Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού δυσχεραίνει τις προσπάθειες ανακούφισης των πυρόπληκτων στη Χαβάη

Δημοψήφισμα για τους μετανάστες θα διεξαχθεί, Πιτσιρίκο, παράλληλα με τις πολωνικές εκλογές στις 15/10, όπως μεταδίδει το Reuters.

Mε απόφαση του κυβερνώντος κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη”, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να απαντήσουν “αν θέλουν να δέχεται η Πολωνία χιλιάδες παράνομους μετανάστες”, μία ερώτηση που είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη για να παραπλανήσει σχετικά με τις πολιτικές της αντιπολίτευσης.

Τα άλλα τρία ερωτήματα του άτυπου δημοψηφίσματος είναι αν θέλουν οι Πολωνοί να κατεδαφιστεί ένα τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία, αν είναι υπέρ της πώλησης περισσότερων περιουσιακών στοιχείων του κράτους και υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Το κεντρώο κόμμα “Πολιτική Πλατφόρμα”, που σε κάποιες δημοσκοπήσεις φαίνεται να διεκδικεί στα ίσα τη νίκη από το “Νόμος και Τάξη”, θεωρεί ότι τα ερωτήματα διαστρεβλώνουν τις θέσεις της αντιπολίτευσης σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Το “Νόμος και Τάξη” έχει βάλει την εναντίωσή του στους μετανάστες στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας και υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θα πληγώσει την οικονομία, πουλώντας κρατικά περιουσιακά στοιχεία και διακινδυνεύοντας την ασφάλεια της χώρας.

Η ακριβής διατύπωση του ερωτήματος για τη μετανάστευση είναι αν “οι Πολωνοί υποστηρίζουν την υποδοχή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με το σύστημα μετεγκατάστασης, που έχει επιβληθεί από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία”.

Η Πολωνία φιλοξενεί αρκετούς πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση (Πολιτική Πλατφόρμα) αρνείται, εξάλλου, ότι έχει υιοθετήσει μία πολιτική ανοιχτών θυρών για τους μετανάστες και χαρακτηρίζει θρασύτατη την κυβέρνηση, διότι με το δημοψήφισμα επιχειρεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.

Βουλευτές από μικρότερα αριστερά κόμματα καλούν σε μποϋκοτάζ στο δημοψήφισμα, αν αυτό εγκριθεί, όπως αναμένεται, από το πολωνικό κοινοβούλιο.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος έχει μπει επίσης και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το “Νόμος και Τάξη” να παρουσιάζεται ως ο ιδανικός εγγυητής της ασφάλειας για την Πολωνία, καθώς μπορεί να σταματήσει και τη μετανάστευση από τη Λευκορωσία, με το τείχος που έχει χτίσει.

Τύφλα να ‘χει ο Κυριάκος, δηλαδή.

Και η Ούρσουλα μαζί.

Αλλά μιας και στην Πολωνία απαγορεύονται οι αμβλώσεις, ένα 13χρονο κορίτσι, θύμα βιασμoύ, γέννησε ένα αγοράκι στο Μισισίπι των ΗΠΑ, αφού δεν μπόρεσε να κάνει έκτρωση, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

H μητέρα του κοριτσιού ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να ταξιδέψουν εννέα ώρες οδικώς ως το Σικάγο για να κάνει άμβλωση η κόρη της.

Και το κόστος θα ήταν πολύ υψηλό, αν συνυπολογιστούν τα έξοδα του ταξιδιού και της επέμβασης, αλλά και οι μέρες που θα έπαιρνε η μητέρα ρεπό από τη δουλειά της.

“Δεν είχα τα χρήματα” δήλωσε η μαμά της 13χρονης, σε μία ακόμα θλιβερή ιστορία μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έδωσε τη δυνατότητα σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

Μετά από τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση έκλεισε και η κλινική, όπου γίνονται εκτρώσεις στο Μισισίπι.

Επίσης, μία βδομάδα μετά την απόφαση, πέρσι το καλοκαίρι, μία τοπική εφημερίδα στο Οχάιο είχε αποκαλύψει ότι ένα 10χρονο κορίτσι, θύμα βιασμού και αυτό, αναγκάστηκε να ταξιδέψει στην Ιντιάνα για να κάνει έκτρωση.

Τον περασμένο μήνα, ο βιαστής της 10χρονης καταδικάστηκε σε ισόβια.

Και υπάρχουν κι άλλες ιστορίες με γυναίκες που κινδύνεψαν να πεθάνουν, ακριβώς επειδή έπρεπε να κινδυνέψει η ζωή τους για να προχωρήσουν σε αμβλώσεις οι γιατροί, ή χρειάστηκε να ταξιδέψουν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις για να υποβληθούν στην επέμβαση.

Εκτιμάται ότι 25 εκ. γυναίκες, ηλικίας 15 ως 33 ετών, ζουν σε πολιτείες των ΗΠΑ, όπου απαγορεύονται οι αμβλώσεις.

Τυπικά, στο Μισισίπι και άλλες πολιτείες επιτρέπονται οι αμβλώσεις αν η γυναίκα έχει πέσει θύμα βιασμoύ ή κινδυνεύει η ζωή της, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες και συχνά δεν αποκαλύπτονται κιόλας (οι βιασμοί π.χ.).

Για του λόγου το αληθές, από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, μόλις δύο αμβλώσεις έχουν γίνει στο Μισισίπι, καθώς ο βιασμός θα πρέπει να έχει αναφερθεί στην αστυνομία.

