Με νόμο αυξήθηκαν οι ώρες της παιδικής εργασίας στην Αϊόβα

Η 23η Σεπτεμβρίου καθιερώνεται ως η μέρα του Bruce Springsteen στο Νιου Τζέρσεϊ, όπως αναφέρει ο Guardian, Πιτσιρίκο.

Tο ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της αμερικάνικης πολιτείας Phil Murphy σε εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μonmouth για τη μουσική του μεγάλου τραγουδοποιού, που σημάδεψε ολόκληρες γενιές από τη δεκαετία του ’80.

“Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε στον Bruce όλα αυτά που έχει κάνει -και συνεχίζει να κάνει- για εμάς με τη μουσική του, η οποία εμπνέει και τους μελλοντικούς τραγουδιστές” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Murphy.

Το “αφεντικό – Τhe Boss”, όπως είναι και το προσωνύμιο του εμβληματικού καλλιτέχνη, και η σύζυγος του Patti Scialfa, μίλησαν μέσω βιντεοκλήσης στην εκδήλωση, καθώς έχουν κολλήσει κορωνοϊό.

Ο κωμικός Jon Stewart και παρουσιαστής της εκδήλωσης, είπε ότι χαίρουν άκρας υγείας, καθησυχάζοντας τους αγωνιούντες παρευρισκόμενους: “Είναι ζωντανοί, μην τρελαίνεστε! Μπορείτε να τους δείτε στη συναυλία, προς το παρόν κάθονται δίπλα στη φωτιά, τρώγοντας γαλλική κρεμμυδόσουπα”.

Ο Springsteen, που στις 23 Σεπτεμβρίου θα γίνει 74 ετών, θα κάνει περιοδείες με το συγκρότημα του “Τhe E Street Band”, με το οποίο είναι μαζί από τα 80’ς, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του 21ου άλμπουμ τους “Οnly the Strong Survive”.

Κάποιες συναυλίες στο Κοννέκτικατ, το Όλμπανι, τη Νέα Υόρκη και το Οχάιο είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ακυρώθηκαν επειδή ορισμένα μέλη του συγκροτήματος κόλλησαν κορωνοϊό.

Τον Μάρτιο του 2023, ο Joe Biden βράβευσε τον Bruce Springsteen με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών, επειδή “είναι ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές μας, που γιορτάζει τους θριάμβους μας, γιατρεύει τις πληγές μας και κρατάει ζωντανές τις ελπίδες μας”.

Όπως είχε πει κάποτε και μία ραδιοφωνική παραγωγός: “Τhe Boss, το μόνο αφεντικό που αναγνωρίζουμε”.

Και όπως έχει τραγουδήσει και ο ίδιος ο Bruce Springsteen: “Well, we made a promise, we swore we’d always remember, no retreat, baby, no surrender”.

Με αφορμή τον κορωνοϊό που έχει το ίνδαλμα των παιδικών μας χρόνων, θυμήθηκα που μας έλεγαν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η μετάλλαξη δέλτα θα αποδεκατίσει τους Ινδούς, που δεν θα προλαβαίνουν να τους κάψουν και τα πτώματα τους θα ξεβράζονται από τον Γάγγη.

Τελικά, όμως, η Ινδία θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου στα μέσα του 2023, ξεπερνώντας την Κίνα (και για αυτήν προέβλεπαν εκατόμβες οι “ειδικοί”) κατά περίπου 3 εκ. κατοίκους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πιο αναλυτικά, ο πληθυσμός της Ινδίας θα ανέρχεται σε 1,428 δισ. κατοίκους, έναντι 1,425 δισ. κατοίκων της Κίνας. Πολύ πίσω, στην τρίτη θέση έρχονται οι ΗΠΑ με 340 εκατομμύρια.

Αρχικά, είχε εκτιμηθεί ότι η Ινδία θα ξεπερνούσε σε πληθυσμό την Κίνα αυτόν τον μήνα, αλλά πλέον δεν μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια η ημερομηνία που θα συμβεί αυτό.

