Η Νότιος Αφρική και το μάθημα του Ολοκαυτώματος

Αγαπημένε μου, Πιτσιρίκο,
Χθες, παρακολούθησα ακουστικά σχεδόν ολόκληρη την ακροαματική διαδικασία στο Παγκόσμιο Δικαστήριο της Χάγης, αναφορικά με την ενεργοποίηση των άρθρων της Σύμβασης Γενοκτονίας, μια υπόθεση που έφερε ενώπιον του δικαστηρίου η Νότιος Αφρική εναντίον του Ισραήλ.

Αυτή τη στιγμή, στο Παγκόσμιο Δικαστήριο της Χάγης, εξελίσσεται μια πρωτοφανής στα χρονικά δικαστική υπόθεση. Μερικούς μήνες πριν, ούτε σαν ανέκδοτο δεν υπήρχε μια τέτοια εξέλιξη στους διαδρόμους των δικαστηρίων της Χάγης.

Συνομιλώντας με γνωστούς μου δικηγόρους Διεθνούς Δικαίου, έμαθα ότι, από νομικής άποψης, ο φάκελος που έφερε στο δικαστήριο η Νότιος Αφρική και ο τρόπος που παρουσίασε το κατηγορητήριο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την υπόθεση. Βέβαια, η ψηφοφορία των δικαστών είναι μια άλλη ιστορία. Βλέποντας κανείς την σύνθεση των δικαστών και τις χώρες που εκπροσωπούν, υπάρχει κίνδυνος η ψηφοφορία να μην γίνει με νομικά αλλά με πολιτικά κριτήρια.

Η απόφαση των δικαστών του Παγκόσμιου Δικαστηρίου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πόσοι ακόμα χιλιάδες Παλαιστίνιοι θα πεθάνουν τις προσεχείς εβδομάδες.

Δεν είναι λίγο.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, στο δικαστήριο κρίνεται και κάτι ακόμα. Κρίνεται η ανθρωπιά μας. Η συλλογική ανθρωπιά μας, αν θέλεις.

Γιατί, για κάθε ώρα που περνάει μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του δικαστηρίου, μέχρι να τελεσιδικήσει, και από την στιγμή που θα γίνει αυτό, να βρεθεί όχημα για να επιβληθεί η απόφαση του δικαστηρίου στο Ισραήλ, και απέναντι στην θέληση των ΗΠΑ, εκατοντάδες αθώοι Παλαιστίνιοι θα συνεχίζουν να σκοτώνονται από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων.

Μια ενδεχόμενη απόφαση του δικαστηρίου εναντίον του Ισραήλ, δεν σημαίνει απλά ότι το Παγκόσμιο Δικαστήριο διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει τις γενοκτονικές του επιχειρήσεις στη Γάζα, αλλά και ότι διατάζει και τα 153 κράτη μέλη της Σύμβασης Γενοκτονίας ότι έχουν νομική υποχρέωση πλέον να σταματήσουν το Ισραήλ, διαφορετικά θα παραβιάζουν και εκείνα το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και θα κινδυνεύουν και εκείνα με προσφυγές στο Παγκόσμιο Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά και να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων, το Ισραήλ θα συνεχίζει να καταστρέφει ό,τι υποδομές έχουν απομείνει στη Γάζα. Σύντομα, η Γάζα θα είναι μια γεωγραφική έκταση όπου δεν θα υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από βομβαρδισμένα χαλάσματα. Μόνο σκόνη και θάνατος.

Κατέστρεψε τις υποδομές. Μπλόκαρε την πρόσβαση τροφής, νερού και καυσίμων. Σκόρπισε αδιάκριτη βία και καταστροφή σε βιομηχανικό επίπεδο, σκοτώνοντας εκατοντάδες και τραυματίζοντας χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα.

Ένα σχέδιο κατευθείαν από το ενγχειρίδιο των Ναζί, όπως έκαναν για να εκτοπίσουν τους Εβραίους από τα Εβραϊκά γκέτο της Πολωνίας.

