Για έναν κουβά βρώμικο νερό

Η Γαλλία είναι απρόθυμη, Πιτσιρίκο, να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία και θέλει να νικήσει η Ουκρανία στον πόλεμο, ανέφερε πηγή από το Ελιζέ, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σχετικά με τη στάση του στη σύγκρουση, όπως μεταδίδει το Reuers.

O Εmmanuel Macron επικρίθηκε από την Ουκρανία και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, επειδή δήλωσε (σωστά) ότι δεν πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία, έτσι ώστε να είναι εφικτή μία διπλωματική λύση, που θα βάλει τέλος στον πόλεμο.

“Όπως είπε ο πρόεδρος, θέλουμε μία ουκρανική νίκη και να ανακτήσει η Ουκρανία την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα” ανέφερε Γάλλος αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σχόλιο του Macron περί μη ταπείνωσης της Ρωσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος μιλάει συχνά με τον Vlaidimir Putin από τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η ρωσική εισβολή, προσπαθώντας να επιτύχει μία εκεχειρία, που θα ανοίξει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, έτσι ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

“Δεν υπάρχει θέμα παραχωρήσεων προς τη Ρωσία σε ό,τι είπε ο πρόεδρος” συνέχισε ο Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι “ο Macron μιλάει με τον Putin όχι για να συμβιβαστεί, αλλά για να δει πώς πάνε τα πράγματα”.

Ο αξιωματούχος υπερασπίστηκε τη θέση του Macron ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για να τελειώσει ο πόλεμος, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή το Παρίσι στηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και βοηθάει με την αποστολή όπλων την Ουκρανία.

Το θέμα είναι, όμως, ότι αρκετοί δεν θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος, ανάμεσα τους και οι χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης που θεωρούν ότι το γεγονός πως ο Macron συνεχίζει να μιλάει με τον Putin, υπονομεύει τις προσπάθειες να αναγκαστεί ο Ρώσος πρόεδρος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παρεμπιπτόντως, ο Macron θα ταξιδέψει στη Ρουμανία και τη Μολδαβία στις 14-15 Ιουνίου για να δείξει τη στήριξη της Γαλλίας στις δύο χώρες, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Η Γαλλία έχει 500 στρατιώτες και πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος στη Ρουμανία.

Ο Macron δεν έχει επισκεφτεί το Κίεβο, όπως άλλοι ηγέτες της ΕΕ -αν και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να το κάνει- σίγουρα είναι, όμως, από τους λίγους που έχει καταλάβει ότι το γεγονός πως η Ευρώπη έχει γίνει ουσιαστικά το πεδίο της μάχης των ΗΠΑ με τη Ρωσία, μπορεί να την καταστρέψει.

Κάτι που ήδη διαφαίνεται με την εξωφρενική ακρίβεια. Και μακάρι να μην έρχονται και χειρότερα.

Η περίπτωση του Μακρόν θυμίζει λίγο τη Μέρκελ, που είχε κάνει ένα σωρό λάθη και μόλις έκανε κι ένα σωστό, δηλαδή, τη φιλοξενία των προσφύγων, έπεσαν να τη φάνε για αυτό.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι και ο Μακρόν αργά το σκέφτηκε να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν, κάτι που έπρεπε να γίνει πριν τη ρώσικη εισβολή, έτσι ώστε να αποτραπεί.

Και είχαν οι Ευρωπαίοι οκτώ χρόνια στη διάθεσή τους, διότι από το 2014 μαίνονταν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, για να βρουν μία βιώσιμη λύση.

Τώρα μάλλον είναι αργά, από την άποψη ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει, αν κρίνουμε τουλάχιστον από ό,τι έπραξε τα προηγούμενα χρόνια στη Συρία, από όπου οι Αμερικάνοι, που προκάλεσαν ουσιαστικά τον εμφύλιο έφυγαν, αλλά οι Ρώσοι είναι ακόμα εκεί.

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, δηλαδή.

Κυριολεκτικά και μεταφορικά, παρά το γεγονός ότι όταν κατέβηκα το Σάββατο 11/6 για βουτιά οι σωρειτομελανίες (σύννεφα που αναπτύσσονται κατακόρυφα και φέρνουν καταιγίδες, ενώ συχνά έχουν και αμόνι – καπελάκι, όπως αυτά στη φωτό με τα ατίθασα σκυλιά) ήταν ακόμα μακριά.

Τελικά, έβρεξε και στο Θυμάρι πολύ μετά, αλλά καμία σχέση με τη Ραφήνα και τον Παπάγου, όπου σύμφωνα με το meteo.gr έπεσαν 50 και 37 χιλιοστά (κιλά νερού ανά τετραγωνικό μέτρο).

Γενικά, πολύ κακό για το τίποτα, διότι τίποτα δεν είναι τα 2 χιλιοστά βροχής που έπεσαν στα περισσότερα μέρη της Αττικής. Εδώ, βέβαια, λέει θα έχουμε πάλι εβδομαδιαία ενημέρωση για μόλις 2 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και περίπου 1.000 παγκοσμίως.

Κάπως έτσι, η επιστημονική κοινότητα υποβαθμίζει ξανά το κύρος της και γίνεται όργανο των πολιτικών και των πολυεθνικών, όταν διυλίζει 1.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και καταπίνει τα εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου, καρδιοπαθειών, τα εκατομμύρια ανθρώπων που χρειάζονται καθημερινά αίμα.

