Να και κάτι που ενώνει Ελλάδα και Τουρκία, η απέχθεια για τους πρόσφυγες

Πιτσιρίκο, ο θάνατος του 5χρονου κοριτσιού από τη Συρία από δάγκωμα σκορπιού σε νησίδα στον Έβρο, ξύπνησε την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η Le Monde.

H ομάδα των προσφύγων είχε εγκαταλειφθεί για μέρες στη νησίδα από τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και οι γονείς της μικρής Μαρίας ζητούν πλέον δικαιοσύνη για το κορίτσι τους.

Οι χαροκαμένοι γονείς κατέθεσαν ήδη στην εισαγγελία Ορεστιάδας, ενώ είναι τραυματισμένοι ψυχικά, κουρασμένοι και έχουν να σκεφτούν και την αξιοπρεπή κηδεία της κορούλας τους, η οποία παρέμενε νεκρή για μέρες στη νησίδα του Έβρου, καθώς η Ελλάδα δεν πρόσφερε καμία βοήθεια, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Κλοτίλδη Προυντζού, δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Το δράμα του κοριτσιού από τη Συρία άρχισε στις 14 Ιουλίου, όταν με τα τέσσερα αδέρφια, τους γονείς της και συνολικά 50 πρόσφυγες προσπάθησαν να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο.

Συνελήφθησαν, όμως, άμεσα από αστυνομικούς και ανθρώπους με μάσκες και οδηγήθηκαν με τη βία πάνω στη νησίδα του ποταμού, χωρίς τροφή και νερό.

Οι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι κατά τη βίαιη επαναπροώθησή τους, ένας άνδρας και ο γιος του πνίγηκαν, ενώ ένας ακόμα μετανάστης πέθανε από το πολύ ξύλο που έφαγε.

Η εισαγγελία της Ορεστιάδας καλείται να διαλευκάνει τα συγκεκριμένα περιστατικά και το αν ισχύουν όλα αυτά, λέει η Κλοτίλδη Προυντζού.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η ΜΚΟ HumanRights360 μετά από επαφές που είχαν με τους εγκλωβισμένους, ζήτησαν στις 22 Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να απαιτήσει από τις ελληνικές αρχές να προσφέρουν άμεσα στέγη στους ανθρώπους που ήταν πάνω στη νησίδα.

Στις 26 Ιουλίου οι 50 περίπου πρόσφυγες προσπάθησαν να διασχίσουν την τούρκικη πλευρά του ποταμού Έβρου, αλλά κι εκεί έτυχαν μίας βίαιης υποδοχής.

Οι Τούρκοι στρατιώτες τους έθεσαν υπό κράτηση για αρκετές μέρες, μέχρι να τους ωθήσουν στις 6/8 σε άλλη νησίδα του Έβρου.

Στις 9 Αυγούστου κι ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πολλές ΜΚΟ ζητούσαν από τις αρχές να παρέμβουν, η μικρή Μαρία πέθανε από δάγκωμα σκορπιού, ενώ επιδεινώθηκε για τον ίδιο λόγο και η υγεία της 9χρονης αδερφής της Aya.

Σε αυτή τη στρατιωτικοποιημένη ζώνη δεν επιτρέπεται να εισέλθουν ούτε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ούτε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και το βρετανικό κανάλι Channel4 που κατάφερε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πρόσφυγες, δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ, το οποίο συγκλόνισε την κοινή γνώμη στην Ελλάδα.

“Εδώ είναι η κόλαση επί γης, είμαστε στη μέση του ποταμού, περιτριγυρισμένοι από φίδια και σκορπιούς, χωρίς τροφή και νερό και κανείς δεν έρχεται να μας βοηθήσει” δήλωσε η 27χρονη Baida al Saleh.

Όσο για αυτό που γράφει η Le Monde, ότι ξυπνάει η κοινή γνώμη στην Ελλάδα, με αφορμή τον θάνατο της 5χρονης προσφυγοπούλας; Κι ύστερα ξύπνησε.

Η πλειοψηφία πιστεύει ότι δεν υπάρχουν θάνατοι στα σύνορα από τις επαναπροωθήσεις, επειδή έτσι λένε οι κυβερνήσεις.

Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η Covid 19 είναι μία φοβερά θανατηφόρα ασθένεια από την οποία θα μας σώσουν μόνο τα θαυματουργά εμβόλια της Pfizer, επειδή έτσι λένε στις ειδήσεις.

Παρεμπιπτόντως, μήνυση έκανε η Moderna κατά της Pfizer και της BioNTech, επειδή, λέει, της έκλεψαν την πατέντα. Άρχισαν να μαλώνουν τα βουβάλια στον βάλτο.

