Εκλογές ντροπής

Γεια σου Πιτσιρίκο,
Ελπίζω να είσαι καλά και να έχει βελτιώσει επαρκώς τις βουτιές σου.
Εκλογές λοιπόν. Εγώ ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το καταλαβαίνω τόσο καλά αυτό που λέγεται ότι η χώρα είναι δέσμια των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων και ότι –στην ουσία- δεν υπάρχει καμία διαφορά είτε είναι η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε κάποιο άλλο κόμμα στην εξουσία.

Εξηγούμαι, οι τηλεφωνικές υποκλοπές είναι πολιτική τοποθέτηση και απόφαση, δεν είναι τυχαίο γεγονός.

Η υποψηφιότητα του κατεξοχήν αρμόδιου του δυστυχήματος στα Τέμπη είναι πολιτική τοποθέτηση και απόφαση.

Η φιλοσοφία των κάθε λογής pass είναι ομοίως τοποθέτηση και απόφαση. Βασιζόμενοι μόνο σε αυτά τα τρία σημεία, είναι ιδιαιτέρως διαφορετικοί οι κάθε λογής υποψήφιοι.

Αν είχαμε ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε υποκλοπές; Θα είχαμε Τέμπη; Θα είχαμε pass;

Όπως εύκολα κανείς διαπιστώνει, η νίκη της ΝΔ δεν συνδυάστηκε με πανηγύρια και θριαμβολογίες.

Βουβός είναι ο κόσμος. Η νίκη της ΝΔ δεν συνδυάστηκε με διθυραμβικές ομιλίες σε μπαλκόνια και γαλάζιες σημαίες να ανεμίζουν στις κεντρικές πλατείες των πόλεων. Βουβός είναι ο κόσμος.

Ξέρεις ποια είναι η διαφορά των ανθρώπων με τα ζώα, Πιτσιρίκο; Ότι εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να συνεργαστούμε σε μεγάλες ομάδες. Και οι μέλισσες το κάνουν αυτό, αλλά για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε για τα πάντα.

Και η αλήθεια είναι, Πιτσιρίκο, ότι εδώ και πολύ καιρό οι Έλληνες δεν συνεργαζόμαστε, αλλά αντιθέτως στεκόμαστε απαθείς και μόνοι, απαθείς και μόνοι απέναντι σε όλα. Ίσως ολοένα και περισσότερο να νιώθουμε ότι μοιάζουμε με γορίλες ή τίγρεις.

Αλλά ο καθένας και η καθεμιά μας προσωπικά, εκείνες τις ώρες της νύχτας που μπορούμε να
σκεφτούμε μια στάλα, αυτό το νιώθουμε. Νιώθουμε ότι δεν συνεργαζόμαστε καθόλου.

Νιώθουμε ότι είμαστε μόνοι μας. Ότι ολοένα και λιγότερο μοιάζουμε με ανθρώπους. Και ντρεπόμαστε γι’ αυτό.

Η σιωπή εκεί εδράζεται. Στη ντροπή. Οι περισσότεροι Έλληνες ντρέπονται γι’ αυτό που ψήφισαν. Κανείς δεν είναι περήφανος για το 41% που πήραν αυτοί οι μικροσκοπικοί άνθρωποι.

Και γι’ αυτό δεν ακούει κανείς πολιτικές συζητήσεις γύρω του, γι’ αυτό υπάρχει η σιωπή.

Είναι από τις λίγες φορές που οι άνθρωποι σιωπούν γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι άδεια η ψήφος που έριξαν. Κι όσοι διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε, ξέρουμε ότι έρχεται καταιγίδα.

Και στην κόλαση οι ντροπιασμένοι αυτοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να διατρανώσουν κουβέντες γιατί η ντροπή θα τους φυσήξει τις κουβέντες και θα μείνουν κενοί. Οπότε σιωπούν.

