummings, κάποια σημεία από την επτάωρη κατάθεση του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής έπεισαν όσους συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, το 66% θεωρεί ότι όντως ο αρχικός στόχος της βρετανικής κυβέρνησης ήταν η ανοσία της αγέλης, όπως ανέφερε ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού, με το 20% να χαρακτηρίζει λανθασμένη αυτή τη στρατηγική.

Το 60% συμφωνεί επίσης με το ότι ο Boris Johnson αρχικά υποτίμησε τον κορωνοϊό, χαρακτηρίζοντας τον “νέα γρίπη των χοίρων”, με το 24% να εκτιμά ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λάθος.

Το 44% ζητάει επίσης την παραίτηση του υπουργού Υγείας Matt Hancock, έναντι 30% που υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχίσει στο πόστο του.

Πέρα από το γεγονός ότι το κείμενο καταλήγει με την επισήμανση όχι χάρη στους εμβολιασμούς η κυβέρνηση θα επανέλθει σε υψηλότερα ποσοστά αποδοχής, οι ηγεσίες σχεδόν σε όλο τον κόσμο έχουν πολύ μικρή φθορά παρά τις τεράστιες συνέπειες της πανδημίας.

Ίσως ο κόσμος να έχει πειστεί ότι ο ιός ήταν ανίκητος και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

Μπορούσαν, όμως, να έχουν χτίσει νέα νοσοκομεία, μπορούν ακόμα και τώρα να αυξήσουν τις δαπάνες και να βελτιώσουν τις υποδομές για την υγεία, γιατί μόνο έτσι σώζονται ζωές και όχι με τα καταστροφικά lockdown.

Τουλάχιστον, η Βρετανία μάλλον δεν θα θεσπίσει πιστοποιητικά εμβολιασμού ως προϋπόθεση για να παρευρίσκονται οι πολίτες της σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο (αγώνες, συναυλίες κ.λ.π.), όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δημοσίευμα της The Daily Telegraph.

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι οι αρμόδιοι επί του θέματος αξιωματούχοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού υποχρεωτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος με e-mail που έστειλε στο Reuters, υποστήριξε, ωστόσο, ότι η διαδικασία αξιολόγησης των πιστοποιητικών εμβολιασμού (προκειμένου να γίνουν υποχρεωτικά) είναι σε εξέλιξη και καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τόσο στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών, όσο και μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και μελών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα, τον Απρίλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson είχε επισημάνει και τα ηθικά θέματα που θα προκύψουν, αν θεσμοθετηθούν πιστοποιητικά εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού.

Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα, όπου από τα SMS για να βγει κάποιος από το σπίτι του, περάσαμε στα υποχρεωτικά self tests για να πάει στη δουλειά του ή διακοπές και έρχονται και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, προκαλούν δυστυχώς θλίψη για τη δημοκρατία που δεν υπάρχει.

Και δεν υπάρχει δημοκρατία γενικότερα στην ΕΕ, που βρίθει από υποκρισία, ούσα μία νομιμοποιημένη χούντα.

Η Βρετανία έφυγε από την ΕΕ και βρήκε την υγειά της. Μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Αντίθετα, στην Ελλάδα αρρωσταίνουν πια ακόμα και τα ψάρια.

Αφού τη Δευτέρα 31/5 είδα μία σάλπα με δύο έντονα σημάδια από τραυματισμό ή κάποια μόλυνση στην αγαπημένη μου ακτή.

Πληγές είχε κι ένας κακαρέλος, αλλά είχαν σχεδόν επουλωθεί.

Και κυρίως καλόγριες (το μοναδικό είδος που θα επιβιώσει σε βάθος χρόνου στις ελληνικές θάλασσες μου έλεγε κάποτε ο παππούς μου) στις ποσειδωνίες κόσμησαν και πάλι την υποβρύχια συλλογή.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μπήκε και με ψύχρα ο Ιούνης στην Αττική.

Τρίτη πρωί 1/6 και ούτε 20 βαθμοί.

Αντίθετα, στη Σκωτία είχαν 24,6 βαθμούς -νέο ρεκόρ για το 2021, μετά τους 24,5 στις 30 Μαρτίου- και μέχρι αύριο Τετάρτη η θερμοκρασία θα φτάσει και στους 27 στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση την ανατολική ακτή που λόγω χαμηλής νέφωσης δεν θα ξεπεράσει τους 16, σύμφωνα με το MetOffice.

Πάντως, προβλέπονται και βροχές και καταιγίδες προς το τέλος της εβδομάδας στη Βρετανία, αλλά κι εδώ η πρόγνωση κάνει λόγο για άστατο καιρό και ακόμα και χαλαζοπτώσεις τοπικά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

Ιανουάριος σαν Ιούνιος έγραφα πριν μερικά χρόνια σε e-mail προς φίλους για να τους πείσω ότι η κολύμβηση στην Ελλάδα είναι εφικτή και τον χειμώνα.

Να, όμως, που από το 2018 με τις όλο και πιο συχνές καλοκαιρινές καταιγίδες (το 2017 ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε πραγματικά ελληνικό καλοκαίρι), φαίνεται ότι ισχύει και το αντίθετο. Ιούνιος σαν Ιανουάριος.

Έστω κι έτσι, καλό μήνα. Και καλό καλοκαίρι φυσικά, με όλο τον κόσμο σε κάποια ακρογιαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, θα είναι υπέροχος ο Ιούνιος που ξεκίνησε με βροχές. Καλό μήνα. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.