Με την ενθρόνιση του Καρόλου, νέα αιτήματα για τέλος της βρετανικής κηδεμονίας και αποζημιώσεις στην Καραϊβική

Με την ενθρόνιση του Καρόλου, έγιναν νέα αιτήματα, Πιτσιρίκο, για να μπει ένα τέλος στην βρετανική κηδεμονία και να δοθούν αποζημιώσεις για την εποχή της δουλείας στα κράτη της Καραϊβικής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Και μπορεί στην Τζαμάικα και την Αντίγκουα να θρηνούν την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ και οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, ωστόσο, στις χώρες της Κοινοπολιτείας θεωρούν τον θάνατό της και ως μία ευκαιρία να γυρίσουν σελίδα.

Άλλωστε, κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ στο Μπελίζ, την Τζαμάικα και τις Μπαχάμες τον Μάρτιο, είχαν γίνει αιτήματα από πολιτικούς και ακτιβιστές για να δώσει αποζημιώσεις η Βρετανία και να ζητήσει συγγνώμη για τη δουλεία.

Πάνω από 10 εκ. Αφρικανοί είχαν διασχίσει αλυσοδεμένοι τον Ατλαντικό μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα για να γίνουν σκλάβοι των Ευρωπαίων και πολλοί είχαν σταλεί στις φυτείες της Καραϊβικής.

Η κυβέρνηση της Τζαμάικας είχε γνωστοποιήσει πέρσι ότι θα ζητήσει αποζημιώσεις από τη Βρετανία για το γεγονός ότι 600 χιλιάδες Αφρικανοί είχαν δουλέψει με τη βία σε φυτείες ζάχαρης και μπανάνας, δημιουργώντας τεράστια κέρδη για τους Βρετανούς ιδιοκτήτες σκλάβων.

“Πρέπει να ζητηθούν αποζημιώσεις από τη βασιλική οικογένεια, η οποία δεν μπορεί επίσης να είναι πλέον επικεφαλής των κρατών μας” ανέφερε με τη σειρά του ο David Denny από τα νησιά Μπαρμπέιντος, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του Κινήματος για την Ειρήνη και την Ολοκλήρωση της Καραϊβικής.

Η Τζαμάικα μπορεί να ακολουθήσει τα Μπαρμπέιντος, αποκηρύσσοντας τη βασιλική ηγεμονία· άλλωστε, το 56% των νησιωτών δεν θέλει τη βρετανική κηδεμονία.

Και ο Allen Chastanet, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης πλέον της αντιπολίτευσης στη Σάντα Λουτσία, δήλωσε στο Reuters ότι ήρθε πλέον η ώρα για να γίνει δημοκρατία.

Από την Καραϊβική να πάμε, όμως, στις ΗΠΑ, καθώς καλοκαιρινό χιόνι έπεσε στο Ουαϊόμινγκ, όπως αναφέρει το μετεωρολογικό πρακτορείο Accuweather.

Oι χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, βέβαια, σε μεγάλα υψόμετρα και συγκεκριμένα μεταξύ 2.800 και 3.200 μέτρων, όπου και άσπρισαν οι ορεινοί δρόμοι.

Νιφάδες έπεσαν, όμως, και χαμηλότερα (2.200 μέτρα) και έπιασε λίγο χιόνι κι εκεί, πάνω στα αυτοκίνητα.

Υπήρξαν και εναλλαγές με χιονόνερο, ενώ η ορατότητα περιορίστηκε στο μισό μίλι.

Η θερμοκρασία υποχώρησε στους 4,4 βαθμούς, ενώ η πραγματική αίσθηση ήταν στον -1,1 βαθμό Κελσίου.

Σύμφωνα με το Accuweather, οι χιονοπτώσεις δεν είναι ασυνήθιστες τον Σεπτέμβριο στα Βραχώδη Όρη.

Ε, βέβαια, ό,τι έχει να κάνει με το χιόνι, το κρύο, την καταιγίδα, την πλημμύρα είναι φυσιολογικό, κατά τους μετεωρολόγους.

Μόνο η ζέστη είναι αφύσικη.

Διυλίζουν κάτι φυσιολογικές θερμοκρασίες για καλοκαίρι, της τάξης των 35-40 βαθμών και καταπίνουν τις φονικές πλημμύρες.

Για του λόγου το αληθές, οι φονικές καταιγίδες της 18ης Αυγούστου στην Κορσική κατέστρεψαν ολοσχερώς ή μερικώς 90 σκάφη, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό της Le Monde.

