Επιστήμονες αμφισβητούν τη χρησιμότητα των μαζικών τεστ Covid 19

Πολλοί αξιωματούχοι υγείας αμφισβητούν πλέον, Πιτσιρίκο, τη χρησιμότητα των επαναλαμβανόμενων και μαζικών τεστ Covid 19 ως τρόπο για τον περιορισμό των μολύνσεων, δεδομένου και ότι κοστίζει δισ., όπως μεταδίδει το Reuters.

Mάλιστα, βουλευτές στη Δανία, όπου είχαν γίνει πολλά τεστ σε προηγούμενα στάδια της πανδημίας, ζητούν άμεσα μελέτη για το κατά πόσο αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιαπωνία που κατάφερε να ελέγξει πολύ καλά την πανδημία, κάνοντας αναλογικά ελάχιστα τεστ και βασιζόμενη μόνο σε όσους είναι πραγματικά άρρωστοι, αλλά και στα ποσοστά θνητότητας.

Βρετανία και Ισπανία έχουν μειώσει, επίσης, σημαντικά τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊό.

Τα επαναλαμβανόμενα τεστ στο σύνολο του πληθυσμού ολόκληρων πόλεων παραμένουν, ωστόσο, το βασικό όπλο της zero-Covid 19 πολιτικής της Κίνας, που έχει μείνει προσκολλημένη στη σύσταση του ΠΟΥ για “τεστ, τεστ, τεστ”, όταν είχε πρωτοεμφανιστεί ο κορωνοϊός.

Τότε, όμως, οι διαγνωστικοί έλεγχοι ήταν όντως χρήσιμοι, διότι βοήθησαν τους επιστήμονες να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα του ιού και τον κίνδυνο θανάτου.

Αλλά, πλέον, με την επικράτηση της σχετικά ηπιότερης μετάλλαξης όμικρον και με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και πιο αποτελεσματικών θεραπειών, οι κυβερνήσεις θα έπρεπε μάλλον να ακολουθήσουν άλλες στρατηγικές, όπως αυτή των τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων.

Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν, πάντως, ότι το να σταματήσουν απότομα τα τεστ ενέχει τον κίνδυνο να μείνει τυφλή η ανθρωπότητα απέναντι σε έναν ιό που ακόμα εξελίσσεται.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ ποτέ δεν συνέστησε μαζικούς ελέγχους σε ασυμπτωματικούς, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κίνα.

Επίσης, η Δανία που ξόδεψε 2,36 δισ. δολ. για να κάνει 127 εκ. τεστ Covid 19, είχε περίπου τα ίδια ποσοστά θνητότητας με τη Νορβηγία των 11 εκ. τεστ και τη Σουηδία των 18 εκ. τεστ, κάτι που δείχνει ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι το μόνο που τελικά έκαναν, ήταν να αποσπάσουν την προσοχή, από αυτούς που πραγματικά την είχαν περισσότερο ανάγκη, δηλαδή, τους πιο ευάλωτους στον ιό.

Άλλοι ειδικοί υποστήριξαν ότι τα μαζικά τεστ βοήθησαν στο να μειωθεί η μετάδοση και να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία οι άνθρωποι, δίνοντας ώθηση στην οικονομία, αλλά και στην ψυχική τους υγεία.

Μάλιστα, η οικονομία της Δανίας επλήγη λιγότερο από άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα, επίσης, με μία έρευνα στη Δανία, τα μαζικά τεστ και η απομόνωση των φορέων του ιού, μείωσαν τη μετάδοση κατά 25%.

Eπιδημιολόγοι αμφισβητούν, ωστόσο, αυτή την εκτίμηση, όπως και τα οφέλη από τα μαζικά τεστ σε ασυμπτωματικούς.

“Είπαν ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα μείωναν κατά 90% τη μετάδοση του ιού, κάτι που, όμως, δεν συνέβη” παρατηρεί η Angela Raffle από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Μπρίστολ.

