“Πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος” (αρκεί να καταστραφεί πρώτα)

Οι άνθρωποι κυνηγάνε τα χρήματα σαν τρελοί -ειδικά στην Ελλάδα, όλα είναι φράγκα- αλλά, μόλις γίνει μια καταστροφή από πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ, γίνονται όλοι αμέσως πολύ ευαίσθητοι και λένε πως “πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποι”.

Αφού πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποι, γιατί κυνηγάτε τα λεφτά σαν δαιμονισμένοι και είστε ικανοί να σκοτώσετε όποιον μπει εμπόδιο στο να αποκτήσετε κι άλλα χρήματα;

Δηλαδή, πρέπει να καταστραφεί εντελώς ή να πεθαίνει ο άλλος, για να αποκτήσει σημασία η ανθρώπινη ζωή;

Αφού η ανθρώπινη ζωή έχει τόση μεγάλη αξία, πώς γίνεται ο ένας να έχει δέκα σπίτια και ο άλλος να κοιμάται στον δρόμο;

Α, αυτό το έχουμε συνηθίσει. Δεν έχει και τόση σημασία η ανθρώπινη ζωή ενός που δεν έχει σπίτι και θα πεθάνει στον δρόμο. Ας αποκτήσει σπίτι πρώτα ο άστεγος, να το χάσει μετά από πλημμύρα, φωτιά ή σεισμό, και τότε θα τον συμπονέσουμε και θα τον βοηθήσουμε.

Μόνο γέλια μου προκαλεί πια η “ανθρωπιά” των Ελλήνων, που εκδηλώνεται μόνο μετά από καταστροφές και τραγωδίες. Και βέβαια, αυτή η “ανθρωπιά” διαφημίζεται, συνοδεύεται από φωτογραφίες και βίντεο, και φωνάζει “ναι, έχουν πεθάνει και έχουν καταστραφεί άνθρωποι, αλλά δείτε κι εμένα τι καλός που είμαι!”.

Είναι σαν τους χριστιανούς, που σκοτώνουν για το χρήμα, πατάνε επί πτωμάτων αλλά την Κυριακή είναι πιστοί, ανάβουν κεράκι και δίνουν ελεημοσύνη στο συνάνθρωπο. Έξι μέρες του διαβόλου και μια του Θεού. Καλοί άνθρωποι. Καθόλου υποκριτές.

Υποθέτω πως η “ανθρωπιά’ των Ελλήνων, μετά από καταστροφές, έχει να κάνει με την ενοχή που νιώθουν, με την ανακούφιση πως δεν βρίσκονται αυτοί στη θέση αυτών που τα έχασαν όλα, με την αυτοπροβολή τους, και, βέβαια, με μια προσπάθεια να κρατήσουν τους πληγέντες μακριά τους, αφού αυτός που τα έχει χάσει όλα μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος για τους νοικοκυραίους και τα προνόμιά τους, που δεν θέλουν να τα χάσουν.

Βέβαια, οι καταστροφές στην Ελλάδα είναι πια η κανονικότητα.

Η κανονικότητα στην χρεοκοπημένη και διαλυμένη Ελλάδα δεν είναι μια ήρεμη, μονότονη και βαρετή ζωή, αλλά οι καταστροφές.

Οι καταστροφές και οι τραγωδίες στην Ελλάδα όχι μόνο δεν σταματάνε αλλά εντείνονται και πυκνώνουν διαρκώς.

Όπως πάνε τα πράγματα, και με τις καταστροφές να διαδέχονται η μία την άλλη, σύντομα κανείς δεν θα μπορεί να βοηθήσει κανέναν.

Τότε να δούμε πόση ανθρωπιά έχουν μέσα τους οι Έλληνες.

“Πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος”. Στην Ελλάδα αυτό το λένε ακόμα και οι δολοφόνοι. Και οι ναρκέμποροι. Και οι σωματέμποροι.

(Είναι πάρα πολύ αστείο να βλέπεις ανθρώπους που πανηγύριζαν με τους εκατοντάδες πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο ναυάγιο της Πύλου, να λένε, μετά τις καταστροφές και τα θύματα από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, πως “πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος”. Δηλαδή, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι άνθρωποι. Εν τω μεταξύ, αυτοί που τα λένε αυτά, είναι βέβαιοι πως είναι πολύ καλοί χριστιανοί.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.