Τι είπε ο ταξίαρχος

Αγαπητέ μας blogger
Δεν χρειάζεται να σου πω ότι τα ελληνικά καραγκιοζιλίκια έφτασαν μέχρι την τελευταία παραλία της βόρειας Σκωτίας μέσω των ειδήσεων. Έτσι, στην μάζωξη που είχα με τα γειτονικά παππούδια το περασμένο ΣΚ, πέσαν όλοι πάνω μου για να πάρουν απαντήσεις σε ένα σωρό λογικές απορίες.

Και πώς να απαντήσω σε λογικά ερωτήματα για λογαριασμό μίας χώρας-χώρου που στερείται στοιχειώδους λογικής;

Τη ζημιά, φυσικά, την έκαναν τα τηλεοπτικά πλάνα. Όσο η είδηση για τις δασικές πυρκαγιές περνούσε σαν σκέτο μονόστηλο στις εφημερίδες, το προτεκτοράτο φάνταζε σαν είδος Μεσογειακής Καλιφόρνιας που οι φωτιές διαρκούν κάτι εβδομάδες γιατί υπάρχει φυτικός όγκος για να τις συντηρεί.

Όταν, όμως, άρχισαν να κυκλοφορούν εικόνες και πλάνα από τις περιοχές δράσης, τα παππούδια μπερδεύτηκαν. Και τι κάνει κάθε γέρος συνταξιούχος που έχει ανάγκη να μιλήσει, αφού δεν μπορεί πλέον να δράσει; Αρχίζει τις ερωτήσεις.

-Διάβασα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τα περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

-Δεν το ξέρω αυτό αλλά, για να το γράφουν, μάλλον έτσι θα είναι.

-Και τότε, γιατί λέει πως κάποιες περιοχές έμειναν περίπου αβοήθητες από εναέρια μέσα;

-Μάλλον επειδή σχεδόν τα μισά απ’ αυτά είναι νοικιασμένα.

-Και λοιπόν;

-Φαίνεται πως η ενοικίαση ιπτάμενων πυροσβεστικών μέσων γίνεται όπως και σε μερικές κατηγορίες νοικιασμένων αυτοκινήτων. Τόσα euro την ημέρα και τόσα euro ανά ώρα πτήσης, όταν ξεπεράσει ένα συμφωνημένο σύνολο πτητικών ωρών.

-Ε, θα πληρώσουν το επιπλέον ποσό.

-Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. No money, no honey!

Τα μισά από τα γειτονικά παππούδια είναι πρώην στρατιωτικοί και ο ένας τους, ο χειρότερος όλων, υπηρέτησε για χρόνια στην S.A.S. Έχουν το κακό ελάττωμα να είναι παρατηρητικοί, και τη γαμημέvη τη συνήθεια δεν την έχασαν έστω κι αν είναι κοντά στα 80, έστω και για τα σύντομα τηλεοπτικά πλάνα.

-Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν ή πάνε στο περίπου;

-Γιατί το λες αυτό;

-Πρόσεξα πώς κάτι ξένοι πυροσβέστες λειτουργούσαν συντεταγμένα και με σύστημα αλλά οι ντόπιοι δρούσαν κάπως μπουλουκηδόν.

-Μήπως μιλάς για τους κατοίκους της περιοχής που βοηθούσαν;

-Όχι, ήταν κανονικοί πυροσβέστες που είχαν φόρμες με ελληνικά διακριτικά.

-Θα ήταν κάτι τυχαίο και στιγμιαίο.

-Μα παντού το ίδιο είδα. Μοναδική εξαίρεση ήταν τα πλάνα στα οποία υπήρχαν μόνον ξένοι.

Ο παραδίπλα γείτονας, πρώην ταξίαρχος του σώματος των Highlanders και εξαιρετικός στη bag-pipe (τη σκωτσέζικη γκάϊντα) προχώρησε περισσότερο.

-Έχει η Ελλάδα έλλειψη σε πυροσβέστες; Το ρωτάω γιατί βλέπω πυροσβέστες με γαλλικά διακριτικά, με ρουμάνικα, με σέρβικα, με πολωνικά, με τσέχικα, μέχρι και από χώρες με κυριλλικό αλφάβητο. Υποθέτω πως, για να δέχονται βοήθεια από τόσες χώρες, μάλλον είναι λίγοι οι ντόπιοι πυροσβέστες.

-Είναι μεγάλη η έκταση και η διασπορά του προβλήματος.

Εκεί μπήκε στο διάλογο ο 80άρης της SAS για να μου χαλάσει το αφήγημα.