Παρά το γεγονός ότι στην Κίνα και την Ινδία ζει το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και στις δύο χώρες η αύξησή του επιβραδύνεται.

Πέρσι, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες, μία ιστορική καμπή, που αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μίας μακράς περιόδου με πτωτικές τάσεις, όσον αφορά τον αριθμό των κατοίκων της, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της, αλλά και σε όλο τον πλανήτη.

Από την άλλη, η αύξηση του πληθυσμού της Ινδίας ήταν 1,2% ετησίως κατά μέσο όρο από το 2011, έναντι 1,7% την προηγούμενη δεκαετία.

Πού να μην επιβραδυνόταν κιόλας η αύξηση του πληθυσμού στην Ινδία.

Παρεμπιπτόντως, σχετικά με τις καταγγελίες ότι τα παιδιά δουλεύουν σαν σκλαβάκια στην Κίνα και την Ινδία, συμβαίνει και σε καλύτερες οικογένειες.

Μάλιστα, το τοπικό κοινοβούλιο της Αϊόβα ψήφισε να δουλεύουν τα παιδιά κάτω των 16 ετών περισσότερες ώρες, αλλά και να σερβίρουν αλκοόλ, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, όπως εξηγεί ο Guardian.

Πιο αναλυτικά, η Γερουσία της Αϊόβα, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ψήφισε να αυξηθούν από 4 σε 6 τη μέρα οι εργάσιμες ώρες για παιδιά, ενώ επέτρεψε να δουλεύουν ανήλικοι σε βιομηχανίες που μέχρι πρότινος απαγορευόταν, αν κάτι τέτοιο αποτελεί μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος.

Διευκρινίζεται ότι αλκοόλ θα σερβίρουν όσοι είναι 16 και 17 ετών, και εφόσον έχουν σχετική άδεια από τους γονείς τους.

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν με ψήφους 32 υπέρ και 17 κατά, ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε γύρω στις 5 τα ξημερώματα, αφού την καθυστέρησαν με διάφορα τεχνάσματα οι Δημοκρατικοί που μειοψήφισαν.

Ο Adrian Dickey των Ρεπουμπλικάνων υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, το οποίο καταδίκασαν Δημοκρατικοί και εργατολόγοι, διότι εκθέτει τα παιδιά σε επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως εκσκαφές και κατεδαφίσεις.

“Κανένας έφηβος στην Αϊόβα δεν θα πρέπει να κάνει τις πιο θανατηφόρες δουλειές στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της κρίσης του εργατικού δυναμικού στις πλάτες των παιδιών” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Zach Walhs, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην τοπική Γερουσία.

Συνδικάτα πραγματοποίησαν διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, καθώς και σε άλλες πολιτείες, όπως στο Αρκάνσας, το Οχάιο, τη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν, χαλαρώνουν οι κανόνες προστασίας των παιδιών, λόγω ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό.

“Πριν 120 χρόνια αποφασίσαμε ότι τα παιδιά πρέπει να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σχολείο και όχι σε ένα -επικίνδυνο πολλές φορές- εργασιακό περιβάλλον” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Charlie Wishman,

Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου στην Αϊόβα παρουσίασε και έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά έχουν παρενέργειες όταν δουλεύουν πάνω από 20 ώρες τη βδομάδα.

“Αλλά οι βουλευτές που ψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο δεν νοιάζονται, διότι δεν είναι τα δικά τους παιδιά που θα πάνε να δουλέψουν, αλλά αυτά κάποιων άλλων” σχολίασε με νόημα ο ίδιος.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά συνεχίστηκε και η ψύχρα δίπλα στη θάλασσα και την Τετάρτη 19/4 με το βορειοδυτικό αεράκι.

Τουλάχιστον, με τον συγκεκριμένο άνεμο φαίνεται καθαρά ο πυθμένας, παρά το κυματάκι.

