Το θαύμα του παραλύτου

Για όποιον στα θαύματα δεν πιστεύει, δεν έχει παρά να εντρυφήσει στην ιστορία κάποιου επιχειρηματία Κουτσολιούτσου και να αλλάξει γνώμη.

Ο επιχειρηματίας, η εταιρεία του οποίου εμπορεύονταν απομιμήσεις κοσμημάτων με την εμπορική ονομασία Follie-Follie, κατηγορήθηκε ομού μετά της συζύγου, τέκνου και άλλων οικονομικών στελεχών της εταιρείας, για παραποίηση οικονομικών στοιχείων, εικονικές πωλήσεις μεταξύ θυγατρικών εταιρειών στο Χονγκ Κονγκ, πλαστά παραστατικά τραπεζικών συναλλαγών, χειραγώγηση μετοχών, και για πληθώρα άλλων συστατικών απάτης, τα οποία ευρίσκονται στη φαρέτρα του συναφιού ανθρώπων που εκτινάσσονται από την αφάνεια της μετριότητας στην επιφάνεια της αριστείας.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από ξένο οίκο συμβούλων -οι Αμερικανοί σε αυτά τα θέματα δεν αστειεύονται- και η απάτη ήταν τόσο εμφανής, που ακόμα και οι ελληνικές δικαστικές αρχές διέταξαν την προφυλάκιση των εμπλεκομένων.

Από την προανακριτική διαδικασία αποφασίσθηκε, μέχρι την διεξαγωγή της κύριας δίκης, η προφυλάκιση των εμπλεκομένων.

Η εγχώρια δικαιοσύνη, που η τυφλότητά της δεν της επιτρέπει διακρίσεις μεταξύ επωνύμων και ανωνύμων -μπορεί να καταδικάσει σε δεκαετή φυλάκιση μια σχολική καθαρίστρια για πλαστογραφία πάνω σε ένα απολυτήριο Δημοτικού, πράξη η οποία έγινε πριν από τριάντα χρόνια και να επιβάλλει ποινή εννέα μηνών με αναστολή σε ένα Υπουργό Οικονομικών που νόθευσε έγγραφο του Δημοσίου, για να διασώσει συγγενείς απόγονους κατοχικών δωσίλογων-δεν έλαβε υπόψη την θλιβερή εικόνα του υπερήλικα επιχειρηματία, ο οποίος στα δικαστήρια εμφανίστηκε με κινητικά προβλήματα συρόμενος, επί αναπηρικού αμαξιδίου, από κάποιον εκ των συνηγόρων του.

Η προφυλάκιση των επωνύμων, αναγκαίο κακό εάν πρόκειται για σκάνδαλο που εμπλέκονται αμερικάνικα συμφέροντα (περίπτωση Λαυρεντιάδη), κράτησε δεκαοκτώ μήνες, χωρίς στο μεταξύ διάστημα να γίνει η δίκη, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Αυτοδίκαια λοιπόν, οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι -κάποιοι εκ των ξένων συνεργατών του επιχειρηματία δεν πιάστηκαν ποτέ πάρα τα διεθνή εντάλματα, κοινώς την κοπάνησαν – και έκτοτε, εδώ και πέντε περίπου χρόνια, η δίκη αναβάλλεται συνεχώς με διαδικαστικά προσχήματα που προβάλλονται μεταξύ Δικηγορικού Συλλόγου και Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ήταν πρόσφορα για δέσμευση από το Δημόσιο, δεσμεύθηκαν -μη φανταστείτε εικονικά- από συνεργάτη του επιχειρηματία, και έτσι το Δημόσιο στην καλύτερη περίπτωση, αυτή που δικαιωθεί, εάν ο συνήγορος του Δημοσίου δεν απουσιάζει η δεν παραγραφεί το αδίκημα, θα πάρει αυτά που έχει πάρει από ανάλογες υποθέσεις απατεώνων, λαθρέμπορων η μεγαλεμπόρων ναρκωτικών.

Δεν είναι θέμα του παρόντος δοκιμίου, εάν το Δημόσιο θα πάρει ή δεν θα πάρει τα @ρχίδια του από την περίπτωση Follie- Follie.

Θέμα μας είναι η πίστη στο Θεό, που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, για να υπερνικήσει τα φυσικά εμπόδια τα οποία του στερούν την ποιότητα ζωής και τον οποίον η μοίρα -ευθύς μετά την επιχειρηματική περιπέτεια και πριν από την έναρξη της δίκης- καταδίκασε με την εμφάνιση κινητικών προβλημάτων.

Μπορεί χιλιάδες αφελείς κάθε χρόνο να συνωστίζονται στην Παναγία της Τήνου, να περπατάνε στα τέσσερα από το λιμάνι μέχρι την εικόνα, εάν είναι παράλυτοι να τους σέρνουν άλλοι μέχρι την εκκλησία, αλλά, μέχρι σήμερα, κανένας παράλυτος, με εξαίρεση τον γνωστό από την Αγία Γραφή παράλυτο, στον οποίο ο Ιησούς είπε το «Έγειρε, άρον τον κράβαττόν σου και περιπάτει», δεν περπάτησε.

Έπρεπε να περάσουν δύο χιλιάδες χρόνια για να βρεθεί άνθρωπος -δεν γνωρίζω εάν μεσολάβησε τάμα η μετάνοια για τις οικονομικές απώλειες εκείνων που εξακολουθούν να τζογάρουν στο Χρηματιστήριο- όχι μόνο να περπατήσει, αφήνοντας στην άκρη το αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά να οδηγεί και γουρούνα στις Σπέτσες.

Γ.Κ.

(Αγαπητέ φίλε, εγώ, αν και δεν πιστεύω στον Θεό, πιστεύω στο θαύμα. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η χώρα των θαυμάτων. Μόνο και μόνο που υπάρχει ακόμα αυτή η χώρα, είναι θαύμα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.