Θύματα της κλιματικής αλλαγής όσοι πήγαν σε χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης και δεν είδαν χιόνι

Πολλή βροχή, λίγο χιόνι και δύσκολη σεζόν για τις πίστες του σκι, γράφει η Le Monde, Πιτσιρίκο, αναφερόμενη στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Γαλλία.

Η αλήθεια είναι ότι τα χιόνια που είχαν πέσει από τις αρχές Δεκέμβρη, έλιωσαν λόγω των πολλών βροχών και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν.

Έτσι, οι πίστες στα χιονοδρομικά του Mont Blanc, μεταξύ 1.100 και 1.900 μέτρων παραμένουν κλειστές, αλλά παρά το γεγονός αυτό, ελάχιστες ήταν οι ακυρώσεις.

Ο κόσμος πήγε στο χιονοδρομικό για να βιώσει την εμπειρία του βουνού, σύμφωνα με τον Aurelien Astre, διευθυντή του τοπικού γραφείου Τουρισμού.

Σε ολόκληρη τη Γαλλία, μόνο οι μισές πίστες άνοιξαν κατά τη διάρκεια των εορτών, κάτι που δείχνει την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής.

Ο διευθυντής ενός άλλου γραφείου Τουρισμού, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, Patrice Blanc, υποστηρίζει ότι ήταν η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, που είχε τόσο λίγο χιόνι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Και το 2015 δεν υπήρχε πολύ χιόνι τέτοια εποχή στις Άλπεις, αλλά όχι στον βαθμό που συμβαίνει φέτος, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι πιο ορατή στα ορεινά, με τη συντόμευση των εποχών, με την ανύψωση του ορίου βροχής-χιονιού (μάλλον πρόκειται για το υψόμετρο πάνω από το οποίο η βροχή γίνεται χιόνι) και με την αποσταθεροποίηση των μετεωρολογικών συνθηκών.

“Θύματα της κλιματικής αλλαγής όσοι πήγαν σε χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης και δεν είδαν χιόνι”, όπως είπε τις προάλλες ραδιοφωνικός παραγωγός, εκφράζοντάς τους τη συμπάθειά του για το δράμα που βιώνουν.

Στηθοδέρνονται και Έλληνες χιονόφιλοι που πήγαν τις γιορτές στο Μόναχο και το Ταλίν (Εσθονία), αλλά δεν είδαν λίγο αστικό χιόνι. Αυτά είναι προβλήματα και δράματα.

Τους 20 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία και στην Ελβετία, όπου τα χειμερινά θέρετρα στις Άλπεις δεν έχουν, επίσης, χιόνι, όπως μεταδίδει το BBC.

Στο Μπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία είχε 25 βαθμούς (10β. πάνω από τον μέσο όρο της εποχής) και στη Βαρκελώνη συνέστησαν λελογισμένη κατανάλωση νερού (μετά τη λελογισμένη επίσης χρήση ηλεκτρικού, φαρμάκων και φαγητού).

Αλλά και στη Βαρσοβία, η θερμοκρασία (18,9β.) έσπασε κατά 4β. το ρεκόρ της πολωνικής πρωτεύουσας για τον χειμώνα, ενώ στη Λευκορωσία έφτασε τους 16,4β. καταρρίποντας κατά 4,5β. το προηγούμενο ρεκόρ.

Εθνικά ρεκόρ ζέστης για τον χειμώνα έγιναν επίσης στο Λιχτενστάιν, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Τσεχία, τη Δανία και τοπικά στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ουκρανία.

Κι όλα αυτά, ενώ στις ΗΠΑ πάνω από 60 άνθρωποι πέθαναν, λόγω του ακραίου ψύχους.

Ζεστή δεν είναι, όμως, ούτε όλη η Ευρώπη. Η Σκανδιναβία και η Ρωσία δέχονται πολλές χιονοπτώσεις, μάλιστα, στη Μόσχα η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει και στους -20 βαθμούς το Σαββατοκύριακο 7-8/1.

Χιόνια είχε και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο Δεκέμβριος ήταν ο μοναδικός μήνας, που δεν βγήκε θερμότερος από τον μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες έγιναν πιο ήπιες προς το τέλος του.

Ήπιος και όχι ζεστός (τα πρωινά η θερμοκρασία στην Αθήνα είναι 6-7 βαθμοί) παραμένει ο καιρός στην Αττική.

Με αποτέλεσμα οι ζαργάνες, τα ψάρια της καλοκαιρίας, να έχουν γιαλώσει στην αγαπημένη μου βραχώδη ακτή.

Την Τετάρτη 4/1 απαθανάτισα κι ένα χταπόδι, όπως είχα κάνει και στις 4 Ιανουαρίου 2020, αλλά τότε στο Φάληρο.

Αυτή τη φορά το βρήκα στο Θυμάρι, όπου είχα φωτογραφίσει και το αμέσως προηγούμενο χταπόδι στις 28 Νοεμβρίου.

