Δυο γυναίκες μόνο ξέρουν να σου πουν

Η ανακοίνωση της κυρίας Σοφίας Τσιάρτα και της κυρίας Ελευθερίας Τσιάρτα -μητέρα και αδερφή του Βασίλη Τσιάρτα- πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την υποψηφιότητα του Βασίλη Τσιάρτα με συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό και πως ουδέποτε στην οικογένειά τους είχαν ομοφοβικές, ρατσιστικές ή εθνικιστικές αντιλήψεις, αλλά αντίθετα διαπνέονταν από δημοκρατικές, προοδευτικές και αλληλέγγυες ιδέες, έχει μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον.

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου οι περισσότερες οικογένειες δρουν ως συμμορίες και καλύπτουν πάντα τα μέλη τους -ακόμα κι αν είναι καθάρματα και εγκληματίες-, είναι αισιόδοξο πως υπάρχουν άνθρωποι που ξεκαθαρίζουν την θέση τους και παίρνουν τις αποστάσεις τους.

Αντίθετα με ό,τι σκέφτονται οι περισσότεροι, η στάση της κυρίας Σοφίας Τσιάρτα και της κυρίας Ελευθερίας Τσιάρτα είναι στάση αγάπης· τόσο προς τον Βασίλη Τσιάρτα, όσο και προς την κοινωνία.

Αν θεωρείς πως κάποιος δικός σου και αγαπημένος άνθρωπος έχει πάρει τον “κακό” δρόμο και οι αντιλήψεις του ρέπουν προς τον φασισμό, οφείλεις να του το επισημάνεις. Οι οικογένειες ή οι παρέες δεν είναι συμμορίες. Δεν πρέπει να είναι συμμορίες.

Και βέβαια, είναι δυο γυναίκες που δείχνουν τον σωστό δρόμο. Σχεδόν πάντα είναι γυναίκες.

Δεν μπορεί να μην έχετε προσέξει πως είναι οι άνδρες, κυρίως, που διακατέχονται από ρατσισμό, εθνικισμό και ομοφοβία.

Δεν λέω πως δεν υπάρχουν γυναίκες με αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά είναι ελάχιστες. Δεν θα μιλήσω για τοξική αρρενωπότητα ή τοξική θηλυκότητα αλλά για τοξική σκατοψυχιά που δεν είναι διαφορετική σε άνδρες και γυναίκες. Αλλά αυτή η τοξική σκατοψυχιά υπάρχει περισσότερο στους άνδρες.

Ας μου επιτραπεί να έχω άποψη επί του θέματος, γιατί γράφω δημόσια 18 χρόνια και έχω παρατηρήσει πως είναι οι άνδρες, κυρίως, που κάνουν μπούλινγκ και εκφράζουν μισαλλόδοξες απόψεις. Οι γυναίκες που το κάνουν αυτό είναι πολύ λιγότερες.

Για παράδειγμα, κοιτάξτε στα social media αυτά που γράφονται μετά το σεισμό στην Τουρκία. Δεν θα βρείτε και πολλές γυναίκες να χαίρονται για τους νεκρούς Τούρκους και την καταστροφή στη γειτονική μας χώρα· αντιθέτως, είναι πολλοί άνδρες που χαίρονται.

Έχω γράψει πολλές φορές (1,2,3) πως αυτός ο κόσμος -που είναι φτιαγμένος από άνδρες για άνδρες- πρέπει να γίνει πιο γυναικείος, και δεν εννοώ να αντικατασταθούν οι άνδρες από γυναίκες σε κυβερνητικά αξιώματα και δημόσιες θέσεις αλλά να εμφανιστούν περισσότερο στην κοινωνία μας τα χαρακτηριστικά της γυναικείας φύσης. Δεν έχει νόημα να πάρουν οι γυναίκες την εξουσία, οι γυναίκες πρέπει να καταργήσουν την εξουσία.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της γυναικείας φύσης;

Δυο που μου έρχονται αμέσως στο μυαλό είναι η σοφία και η ελευθερία.

Εντελώς συμπτωματικά, Σοφία και Ελευθερία είναι τα ονόματα της μητέρας και της αδερφής του Βασίλη Τσιάρτα.

Τον σεβασμό μου στις δυο κυρίες. (Και ένα τραγούδι για τις δυο κυρίες από μια άλλη σπουδαία γυναίκα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.