Να μην γίνουμε Σρι Λάνκα

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί, Πιτσιρίκο, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια, κι ενώ η Ρωσία κλιμάκωσε τις επιθέσεις της, μετά την πρόσκληση που έγινε στο Κίεβο για ένταξη στην ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

O επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε την Κυριακή 19/6 ότι τα όπλα που στέλνει η Δύση στα ουκρανικά στρατεύματα μπορεί να βοηθήσουν στην απελευθέρωση του Ντονμπάς από τη Ρωσία.

“Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ουκρανία στην τύχη της, αλλά αντίθετα να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να κρατήσει πολλά χρόνια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Mάλιστα, ο Stoltenberg υποστήριξε ότι η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας πρέπει να συνεχιστεί παρά το υψηλό κόστος όχι μόνο των όπλων, αλλά και των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Ο Boris Johnson που επισκέφτηκε για δεύτερη φορά το Κίεβο, μίλησε επίσης για μακροχρόνιο πόλεμο.

Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως “η Ουκρανία θα συνεχίσει να παραλαμβάνει όπλα, εξοπλισμό, πυρομαχικά και να εκπαιδεύονται οι νέοι στρατιώτες της πιο γρήγορα από τους εισβολείς” έγραψε σε άρθρο του ο Βρετανός πρωθυπουργός στους Sunday Times.

Η πρόταση της Κομισιόν να μπει η Ουκρανία σε διαδικασία ένταξης στην ΕΕ ήταν μία τονωτική κίνηση, αλλά την ίδια στιγμή η Ρωσία κλιμάκωσε τις επιθέσεις της με το πυροβολικό στο Σεβεροντονέτσκ, σε μία προσπάθεια να καταλάβει ολόκληρο το Λουχάνσκ.

Το ότι η κατάσταση στο Σεβεροντονέτσκ είναι πολύ δύσκολη για τους Ουκρανούς, παραδέχτηκε και ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Serhiy Gaidai.

Kαι μπορεί ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατευμάτων να ανέφερε ότι οι μάχες συνεχίζονται, αλλά αναλυτές από το Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για τον Πόλεμο εκτιμούν ότι η πόλη θα πέσει στα χέρια των Ρώσων τις επόμενες εβδομάδες, με το κόστος να είναι, όμως, ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουν πολλές δυνάμεις σε μία μικρή περιοχή.

Ήδη, η Ρωσία έχει καταλάβει το χωριό Metolkine, νοτιοανατολικά του Σεβεροντονέτσκ, όπου πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν.

Παράλληλα, ρώσικοι πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο φυσικού αερίου στο Ιζιούμ και ένα προάστιο στο Χάρκοβο, αλλά και δυτικότερα την Poltava και το Dnipropetrovsk.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι απώθησαν ρώσικα στρατεύματα, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες κοντά στην πόλη Krasnopillya, κάτι που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει, πάντως, το Reuters.

Την ίδια στιγμή, ο Volodymyr Zelenskiy επισκέφτηκε ουκρανικά στρατεύματα στο Mykolaiv και δήλωσε ότι το ηθικό τους είναι καλό και υπάρχει η πεποίθηση ότι η νίκη θα έρθει.

“Δεν θα δώσουμε τον νότο σε κανέναν και ό,τι είναι δικό μας θα το πάρουμε πίσω” δήλωσε ο Zelenskiy, που βίντεο τον δείχνει να φοράει μία χακί μπλούζα με μετάλλια και να βγάζει σέλφι με στρατιώτες.

Η Ρωσία έκανε τον πόλεμο για να σταματήσει την ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά το μόνο που πέτυχε ήταν να θέλουν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και η Σουηδία με τη Φινλανδία και να ανοίξει η πόρτα της ΕΕ για την Ουκρανία.

Στα λόγια μπήκαν, βέβαια, η Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

Στην πράξη τις σταμάτησε η Τουρκία.

Στα λόγια είναι επίσης ενωμένη η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.

Στην πράξη, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία εξαιρέθηκαν από το εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο.

Στα λόγια θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ, δηλαδή, οι ΗΠΑ την Ουκρανία μέχρι τέλους.

Στην πράξη, το πιθανότερο είναι να τα παρατήσουν κάποια στιγμή, όπως έκαναν στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

Και φυσικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έρθουν σε απευθείας αντιπαράθεση οι ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Εδώ, δεν τόλμησαν πριν μερικά χρόνια να τα βάλουν στα ίσα με το Ιράν.

Κατά την προσφιλή τους τακτική, οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τρίτους και διεξάγουν proxy wars, δηλαδή, πολέμους διά αντιπροσώπων.

Πολέμους που είναι, όμως, εξ ορισμού καταδικασμένοι σε αποτυχία.

Βέβαια, τους Αμερικάνους τους ενδιαφέρει πρωτίστως να γίνεται πόλεμος και μετά ποιος θα νικήσει.

Για αυτό και η αλήθεια είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν προειδοποιεί απλά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει πολλά χρόνια. Το εύχεται κιόλας.

Όπως λένε, όμως, “πρόσεξε τι εύχεσαι, διότι μπορεί να σου συμβεί”.

Και τι μπορεί να συμβεί; Ό,τι και στη Σρι Λάνκα, όπου άνοιξαν πυρ στρατιώτες που φυλούσαν βενζινάδικο, όταν δέχτηκαν επίθεση με πέτρες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Λόγω της έλλειψης καυσίμων στη νησιωτική χώρα, είναι πλέον σύνηθες να σχηματίζονται τεράστιες ουρές σε βενζινάδικα, κάτι που συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση με 20-30 άτομα να πετούν πέτρες και να καταστρέφουν ένα στρατιωτικό όχημα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τέσσερις πολίτες και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η ένταση προκλήθηκε όταν εξαντλήθηκαν τα καύσιμα του βενζινάδικου, με συνέπεια να μείνουν άδεια τα ρεζερβουάρ αρκετών πολιτών, οι οποίοι συγκρούστηκαν στη συνέχεια με τους στρατιώτες.

