Άνοιξε ο δρόμος για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων

Άνοιξε ο δρόμος για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων, όπως αναφέρει η Le Monde, Πιτσιρίκο.

Επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι μία ακόμα αλλαγή, που θα συμπεριληφθεί στη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, με στόχο να ψηφιστεί πριν τις ευρωεκλογές του 2024.

Η επίτευξη συμφωνίας δεν θα είναι, όμως, εύκολη και απαιτούνται σκληρές διαπραγματεύσεις, καθώς Πολωνία και Ουγγαρία διαφωνούν με τις παραπάνω προτάσεις, ενώ Βουλγαρία, Μάλτα, Λιθουανία και Σλοβακία απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία.

Στον αντίποδα, η πρόταση της Ιταλίας να επιστρέφουν οι πρόσφυγες στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο, σε “ασφαλείς” χώρες, από τις οποίες έχουν περάσει, ακόμα κι αν τίποτα δεν τους συνδέει με αυτές, συνάντησε αντιδράσεις από τη Γερμανία.

Ωστόσο, ο Olaf Scholz είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία τις προάλλες, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να αφήσουν τις μεσογειακές χώρες να σηκώσουν μόνες τους όλο το βάρος στο μεταναστευτικό.

Το ζήτημα της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου βρίσκεται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς, στην αύξηση των αφίξεων μεταναστών μετά το τέλος της πανδημίας, ήρθαν να προστεθούν και 4 εκ. πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Η τάση προς μία μεταναστευτική πολιτική όλο και πιο σκληρή είχε ως συνέπεια να καταγράψει εκλογικές νίκες η ακροδεξιά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, οι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να υπάρξει μία υποχρεωτική αλληλεγγύη, όσον αφορά τη φιλοξενία προσφύγων, αλλά την ίδια στιγμή και “ευέλικτη”, προκειμένου να επιτευχθεί μία ισορροπία ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες που ζητούν άμεση μετεγκατάσταση των μεταναστών και της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που δεν δέχονται αιτούντες ασύλου.

Τελικά, συμφωνήθηκε τα κράτη μέλη ή να φιλοξενούν πρόσφυγες, βοηθώντας έτσι τις χώρες πρώτης υποδοχής (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) ή να δίνουν χρήματα σε αυτές και ορίστηκε και αποζημίωση 20 χιλιάδων ευρώ για κάθε πρόσφυγα, που δεν καθίσταται δυνατή η μετεγκατάστασή του.

Όσον αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, στατιστικά θα διευκολύνει την επιστροφή προσφύγων στις χώρες τους ή σε κράτη από τα οποία πέρασαν.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser είχε ζητήσει οι γονείς με μικρά παιδιά να μην υπόκεινται σε αυτή τη “διαδικασία των συνόρων”.

Ο Γάλλος ομόλογός της, Gerald Darmanin, που έφυγε εσπευσμένα από τη Σύνοδο, μετά την επίθεση με μαχαίρι εναντίον παιδιών στο Annecy, μίλησε για “πνεύμα συναίνεσης”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι όλα τέλεια, αλλά με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Μιας και ο λόγος, όμως, για πολιτικούς, για “κυνήγι μαγισσών” έκανε λόγο ο Boris Johnson, που παραιτήθηκε από βουλευτής, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι κοινοβουλευτική επιτροπή εξετάζει αν παραβίασε τους κανόνες για τον κορωνοϊό, διοργανώνοντας πάρτι στην Downing Street, κατά την πανδημία, όπως μεταδίδει το Reuters.

O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε, μάλιστα, αποφασισμένος να τερματίσει την πολιτική του καριέρα, κατηγορώντας για αυτό την εν λόγω επιτροπή, “μία χούφτα ανθρώπων, που με ωθεί στην έξοδο, χωρίς αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους”.

Πάντως, η απόφαση του Johnson μάλλον ήταν μονόδρομος, καθώς η συγκεκριμένη επιτροπή (προνομίων) μπορεί να αναστείλει την ιδιότητα οποιουδήποτε βουλευτή.

