“Ηθικά αποδεκτή η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αν δεν έχει στόχο περισσότερο πόλεμο”

Επιστήμονες πρότειναν, Πιτσιρίκο, την απελευθέρωση 13 εκ. τόνων διοξειδίου του θείου για να μειωθεί η θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς στον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο και να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει το Skynews.

Πέρα από το γεγονός, όμως, ότι για ένα τέτοιο εγχείρημα θα χρειάζονταν 175 χιλιάδες πτήσεις τον χρόνο και ένας στόλος 125 στρατιωτικών τάνκερ για ανεφοδιασμό, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα αντιμετώπιζε ένα σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής και όχι την αιτία.

Επίσης, με το αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία τα μικροσωματίδια διοξειδίου του θείου μπορεί να απέτρεπαν το λιώσιμο των πάγων και κατ’ επέκταση την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αλλά αυτό να μείωνε τις σοδειές από τις καλλιέργειες.

Για αυτό και ένα σχέδιο να απελευθερωθούν μικροσωματίδια πάνω από τη Σουηδία εγκαταλείφθηκε μετά από διαδηλώσεις περιβαλλοντολόγων.

Οι υπέρμαχοι τέτοιων σχεδίων, όμως, υποστηρίζουν ότι τα μικροσωματίδια θα απελευθερώνονταν πάνω από περιοχές που ζει μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και πως το όφελος υπερτερεί του κόστους (στα 10 δισ. δολ. εκτιμάται παρεμπιπτόντως το κόστος του προγράμματος), επειδή οι Πόλοι θερμαίνονται ταχύτερα από τον μέσο όρο.

Επίσης, αν η παγοκάλυψη της Γροιλανδίας και της δυτικής Ανταρκτικής μειωθεί σε οριακό επίπεδο, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει αρκετά μέτρα.

Αυτή η ψύχωση με την υπερθέρμανση και με τη ζέστη ξενίζει, πάντως, τη στιγμή που σύμφωνα με το Fox News το 2019 πέθαναν τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι από το κρύο.

Άλλωστε, βλέπουμε όλο και πιο συχνά ψυχρές λίμνες με βροχές και καταιγίδες μέσα στον Αύγουστο και ψυχρές εισβολές με χιόνια στα ορεινά τον Σεπτέμβριο, σαν αυτή που έρχεται την προσεχή εβδομάδα.

Τουλάχιστον, να μην ζήσουμε καταστάσεις σαν της Ιταλίας, καθώς στις Σέρρες εκδηλώθηκε μπουρίνι και έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος από πτώση δέντρου.

Παρεμπιπτόντως, ο συνδυασμός δυνατών ανέμων και βροχών προκαλεί πιο εύκολα πτώσεις δέντρων, τα οποία βαραίνουν από το νερό και σπάνε μετά από τον αέρα.

Ακόμα κι ένα μεγάλο κλαδί τους να σπάσει, είναι πολύ επικίνδυνο.

Όσο για την Ιταλία, 11 νεκροί, 50 τραυματίες και δύο αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι κι ένα οκτάχρονο κορίτσι και η μητέρα του.

Η κακοκαιρία έπληξε την Ανκόνα και τα γειτονικά χωριά, με 400 χιλιοστά βροχής (400 τόνοι νερού ανά στρέμμα) να πέφτουν μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Εκατοντάδες πυροσβέστες έσπευσαν να βοηθήσουν ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί, παρέχοντας τους ακόμα και σωσίβιες λέμβους, ενώ τα σωστικά συνεργεία ενισχύθηκαν με δυνάμεις από τη Λομβαρδία, την Εμίλια Ρομάνα και την Abruzzo.

Aρκετοί άνθρωποι ανέβηκαν ακόμα και σε δέντρα και στέγες σπιτιών για να γλιτώσουν, ενώ ο δήμαρχος μίας μικρής ιταλικής πόλης έκανε λόγο “για βόμβα νερού και τσουνάμι”.

Η τραγωδία έρχεται, ενώ μέσα στο καλοκαίρι για τουλάχιστον ένα μήνα η Ιταλία επλήγη από καταιγίδες, μετά από μία περίοδο με καύσωνες.

Με τη διαφορά ότι από τους καύσωνες δεν υπήρξαν ούτε θύματα, ούτε βούλιαξαν ολόκληρες πόλεις.

Μιας και ο λόγος για Ιταλία, ηθικά αποδεκτή είναι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία για την αυτοάμυνα της, σύμφωνα με τον Πάπα, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Πάπας Φραγκίσκος που ζήτησε από το Κίεβο να είναι ανοιχτό στον διάλογο, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει κάτι τέτοιο, διευκρίνισε πως η αποστολή όπλων είναι ηθικά αποδεκτή, όταν γίνεται με ηθικούς όρους.