Γι’ αυτό, η μάχη δεν τελείωσε. Θα τελειώσει οριστικά στις 25 Ιουνίου, εάν η ΝΔ καταφέρει να μαζέψει ανάλογα ποσοστά. Τότε νομίζω ότι δεν χρειάζεται να κουβεντιάσουμε άλλο. Δώσε κι εσύ από το πόστο σου μια τελευταία μάχη. Τελευταία. όμως.

Γιατί όπως λέει και ο ποιητής, που τόσο σου αρέσει, «προσπάθησε όσο μπορείς, τη ζωή σου να μην την εξευτελίζεις». Και με 45% ΝΔ θα την έχουμε ξεφτιλίσει τη ζωή μας.

Δεν είμαστε ζώα, Πιτσιρίκο. Και όσοι βαστάμε ακόμα και τραβάμε τον ανήφορο, έχουμε πολλές μάχες μπροστά μας.

Γιατί όλοι όσοι σιωπούν από ντροπή τώρα, ίσως με λίγο σκούντημα να φωνάζουν από χαρά σε ένα μήνα. Όχι γιατί θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ –δεν είμαι τρελός-, όχι, όχι, όχι. Απλά γιατί δεν κιότεψαν. Γιατί παραμέρισαν για λίγο την ασφάλεια, γιατί ξέχασαν για λίγο να
ντρέπονται.

Με λίγο σκούντημα, Πιτσιρίκο.

Κι άλλωστε, όπως έλεγε και ο Δημόκριτος «Όπερ μάλιστα την αρετήν συνέχει, το αιδείσθαι», και ίσως είμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο, να αισθανθούμε για δυο στιγμές –όχι παραπάνω- την αρετή.

Χάρης

(Αγαπητέ Χάρη, εγώ δεν ντρέπομαι για το αποτέλεσμα των εκλογών. Πώς να ντραπείς για κάτι στο οποίο έχεις αποφασίσει συνειδητά να μη συμμετέχεις; Πάντως, τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία τους έφεραν στην κυβέρνηση ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, δυο φορές. Απορώ με όσους δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Δεν ξέρω τι μάχες έχουμε μπροστά μας αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε συνέχεια το 2015 πως “χαμένες μάχες είναι μόνο οι μάχες που δεν δόθηκαν” και μετά παραδόθηκε αμαχητί, κάνοντας ό,τι θα έκανε και μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κατηγορεί τα άλλα κόμματα, να κατηγορεί αυτούς που δεν τον ψήφισαν, να κατηγορεί όσους απείχαν από τις εκλογές, και να μην κάνει ποτέ αυτό που πρέπει να κάνει ένα κόμμα: αυτοκριτική. Η αλαζονεία και η έπαρση προκαλούν απέχθεια. Κάποιος πρέπει να τους το πει. Και θα πρέπει και να το καταλάβουν. Αν κρίνω από τη σημερινή δήλωση του Τσίπρα, δεν έχουν καταλάβει τίποτα, και για την ήττα τους φταίνε οι άλλοι. Σίγουρος δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη ήττα. Πάντως, η σιωπή γύρω μάλλον οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν, ξέροντας πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Οι εκλογές είναι έθιμο στην Ελλάδα πια, όπως η Καθαρά Δευτέρα και τα Φώτα. Η αρετή είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, δεν υπάρχει συλλογική αρετή· τουλάχιστον σε καπιταλιστικές κοινωνίες. Και δεν βλέπω τι σχέση έχει η αρετή με τα κόμματα και τις εκλογές σε ένα προτεκτοράτο. Εκλογές και κόμματα είναι, δεν είναι κάτι σημαντικό. Η ζωή είναι αλλού. Αγαπητέ Χάρη, δεν θα σκουντήξω κανέναν και δεν θα πω σε κανέναν τι να κάνει και ποιον να ψηφίσει. Γράφω για εκτόνωση, όχι για να αλλάξω τον κόσμο. Σε αντίθεση με πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου. Επίσης, δεν είμαι πλούσιος όπως είναι αυτοί. Είμαι πιο κοντά στο να μείνω άστεγος, παρά στο να βρεθώ στη δική τους πλούσια οικονομική κατάσταση. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.