Δεν φωτογράφισα, βέβαια, και κάτι το ιδιαίτερο. Όταν η καλύτερη φωτογραφία είναι μία πέρκα, άστα να πάνε.

Ξεθωριασμένη βγήκε και μία άλλη φωτό με μπαρμπουνάκι – κουτσομούρα μάλλον – και σαργό.

Και μακρινά ήταν τα πλάνα με τις σάλπες και τις καλόγριες στον σκούρο μπλε βυθό.

Μιας και ο λόγος, όμως, για τα υπέροχα πλάσματα της θάλασσας, μου έστειλαν e-mail από το Avaaz, που κινητοποιείται για να μπλοκάρει τη δημιουργία εκτροφείου χταποδιών στην Ισπανία.

Σε αυτό θα στοιβάζουν 1 εκ. χταπόδια και θα τα παγώνουν ζωντανά, προκειμένου να τα διαθέσουν μετά στην ευρωπαϊκή αγορά.

Από τα λίγα που γνωρίζω, τα χταπόδια που έχουν ίσως τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στο ζωικό βασίλειο, ξεπερνώντας ακόμα και τα σκυλιά, μελαγχολούν και για αυτό δεν αναπαράγονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Τα συγγενικά τους καλαμάρια είναι επίσης σχεδόν αδύνατο να επιβιώσουν σε ιχθυοτροφεία, επειδή χρειάζονται τεράστιο χώρο στη θάλασσα, καθώς μετακινούνται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Όποιος θέλει, μπορεί να υπογράψει στην καμπάνια του Avaaz, ζητώντας να μην υλοποιηθεί το πρότζεκτ του εκτροφείου χταποδιών.

Λευτεριά στα χταπόδια. Και στα βασιλικά καβούρια και σε όλα τα πλάσματα της θάλασσας και της στεριάς.
https://secure.avaaz.org/campaign/el/ban_octopus_farming_loc/?bXxVTgb&v=146834&cl=20391727662&_checksum=9a901ed023dd999372f7c5ab94eb5ff28a02521b7be5aedbfb1e02b59b47bc26

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είχα την τύχη να δω σε συναυλία τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Μέχρι να τον δω σε συναυλία, δεν ήταν από τους αγαπημένους μου αλλά μετά έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους. Όπως μας ενημέρωσε ο Έλον Μασκ, οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν -βασικά, έχουν χρεοκοπήσει ήδη-, οπότε δεν θα μου κάνει εντύπωση αν, εκτός από την παιδική εργασία, επαναφέρουν και τον θεσμό της δουλείας. Πάντως, σε έναν καπιταλιστικό κόσμο, όπου το χρήμα είναι το παν και οι άνθρωποι πρέπει να πληρώνουν για να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, εγώ είμαι υπέρ του να δουλεύουν οι έφηβοι τα καλοκαίρια, για να μαθαίνουν πώς βγάζουν τα χρήματα οι γονείς τους. Εγώ δούλεψα από ηλικία 11 χρονών μαζί με τον πατέρα μου, σε σκληρή δουλειά. Βασικά, δεν μου άρεσε καθόλου, αλλά μετά κατάλαβα πως καλό μου έκανε. Είδα τι δεν θέλω να κάνω. Στις ΗΠΑ, συνηθίζεται οι έφηβοι να δουλεύουν τα καλοκαίρια. Ο γιος του Κένεντι δούλευε τα καλοκαίρια σε πάρκινγκ. Προφανώς, όχι για τα χρήματα. Υποθέτω πως είναι μέρος της κοινωνικοποίησης των εφήβων και επαφή με την πραγματικότητα. Εννοείται πως η δουλειά είναι πολύ κακό πράγμα και είμαι υποστηρικτής της τεμπελιάς. Τα χταπόδια είναι ένα από τα πιο υπέροχα πλάσματα στον πλανήτη και δεν πρέπει να τα τρώει κανείς. Σεβασμός στα χταπόδια. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.