Ο ποντίφικας εξήγησε ότι θα ήταν ανήθικη η αποστολή όπλων αν είχε στόχο να προκαλέσει περισσότερο πόλεμο και να πουλήσει ή να εγκαταστήσει οπλισμό σε μία χώρα, όταν αυτή δεν θα το είχε πλέον ανάγκη.

Ο Πάπας ρωτήθηκε -από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Καζακστάν – και αν η Ουκρανία να έπρεπε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία που εισέβαλε στο έδαφος της.

“Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε διαπραγματεύσεις με χώρες που άρχισαν έναν πόλεμο, αλλά δεν πρέπει να απορρίπτεται” ήταν η απάντηση του.

“Δεν θα απέκλεια, λοιπόν, τον διάλογο ακόμα και με μία χώρα που είναι επιτιθέμενη, διότι αν δεν τον κάνεις κλείνεις την πόρτα στη μοναδική λογική επιλογή για την ειρήνη” συμπλήρωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Και κατέληξε, λέγοντας ότι “μερικές φορές είναι ο επιτιθέμενος που δεν δέχεται να συνομιλήσει, αλλά ο διάλογος πρέπει να γίνεται ή τουλάχιστον να προτείνεται”.

Aπό την Ιταλία να περάσουμε, όμως, στην Ισπανία, για την εθνική της οποίας, όπως και για τον Σκαριόλο, πολύ σωστά τα έγραψες, Πιτσιρίκο.

Παρεμπιπτόντως, κάποιοι είχαν σπεύσει να τον βγάλουν “μυρωδιά” -δηλαδή, άσχετο, ότι δεν μυρίζει από μπάσκετ- ενώ τον επέκριναν ακόμα και για το γεγονός ότι βάζει ζελέ στα μαλλιά του.

Άσχετο και αφελή αποκαλούσαν και τον προπονητή της εθνικής Γαλλίας, τον Κολέ, επειδή οι τρικολόρ μας είχαν νικήσει στο Ευρωμπάσκετ του 2009, με συνέπεια να πέσουν πάνω στην Ισπανία στον προημιτελικό και να αποκλειστούν, ενώ εμείς περάσαμε τότε την Τουρκία και πήραμε τελικά το χάλκινο μετάλλιο, κόντρα στη Σλοβενία στον μικρό τελικό (57-56).

Δύο χρόνια αργότερα, η Γαλλία μας απέκλεισε με 64-56 στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, χάνοντας με 98-85 από την Ισπανία.

Το 2013, οι τρικολόρ πήραν, όμως, τη ρεβάνς από τους φούριας ρόχας στον ημιτελικό, αλλά και το ευρωπαϊκό τρόπαιο, επικρατώντας της Λιθουανίας στον τελικό.

Οι όροι αντιστράφηκαν στο επόμενο Ευρωμπάσκετ, που έγινε στη Γαλλία, με τους Ισπανούς να λυγίζουν τους οικοδεσπότες στην παράταση και να πανηγυρίζουν το τρίτο τους χρυσό, απέναντι στη Λιθουανία.

Η Γαλλία είχε επικρατήσει της Ισπανίας στον μικρό τελικό του Ευρωμπάσκετ 2005, το οποίο κατέκτησε η εθνική μας, αποκλείοντας τους τρικολόρ στον ημιτελικό με το τρίποντο του Διαμαντίδη στην εκπνοή (67-66) και ανατρέποντας μία διαφορά επτά πόντων στα τελευταία 49 δευτερόλεπτα.

Αυτή είναι η έκτη νοκ άουτ αναμέτρηση Γαλλίας – Ισπανίας τα τελευταία 17 χρόνια και η δεύτερη σε τελικό μετά από εκείνον του 2011, που είχε γίνει και τότε στις 18 Σεπτεμβρίου, απ’ ό,τι θυμάμαι, καθώς ήταν το τελευταίο μεγάλο παιχνίδι που είχα γράψει για την εφημερίδα.

Η αίσθηση είναι ότι ως το τέλος του δρόμου μάλλον έφτασαν οι δύο καλύτερες ομάδες, παρά τις απουσίες που είχαν αμφότερες (χωρίς Ντε Κολό, Μπατούμ η Γαλλία, χωρίς Ρούμπιο, Γιουλ, Αμπρίνεθ η Ισπανία).

Ο σημερινός τελικός θα είναι σίγουρα ενδιαφέρων. Καλά, όχι όσο ο βυθός.

Αν και το Σάββατο 17/9 στο Φάληρο ήταν θολός.

Οι παρατηρητικοί θα δουν, πάντως, ότι στην αρχή του βίντεο με την τσιπούρα, εμφανίζονται επίσης γύλος και μικρός σαργός.

Τράβηξα κι ένα με σάλπες, αλλά ήταν αρκετά ΜΒ, οπότε μπορείτε να τις δείτε καλύτερα στη φωτογραφία.

Όπως και τις καλόγριες στην ποσειδωνία.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, viva Espana! Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.