Πέντε άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εκείνη τη μέρα, ενώ χρειάστηκε να γίνουν 110 επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς πολλά σκάφη ανατράπηκαν ή και βυθίστηκαν στη Μεσόγειο.

Άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους 500 συνολικά που κινδύνευσαν.

Παρεμπιπτόντως, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υποστήριξε ότι ο κόσμος οφείλει να βοηθήσει το Πακιστάν, όπου 1.391 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, όπως αναφέρει ο Guardian.

“O πόλεμος που κάνουμε στη φύση, γυρίζει μπούμερανγκ, σήμερα είναι το Πακιστάν, αύριο κάποια άλλη χώρα, ίσως η δική σας” συμπλήρωσε ο Antonio Guterres.

O ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε άμεση χρηματοδότηση 160 εκ. δολ. για το Πακιστάν, αν και θα χρειαστούν συνολικά 30 δισ. δολ. για να ανακάμψει από τις πλημμύρες, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Έχουν προγραμματιστεί 60 πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια για την ασιατική χώρα, με τις 26 από αυτές να γίνονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο Πακιστάν έφτασε την Παρασκευή 9/9 και το πρώτο αεροπλάνο από τις ΗΠΑ, που θα διαθέσουν 30 εκ. δολ.

Η USAID ανακοίνωσε με τη σειρά της πρόσθετη οικονομική ενίσχυση με 20 εκ. δολ.

Τμήμα της περιοχής που επλήγη ήταν και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, καθώς εκεί υπήρχε πολιτισμός 4.500 χρόνια πριν, ο οποίος άνθισε ταυτόχρονα με εκείνους της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας.

Έτσι, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ θα στείλει βοήθεια 350 χιλιάδων δολαρίων.

Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και τηλεμαραθώνιος για το Πακιστάν.

Τουλάχιστον, φωτογράφισα δύο μεγαλούτσικες μαυρολίτσες το Σάββατο 10/9 στο Φάληρο.

Ήταν στο μέγεθος μεγάλης σάλπας και όχι μικρής καλόγριας, όπως αυτές που είχαν απαθανατίσει τις προάλλες στη Σαλαμίνα.

Τράβηξα και 1-2 βιντεάκια, αλλά μετά από εκείνα με τη θαλάσσια χελώνα στη δαντελένια ακρογιαλιά, όλα τα άλλα μοιάζουν τόσο ταπεινά.

Θάλασσα ήπιαν, εξάλλου, στον πρώτο νοκ άουτ αγώνα του Ευρωμπάσκετ Τούρκοι και Γάλλοι, με τη μία ομάδα να δίνει το παιχνίδι στην άλλη.

Τελικά, η Γαλλία επικράτησε με 87-86, αφού ο Κορκμάζ (τον θυμάμαι από τις μικρές εθνικές της Τουρκίας), αν και κορυφαίος στην παράταση, έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του στην τελευταία επίθεση.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στο τρίτο δεκάλεπτο, οι τρικολόρ ήταν αυτοί που έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, με συνέπεια το 45-35 υπέρ τους να γίνει 49-57 σε βάρος τους, με τον Τουντσέρ, που αναπλήρωσε και με το παραπάνω το κενό του τραυματία Αμερικάνου Λάρκιν, να έχει 6/6 τρίποντα μέχρι εκείνο το σημείο.

Η Τουρκία προηγήθηκε με 77-73 στα 19 δεύτερα πριν τη λήξη και κέρδισε και αντιαθλητικό φάουλ με το σκορ στο 77-75.

Ο Οσμάν αστόχησε, όμως, και στις δύο βολές, έκανε λάθος και στην επαναφορά και ο Γκομπέρ που πήρε το επιθετικό ριμπάουντ μετά από προσπάθεια του Φουρνιέ, έστειλε το ματς στην παράταση (77-77).

Τα δικά του επιθετικά ριμπάουντ και στο έξτρα πεντάλεπτο έδωσαν προβάδισμα με 87-82 στους τρικολόρ, αλλά η αστοχία του στις βολές (1/4) κράτησε το σασπένς ως το τέλος ενός μέτριου ποιοτικά παιχνιδιού (87-86).

