Ο χρησμός του μαντείου Δωδώνης

Καλημέρα φίλε πιτσιρίκο!
Η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλη η χώρα στην αναμονή των exit polls στις 7 το απόγευμα. Αν ήμουν δημοσκόπος, πάντως, δεν θα ξοδευόμουν να βάζω exit poll σε εκατοντάδες εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια. Τρία, τέσσερα θεωρώ πως φτάνουν. Αρκεί να μπουν στην σωστή εκλογική περιφέρεια. Στον νομό Ιωαννίνων.

Παραθέτω ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο για τις βουλευτικές εκλογές της χώρας, από την μεταπολίτευση και μετά, που ίσως φανεί ενδιαφέρον εργαλείο πρόγνωσης, για το σημερινό τελικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν κάποιοι νομοί παραδοσιακά ΄΄κάστρα΄΄, είτε της Δεξιάς, είτε της Κεντροαριστεράς:
· Λακωνία, Καστοριά, Σέρρες υπέρ Ν.Δ.
·Αχαΐα, Κρήτη υπέρ ΠΑΣΟΚ προ 2010, και ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2010.

Υπάρχουν κάποιες περιφέρειες που γέρνουν παραδοσιακά, περισσότερο προς την μια κατεύθυνση:
· Νομοί Μακεδονίας υπέρ Ν.Δ.,
· Εύβοια, υπέρ παλιού ΠΑΣΟΚ, τώρα ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι Νομοί βαρόμετρα. Που σχεδόν πάντα, είναι με τον νικητή σε εθνικό επίπεδο. Ίσως, επειδή είναι αρκετά αντιπροσωπευτική η κατανομή των ψηφοφόρων σε αυτές τις περιοχές.

Όπως:
· Η Περιφέρεια Α΄ Θεσσαλονίκης σχεδόν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από την μεταπολίτευση και μετά, πήγε με τον νικητή πανελληνίως, με εξαίρεση τον Μάιο του 2012 που βιάστηκε να βγάλει 1ο τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί της Ν.Δ. σε εθνικό επίπεδο.

· Ο Νομός Λάρισας σχεδόν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από την μεταπολίτευση και μετά, πήγε με τον νικητή πανελληνίως, με εξαίρεση το έτος 2000, που δεν ξαναέβγαλε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.

· Η Κορινθία το 2012 δεν ΄΄πέτυχε΄΄ το 2ο κόμμα (ΠΑΣΟΚ αντί ΣΥΡΙΖΑ)

Αν υπάρχει κι άλλος κανένας νομός που μου διαφεύγει, δεν ξέρω. Πάντως, έως σήμερα , από το 1974 και εντεύθεν, ο νομός που πετυχαίνει την σειρά των 2 πρώτων κομμάτων και βγάζει πάντα Πρωθυπουργό, είναι ο Νομός Ιωαννίνων. Σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις μάλιστα, η ποσοστιαία διαφορά του 1ου από τον 2ο , πλησιάζει πάρα πολύ και την πανελλήνια διαφορά τους.(Ειδικά μετά το 1985).

Δεν ξέρω τι θα γίνει σήμερα… Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε κάποια στιγμή. Απλά, να υπενθυμίσω ότι στις εκλογές του 2019, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ιωαννίνων, ήταν μόλις 0,90%. Οπότε, αν τηρηθεί η παράδοση, ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πετύχει την ανατροπή ο ΣΥΡΙΖΑ της πανελλήνιας διαφοράς του 8,35%, είναι η κάλυψη του μόλις 0,90% στον Νομό Ιωαννίνων.

Συνεπώς, ή θα συνεχιστεί η εκπληκτική ευστοχία του Νομού, που, έως σήμερα γράφει 18/18, ή θα σπάσει η παράδοση για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια. Ίδωμεν…

Κώστας από Ιωάννινα.

Υ.Γ. Αν πέσω μέσα, ποιος Φαναράς, ποιος Μαύρος και ποιος Παναγόπουλος. Νικητής θα είναι για άλλη μια φορά ο αλάθητος χρησμός του αρχαιότερου Μαντείου της Ελλάδας · της αρχαίας Δωδώνης!
Που η σύγχρονη περιφέρεια, ο Νομός Ιωαννίνων, προαναγγέλλει και προφητεύει τον τελικό νικητή. Ίσως, τελικά, να μην είναι τυχαίο, ότι ο πιο famous σύγχρονος προφήτης, Χριστόφορος, έχει καταγωγή από τα Γιάννενα!!!

(Φίλε Κώστα, χρόνια πολλά. Παντα στην πρωτοπορία τα Ιωάννινα. Μίλησα με τον προφήτη Ζαραλίκο αλλά δεν μπορώ να πω τι χρησμό μου είπε. Ο δικός μου χρησμός από το Αιγαίο είναι ότι θα πάω για μπάνιο και διάβασμα στην παραλία. Να είσαι πάντα καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.