Decentralization

Γεια σου πιτσιρίκο,
Διαβάζοντας όλα αυτά τα χρόνια για το καπιταλισμό, τον σοσιαλισμό, τη δημοκρατία, τις αγορές, και γενικά τα ερωτήματα που μας απασχολούν όλους εμάς τους φτωχούς, παρατηρώ πως διαφεύγει σε πολλούς κάτι που έχεις γράψει σε ένα από κείμενά σου.

Οι άνθρωποι είναι καθάρματα.

Όπως λένε και οι στίχοι των Social Waste στο τραγούδι “Του Χρόνη”, “Η επανάσταση μονάχα έχει ουσία, όσο κρατάει μέχρι να γίνει εξουσία.”

Αυτός ο στίχος μου έχει καρφωθεί στο μυαλό από τη πρώτη φορά που τον άκουσα.

Οι άνθρωποι ίσως να μην είναι καθάρματα πριν αποκτήσουν εξουσία, και ο αγώνας τους να είναι δίκαιος, αλλά όλα αυτά αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Πολλοί πιστεύουν πως το πρόβλημα είναι οι αγορές, αυτό το 1-2% που ελέγχουν σχεδόν όλο τον πλούτο της γης. Δε πιστεύω πως θα άλλαζε κάτι ακόμα και αν αφαιρούσες το πλούτο από αυτό το 1% και το μοίραζες στα κράτη.

Τα κράτη τα διευθύνουν άνθρωποι, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους θα γίνουν τα ίδια καθάρματα με αυτούς που είχαν πριν την εξουσία και το χρήμα.

Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να αφαιρέσεις την εξουσία από κάποιον, ακόμα και αν την έχει γευτεί πολύ λίγο.

Οι δημοκρατίες σήμερα ανά τον κόσμο, βασίζονται ακριβώς σε αυτήν την ψευδαίσθηση. Πως αναθέτουμε τη διακυβέρνηση στους εκλεγμένους, τους οποίους ελέγχουμε, και, αν δεν μας κάνουν, τους διώχνουμε στις επόμενες εκλογές, βρίσκοντας τους επόμενους που θα είναι πιο ικανοί.

Ο Τσίπρας είπε πως μπορεί να κερδίσανε τις εκλογές, αλλά, λέει, δεν πήρανε την εξουσία. Τι θα άλλαζε αν την έπαιρναν; Κατά τη γνώμη μου, αντί να έκαναν κουμάντο οι σημερινές φαμίλιες, θα έκαναν κάποιες άλλες.

Επίσης, πολλοί μπερδεύουν την εξουσία με το χρήμα. Το ότι το χρήμα δίνει εξουσία σε ένα καπιταλιστικό κόσμο είναι αυτονόητο.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες μορφές εξουσίας οι οποίες δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες.

Το ότι ο Ελον Μάσκ αγόρασε το Twitter δεν έχει σχέση μόνο με χρήμα. Το twitter, το Facebook, η Apple, η Google δεν απέκτησαν εξουσία με τα χρήματα. Απέκτησαν χρήματα επειδή πρώτα απέκτησαν εξουσία.

Σε έναν κόσμο ο οποίος αποτελείται από δομές, ιδρύματα, τράπεζες και εταιρείες με κεντρικούς διαχειριστές και κλειδοκράτορες, δεν έχει σημασία ποιος είναι ο διαχειριστής.

Όποιος και αν είναι, θα συγκεντρώνει τόση εξουσία στα χέρια του που στο τέλος θα τον διαφθείρει.

Χρειαζόμαστε δομές οι οποίες θα είναι “αποκεντρωμένες” στον πυρήνα τους. Που θα είναι αδύνατο για κάποιον να τις ελέγχει με ένα μικρό στρατό ή να τις εκφυλίζει.

Στο whitepaper του που δημοσιεύθηκε το 2008, “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” και υπέγραψε κάποιος με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία μία ολοκληρωμένη πρόταση για ηλεκτρονικές συναλλαγές χρημάτων, χωρίς κεντρικούς διαχειριστές/μεσάζοντες. Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

“Abstract. A purely peer-to-peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institution.”

13,5 χρόνια μετά, οι περισσότεροι, όταν ακούνε bitcoin, νομίζουν πως έχουμε να κάνουμε με κάποιο τρόπο να αγοράζεις ναρκωτικά online ή μία φούσκα τύπου χρηματιστηρίου.

Η μεγάλη εικόνα φαίνεται να έχει χαθεί μέσα στις ιστορίες απάτης, ιστορίες για νεόπλουτους και παράνομων συναλλαγών.

Για να μη μιλάμε μόνο για χρήματα, φαντάσου έναν κόσμο που τα σόσιαλ μίντια, οι πάροχοι ίντερνετ, οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών είναι όλα decentralized. Δεν ελέγχονται από κανέναν Ζάκερμπεργκ, Μασκ, Μπεζο, κυβέρνηση ή τράπεζα. Ελέγχονται από τους ίδιους τους χρήστες.

Δεν μιλάμε για κάποιο νόμισμα εδώ. Μιλάμε για μία νέα τεχνολογία η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο που συνδιαλεγόμαστε και που θα μπορούσε να εκδημοκρατίσει τους θεσμούς.

Είναι ακόμα νωρίς και πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Οι πρώτοι πολέμιοι ήταν φυσικά όλοι αυτοί που κινδυνεύουν να χάσουν την κουτάλα. Στην πορεία ανακάλυψαν πως δε μπορείς να σταματήσεις μία τεχνολογία, και το έριξαν στη δημιουργία των δικών τους blockchain και κρυπτονομισμάτων, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με decentralization και το whitepaper του 2008.

Φιλιά από Κολωνία

Γιώργος

Υ.Γ. Δεν παροτρύνω κανέναν να αγοράσει bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα. Μιλάω για τις δυνατότητες που ανοίγει η συγκεκριμένη τεχνολογία και το decentralization. Πώς θα μπορούσε να διαμορφώσει το μέλλον. Έναν κόσμο στον οποίο δε θα υπάρχει ένας κεντρικός διαχειριστής, αλλα διαχειριστές θα είμαστε όλοι εμείς.

(Αγαπητέ φίλε, την ηγεσία -και όχι την εξουσία- θα πρέπει να την δίνουμε σε αυτούς που δεν την θέλουν και όχι σε αυτούς που μας παρακαλάνε να τους ψηφίσουμε. Ένα πράγμα που έχω καταλάβει στη ζωή μου -και θεωρώ σημαντικό επειδή έχω μόνο μια ζωή να ζήσω- είναι πως πρέπει να μένεις μακριά από κάθε είδους εξουσία. Δεν λέω, είναι δελεαστικό να σου προτείνουν να βάλεις υποψηφιότητα για βουλευτής, να έχεις δική σου εκπομπή στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο κάποιου ολιγάρχη και να βγάζεις πάρα πολλά χρήματα -ενώ, παράλληλα, θα συναναστρέφεσαι και τις “ελίτ” του τόπου στις βίλες τους και στα κότερά τους-, αλλά αυτά ακριβώς είναι τα πράγματα που πρέπει να αποφύγεις, για να μην γίνεις κάθαρμα στη μια και μοναδική ζωή που έχεις. Το decentralization το κάνουμε και μόνοι μας, αποφεύγοντας αυτά και αυτούς που σιχαινόμαστε. Είναι σημαντικό στη ζωή να σιχαίνεσαι. Σε σώζει από πολλά. Γενικά, μακριά από την πολλή συνάφεια του κόσμου. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.