Κι, όμως, το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις βολεύει τη ΝΔ

Τα εμβόλια της Νovavax για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσουν, Πιτσιρίκο, μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα, σύμφωνα με τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), ο οποίος ζητάει να τοποθετηθεί και σχετική σήμανση στην ετικέτα τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τον Ιούνιο του 2022 και ο FDA είχε επισημάνει τον κίνδυνο φλεγμονής στην καρδιά από το εμβόλιο της Novavax.

H μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα έχουν επισημανθεί και στο παρελθόν ως σπάνιες παρενέργειες σε νέους που έκαναν τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

H πλειοψηφία αυτών των νέων ξεπέρασε, πάντως, το πρόβλημα.

Ο ΕΜΑ θα ζητήσει από τη Novavax επιπλέον δεδομένα για τον κίνδυνο αυτών των παρενεργειών, ενώ τον περασμένο μήνα είχε διαπιστώσει και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο.

H ελπίδα της Novavax ήταν ότι θα προτιμήσουν το εμβόλιό της που βασίζεται σε παλιά τεχνολογία, με την οποία έχουν αναπτυχθεί και τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Β και τη γρίπη, όσοι δεν επιλέξουν εκείνα της Pfizer και της Μοderna, επειδή φοβούνται τη νέα τεχνολογία mRNA.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο 250 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Novavax έχουν διανεμηθεί στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο του 2021.

Δεν έχει βλέπετε, τελάληδες στις τηλεοράσεις και τα σάιτ η Novavax, να λένε ότι τα εμβόλιά της είναι απόλυτα ασφαλή όπως κάνουν με της Pfizer και της Moderna.

Tους τελάληδες-“ειδικούς” έρχεται, παρεμπιπτόντως, να εκθέσει για άλλη μία φορά ο γιατρός – ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός για το γεγονός ότι στα τέλη Ιουνίου έβγαιναν και έλεγαν στις τηλεοράσεις για 400 διασωληνωμένους μέχρι τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, αλλά τελικά στις ΜΕΘ είναι 132.

Και δεν είναι και οι 132 διασωληνωμένοι εξαιτίας του κορωνοϊού. Κι αυτό διότι, όποιος βρίσκεται θετικός στο τεστ, χρεώνεται στον κορωνοϊό, ακόμα κι αν διασωληνώθηκε για άλλη αιτία.

Και δεν τα λέω εγώ αυτά, αλλά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που ανέφερε ότι “πάνω από το 70% με 80% είναι θάνατοι συγκυριακοί, δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι πεθαίνουν από άλλους λόγους και βγαίνουν συγκυριακά θετικοί σε covid».

Προσοχή, δεν μιλάει για άτομα με υποκείμενα νοσήματα που επιδείνωσε την κατάστασή τους ο κορωνοϊός, αλλά για ανθρώπους που κατέληξαν από άλλη αιτία και έτυχε να βρεθούν θετικοί στο τεστ, που κάνουν σε όλους στα νοσοκομεία.

Στο ίδιο ύφος και η Ματίνα Παγώνη, δήλωσε ότι “στην Ελλάδα όποιος μπαίνει στο νοσοκομείο με καρκίνο ή καρδιολογικό νόσημα και βγαίνει θετικός στον κορωνοϊό, καταγράφεται ως αιτία θανάτου η Covid 19, κάτι που δεν γίνεται στο εξωτερικό”.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο τρόπος καταγραφής των θανάτων από Covid 19 στην Ελλάδα δεν ήταν εξαρχής σωστός και έπρεπε να διορθωθεί.

Παρεμπιπτόντως, ο θάνατος ενός άνδρα στη Νότια Αφρική αποδόθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, που του προκάλεσε το σύνδρομο Guillain Barre, με συνέπεια να παραλύσει, σταδιακά να μην μπορεί να αναπνεύσει και τελικά να πεθάνει στο νοσοκομείο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τον Ιούλιο, οι αμερικάνικες αρχές υγείας είχαν προειδοποιήσει ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson ευθυνόταν για 100 περιστατικά του συνδρόμου Guillain Barre, εκ των οποίων τα 95 ήταν σοβαρά, ενώ είχε αναφερθεί και ένας θάνατος.

Και οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές είχαν επισημάνει το σύνδρομο Guillain Barre ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca, που αναπτύχθηκε με την ίδια τεχνολογία με αυτό της Johnson & Johnson.