-Εγώ πρόσεξα πως η ελληνική παρουσία ήταν σπασμωδική και ασυντόνιστη, και τα διαθέσιμα μέσα της λίγα και ακατάλληλα. Με αυτές τις δυνατότητες, κι άλλοι τόσοι να είχαν έρθει πάλι θα χρειαζόταν χρόνος και προσπάθεια για να ελεγχθεί η κατάσταση.

-Νομίζω πως είσαι κάπως υπερβολικός στην κριτική σου.

-Καθόλου, και θα σου εξηγήσω αμέσως τώρα τη λογική μου. I had under my command skilled snippers, capable of shooting a deer, one mile ahead of them. They should be well taught and trained, frequently exercised and well equipped with the particular riffle for the job. Without this 3-fold principle, even a company of men will probably miss the deer.

Η κυρα-Φιόνα, χρόνια στο κουρμπέτι της συζήτησης, είχε αντιληφθεί πως έπαιζα κατενάτσιο. Ξέρει πολύ καλά τις απόψεις μου για τον ελληνικό χώρο, ξέρει πως σε μια κοινωνική κουβέντα δεν επρόκειτο να πω ανοιχτά πόσο μπουρδέλo είναι η χώρα-χώρος, άρα ήμουν στη μικρή περιοχή, έτοιμος να αρχίσω να μετράω τα γκολ.

Είναι παρατηρημένο πως η ανάμιξη των γυναικών σε μία κουβέντα μπορεί να διορθώσει την κατάσταση και, θέλοντας να με βγάλει από τη δύσκολη θέση, γύρισε τη συζήτηση με έναν τσάμικο ελιγμό.

-Οι κάτοικοι των περιοχών είναι εξοργισμένοι με την αδράνεια της επίσημης πολιτείας – εδώ έπνιξα ένα γέλιο στο άκουσμα των λέξεων ‘’Greek Administration’’ – και guess what: Σε μια από τις live συνδέσεις ενός τηλεοπτικού σταθμού ένας κάτοικος, αφού περιέγραψε την χαοτική κατάσταση που επικρατούσε, είπε on-camera τη φραση ‘’Mitsotaki, f*ck you, you ass-hole!’’

Τα μισά παππούδια έμειναν απαθή αλλά οι απόμαχοι στρατιωτικοί γούρλωσαν λίγο το μάτι. Ο brigadier general των Highlanders έξυσε σκεπτικός το μούσι του και πήρε ξανά το λόγο.

-Σε ένα στρατιωτικό σώμα που ο διοικητής προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις, έστω και συγκαλυμμένες, θεωρείται αποτυχημένος και αργά ή γρήγορα θα αντικατασταθεί. Σε μια δημοκρατική χώρα, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πιθανότητες επανεκλογής.

Φτωχέ μου και απληροφόρητε ταξίαρχε, πόσο έξω πέφτεις σκέφτηκα, κι είπα να τον διαφωτίσω για την ελληνική πραγματικότητα.

-Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Το 2015 έγινε ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα αν οι Έλληνες δέχονται τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα που επέβαλε η τοκογλυφική ΕΕ, και πάνω από το 60% των ψηφοφόρων είπαν ‘’όχι, δεν τα δεχόμαστε’’. Στη συνέχεια, ο τότε πρωθυπουργός συμφώνησε ακόμα σκληρότερα μέτρα, τα ψήφισε στο κοινοβούλιο και στις εκλογές που έγιναν μόλις ένα 2μηνο μετά …ξαναβγήκε πρωθυπουργός.

Όλα τα παππούδια με κοίταξαν με φανερή απορία και τη στιγμιαία σιωπή έσπασε ο brigadier.

-It seems useless to discuss any further. Greek people have our sincerest sympathy but let’s now think and plan our next excursion for the final week of August.

Kι επειδή πολύ το χαίρομαι που έχουμε ξεκινήσει κάτι εξορμήσεις στις σκωτσέζικες εξοχές, μπήκα αμέσως σε ένα πιο ευχάριστο και καθόλου μίζερο mood. Άλλωστε, μου κάνει και ψυχολογικό καλό γιατί με τα 67 μου αποτελώ και τη mascot της παρέας, μιάς και είμαι ο μικρότερος!

Κωνσταντίνος

(Αγαπητέ φίλε, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο είναι να εξηγήσει ένας Έλληνας σε ανθρώπους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Εγώ πετάω ένα “Μαφιοκρατία” και καθαρίζω. Καλές εξορμήσεις. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.