Δεν θα βρει εύκολα 300 χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες ο Putin, καθώς μόνο 5.000 εκπαιδεύονται σε τακτική βάση

Δεν θα βρει εύκολα 300 χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες ο Putin, Πιτσιρίκο, καθώς μόνο 5.000 εκπαιδεύονται σε τακτική βάση, μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, όπως εκτιμά η Le Monde.

H γαλλική εφημερίδα επισημαίνει αρχικά ότι η εισβολή στην Ουκρανία έγινε με 120-150 χιλιάδες στρατιώτες, που αναπτύχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 στα σύνορα.

Έξι μήνες μετά, 5.937 εξ αυτών έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει η Ρωσία, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τα θύματα στις 20 με 30 χιλιάδες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Πεντάγωνο, 70-80 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή αγνοούνται από την έναρξη του πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση, το να βρεθούν άλλες 300 χιλιάδες στρατιώτες για να πολεμήσουν για τη Ρωσία, μόνο εύκολο δεν είναι.

Και μπορεί έφεδροι στη Ρωσία να θεωρούνται όσοι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή, συνολικά 25 εκ. άνθρωποι ηλικίας 35 ως 70 ετών, ωστόσο ο Sergei Shoigu ξεκαθάρισε ότι “μόνο όσοι διαθέτουν συγκεκριμένες επαγγελματικές στρατιωτικές ειδικότητες και αντίστοιχη εμπειρία θα κληθούν”.

Από τους πρώην Ρώσους στρατιώτες, λοιπόν, μόνο 200 χιλιάδες έλαβαν κάποια στρατιωτική εκπαίδευση από τότε που τελείωσε η θητεία τους.

Και από αυτούς, μόνο οι 5.000 εκπαιδεύονται σε τακτική βάση και μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν στρατιωτικές ικανότητες.

Επομένως, η αναβάθμιση πολλών εφέδρων θα απαιτήσει χρόνο και πόρους, που δεν είναι σίγουρο ότι διαθέτουν οι Ρώσοι.

Όσον αφορά τους πόρους, τι να πουν, όμως, και στο πλημμυρισμένο Πακιστάν.

Η κατάσταση παραμένει τραγική έναν μήνα μετά τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στην ασιατική χώρα και ο ΟΗΕ ζήτησε να ανασταλούν οι αποπληρωμές δημόσιου χρέους και δανείων του Πακιστάν προς τους πιστωτές του, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Ο μεγαλύτερος πιστωτής του είναι η Κίνα, στην οποία οφείλει 30 δισ. δολ., ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Παγκόσμια Τράπεζα και κάτοχοι κρατικών ομολόγων του Πακιστάν.

Ο ΟΗΕ ζητάει, λοιπόν, να υπάρξει ελάφρυνση χρέους, έτσι ώστε η κυβέρνηση της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Έχει γίνει επίσης πρόταση, αντί να αποπληρώσει το Πακιστάν μέρος των χρεών του, να το χρησιμοποιήσει για να επενδύσει σε ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή υποδομές.

Το συνολικό εξωτερικό χρέος του Πακιστάν ανέρχεται σε 100 δισ. δολ., ενώ πρόσφατα εκταμίευσε 1,1 δισ. δολ. από το ΔΝΤ, με το οποίο έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση.

Για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν 30 δισ. δολ.

Και τελικά πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Κίνας, που πρόσφατα συμφώνησε στην αναδιάρθρωση ενός δανείου της, ύψους 1,4 δισ. δολ. προς το Εκουαδόρ.

“Χωρίς την Κίνα δεν μπορεί να γίνει τίποτα” υποστήριξε ο Sakib Sherani, επικεφαλής της έρευνας Macro Economic Insights στο Ισλαμαμπάντ, εξηγώντας ότι “όταν ο δανειζόμενος δεν μπορεί να πληρώσει, μερικές φορές είναι και προς το συμφέρον του δανειστή να τον πάει πιο μαλακά”.

Στα μαλακά ελπίζει να πέσει και ο Donald Trump, που ισχυρίζεται ότι το FBI “φύτεψε” εμπιστευτικά έγγραφα του Λευκού Οίκου στο εξοχικό του στη Φλόριντα, κάτι που θα πρέπει, ωστόσο, να αποδείξει, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Τουλάχιστον, αυτό ζήτησε ο ομοσπονδιακός δικαστής Raymond Dearie από τους δικηγόρους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, απαιτώντας, μάλιστα, να προσκομίσουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Trump έχει χαρακτηρίσει την έρευνα που έκανε το FBI στην εξοχική κατοικία του στη Φλόριντα, ως πολιτικά υποκινούμενη.

Επιμένει ότι το FBI «φύτεψε» τα έγγραφα στο σπίτι του, ενώ από τις 11.000 συνολικά που εντοπίστηκαν, τα 100 χαρακτηρίστηκαν διαβαθμισμένα.

Και από τις 100 ζαργάνες που έβλεπα την περασμένη βδομάδα στο Θυμάρι με τη ζέστη και τους νοτιάδες, ζήτημα ήταν να εμφανίστηκαν καμιά δεκαριά την Παρασκευή 23/9 με την ψύχρα και τους βοριάδες.

Τουλάχιστον, μία μεγαλούτσικη ζαργάνα την τράβηξα βίντεο από κοντά.

Αντίθετα, ένα μπαλαδάκι και δύο γόπες έφυγαν μακριά.

Κι έμεινα για άλλη μία φορά με τις φωτό με τα μελανούρια για παρηγοριά.

Αλλά και το ότι ανακηρύχθηκε ξανά θαλάσσιο πάρκο μία περιοχή, που όταν αποχαρακτηρίστηκε μετά από τρία χρόνια, αλιεύτηκαν εκατοντάδες τόνοι ψαριών, αποτελεί επίσης παρηγοριά.

Δεν θυμόταν πού ακριβώς συνέβησαν όλα αυτά, ο λουόμενος που μου τα εξιστόρησε στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Το σίγουρο είναι ότι αν οι άνθρωποι μπορούσαν να πιάσουν όλα τα πλάσματα της θάλασσας, δεν θα άφηναν ούτε ένα.

Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν είχε ψαροντουφεκά.

Αλλά νωρίς το πρωί ακούγονταν τα μπαμ – μπουμ από τους κυνηγούς στα γειτονικά βουνά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κάνει τέλειες μέρες. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.