Σε 28 από τις 46 ευρωπαϊκές χώρες ισχύει το υγειονομικό πάσο

Mία ομάδα δράσης από 26 εμπειρογνώμονες είναι, Πιτσιρίκο, η τελευταία ελπίδα του ΠΟΥ για να βρεθεί η προέλευση του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το BBC.

Σχεδόν δύο χρόνια από τη μέρα που εντοπίστηκε ο ιός στην κινέζικη πόλη Ουχάν και το ερώτημα πώς μεταδόθηκε στους ανθρώπους παραμένει αναπάντητο.

Η νέα ομάδα θα πρέπει να εξακριβώσει αν ο κορωνοϊός πέρασε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο ή διέρρευσε από εργαστήριο, με την Κίνα να αρνείται πεισματικά τη δεύτερη εκδοχή, την οποία χαρακτήρισε απίθανη και μία άλλη ομάδα του ΠΟΥ που έκανε σχετική έρευνα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αλλά ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατηγόρησε αργότερα την Κίνα ότι με τη μη παροχή δεδομένων στους επιστήμονες, ουσιαστικά παρεμπόδισε τις έρευνες.

Στη νέα ομάδα του ΠΟΥ συμμετέχουν και έξι εμπειρογνώμονες που είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη προσπάθεια, ενώ πέρα από τον κορωνοϊό θα γίνει έρευνα για να βρεθεί η προέλευση και άλλων επικίνδυνων παθογόνων.

“Το να κατανοήσουμε από πού προέρχονται τα νέα παθογόνα, θα μας βοηθήσει να αποτρέψουμε μελλοντικές πανδημίες” εξήγησε ο Tedros, που μαζί με άλλους αξιωματούχους του ΠΟΥ, υποστηρίζει ότι η θεωρία ενός ατυχήματος στο εργαστήριο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Ο Michael Ryan, διευθυντής καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, υπογράμμισε ότι “αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να κατανοήσουμε την προέλευση του κορωνοϊού”.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα ετοιμάζεται να εξετάσει δεκάδες χιλιάδες δείγματα αίματος, που ελήφθησαν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Αλλά ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ Chen Xu επισήμανε ότι η έρευνα της ομάδας δράσης του ΠΟΥ δεν θα πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

“Έχει έρθει η ώρα να στείλουμε τέτοιες επιστημονικές ομάδες και σε άλλα μέρη του κόσμου” δήλωσε με νόημα.

Να περάσουμε, λοιπόν, σε ένα μακρινό μέρος του κόσμου, καθώς για ομαδικούς τάφους θυμάτων της εισβολής των ΗΠΑ το 1989 ψάχνουν στον Παναμά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν στοιχίσει τότε τη ζωή σε 300 ανθρώπους και οι οικογένειές τους ακόμα τους αναζητούν.

Πιστεύεται ότι πολλοί είναι θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, τέσσερις σάκοι με ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν σε νεκροταφείο της πόλης Colon.

Η αναζήτηση και για άλλους σάκους θα συνεχιστεί, αφού οι τέσσερις που βρέθηκαν, διαπιστώθηκε ότι ήταν εκείνοι που είχαν χρησιμοποιήσει οι Αμερικάνοι στρατιώτες.

Eίχαν αρχίσει έρευνες και σε ένα άλλο νεκροταφείο, όπου υπήρχαν 30 σοροί που δεν αναγnωρίστηκαν ποτέ, αλλά σταμάτησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι είχαν σκοτωθεί πολλοί περισσότεροι από 300 άνθρωποι στον Παναμά, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους και 23 Αμερικάνοι στρατιώτες το 1989.

Γεμάτη εισβολές σε ξένες χώρες και βαμμένη με αίμα η ιστορία των ΗΠΑ.

Όχι ότι η Ευρώπη είναι καλύτερη.

Τελευταία, μάλιστα είναι και περισσότερο αυταρχική.

Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε 28 από τις 46 ευρωπαϊκές χώρες έχει τεθεί σε ισχύ το υγειονομικό πάσο, προκειμένου να έχει κάποιος πρόσβαση σε εστιατόρια, καφέ, εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, αλλά και για να μπορεί να ταξιδέψει και να δουλέψει, όπως αναφέρει η Le Monde.

