Πάνω από 1 εκατομμύριο εμβόλια έληξαν στη Νιγηρία – Αρκετά πήγαν στα σκουπίδια και στην Ευρώπη

Πιτσιρίκο, πάνω από 1 εκατομμύριο εμβόλια έληξαν στη Νιγηρία τον περασμένο μήνα, χωρίς να χρησιμοποιηθούν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις το 4% των 200 εκατομμυρίων Νιγηριανών έχει εμβολιαστεί, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, όπως για παράδειγμα η Όμικρον στη Νότια Αφρική.

Αυτό που δεν λέει, βέβαια, ο ΠΟΥ είναι ότι η Αφρική δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, ειδικά σε σύγκριση με την υπερεμβολιασμένη Ευρώπη.

Επίσης, παραλείπει να πει ότι σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο η μετάλλαξη Όμικρον είναι η πιο ήπια που έχει εμφανιστεί, έχει ενσωματώσει γενετικό υλικό από το απλό κρυολόγημα και μέχρι στιγμής ούτε ένας άνθρωπος -μεταξύ εκατοντάδων που την έχουν κολλήσει- δεν έχει νοσηλευτεί.

Όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι πολλές αφρικανικές χώρες έχουν πρόβλημα στη διαχείριση των εμβολίων, ενώ μπορεί να έχουν παραλάβει και δόσεις με κοντινή ημερομηνία λήξης.

Οι ληγμένες δόσεις της Νιγηρίας ήταν από το εμβόλιο της AstraZeneca και παραδόθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες στο πρόγραμμα Covax, μέσω του οποίου γίνεται δωρεάν διανομή εμβολίων στην Αφρική.

Ε, αφού τα παίρνουν και τζάμπα, ας πάρουν και μερικά ληγμένα, έτσι κι αλλιώς αναποτελεσματικά είναι όλα.

Αρκετές από τις δόσεις έφτασαν στη Νιγηρία 4-6 εβδομάδες πριν την ημερομηνία λήξης και δεν πρόλαβαν να τις χορηγήσουν.

Μάλιστα, η καταμέτρηση των ληγμένων δόσεων συνεχίζεται, με τη Νιγηρία να δίνει ουσιαστικά μία μάχη με τον χρόνο.

Άλλες 800 χιλιάδες δόσεις που έληγαν τον Οκτώβριο του 2021, χορηγήθηκαν τότε.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο να λήγουν και να καταλήγουν στα σκουπίδια πολλές δόσεις ενός εμβολίου που έχει μικρή διάρκεια ζωής. Ούτε η ανοσία του κρατάει πολύ, ούτε το εμβόλιο κρατάει πολύ, δηλαδή.

Πάντως, οι δόσεις της Νιγηρίας που έληξαν, ήταν οι περισσότερες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά περισσότερες από όσες έχουν προμηθευτεί συνολικά άλλες αφρικανικές χώρες.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία και η Ελβετία προσπαθούν να αποφύγουν ανάλογα φαινόμενα, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι το 10% των εμβολίων θα καταλήξει στα σκουπίδια. Πεταμένα λεφτά, έτσι κι αλλιώς.

Τον Απρίλιο του 2021 το γαλλικό υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι κατέληξαν στα σκουπίδια το 25% των εμβολίων της AstraZeneca, το 20% αυτών της Moderna και το 7% εκείνων της Pfizer.

H επίτευξη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης της Αφρικής θεωρείται απαραίτητη για να τελειώσει η πανδημία, αλλά, μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί μόνο 102 εκ. άνθρωποι, δηλαδή, το 7,5% του πληθυσμού της Μαύρης Ηπείρου.

Πέρα από τη Νιγηρία, και το Νότιο Σουδάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αναγκάστηκαν να επιστρέψουν εμβόλια, επειδή δεν μπορούσαν να τα χορηγήσουν, ενώ και η Ναμίμπια προειδοποίησε ότι πολλές δόσεις που έχει παραλάβει, θα λήξουν.

Το κακό είναι μάλλον ότι λήγουν πολλά εμβόλια ανά τον κόσμο, για αυτό και η πρεμούρα να τα κάνουν υποχρεωτικά και να εμβολιάσουν και τα παιδιά.

Το καλό είναι και πάλι ότι λήγουν, οπότε αναγκαστικά θα φτιάξουν εμβόλια πιο αποτελεσματικά.

Κι ενώ όλοι κλαίνε με μαύρο δάκρυ για την εμβολιαστική ανισότητα, κάνουν ότι δεν βλέπουν πως η Αφρική είναι η ήπειρος που έχει πληγεί λιγότερο από κάθε άλλη από την πανδημία, αλλά και ότι η ήπια μετάλλαξη όμικρον μπορεί να είναι τελικά αυτή που θα φέρει την πολυπόθητη ανοσία.

Και ο βορειοδυτικός άνεμος ήταν αυτός που επανέφερε – παρά το κυματάκι – τη διαύγεια στο σκούρο μπλε του βυθού.

Χαρίζοντας μερικά ωραία πλάνα με μουρμούρες, μελανούρια, σάλπες, σαργό, κακαρέλο και χειλού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, και τα ληγμένα τρόφιμα στους φτωχούς τα …χαρίζουν. Ωραία μέρα για μπάνιο σήμερα, πάω να βουτήξω. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.