Από το βόρειο να περάσουμε, όμως, στο νότιο ημισφαίριο, καθώς η Νέα Ζηλανδία δεν θα απαιτεί αρνητικό τεστ κορωνοϊού από τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν από την Κίνα, πηγαίνοντας έτσι αντίθετα από πολλά δυτικά κράτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κι αυτό διότι η υπουργός Covid 19 της νησιωτικής χώρας Ayesha Verall δήλωσε “ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς οι Κινέζοι επισκέπτες δεν αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τα κρούσματα”.

Αντίθετα, μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία απαιτούν αρνητικά τεστ κορωνοϊού από όσους έρχονται από την Κίνα, και άντε να πιστέψει κανείς τώρα ότι δεν παίζουν πολιτικά παιχνίδια, στην πραγματικότητα.

Κινέζικα ΜΜΕ έχουν, άλλωστε, κάνει λόγο για διακρίσεις και κοινωνικό ρατσισμό.

Επί της ουσίας, στη Νέα Ζηλανδία θα παρέχεται η δυνατότητα για δωρεάν τεστ στα αεροδρόμια σε όλους τους ξένους επισκέπτες που έχουν συμπτώματα.

Οικειοθελώς θα μπορούν να κάνουν τεστ Covid 19 και Κινέζοι ταξιδιώτες για να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες οι Νεοζηλανδοί, που θα αναλύουν επίσης και τα λύματα των αεροδρομίων.

Η Κίνα απειλεί, εξάλλου, με αντίμετρα τις χώρες που απαιτούν τεστ Covid 19 από τους ταξιδιώτες της, όπως γράφει ο Guardian, κάτι που αποδεικνύει τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται για άλλη μία φορά, με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Ανάμεσά τους είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Βρετανία και αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, που με πρόσχημα το ενδεχόμενο να αναδυθούν νέες μεταλλάξεις, ζητούν υποχρεωτικά τεστ από όσους ταξιδεύουν από την Κίνα.

“Πιστεύουμε ότι οι περιορισμοί που υιοθέτησαν μερικές χώρες είναι απαράδεκτοι” ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών Mao Ning, κάνοντας κι αυτός λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τα μέτρα και απειλώντας με αντίμετρα.

“Η προσέγγισή μας (δηλαδή, η απαίτηση για τεστ) βασίζεται αποκλειστικά στην επιστήμη” δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών Ned Price, επικαλούμενος τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

Ωραίο κι αυτό. Οι ΗΠΑ που δεν έχουν δημόσια υγεία και αν δεν είσαι πλούσιος, όχι σε νοσοκομείο δεν μπαίνεις αλλά στον δρόμο πεθαίνεις, να την επικαλούνται τώρα, όχι γιατί ανησυχούν για τον κορωνοϊό, ασφαλώς, αλλά διότι θέλουν να πλήξουν την Κίνα.

Μάλιστα, ο Price δήλωσε και πρόθυμος να δώσουν οι ΗΠΑ δικά τους εμβόλια στην Κίνα (δουλίτσα να υπάρχει), διότι τα δικά της είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Ναι, ενώ τα εμβόλια των δυτικών, που δεν μείωσαν στο ελάχιστο, ούτε τη μετάδοση του ιού, ούτε τους θανάτους που σχετίζονται με αυτόν, μεταξύ 2020-21 και 2021-22, είναι ένα θαύμα της επιστήμης.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση για υποχρεωτικά τεστ Covid 19 στους Κινέζους, προκειμένου “να προστατέψουμε τους Γάλλους”, αυτούς που η κυβέρνηση Macron έχει βυθίσει στη φτώχεια πέντε χρόνια τώρα.

Η Αυστραλία αρνείται ότι υπήρχε συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να πιεστεί η Κίνα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει παγκόσμια ανησυχία παρόλα αυτά και ότι ένα τεστ πριν την πτήση δεν είναι και πολύ αυστηρό και επαχθές μέτρο.

Φυσικά, αφού δεν πρέπει να σταματήσουν τα τεστ, που είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί “ζωντανή” μία τελειωμένη πανδημία και να συνεχίσουν να κονομάνε όσοι βρήκαν με τον κορωνοϊό την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο καιρός δεν ρωτάει τις επιθυμίες μας. Θα κάνει τον καιρό που θα κάνει, ανεξάρτητα από το πόσο θα ασχολούμαστε εμείς με τον καιρό. Αλλά αυτή η διαρκής ενασχόληση με τον καιρό, μάλλον αποδεικνύει πόσο έχουμε παραιτηθεί από αυτά που αφορούν την καθημερινή μας ζωή. Έτσι, βρεθήκαμε στην Ελλάδα χωρίς νοσοκομεία, γιατρούς και φάρμακα, και μας απασχολεί αν θα χιονίσει. Με τον ίδιο τρόπο, πεθαίνουν άνθρωποι από κακή νοσοκομειακή περίθαλψη ή από έλλειψη περίθαλψης και φαρμάκων, και εμείς ασχολούμαστε με τους ιούς και τα εμβόλια -και λέμε και απόψεις για δυο χρόνια-, ενώ θερίζουν οι καρκίνοι και άλλες ασθένειες. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.