Mάλιστα, στη Γαλλία μπορεί να απαιτείται υγειονομικό πάσο από τους πολίτες μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ενώ στην Ιταλία είναι πλέον υποχρεωτικό για όλους τους εργαζόμενους.

Αντίθετα, στο Βέλγιο ισχύει μόνο για την είσοδο σε καφέ και εστιατόρια στις Βρυξέλλες.

Επίσης, σε κάποιες χώρες το υγειονομικό πάσο ισοδυναμεί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ σε άλλες μπορούν να το αποκτήσουν και όσοι έχουν νοσήσει μέχρι και πριν από έξι μήνες και σε ορισμένες και αυτοί που διαθέτουν απλά ένα αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη ακολούθησε τα βήματα της Κίνας, που πρώτη λάνσαρε το ψηφιακό πιστοποιητικό τον Μάρτιο του 2021.

Παρά το γεγονός ότι πριν από έναν χρόνο τα ευρωπαϊκά κράτη το απέρριπταν μετά βδελυγμίας.

Τουλάχιστον, είχε αρκετά μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας η Παρασκευή 15/10 και στο Θυμάρι μόνο ένα πολύ σύντομο πέρασμα βροχής.

Η θάλασσα ήταν, βέβαια, θολή από τα χώματα που μετέφεραν οι τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν την Πέμπτη 14/10. Παρά το γεγονός ότι η βροχή που καταγράφηκε στο Θυμάρι ήταν μόνο 42 χιλιοστά (φτάσαμε να λέμε μόνο τους 42 τόνους νερού ανά στρέμμα), σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Αττικής που έπεσαν από 100 ως 200 χιλιοστά βροχής, ενώ τα 425 χιλιοστά της Ελευσίνας μάλλον είναι λάθος του βροχόμετρου εκεί.

Στον συνοπτικό χάρτη του meteo.gr έγραφε 182 χιλιοστά, αλλά στην καρτέλα της Ελευσίνας η μέτρηση ήταν 424,8 χιλιοστά.

Έχει χαθεί η μπάλα γενικά.

Μετά από άλλη μία κακοκαιρία που ταλαιπώρησε τα μάλα την Αττική, αλλά και την Εύβοια, όπου δυστυχώς εντοπίστηκε νεκρός ο 69χρονος κτηνοτρόφος.

Και σε άλλες κακοκαιρίες τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί άνθρωποι, προσπαθώντας να σώσουν τα κοπάδια τους.

Σαν σήμερα, στις 16/10/2011 έβρεχε επίσης καταρρακτωδώς. Ήταν Κυριακή και η πρώτη μέρα μετά από χρόνια που δεν κάπνισα, καταφέρνοντας να κόψω τελικά και το τσιγάρο.

Θυμάμαι ότι είχα βγει από το σπίτι μόνο για να αγοράσω από ένα μπακάλικο γιαούρτι για τον αδερφό μου, που έπαιρνε αντιβίωση.

Το ότι έβρεχε αδιάκοπα με είχε βοηθήσει πολύ στην πρώτη μέρα χωρίς τσιγάρο, γιατί δεν πήγα για καφέ, για βόλτα ή για μπάνιο, καθώς αν το είχα κάνει μπορεί και να κάπνιζα.

Την απόφαση να σταματήσω το κάπνισμα την είχα πάρει, πάντως, μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 15/10/21, που φυσούσε δυνατός βοριάς στο Θυμάρι και καθώς ανέβαινα στην επιφάνεια, έχοντας καθίσει λίγο παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε στον βυθό, μου έκοψε την ανάσα.

Οι κακές καιρικές συνθήκες εκείνου του ΣΚ μάλλον έπαιξαν το ρόλο τους για να υλοποιήσω μία δύσκολη απόφαση.

Η πιο καλή κακοκαιρία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι κάπως περίεργη η γενικότερη απροθυμία να μάθουμε πώς ξεκίνησε η πανδημία, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι την επόμενη φορά. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.