Αυτό δεν συνέβη, τόσο επειδή τα τεστ δεν είναι απόλυτα ακριβή, όσο και διότι μόνο το 42,5% όσων βρέθηκαν θετικοί, έμειναν απομονωμένοι για όλο το χρονικό διάστημα της καραντίνας τους.

Πλέον, στην Αγγλία δωρεάν τεστ Covid 19 έχουν δικαίωμα να κάνουν μόνο οι επαγγελματίες του δημόσιου συστήματος υγείας, άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και όσοι μπαίνουν σε νοσοκομεία.

Όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα κι αν νοσούν, θα πρέπει να πληρώσουν για τον διαγνωστικό έλεγχο ή απλά να μείνουν σπίτι μέχρι να νιώσουν καλύτερα.

Και αυτό είναι το ζητούμενο, να μένουν σπίτι όσοι είναι όντως άρρωστοι, κάτι που δεν συνέβαινε – κακώς – πριν τον κορωνοϊό.

Αλλά φτάσαμε στο αντίθετο άκρο να μένουν πλέον σπίτι και οι υγιείς, επειδή έτσι λέει ένα αμφιβόλου αξιοπιστίας διαγνωστικό τεστ.

Και όταν από τους 100 που βρίσκονται θετικοί, άρρωστοι είναι περίπου οι 10, γίνεται αντιληπτό ότι την πανδημία τη συντηρούν πλέον τα τεστ.

Πολύ απλά, διότι, αν δεν γίνονταν τεστ και δεν ανακοινώνονταν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα -στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όμως, ασυμπτωματικοί-, το μόνο που θα ξέραμε είναι ότι γύρω μας υπάρχουν λίγοι ασθενείς.

Οι οποίοι θα είναι ακόμα λιγότεροι το καλοκαίρι και θα αρχίσουν να αυξάνονται από το φθινόπωρο και κυρίως τον χειμώνα, όπως γινόταν πάντα.

Ο κορωνοϊός έχει περάσει στην ενδημική φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα θα νοσούν σοβαρά άνθρωποι, όπως συνέβαινε επίσης στο παρελθόν με όλες τις ασθένειες.

Ασθένεια από την οποία δεν πεθαίνει κανένας, δεν υπάρχει. Το απλό κρυολόγημα -και όχι η γρίπη, που είναι σοβαρότερη νόσος- προκαλεί το 11% των πνευμονιών στις ΗΠΑ.

Δυστυχώς, με τον κορωνοϊό τρομοκράτησαν τόσο πολύ τον κόσμο επί δύο χρόνια, που η συντριπτική πλειοψηφία θα φοβάται ακόμα και στο άκουσμα του ονόματός του και για τα (πολλά;) επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ θα πάει μάλλον πίσω η χρηματοδότηση για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποσταλούν άμεσα άλλα 40 δισ. δολ. στην Ουκρανία, μετά από πιέσεις των Δημοκρατικών, όπως γράφει το ιταλικό περιοδικό Politico.

To ποσό θα είναι, μάλιστα, αυξημένο κατά 7 δισ. δολ. σε σχέση με αυτό που ήταν αρχικά να δοθεί και θα μοιραστεί μεταξύ στρατιωτικών εξοπλισμών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Joe Biden δήλωσε ότι αμέσως μετά τη βοήθεια στην Ουκρανία, το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει και για το πακέτο για τον κορωνοϊό, που θα είναι 10 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει, επίσης, να καταβληθούν και 5 δισ. δολ. στην Pfizer για τα χάπια κατά του κορωνοϊού, αλλά οι Δημοκρατικοί επιμένουν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Δεν είναι κι αυτό μία ένδειξη για το τέλος της πανδημίας;

Άλλωστε, καλοκαίρι έρχεται και στη δυτική Ευρώπη ήδη έφτασε, όπως έγραφα και χθες και όπως αναφέρει και η Le Monde για τη Γαλλία, όπου η θερμοκρασία άγγιξε τους 30 βαθμούς στο Κλερμόν Φερράν, το Μπορντώ, την Τουλούζη, τη Λυών.