Για αυτό, αν πουν το φθινόπωρο για τέταρτη δόση, θα πάω και για τέταρτη αιμοδοσία μέσα στην πανδημία.

Μέχρι τότε βγάζω καμία υποβρύχια φωτογραφία. Με μελανούρια, αλλά και καλόγριες στα θολά ακόμα, από τους νοτιάδες και τους δυτικούς ανέμους, νερά.

Οι παρατηρητικοί θα δουν και τους κακαρέλους κάτω από τις καλόγριες, στην αγαπημένη μου ποσειδωνία.

Παρεμπιπτόντως, τσούχτρες δεν ξαναείδα από την Τετάρτη 8/6, που ήταν και η μοναδική φορά που εμφανίστηκαν μετά τον χειμώνα, με εξαίρεση μία μέδουσα χρυσαώρα, που τσιμπάει κι αυτή όπως η πελαγία και περιπλανιόταν τον Απρίλιο στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μόνο μικρά κεφαλόπουλα στα ρηχά τσιμπολογούσαν τα εντόσθια από κάτι ψάρια που είχαν καθαρίσει και τα πέταξαν στη θάλασσα και καλά έκαναν για να φάνε και τα πλάσματα της καμιά λιχουδιά.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για αυτούς που είχαν πετάξει στην αγαπημένη μου ακτή μπύρες και κάτι πλαστικά.

Τα πήγα στα σκουπίδια ό,τι είχε αρχίσει να πυκνώνει η συννεφιά.

Ο Αλμπέρ Καμύ είχε πει ότι ” στην καρδιά του χειμώνα ανακάλυψα μέσα μου ένα ανίκητο καλοκαίρι”.

Να, όμως, που και μέσα στο καλοκαίρι έχουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια – και προ Μητσοτάκη – ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές πινελιές.

Τουλάχιστον, με τις βροχές δεν έχουμε προς το παρόν πρόβλημα λειψυδρίας (σε αντίθεση με ό,τι προέβλεπαν οι “ειδικοί” τη δεκαετία του 1990, όταν έλεγαν ότι μετά από 30 χρόνια η Κρήτη θα γινόταν έρημος), την ίδια στιγμή, που εκατοντάδες Ινδοί ρισκάρουν τη ζωή τους για έναν κουβά νερό στην επαρχία Maharasthra, όπως μεταδίδει το BBC.

Η ευρύτερη περιοχή έχει πληγεί από την ξηρασία και βιώνει συχνά καύσωνες, με συνέπεια οι αρχές ενός χωριού να στέλνουν βυτιοφόρα για να γεμίσουν ένα πηγάδι δύο ή τρεις φορές τη μέρα.

Οι κάτοικοι του χωριού μαζεύονται στο πηγάδι για να γεμίσουν τους κουβάδες τους, αλλά συχνά με κακής ποιότητας νερό, με συνέπεια πολλά παιδιά που το ήπιαν να έχουν αρρωστήσει.

Μετά από αυτή την αποκάλυψη, οι αρχές του χωριού αποφάσισαν να στέλνουν πιο συχνά βυτιοφόρα, έτσι ώστε να το νερό να είναι και πιο καθαρό και αρκετό για όλους.

Θα προσπαθήσουν, μάλιστα, να εγκαταστήσουν κι έναν αγωγό για να λύσουν μία και καλή το πρόβλημα υδροδότησης για 1.500 ανθρώπους που ζουν στο χωριό και συχνά δεν έχουν σταγόνα νερό ή αυτό που προμηθεύονται είναι τόσο βρώμικο που δεν μπορούν όχι να πιουν, αλλά ούτε να πλύνουν τα ρούχα τους.

Κάποιοι χάνουν την ισορροπία τους και πέφτουν, μάλιστα, μέσα στο πηγάδι στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν λίγο νερό, το οποίο τελικά μπορεί να στείλει τα παιδιά τους με διάρροια στο νοσοκομείο.

Μην ξεχάσουν να πουν σε αυτούς τους Ινδούς ότι κινδυνεύουν από την ευλογιά των πιθήκων και τις μέδουσες πελαγία.

Α, και από τους λαγοκέφαλους και τα λιονταρόψαρα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η αλήθεια είναι πως ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που φάνηκε να προσπαθεί να προλάβει -και να σταματήσει αργότερα- αυτόν τον πόλεμο ήταν ο Μακρόν. Βέβαια, αυτή είναι η δουλειά των πολιτικών, αλλά το έχουμε -και το έχουν- ξεχάσει αυτό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι καταστροφικός για την Ευρώπη, και όχι μόνο. Υπάρχουν πολλά περίεργα πράγματα σε αυτόν τον πόλεμο. Μπορώ να καταλάβω τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά δεν καταλαβαίνω τους πολιτικούς της Ουκρανίας, που οδήγησαν τη χώρα τους και το λαό τους στην καταστροφή. Ήξεραν τις θέσεις της Ρωσίας και τις αγνόησαν. Δεν είναι και πολύ έξυπνο να αγνοείς τις θέσεις μιας πανίσχυρης χώρας, ειδικά αν είναι γείτονάς σου. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί οι ΗΠΑ σπρώχνουν τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, που είναι ο εχθρός τους. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.