Όπως και οι Εβραίοι τότε, έτσι και οι Παλαιστίνιοι σήμερα, εξαναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ του να πεθάνουν από τις βόμβες, τις αρρώστιες και την πείνα, ή να εκτοπιστούν από την γη τους και την γη των προγόνων τους, για πάντα.

Όπως τότε, έτσι και τώρα, είναι η απόφαση μεταξύ του να πεθάνεις τώρα μαζί με τους ανθρώπους σου, ή σκόρπια, κάπου μακριά, ίσως σε μερικά χρόνια από τώρα, από την πείνα ή τις αρρώστιες.

Αυτή είναι η απόφαση που πρέπει να πάρουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα σήμερα.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί έχουν τόσο χρήμα και επιρροή, που πολύ πιθανόν να έχουν βρει ήδη τις χώρες που θα “φιλοξενήσουν προσωρινά” τους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της Γάζας, και απλά να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνει η εκκαθάριση.

Πολύ σύντομα, για πολλούς Παλαιστίνιους που θέλουν να ζήσουν, η εθελοντική προσφυγιά που τους πουλάει ως λύση το κράτος του Ισραήλ, ίσως είναι η μοναδική επιλογή που έχουν, τόσο για τους ίδιους, όσο και για μέλη της οικογένειας τους που κινδυνεύουν άμεσα.

Στα Γκέτο της Βαρσοβίας, οι Ναζί προσέφεραν τρία κιλά ψωμί και ένα κιλό μαρμελάδα σε οποιονδήποτε επέλεγε την “εθελοντική απέλαση” και εγγραφόταν στους καταλόγους. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν στην ουρά μέσα στο κρύο για πολλές ώρες. Για να στοιβαχθούν στα βαγόνια για να “απελαθούν.” Η ανάγκη των ανθρώπων ήταν τόσο μεγάλη, που, για τρία κιλά ψωμί και ένα κιλό μαρμελάδα, ώστε να έχουν πρόσβαση στα μεταγωγικά που έφευγαν κάθε μέρα, οι Ναζί αναγκάζονταν να κάνουν δύο δρομολόγια την ημέρα, μεταφέροντας 12.000 ανθρώπους ανά δρομολόγιο.

Αυτό που δεν ήξεραν οι Εβραίοι της Πολωνίας, τότε, ήταν ότι “απέλαση” σήμαινε εξολόθρευση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εργασίας. Στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι Παλαιστίνιοι της Γάζας να έχουν αντίστοιχη μοίρα.

Αυτό που αρνούμαστε να μάθουμε από την Ιστορία, είναι ότι η γραμμή που χωρίζει το θύμα από τον θύτη, είναι μια λεπτή γραμμή. Τα σκοτεινά πάθη της φυλετικής και εθνικής υπεροχής, του μίσους και της εκδίκησης, είναι δηλητήρια του ανθρώπινου πολιτισμού που υπερβαίνουν την φυλή, το έθνος, την εθνότητα, ή την θρησκεία.

Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε Ναζί. Δεν θέλει και πολλά.

Οι κραυγές αγωνίας των χιλιάδων Παλαιστίνιων που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τόνους ερείπια στη Γάζα, είναι οι ίδιες κραυγές αγωνίας με τις κραυγές των εκτελεσμένων στη Σρεμπρένιτσα από τους Βόσνιους, είναι οι ίδιες κραυγές με τους 1,5 εκατομμύριο Καμποτζιανούς που καθάρισαν οι Ερυθροί Χμερ, είναι οι ίδιες κραυγές με τις κραυγές των χιλιάδων οικογενειών Τούτσι που κάηκαν ζωντανές μέσα στις εκκλησίες, και με τις κραυγές των δεκάδων χιλιάδων Εβραίων που εκτελέστηκαν από την τάγματα θανάτου των SS στην Ουκρανία.

