Πώς θα κινδυνεύσουν από το σχέδιο “Δήμητρα” οι καταθέσεις που δεν έχουν οι Έλληνες;

Είναι προεκλογική περίοδος και η γελοιότητα έχει φτάσει στο διάστημα στο γελοίο προτεκτοράτο αλλά βρήκα απολαυστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνολογεί για το σχέδιο “Δήμητρα” του ΜέΡΑ25 -το σχέδιο “Δήμητρα”, είναι ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών, ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ, για χρήση εντός του ευρώ, που έχουν η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες-, λέγοντας πως ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας -που για τον Μητσοτάκη είναι …κολλητοί- πρέπει να σταματήσουν να παίζουν Monopoly με τις καταθέσεις των Ελλήνων.

Αλήθεια, πώς θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις των Ελλήνων;

Πώς μπορούν να κινδυνεύσουν καταθέσεις που δεν υπάρχουν; Εκτός αν ο Μητσοτάκης μας δώσει και κάνα  Κατάθεση Pass, για να έχουμε καταθέσεις και να κινδυνεύουν.

Αφήνω κατά μέρος πως το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 260 δισεκατομμύρια, και κοιτάω το προφίλ των Ελλήνων καταθετών.

Ο αριθμός των καταθετών που έχουν καταθέσεις πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ -προσοχή, των καταθετών, όχι των Ελλήνων, γιατί δεν έχουν όλοι οι Έλληνες καταθέσεις- είναι γύρω στο 2%· και μάλιστα, εδώ υπάρχουν και επαγγελματικοί λογαριασμοί με κεφάλαια κινήσεως κλπ.

Το 65% των καταθετών στην Ελλάδα έχουν από 0 έως 5 χιλιάδες ευρώ.

Οι καταθέσεις των Ελλήνων -οι όποιες καταθέσεις- εξαφανίζονται από τον πληθωρισμό και δεν θα τις προλάβει η …Δήμητρα. Το bank run στην Ελλάδα το πέτυχε ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι Έλληνες αναδεικνύονται …πρωταθλητές της ευρωζώνης στην απόσυρση των καταθέσεών τους από τις τράπεζες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα απανωτά κύματα ακρίβειας.

Καλά, βρίσκω πολύ διασκεδαστικό ότι χρεοκοπούν οι τράπεζες, εμείς τις σώζουμε και πτωχεύουμε, για να μας δανείσουν ξανά χρήματα, να ξαναγίνει η τραπεζική φούσκα, να χρεοκοπήσουν πάλι οι τράπεζες, να τις ξανασώσουμε και πάει λέγοντας. Αυτό που είναι πολύ διασκεδαστικό σε αυτή την ιστορία, είναι ότι όλη αυτή η παράνοια θεωρείται κάτι πολύ φυσιολογικό και δεν κάνει εντύπωση σχεδόν σε κανέναν.

Δεν ξέρω τι θα γίνει αν κλείσουν τράπεζες.

Αυτό που ξέρω είναι πως έρχεται η νέα χρεοκοπία της Ελλάδας. Βασικά, η νέα χρεοκοπία της Ελλάδας έχει έρθει αλλά εμείς το παίζουμε πλούσιοι και καταθέτες, και θα κάνουμε και υστερίες ότι θα χάσουμε τις καταθέσεις που δεν έχουμε.

Οι περισσότεροι Έλληνες συμπεριφέρονται σαν να είναι πιο πλούσιοι από όσο πραγματικά είναι.

Σκεφτείτε πόσους ανθρώπους ξέρετε που βουλιάζουν στα χρέη αλλά έχουν σούπερ σπίτια, σούπερ αυτοκίνητα, είναι μέσα στα λούσα, κάνουν διακοπές σε πολυτελή καταλύματα και συμπεριφέρονται σαν ζάπλουτοι.

Η φτώχεια θεωρείται ντροπή στην Ελλάδα και σχεδόν όλοι συμπεριφέρονται σαν να έχουν περισσότερα χρήματα από όσα πραγματικά έχουν.