Αλλά και η βόρεια Γαλλία έχει 25 βαθμούς, ωστόσο, ο προγνώστης του Meteo – France, Tristan Amn υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για καύσωνα, καθώς οι θερμοκρασίες τις νύχτες είναι ακόμα ευχάριστες.

“Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, τον Μάιο μπορεί να δούμε τους τελευταίους παγετούς (θερμοκρασίες υπό το μηδέν), αλλά και 30 βαθμούς” εξηγεί ο Γάλλος μετεωρολόγος.

Πρόκειται, πάντως, για τον πιο θερμό Μάιο από το 2011 στη Γαλλία, όπου, παρά τις όποιες σποραδικές καταιγίδες, παρατηρείται και έλλειμμα βροχοπτώσεων κατά 35% από την 1η Ιανουαρίου και κατά 22% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022, κυρίως στη Βρετάνη, την Κυανή ακτή και την Κορσική.

Κι ενώ στη Γαλλία με 9 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του Μάη για την περίοδο 1981-2010, την Ισπανία και την Πορτογαλία απολαμβάνουν το αέναο καλοκαίρι, στο προτεκτοράτο παλεύουμε ακόμα με τα ξεροβόρια.

Μάιος με 20 βαθμούς με το ζόρι, με 2,2 ευρώ το λίτρο βενζίνη, η οποία συναγωνίζεται τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, συνδυασμός που μας έβγαλε μέχρι τη Βάρκιζα την Τρίτη (10/5) το apres midi.

Αμέσως μετά το μεσημέρι, το απόγευμα, δηλαδή.

Στον βυθό κολυμπούσαν κακαρέλοι και σαργοί.

Κι ένας χάνος, που ως συνήθως κοίταζε την υποβρύχια μηχανή.

Όταν βγήκα, έβαλα και κολεγιακή.

Αφού το βοριαδάκι ήταν και πάλι δυνατό και η θερμοκρασία της θάλασσας είναι σύμφωνα με το meteo.gr 1,5 βαθμό χαμηλότερη στον Σαρωνικό από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή.

Βαρέθηκα να είμαστε σε όλα στην Ελλάδα κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Ακόμα και στον καιρό.

Θα καθαρίσει, όμως, για πάρτη μας η Ευρώπη, απαγορεύοντας τις Κυριακές τα αυτοκίνητα για να κάνoυμε όλοι οικονομία στην ενέργεια.

Ακόμα κι αυτοί που πάνε κάθε μέρα με τη συγκοινωνία στη δουλειά και περιμένουν την Κυριακή για να πάνε μία βόλτα με το αμάξι στην ακροθαλασσιά.

Και κάπως έτσι θα έρθει η εποχή που δεν θα υπάρχει καμία διασκέδαση πια.

Και από εκεί που λέγαμε πώς θα γίνει να ζουν οι άνθρωποι χωρίς τη δουλειά, θα φτάσουμε στο αντίθετο άκρο, να μην κάνουν τίποτα άλλο πέρα από τη δουλειά.

Αλλά, για να μην κλείσω μεμψιμοιρώντας, να δώσω ένα ακόμα tip από τον βυθό.

Το μικρό κοκκάλι που κολυμπάει κάτω από τη μουρμούρα στη φωτό, έχει το ρόλο κολλησόψαρου, δηλαδή, τρέφεται από τα αποφάγια της.

Υπάρχει είδος ψαριού που λέγεται κολλησόψαρο, επειδή είναι κυριολεκτικά κολλημένο σε καρχαρίες, σαλάχια μάντα (διαβολόψαρα) και θαλάσσιες χελώνες και τρέφεται από τα αποφάγια τους.

Είναι μακρόστενο και υδροδυναμικό και μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο σε μήκος.

Μιας και λέγαμε, όμως, παραπάνω για τη δουλειά, το κολλησόψαρο κάνει πραγματικά το μεροκάματο του τρόμου, καθώς, αν δεν καταφέρει να βρίσκεται συνεχώς κάτω από τον καρχαρία, έτσι ώστε να μην το βλέπει, μπορεί να γίνει και λεία του.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, παρ’ όλα αυτά, ο καιρός είναι ιδανικός για μπάνια. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.