Στη Νότια Αφρική, ωστόσο, μετά από 9 εκ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, για πρώτη φορά καταγράφηκε θάνατος.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 6.200 παρενέργειες, μετά από 37 εκ. δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό στην αφρικανική χώρα, που εκτός από το Johnson & Johnson χρησιμοποιεί και αυτό της Pfizer.

Έχει εμβολιαστεί, πάντως, μόνο το 46% του ενήλικου πληθυσμού των 40 εκ. κατοίκων της Νότιας Αφρικής, η οποία σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα έχει πάει πολύ καλύτερα με την πανδημία.

Επιστήμονες από τη Νότια Αφρική είχαν πει, εξάλλου, από την πρώτη στιγμή ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι έσπευσαν να τους βγάλουν τρελούς, κλείνοντας τα αεροδρόμια και προκαλώντας αδικαιολόγητο πανικό.

Ποιον δικαίωσε η συνέχεια είναι φανερό.

Και εντάξει, η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μία δύσκολη εξίσωση, αλλά το να εκπονούνται εμβολιαστικά προγράμματα για μία χούφτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων είναι πραγματικά υπερβολικό.

Μάλιστα, το γαλλικό υπουργείο Υγείας αποφάσισε το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων να είναι μεγαλύτερο των 28 ημερών για τα υγιή άτομα, δηλαδή, για όσους δεν είναι ανοσοκατασταλμένοι, όπως εξηγεί η Le Monde.

Τον Ιούλιο, η Ανώτατη Αρχή Υγείας της Γαλλίας είχε συστήσει να χορηγηθούν δύο δόσεις σε διάστημα 28 ημερών, αλλά επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι το μεσοδιάστημα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, σε περίπτωση, που δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια.

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, όσοι έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, παρατηρούνται πολλές ακυρώσεις ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

Με τον υπουργό Υγείας να επιπλήττει όσους είναι επιλέξιμοι για τον εμβολιασμό και ακυρώνουν το ραντεβού.

Η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να εμβολιάσει 250 χιλιάδες άτομα για την ευλογιά των πιθήκων. Αυτή τη στιγμή διαθέτει από παλιά 42 χιλιάδες δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και θα προμηθευτεί κι άλλες.

Μέχρι στιγμής 18.500 άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση στη Γαλλία, όπου έχουν καταγραφεί 2.239 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και κανένας θάνατος.

Ακόμα και οι αριθμοί δείχνουν πόσο δυσανάλογη είναι η δημοσιότητα που έχει αυτή η ασθένεια σε σύγκριση με τη βαρύτητα της.

Ευκαιρία για ξεστοκάρισμα, βέβαια, αφού υπήρχαν από παλιά εμβόλια για την ευλογιά και η συγκυρία ήταν μοναδική για να τα σπρώξουν στην αγορά. Καπιταλισμός και στην υγεία.

Αυτό δεν είναι ο καπιταλισμός, σου πουλάει κάτι που στην πραγματικότητα δεν έχεις ανάγκη.

Επίσης, στον καπιταλισμό δεν βγαίνει τίποτα προς τα έξω, αν δεν εξυπηρετεί άμεσα ή έμμεσα το κατεστημένο.

Και το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις βολεύει στην πραγματικότητα τη ΝΔ.

Βασικά εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρόεδρος του ήταν το θύμα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Άρα, το πιθανότερο είναι το ΠΑΣΟΚ να εισπράξει τη συμπάθεια των ψηφοφόρων.

Δηλαδή, τη γενικότερη δυσαρέσκεια για τη ΝΔ δεν θα την καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠΑΣΟΚ.

Και παρά το γεγονός ότι είναι δεδομένο πως θα έχει φθορά η ΝΔ, ίσως μπορέσει να μείνει πάλι στην κυβέρνηση, μαζί με το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά. Για άλλη μία φορά.

Γενικότερη είναι τουλάχιστον η αίσθηση ότι υπάρχει μία αβάντα στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, έτσι ώστε είτε να κόψει όσες περισσότερες ψήφους γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να έχει ένα ποσοστό που θα συμπληρώνει αυτό που θα λείπει από τη ΝΔ για να (συγ)κυβερνήσει ξανά.

Εντάξει, μην τα παίρνετε και τοις μετρητοίς όλα αυτά.

Μερικές σκέψεις ήταν που έκανα φωτογραφίζοντας μελανούρια και γόπες στα κρυστάλλινα νερά.

Και μία μέδουσα πελαγία που δεν την είχε παρασυρθεί μακριά, παρά τον βοριά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, άντε να κάνουν μια συγκυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να πλημμυρίσει αγάπη η χώρα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.