Αν η αναστολή είναι μεγαλύτερη από δέκα μέρες, τότε ο βουλευτής θα πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου από τους πολίτες στην περιφέρεια που εκλέγεται, προκειμένου να διατηρήσει το αξίωμα του.

Η απόφασή του να παραιτηθεί μπορεί να είναι το τέλος της 22χρονης πολιτικής καριέρας του Johnson, που ξεκίνησε από βουλευτής, έγινε δήμαρχος Λονδίνου και στη συνέχεια πρωθυπουργός, αξιοποιώντας το πολιτικό κεφάλαιο που αποκόμισε με τη στάση του υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Τελικά, όμως, η πρωθυπουργία του Johnson έληξε άδοξα, προκαλώντας οργή ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, λόγω της παραβίασης των κανόνων για την Covid 19, με τα πάρτι που έκανε στην Downing Street.

O ίδιος επιμένει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τον ενοχοποιούν, κάνει λόγο για “κυνήγι μαγισσών”, αλλά και για το ότι “θέλουν να με εκδικηθούν για το Brexit και να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016″.

Η απομάκρυνσή μου είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση” κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής που εξετάζει τα πεπραγμένα του Johnson είναι βουλευτής των Εργατικών, αλλά τα υπόλοιπα μέλη της είναι από τους Συντηρητικούς και, αφού συνεδριάσουν τη Δευτέρα 12/6 για να ολοκληρώσουν την έρευνά τους, θα δημοσιοποιήσουν σύντομα το πόρισμά τους.

Εκπρόσωπος της επιτροπής (προνομίων) ανέφερε ότι με την παραίτησή του ο Johnson αμφισβήτησε την ακεραιότητα του κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, στηρίζουμε τον τρελό Boris, διότι είναι κολυμβηταράς, όπως είχε αποδείξει πριν μερικά χρόνια στο Μπίαριτζ, που, ενώ οι άλλοι αρχηγοί κρατών ήταν μέσα στο ξενοδοχείο, εκείνος ξεχύθηκε στην παραλία.

Και κολύμπησε μέχρι έναν βράχο, μέσα στη θάλασσα, κάνοντας και τον περίπλου του και περιγράφοντας μετά στους άλλους την εμπειρία.

Επί τη ευκαιρία, πάντως, Πιτσιρίκο, άλλο η ανοιχτή θάλασσα, άλλο η παραλία.

Η ανοιχτή θάλασσα είναι σαν φυλακή και το αποδεικνύει το ακόλουθο ρεπορτάζ του BBC για τη γιατρό που προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για 13 χιλιάδες ανθρώπους σε απομακρυσμένα νησάκια στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο λόγος για την 28χρονη Alena Yap, που πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και σε μία 99χρονη, η οποία χρειάζεται, όμως, να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά οι δικοί της δεν έχουν τα χρήματα για ένα τόσο μεγάλο ταξίδι από το αρχιπέλαγος Agutaya ως τις Φιλιππίνες.

Κάπως έτσι, για 13 χιλιάδες ανθρώπους που ζουν εκεί, η Dr. Alena είναι η μοναδική γιατρός και επισκέπτεται όλα τα νησιά του αρχιπελάγους για να προσφέρει τις υπηρεσίες της, εκτός από Amanpulo, γνωστό για το πολυτελές του θέρετρο, που κάποτε φιλοξένησε τον Tom Cruise και την Beyonce.

H Αlena έφτασε πριν τον κορωνοϊό στο αρχιπέλαγος, αλλά αντιμετώπισε πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από ό,τι η πανδημία και σίγουρα δεν ήταν αυτό που θα περίμενε μία απόφοιτος της ιατρικής, έχοντας περάσει μέχρι τότε όλη τη ζωή της στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα.

Σε αντίθεση με συναδέλφους της που πήγαν στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Alena εντάχθηκε εθελοντικά σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που την έστειλε σε ένα από τα πιο φτωχά μέρη της χώρας.

Για να φτάσει κανείς από τη Μανίλα στο αρχιπέλαγος θα πρέπει να ταξιδέψει 2,5 μέρες, αρχικά με αεροπλάνο και στη συνέχεια 15 ώρες στην ανοιχτή θάλασσα μέχρι το νησί Cuyo και από εκεί άλλες δύο ώρες με κανό ως το νησί Agutaya.