Το Ολοκαύτωμα δεν είναι ένα ιστορικό ερείπιο, που μπορούμε να συμμαζέψουμε βολικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ζει διαρκώς ανάμεσα μας.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να πιστέψουν ότι η δική τους ράτσα, η δική τους εθνικότητα, το δικό τους έθνος, η δική τους θρησκεία, έχει με έναν μαγικό τρόπο μια ξεχωριστή σημασία και εκφράζει μια ανώτερη παράδοση. Η ανωτερότητα, βλέπεις, χρησιμεύει για να κρύψει το στιγνό μίσος. Να εξαγνίσει το φονικό.

Ποιο είναι το νόημα να διδασκόμαστε για το Ολοκαύτωμα, αν δεν μπορούμε να μάθουμε ένα από τα πιο θεμελιώδη μάθηματα που έχει να μας προσφέρει;

Ότι, όταν έχεις την δυνατότητα να σταματήσεις μια γενοκτονία, και δεν το κάνεις, είσαι συμμέτοχος σε αυτή.

Πιτσιρίκο μου, ένας νέος κόσμος γεννιέται μπροστά στα μάτια μας. Είναι ένας κόσμος, όπου παγκόσμιες γραφειοκρατίες και τεχνολογικά προηγμένα συστήματα σφαγιάζουν χιλιάδες αθώους ανθρώπους σε κοινή θέα.

Ένας κόσμος όπου αυτοί που καλούνται να το σταματήσουν όλο αυτό, είναι παράλληλα και αυτοί που το διαπράττουν, ή που το στηρίζουν.

Τα βιομηχανικά και τεχνολογικά προηγμένα κράτη της πλούσιας Δύσης, αποδυναμωμένα από τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού, πανικοβλημένα από τον φόβο τους για το παγκόσμιο χάος που έχουν δημιουργήσει, στέλνουν ένα κυνικό μήνυμα προς τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου, ή οποιουδήποτε άλλου θελήσει να εξεγερθεί: αν πας εναντίον μας, θα σε σκοτώσουμε.

Μια μέρα, ίσως γίνουμε όλοι Παλαιστίνιοι.

Πιτσιρίκο, κατά την ταπεινή μου πάντα γνώμη, το Ολοκαύτωμα χρησιμοποιείται σήμερα στρεβλά ως πολιτικό άλλοθι από τους ψυχασθενείς γενοκτόνους του Ισραηλινού κράτους απαρτχάιντ και από τους υποστηρικτές του στη Δύση. Είναι η πλήρης αντιστροφή του.

Κάτι μου λέει ότι, αν ξεχάσουμε τα μαθήματα του Ολοκαυτώματος, ξεχνάμε την ανθρωπιά μας. Χάνουμε οποιαδήποτε ελπίδα να γίνουμε κάτι περισσότερο από κτήνη που χωρίζονται σε ομάδες από θύματα και σε ομάδες από θύτες.

Γινόμαστε το κακό που απεχθανόμαστε.

Το “ποτέ ξανά” του Ολοκαυτώματος σημαίνει “ποτέ ξανά για όλους.” Δεν υπάρχουν “εκλεκτοί” λαοί στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ούτε στην ανθρωπιά.

Από το μακρινό Αμστελόδαμο, με αγάπη,

Κώστας

(Φίλε Κώστα, πρέπει να επικρατεί πανικός στους …συμμάχους μας, αν κρίνω από την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους Χούθι της Υεμένης. Και κάτι μου λέει πως δεν είναι μακριά η μέρα που πολλοί πολίτες της Δύσης θα νιώσουν όπως νιώθουν εδώ και χρόνια οι Παλαιστίνιοι, που υφίστανται τις θηριωδίες του Ισραήλ. Στα δικαστήρια δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, ενώ ξέρω πως τα δικαστήρια έρχονται μετά τον πόλεμο και τα διευθύνουν οι νικητές του πολέμου. Τώρα σκέφτομαι πως ο Μεγάλος Πόλεμος είναι ακόμα μπροστά μας και τα δικαστήρια θα δικάσουν τους ηττημένους, όχι τους “δίκαιους”. Αν μείνει, βέβαια, κάποιος για να δικάσει και να δικαστεί μετά από έναν σύγχρονο πόλεμο. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.