Και για τα 2/3 των σεξoυαλικών επιθέσεων στις ΗΠΑ δεν γίνονται καταγγελίες στην αστυνομία.

Ο συγκεκριμένος νόμος έχει διευρύνει τις ανισότητες στον τομέα της υγείας στο Μισισίπι, όπου οι μαύρες γυναίκες είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη απ’ ό,τι οι λευκές.

Επίσης, το 60% των γυναικών που θέλουν να κάνουν έκτρωση είναι μαύρες και οι μισές ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η μητέρα της 13χρονης που είχε έναν επώδυνο τοκετό, έκανε τελικά καταγγελία στην αστυνομία για τον βιασμό.

Να μείνουμε, όμως, στις ΗΠΑ, όπου η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού δυσχεραίνει τις προσπάθειες ανακούφισης των πυρόπληκτων στη Χαβάη, όπως μεταδίδει το Reuters.

H πυρκαγιά που σκότωσε τουλάχιστον 106 ανθρώπους, έχει αφήσει και τη συντριπτική πλειοψηφία των 13 χιλιάδων κατοίκων της Lahaina να αναζητούν στέγη, καθώς το 86% των 2.200 κτιρίων που παραδόθηκαν στις φλόγες, ήταν σπίτια.

Και μπορεί οι δωρεές να πλημμυρίζουν τη Χαβάη και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι να υπόσχονται την κινητοποίηση τεράστιων πόρων για την ανάκαμψη του Μάουι, αλλά ήταν ένας προπονητής ποδοσφαίρου τοπικής ομάδας, που πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έφτιαξε καταυλισμό, όπου άστεγοι μπορούν να βρουν φαγητό και νερό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δυσαρέσκεια που υπάρχει οφείλεται και στο ότι το Μάουι δεν έλαβε αρκετή βοήθεια από την τοπική κυβέρνηση της Χαβάης, παρά τη συνεισφορά του στα έσοδα της, μέσω του τουρισμού.

Κάπως έτσι, επικρατεί χάος, καθώς οι κάτοικοι του Lahaina δεν έχουν προμήθειες, ενώ η αγανάκτησή τους μεγαλώνει από το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπεται να γυρίσουν στο θέρετρο και να δουν τι απέγιναν οι περιουσίες τους.

Πάντως, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων, που διαθέτει αποθήκη στη Χαβάη, υποστηρίζει ότι σε συνεργασία με την πολιτεία και την κομητεία, προσπαθεί να παρέχει καταφύγιο και είδη πρώτης ανάγκης σε όλους τους πυρόπληκτους.

Στο μεταξύ, πάνω από 20 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στην ανεύρεση πτωμάτων, έχουν ερευνήσει το 27% των καμένων περιοχών.

Ο Joe Biden θέλει να επισκεφτεί το Μάουι το συντομότερο δυνατό, αλλά όπως εξήγησε ο κυβερνήτης της Χαβάης Josh Green, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήθελε να παρέμβει στην εξαιρετικά δύσκολη, συγκινησιακά φορτισμένη και σωματικά επίπονη δουλειά που γίνεται στη ζώνη της καταστροφής, όπου μόλις τρεις σοροί έχουν αναγνωριστεί επίσημα.

Καλά, μπορεί να ήθελε να αποφύγει και τυχόν αποδοκιμασίες ο Biden. Ποιον να θυμίζει, άραγε.

Αλλά από τις φονικές πυρκαγιές να περάσουμε στις ακόμα φονικότερες βροχές, καθώς τουλάχιστον 33 είναι οι νεκροί και πολλοί ακόμα παραμένουν εγκλωβισμένοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες στα Ιμαλάια της Ινδίας, όπως αναφέρει το Skynews.

Άλλοι 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τους μουσώνες του Ιουλίου στην Ινδία.

Πέντε θύματα υπήρξαν και στη Μιανμάρ, όπου περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν για να γλιτώσουν από τους μουσώνες.

Στην Ινδία έκλεισαν, επίσης, σχολεία και πανεπιστήμια, αλλά και 700 πλημμυρισμένοι δρόμοι.

Αν και τέτοιες βροχοπτώσεις δεν είναι σπάνιες για την εποχή, καθώς έπεσαν 100 χιλιοστά (τόνοι) νερού ανά 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, οι ειδικοί είναι θορυβημένοι από την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φωτογράφισα μόνο καλόγριες την Τετάρτη 16/8 στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.

Πάει να δικαιωθεί ο παππούς μου που μου έλεγε πριν χρόνια ότι μία μέρα η θάλασσα θα έχει μόνο καλόγριες.

Oι chromis – chromis, όπως είναι η επιστημονική ονομασία τους, απαντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλο τον κόσμο.

Στα τροπικά νερά είναι πολύχρωμες, στην Ελλάδα είναι μαύρες οι ενήλικες και καφέ οι νεαρές – κάποιοι ονομάζουν κόκκινες καλόγριες κάτι άλλα ψάρια, που στην πραγματικότητα λέγονται καρδινάλιοι – ενώ στο στάδιο του γόνου έχουν ένα μπλε ελεκτρίκ εντυπωσιακό χρώμα.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν τρώγονται (από τον άνθρωπο) και για αυτό και αφθονούν.

Καμιά φορά είναι προτιμότερο να είσαι άνοστος και αδιάφορος για τους άλλους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μια χαρά είμαστε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.