Για 32 λεπτά δυσκολεύτηκε και η Σλοβενία απέναντι στο Βέλγιο, αλλά με επιμέρους σκορ 19-1 μετέτρεψε το σε βάρος της 63-64 σε 82-65 για να επικρατήσει τελικά με 88-72, χάρη σε 35 πόντους του Ντόνσιτς, που προσπαθούσαν να φθείρουν οι Βέλγοι στις αλλαγές των σκριν, τροφοδοτώντας τον ψηλό που καλείτο να μαρκάρει ο άσος της Σλοβενίας, αλλά στο τέλος τους γύρισε μπούμερανγκ και χρεώθηκαν και με αντιαθλητικό.

Συμβολή στο ξέσπασμα των Σλοβένων είχαν και οι Πρέπελιτς, Ντράγκιτς και ο Αμερικάνος Τόμπεϊ, ενώ τα μεγάφωνα στο κλειστό του Βερολίνου έπαιζαν το “My name is Luca” της Susan Vega.

Τους 28 πόντους ενός πολιτογραφημένου Αμερικάνου χρειάστηκε και η Ισπανία για να λυγίσει στην παράταση την αντίσταση της Λιθουανίας με 102-94. Ο Λορέντζο Μπράουν είναι πλέον ο βασικός πλέι μέικερ σε μία ομάδα που μέχρι πρότινος είχε τα καλύτερα γκαρντ στην Ευρώπη, αλλά πλέον δεν βγάζει νέους παίκτες και για αυτό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους φούριας ρόχας και ο Ρούντι Φερνάντεθ στα 36 του.

Αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες έχουν τουλάχιστον 1-2 νατουραλιζέ στο ρόστερ τους. Δεν αναφέρομαι στη Γερμανία, καθώς οι Σρέντερ και Λο έχουν έναν Γερμανό γονέα και έναν από την Γκαμπόν και τη Σενεγάλη αντίστοιχα, αλλά σε περιπτώσεις όπως του Κέντρικ Πέρι του Μαυροβουνίου, το οποίο νίκησαν χθες οι διοργανωτές με 85-79.

Δηλαδή, σε περιπτώσεις Αμερικάνων που πήραν την υπηκοότητα μίας χώρας μόνο και μόνο για να παίξουν στην εθνική ομάδα και ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Ευρωπαίοι παίκτες.

Και είναι κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται εδώ και περίπου 15 χρόνια και συγκεκριμένα από το Ευρωμπάσκετ του 2007, όταν η Ρωσία είχε κατακτήσει το τρόπαιο με καλάθι του Αμερικάνου Τζέι Αρ Χόλντεν μέσα στην Ισπανία.

Το θέμα είναι ότι αυτό που κάποτε ήταν η εξαίρεση, τείνει να εξελιχθεί πλέον σε κανόνα και για αυτό κάνω συνέχεια λόγο για ένδεια του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Γιατί θα τελειώσει το Ευρωμπάσκετ και δεν θα μας έχει μείνει ούτε ένας νέος παίκτης που να αναδείχτηκε στη διοργάνωση και να έκανε τη διαφορά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις στις χώρες που προκάλεσε όλεθρο. Και επιτέλους, θα πρέπει κάποια στιγμή η Βρετανία να τελειώσει με το παραμύθι της μοναρχίας. Η εθνική Ισπανίας, κατά την ταπεινή μου γνώμη, έχει πολύ καλούς παίκτες. Και έχει και καλούς πλέι μέικερ. Αν ο Ρίκι Ρούμπιο και ο Σέρχιο Γιούλ δεν ήταν τραυματίες, ο Λορέντζο Μπράουν μπορεί να μην ήταν στην εθνική Ισπανίας. Είναι σαν να λείπουν από την δική μας εθνική ο Καλάθης και ο Σλούκας. Αν και ο καλύτερος πλέι μέικερ στην δική μας εθνική είναι μάλλον ένας ψηλός, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το μπάσκετ έχει αλλάξει πολύ. Νομίζω πως η Ευρώπη έχει περισσότερους καλούς παίκτες από ποτέ άλλοτε. Δεν έχει γεμίσει τυχαία το NBA από Ευρωπαίους παίκτες. Πώς να βγουν νέοι παίκτες στο Ευρωμπάσκετ όταν τους ξέρουμε πια όλους από τα 15 τους και ο Λούκα Ντόντσιτς μοιάζει με παλαίμαχος και είναι σταρ του NBA στα 23 του -έχοντας παίξει ήδη πέντε χρόνια στο ΝΒΑ-, ενώ έχει προλάβει να κάνει καριέρα και στην Ευρώπη, αφού έπαιζε από τα 16 στη Ρεάλ και την οδήγησε στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας στα 18 του; Άντε με τη νίκη και καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.