Βέβαια, φτωχός είναι ένας άνθρωπος που απλά δεν έχει χρήματα. Ο φτωχός δεν έχει κάποια άλλη διαφορά από τους άλλους ανθρώπους.

Οι Έλληνες μου θυμίζουν την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη “Το Τελευταίο Ψέμα”, με την Έλλη Λαμπέτη.

Στο “Τελευταίο Ψέμα”, μια αριστοκρατική οικογένεια έχει χρεοκοπήσει αλλά προσποιείται πως δεν έχει χρεοκοπήσει, με την ελπίδα να αποκατασταθεί η κόρη με κάποιον πλούσιο γαμπρό, ώστε να παραμείνουν στην “υψηλή κοινωνία”.

Έτσι συμπεριφέρονται και οι σημερινοί Έλληνες.

Δηλαδή, οι Έλληνες ζουν σε μια χρεοκοπημένη και υποθηκευμένη χώρα, με δημόσιο χρέος 400 δισ. ευρώ, ιδιωτικό χρέος 260 δισ. ευρώ και έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου 40 δισ. ευρώ, ανεργία, φτώχεια, πληθωρισμός θερίζουν, οι υποδομές της χώρας έχουν διαλυθεί, οι πλειστηριασμοί πάνε μια χαρά, οι νέοι Έλληνες ψάχνουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά οι Έλληνες κάνουν τους πλούσιους που κινδυνεύουν οι καταθέσεις τους και ανησυχούν μην καταστραφεί η χώρα τους που έχει καταστραφεί ήδη.

Αν το σκεφτείς, είναι πάρα πολύ αστείο. Αν το κάνουμε ταινία, θα σπάσει τα ταμεία.

Πάντως, στην ταινία “Το Τελευταίο Ψέμα”, κάποια στιγμή η Έλλη Λαμπέτη -που υποδύεται την κόρη- λέει στη μητέρα της:

“Ας μην αρχίσουμε να παριστάνουμε τις αθώες και τα θύματα. Γιατί δεν είναι να μας λυπάται κανείς. Είναι να μας σιχαίνεται.”

(Κανένας σοβαρός άνθρωπος με πολλά χρήματα δεν θα είχε τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες, ούτε θα έκανε επενδύσεις σε μια τέτοια χώρα. Οπωσδήποτε, δεν είναι και πολύ έξυπνο να έχεις τις καταθέσεις σου στις τράπεζες μια χρεοκοπημένης χώρας που τα δημοσιονομικά της στοιχεία πάνε από το κακό στο χειρότερο. Γι’ αυτό οι Έλληνες πολιτικοί έχουν τις καταθέσεις τους στις …σωστές χώρες, και δεν φαίνονται και στο πόθεν έσχες. Καλά, αυτό που οι Έλληνες ψηφίζουν επί δεκαετίες πλούσιους για να τους σώσουν και να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους, είναι το πιο ξεκαρδιστικό απ’ όλα.)

(Φίλες και φίλοι, όπως ξέρετε, εγώ δεν ψηφίζω -ούτε έχω …καταθέσεις, σπίτι και αυτοκίνητο- αλλά ακούστε τον Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν λέω να τον ψηφίσετε -καμία σημασία δεν έχουν οι εκλογές στο προτεκτοράτο- αλλά ακούστε τον με προσοχή. Ο Βαρουφάκης ξέρει καλά τι θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όποιος παρακολουθούσε τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας το 2010, θα διαπίστωσε πως έπεσε μέσα σε όλα. Ακούστε τον Γιάνη. Ο Γιάνης ξέρει. Γιατί ασχολείται ακόμα με το θλιβερό προτεκτοράτο και τους θλιβερούς νεοέλληνες δεν το καταλαβαίνω -εγώ στην θέση του θα ήμουν αραχτός στις παραλίες-, αλλά παραδέχομαι πως βλέπει μπροστά. Ακούστε τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης και θα ξέρετε από τώρα τι θα συμβεί σύντομα στην όμορφη χώρα μας. Α, και προσοχή στις καταθέσεις σας!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.