Γέλιο, γέλιο, γέλιο

Το πιο εορταστικό πράγμα που μου συνέβη αυτά τα Χριστούγεννα -εκτός του ότι ήπια τρία μπουκάλια σαμπάνια και έκανα μπάντζι τζάμπινγκ στον φωταγωγό, τραγουδώντας τα Καγκέλια- ήταν ότι παρακολούθησα online τα τελευταία σόου του Ricky Gervais και του Dave Chappelle, Armageddon και The Dreamer.

Γέλασα, γέλασα, γέλασα, ακόμα γελάω.

Ζούμε σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τους εαυτούς τους πάρα πολύ σοβαρά, τα παίρνουν όλα προσωπικά και θέλουν να επιβάλουν στους άλλους τι θα λένε και τι θα σκέφτονται.

Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε πολλούς “προοδευτικούς” και “αριστερούς”, οι οποίοι έχουν γίνει σύγχρονοι χωροφύλακες αλλά, παράλληλα, απορούν για την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Περιέργως, οι πάντες αναζητούν τα όρια της σάτιρας και θέλουν να βάλουν όρια στη σάτιρα αλλά κανείς δεν αναζητεί τα όρια της φτώχειας, της ανισότητας, της διαφθοράς και της αυταρχικότητας. Όχι, το πρόβλημα είναι στις “κακές” λέξεις που δεν κάνει να λέμε και στα “δικαιώματα” που δεν κάνει να σχολιάζουμε.

Ο Ricky Gervais και ο Dave Chappelle είναι δυο έξοχοι προβοκάτορες, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη γελοιότητα να τρομάζουν τους ανθρώπους οι λέξεις και όχι η παγκόσμια δικτατορία, οπότε δεν αφήνουν τίποτα όρθιο.

Τι, δεν επιτρέπεται να λέμε για αυτά τα πράγματα;

Πάρτε λοιπόν αστεία και ιστορίες με τρανς άτομα, γκέι, παιδόφιλoυς, ανάπηρους, άρρωστα παιδιά, πρόσφυγες, μετανάστες και οτιδήποτε άλλο δεν κάνει να σχολιάζεις (σ.σ. Έκλαιγα από τα γέλια, όταν ο Chappelle, που έχει κατηγορηθεί ως τρανσφοβικός και ομοφοβικός, είπε πως τώρα θα αρχίσει να λέει αστεία για ανάπηρους επειδή “they’re not as organized as the gays.”)

Φυσικά, ο στόχος της σάτιράς του Chappelle και του Gervais δεν είναι οι άνθρωποι -μόνο οι ηλίθιοι το πιστεύουν αυτό και υπάρχουν αρκετοί- αλλά η υστερία, η ηλιθιότητα και η επιβολή απαγορεύσεων στην ελευθερία της έκφρασης.

Ύμνοι στην διαφορετικότητα αλλά, όταν κάποιος λέει κάτι πραγματικά διαφορετικό από την επιβληθείσα κυρίαρχη άποψη -όπως κάνουν ο Gervais και ο Chappelle- να τον ακυρώσουμε.

Βέβαια, δεν είναι εύκολο να ακυρώσεις ανθρώπους με χάρισμα που γεμίζουν τα θέατρα -όπως αυτοί οι δυο- αλλά η συνωμοσία των ηλιθίων πιστεύει πως μπορεί να το πετύχει.

Επειδή, όμως, οι άνθρωποι εκτιμούν πάντα περισσότερο αυτόν που τους κάνει να γελάνε από κάποιον που έχει συνέχεια τα νεύρα του και τους κάνει υποδείξεις, το μόνο που καταφέρνουν οι ηλίθιοι είναι να διαφημίζουν αυτούς που θέλουν να ακυρώσουν και να τους κάνουν ακόμα πιο πλούσιους και με μεγαλύτερα συμβόλαια στο Netflix.

Εύχομαι να γελάσετε πολύ το 2024. Τίποτα καλύτερο από το γέλιο. Ειδικά, όταν μπορείς να γελάς και με τον εαυτό σου. Και με τα χάλια σου.

(Σκέφτομαι πως οι stand up κωμικοί είναι οι ροκ σταρ της εποχής μας, ενώ είναι και αυτοί που λένε τις αληθινές ειδήσεις. Ίσως, επειδή είναι οι μόνοι πια που τολμάνε να λένε αυτά που πραγματικά σκέφτονται. Κι αυτό είναι επικίνδυνο για τους ίδιους· ο Chappelle έχει δεχτεί επίθεση στη σκηνή στην διάρκεια ενός σόου του. Ζούμε σε μια εποχή που οι κωμικοί θεωρούνται απειλή. Πολύ ενδιαφέρον.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.