Οι γυναίκες γράφουν αλλά εμείς δεν διαβάζουμε
Γεια σου Πιτσιρίκο,
Σκεφτόμουν τη σύντομη συζήτηση που είχαμε για το ερώτημα που είχες θέσει με τη Φωτεινή σχετικά με τις γυναίκες συγγραφείς.
Δεν θυμάμαι πώς είχε εκφραστεί ακριβώς αλλά μου έμεινε στο μυαλό “γιατί οι γυναίκες δεν γράφουν;”, ίσως γιατί γνωρίζω προσωπικά αρκετές γυναίκες που έχουν πολλά να πουν αλλά δεν θέλουν να τα γράψουν.
Αν και προφανώς οι γυναίκες γράφουν και έγραφαν και στο παρελθόν, τουλάχιστον όταν τους επιτρεπόταν, σίγουρα δεν διαβάζονται και δεν αναφέρονται όσο οι άντρες συγγραφείς.
Στη φιλοσοφία το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο από άλλα είδη. Ας σκεφτούμε μόνο πόσοι άνδρες φιλόσοφοι έχουν αναφερθεί στο μπλογκ τα τελευταία χρόνια και πόσες γυναίκες.
Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό το φαινόμενο — όπως και για όλα, που λέει και ο Επίκουρος. Ευχαριστούμε Μερόπη, για το όμορφο βιβλίο για τον κήπο του Επίκουρου.
Δύο από αυτές τις αιτίες που νομίζω έχουν κάποιο ενδιαφέρον σχετίζονται με δύο γενικά σχήματα:
-Η γυναίκα ως σιωπηλός “καθοδηγητής” των αντρών που πολεμάνε συνεχώς μεταξύ τους με όπλα και με λέξεις. Βλέπε το αστείο με τον άντρα που είναι το κεφάλι του σπιτιού και η γυναίκα ο λαιμός που το στρίβει σε όποια κατεύθυνση θέλει.
-Η γυναίκα ως (more than) σοφός, με σκέψη ιδιαίτερα πολύπλοκη για να αποτυπωθεί με λέξεις. Μου ήρθε στο μυαλό το “Συμπόσιο”, όπου ο Σωκράτης μεταφέρει σκέψεις της Διοτίμας αν θυμάμαι καλά· ο οποίος Σωκράτης, επίσης, δεν “έγραψε”.
Σκεφτόμουν, επίσης, πόσοι Εβραίοι άντρες σοφοί έχουν αφήσει (και αφήνουν) ισχυρό αποτύπωμα στην Ιστορία, και πόσο πιο “δυνατές” μου φάνηκαν οι γυναίκες όταν επισκέφτηκα κάποια στιγμή το Ισραήλ.
Ίσως πίσω από κάθε διάσημο Εβραίο φιλόσοφο/επιστήμονα να υπάρχει όντως μια γυναίκα. Αυτές φταίνε για όλα! Να τις κάψουμε, όπως τις μάγισσες.
Παρεμπιπτόντως, η Σίλβια Φεντερίτσι είναι από τις σύγχρονες φιλοσόφους που αξίζει να διαβαστούν και να αναφερθούν, κατά τη γνώμη μου.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο της, “Ο Καλιμπάν και η μάγισσα”, η ιστορία που έχει σωθεί για το κυνήγι μαγισσών έχει γραφτεί από τους άντρες ιστορικούς της εποχής.
Και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πληροφοριών που έχουμε για τα γεωπολιτικά ζητήματα έρχονται από αλήτες δημοσιογράφους.
Πόσο καλή εικόνα έχουμε για την ιστορία και τα γεγονότα του σήμερα; Δεν ξέρω. Εγώ δεν νιώθω αρκετά ενημερωμένος για να έχω άποψη. Ούτε νιώθω αθώος για τον ίδιο λόγο. Σταυρώστε με!
Αυτό που ξέρω καλά είναι ότι όπως οι Ισραηλινοί δολοφονούν παιδιά στη Γάζα, έτσι κι εμείς δολοφονούμε έμμεσα παιδιά στο Κονγκό -και αλλού- για να έχουμε ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας και να (αμπελο)φιλοσοφούμε στο διαδίκτυο.
Αλλά, εντάξει, αυτά τα παιδιά δεν τα βλέπουμε να τους κόβουν τα κεφάλια ζωντανά στην τηλεόραση των μαφιόζων ή στις πλατφόρμες των μετανθρώπων.
Και δεν είναι και δικό μας το λάθος βέβαια, αυτή η μάνα τα φταίει όλα.
Ας χαλαρώσουμε λοιπόν και ας απολαύσουμε ακόμα ένα τέλος του κόσμου.
Κάποιοι τυχεροί (ή άτυχοι) θα πάρουν και Κιβωτός Pass.
Παναγιώτης
(Φίλε Παναγιώτη, η συζήτηση με τη Φωτεινή δεν αφορούσε μόνο τις γυναίκες που γράφουν -και είναι πολλές- αλλά γιατί σήμερα τόσες γυναίκες επιστήμονες με λαμπρές σπουδές και μεγάλες δυνατότητες μοιάζουν κάποια στιγμή να τα παρατάνε. Δηλαδή, ως απορία εκφράζεται αυτό, όχι ως κατηγορία κατά των γυναικών. Πάντως, για τις γυναίκες που γράφουν, επειδή δεν διαβάζω πια μυθιστορήματα -που εκεί οι γυναίκες είναι πολύ δυνατές- διαβάζω πια πολλούς άνδρες και ελάχιστες γυναίκες. Μυθιστορήματα δεν διαβάζω πια -έχω διαβάσει όλα τα μεγάλα μυθστορήματα-, γιατί φτάνει μια στιγμή στη ζωή που δεν έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου και πρέπει να κάνεις τις επιλογές σου. Οπότε, δοκίμια και ιστορικά βιβλία για εμένα. Πάντως, αν καταφέρω να γεράσω, θα αρχίσω να διαβάζω παραμύθια. Παναγιώτη, τα παιδιά που δολοφονούνται στον πόλεμο δεν έχουν σχέση με τα παιδιά που δουλεύουν στην Ινδία, όσο κι αν μας θυμώνει αυτό. Η παιδική εργασία είναι ένας αρχαίος θεσμός, και είναι σχετικά πρόσφατη η εξάλειψή της στον δυτικό κόσμο -που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις-, αν και όχι παντού. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