Η πλειοψηφία πιστεύει ότι με τις κυρώσεις πλήττεται η Ρωσία, επίσης.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το κόστος ενέργειας για τους Βρετανούς καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 80% τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στις 3.549 στερλίνες (4.188 δολ.), όπως μεταδίδει το Reuters.

Αναμένεται, μάλιστα, νέα αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας τον Ιανουάριο του 2023, με τη βρετανική κυβέρνηση να καλείται να δώσει περαιτέρω βοήθεια στα νοικοκυριά.

Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2021, ο μέσος λογαριασμός ενέργειας ήταν 1.277 στερλίνες για 24 εκ. βρετανικά νοικοκυριά, κάτι που σημαίνει ότι τριπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο.

Η αιτία είναι η έκρηξη του πληθωρισμού σε υψηλό 40ετίας, αλλά ο πραγματικός λόγος η αυτοκαταστροφική πολιτική που ακολουθούν στην Ευρώπη οι μαριονέτες, τους οποίους τα καθεστωτικά ΜΜΕ βαφτίζουν και ηγέτες.

Απέτυχε στην οικονομική κρίση, απέτυχε στην προσφυγική κρίση, απέτυχε στην υγειονομική κρίση, η ΕΕ θα αποτύχει φυσικά και στην ενεργειακή κρίση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μου χάλασε και η υποβρύχια μηχανή.

Φωτογραφίες βγάζει, αλλά δεν μπορώ να τη φορτίσω πια.

Θα λειτουργεί, δηλαδή, μέχρι να τελειώσει η μπαταρία.

Τουλάχιστον, την Παρασκευή 26/8 φωτογράφισα κι έναν βασιλικό κάβουρα στην παραλία που πήγα με τα σκυλιά.

Ήταν θηλυκός, κάτι που καταλαβαίνουμε από τα σχέδια που έχει στο κάτω μέρος του κελύφους του.

Στην πραγματικότητα είναι το κάλυμμα που προστατεύει τα ζωτικά του όργανα και στα αρσενικά καβούρια είναι πιο στενό και χωρίς σχέδια, λευκό.

Φωτογράφισα ξανά και τον ακριβοθώρητο σηκιό.

Τώρα, πώς είναι ακριβοθώρητος, όταν τον φωτογραφίζω κάθε μέρα;

Απλά είναι νεαρός. Όσο μεγαλώνει, τόσο πιο σπάνιες θα είναι οι θεάσεις του, αν και μάλλον θα αλλάξει γειτονιά πηγαίνοντας στα βαθιά και αποφεύγοντας τους ανθρώπους.

Τελικά τα ψάρια είναι σαν τους ανθρώπους.

Σε νεαρή ηλικία έχουν άγνοια κινδύνου, αλλά όσο αποκτούν εμπειρία, γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, απέχθεια για τους πρόσφυγες δεν έχουν μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία· έχουν όλες χώρες της Δύσης και όχι μόνο. Τα δικαιώματα των προσφύγων προβλέπονται και προστατεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης το 1951 και τα καταπατούν οι χώρες που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση. Βλέπουμε πως οι πρόσφυγες εργαλειοποιούνται από τις κυβερνήσεις πολλών χωρών, χρησιμοποιούνται ως όπλο, ως απειλή, ως τρόπος απόσπασης της προσοχής των πολιτών αυτών των χωρών, ως τρόπος για να βγουν χρήματα και πολλά άλλα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η κίνηση όλων των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη θα έπρεπε να είναι ελεύθερη, όπως συμβαίνει με τα χρήματα και τα προϊόντα. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, μόνο το 3% των ανθρώπων ζουν σε άλλες χώρες από τη χώρα που γεννήθηκαν. Αυτές τις μέρες, οι Έλληνες παρακολουθούν με περηφάνεια την εθνική ομάδα μπάσκετ, στην οποία συμμετέχουν οι τρεις αδελφοί Αντετοκούνμπο, τα παιδιά μιας οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία. Πρέπει κάθε ελληνική οικογένεια να δει το Rise, αυτή την όμορφη παραγωγή της Disney, για να μάθει πώς έφτασαν στην Ελλάδα οι γονείς των παιδιών που μας δίνουν σήμερα χαρά και περηφάνια αλλά και το τι πέρασε αυτή η οικογένεια, μέχρι να έρθει η δόξα. Καλό θα ήταν αυτοί που έχουν παιδιά να δουν αυτήν την ταινία μαζί με τα παιδιά τους, γιατί η ταινία είναι ένας ύμνος στην οικογένεια. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.