Η Σρι Λάνκα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη μέρα που έγινε ανεξάρτητη, καθώς δεν διαθέτει δολάρια για να εισάγει τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Οι ελλείψεις έχουν ως συνέπεια να σχηματίζονται τεράστιες ουρές για λίγα βασικά αγαθά και η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας βάζει αστυνομικούς και στρατιώτες να φυλάνε τα βενζινάδικα.

Τον Απρίλιο του 2022, αστυνομικοί είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει έναν οδηγό σε ανάλογο περιστατικό.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο 18-19/6 τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί σε συγκρούσεις με οδηγούς, ενώ συνέλαβαν επτά εξ αυτών.

Η κυβέρνηση έκλεισε για δύο εβδομάδες κρατικές υπηρεσίες και σχολεία, σε μία προσπάθεια να εξοικονομήσει καύσιμα.

Πρόβλημα υπάρχει, όμως, και με τις πολύωρες διακοπές ρεύματος, που πυροδοτούν επίσης μαζικές διαδηλώσεις.

Τέσσερις στους πέντε Κεϋλανούς (παλιότερα η Σρι Λάνκα λεγόταν Κεϋλάνη) κάνουν ακόμα και περικοπές στα ημερήσια γεύματα, καθώς δεν έχουν αρκετά χρήματα για φαγητό.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα άρχισε ήδη να μοιράζει κουπόνια τροφίμων σε 2.000 εγκυμονούσες στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Το Πρόγραμμα προσπαθεί να αντλήσει 60 εκ. δολάρια για να εξασφαλίσει τουλάχιστον το φαγητό για τα 22 εκ. κατοίκων της Σρι Λάνκα από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Η νησιωτική χώρα σταμάτησε να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της των 51 δισ. δολ. τον Απρίλιο του 2022 και βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Οι περισσότεροι θα πουν ότι εντάξει, δεν θα γίνει η Ελλάδα σαν τη Σρι Λάνκα.

Ποτέ δεν ξέρεις, όμως. Άλλωστε, κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάσει η μέρα που θα κοστίζει η βενζίνη 2,5 ευρώ το λίτρο, κάτι που συνιστά αύξηση 250% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Επίσης, δεν έχει περάσει καιρός από τις μέρες που βγαίναμε με εξοδόχαρτο ή SMS από τα σπίτια μας, στα οποία έπρεπε να έχουμε επιστρέψει πριν τη δύση του ηλίου.

Δεν έγιναν σε κάποιον άλλον αιώνα αυτά, αλλά μόλις πέρσι.

Και δεν τελείωσαν, επίσης. Τα μέτρα και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, δηλαδή, παρότι απέτυχαν να περιορίσουν την πανδημία και μάλλον επιδείνωσαν γενικότερα την κατάσταση.

Τα πάντα μπορεί να συμβούν, λοιπόν. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και Μητσοτάκη.

Τουλάχιστον, έχουμε και ωραία θάλασσα, σαν τη Σρι Λάνκα. Και καλύτερη, αφού δεν συγκρίνεται η ομορφιά της Μεσογείου με τον Ινδικό και με κανέναν ωκεανό.

Ακόμα και στο Φάληρο το Παλαιό.

Και την Κυριακή 19/6 ήταν μία σφήκα που ξεχώρισε στον σκούρο μπλε βυθό.

Σχεδόν ισορροπούσε στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ κέφαλοι από κάτω είχαν σπεύσει να απολαύσουν το κολατσιό.

Βέβαια, δεν ήταν για τα δόντια τους.

Παλιότερα, είχα δει στη Σαλαμίνα και μελανούρι να καταπίνει αρχικά, αλλά να φτύνει μία ψόφια μύγα τελικά.

Όσο για τη σφήκα, την έπιασα προσεκτικά με την υποβρύχια μηχανή και πέταξε λίγο μετά, απαλλάσσοντας με και από τον κόπο να τη βγάλω στην ακτή.

Πέταξε γρήγορα, διότι δεν είχε βουλιάξει, αφού σχεδόν στεκόταν πάνω στο νερό.

Ένα είδος αράχνης το καταφέρνει αυτό, επειδή τα πόδια της έχουν τόσο μικροσκοπικά πέλματα, που πατούν σε μία εξίσου μικροσκοπική επιφάνεια, που σε αυτή το νερό είναι στερεό.

Τέλος πάντων, κάτι τέτοιο συμβαίνει, δεν ξέρω αν το εξήγησα καλά.

Καλύτερα γνωρίζω τις συνήθειες των ψαριών, όπως π.χ. των σαργών.

Θα τους βρεις, κυρίως, σε βραχώδη κομμάτια του βυθού, οι σάλπες συχνάζουν περισσότερο στις ποσειδωνίες, ενώ τα μελανούρια, οι καλόγριες, οι γύλοι και οι σπάροι παντού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, επειδή μπορεί σε μερικούς μήνες να γίνουμε Σρι Λάνκα ή Σαγκάη, ας ξεσκιστούμε τώρα στις βουτιές. Τώρα που μπορούμε. Πάντως, είναι ενδεικτικό το ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Κάτι δείχνει αυτό. Ούτε οι νέοι δεν αντιδρούν πια. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.