Kαι μπορεί το Agutaya να μοιάζει σαν παράδεισος με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους φοίνικες, αλλά γεωγραφικά είναι και ευχή και κατάρα.

Περιτριγυρισμένα από εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας τα νησάκια που σχηματίζουν το αρχιπέλαγος μπορεί να μείνουν ακόμα και βδομάδες αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο την περίοδο των μουσώνων.

Η Alena που άφησε και τον αρραβωνιαστικό της πίσω στη Μανίλα, δεν κρύβει ότι και με τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, υπήρχαν μέρες που δεν έκανε τίποτα άλλο από το να κλαίει μόνη της στο μικρό νησί.

Ο κόσμος δεν ήθελε την καραντίνα που εκείνη επέβαλε λόγω Covid 19 και κάποιοι την απείλησαν να την πυροβολήσουν, ενώ άλλοι της έλεγαν ότι αν δεν βγουν για ψάρεμα θα πεινάσουν.

Για να αντιμετωπίσει τη μοναξιά της αγόρασε σκυλιά που την ακολουθούν παντού και άρχισε να ζωγραφίζει κιόλας, κυρίως το ηλιοβασίλεμα, κάνοντας κάτι σαν art therapy.

H νέα πρόκληση ήταν να πείσει τον κόσμο για τα εμβόλια, αλλά, τελικά, το φθινόπωρο του 2022 ο κορωνοϊός υποχώρησε, αφήνοντας μόνο οκτώ θύματα στα νησιά.

Υπάρχουν, όμως κι άλλες ασθένειες, καθώς πολλοί έχουν υψηλή πίεση επειδή τρώνε συχνά αλατισμένα ψάρια, αλλά και διαβήτη, επειδή πίνουν περισσότερο αναψυκτικά απ’ ό,τι νερό.

Επίσης, αρκετοί υποφέρουν από φυματίωση, ενώ τελευταία υπάρχουν και κρούσματα δάγκειου πυρετού, με την Alena να ψεκάζει τα σχολεία για τα κουνούπια, πριν πάρει τη βάρκα για να πάει σε ένα άλλο νησί το Diit, 40 λεπτά από το Agutaya, το οποίο δεν έχει ηλεκτρικό, ούτε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Εκεί, γίνεται δεκτή με επευφημίες και δεκάδες παιδιά τρέχουν στην παραλία, καθώς δεν θα κάνουν μάθημα για να γίνουν ψεκασμοί για τα κουνούπια και στο δικό τους σχολείο.

Με την ευκαιρία η γιατρός επισκέπτεται και δύο ηλικιωμένους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό για να μετρήσει την πίεση τους, 15 η μεγάλη, 9 η μικρή, αποδεκτές για την ηλικία τους, ενώ λίγο μετά διαπιστώνει ότι ένα παιδί χρειάζεται επέμβαση για αφαίρεση κήλης και προκύπτει πάλι το γνωστό πρόβλημα πώς να το πάει η μητέρα του ένα τόσο μακρινό ταξίδι στις Φιλιππίνες.

Eξαιρετική ήταν, παρεμπιπτόντως, και η δική μου πίεση στην αιμοδοσία που συμμετείχα το Σάββατο 10/6.

Και ο αιματοκρίτης (αιμοσφαιρίνη) ανέβηκε από το 13,1 σε 14,5 μέσα σε δύο εβδομάδες, αφού έπαιρνα πιο συχνά φαγάκι από τη μαμά.

Και τη μαμά μίας φίλης.

Πήρα κι ένα κέικ κι ένα τοστάκι που πρόσφεραν στην εκκλησία που γινόταν η αιμοδοσία, πέρα από την πορτοκαλάδα και τα αλμυρά μπισκοτάκια.

Μου είπαν να μην πάω για μπάνιο μετά, μην ζαλιστώ από τον ήλιο κλπ αλλά έβγαλε και μια συννεφιά και όπως λένε το αίμα νερό δεν γίνεται.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.