Ευρωεκλογές σε μια διαλυμένη Ευρώπη

Υποθέτω πως δεν είμαι ο μόνος που κάποτε έλεγε πως πρέπει να ψηφίζουμε γιατί οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους για να ψηφίζουμε εμείς, και έφτασε στο σημείο να γίνονται εκλογές και να θεωρεί αυτονόητο πως η ψήφος δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Το ποσοστό της αποχής στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δείχνει πως δεν είμαι ο μόνος. Οι μισοί σχεδόν Έλληνες με δικαίωμα ψήφου δεν ψηφίζουν πια.

Πώς έφτασα στο σημείο να μην ψηφίζω;

Χρεοκοπία της χώρας, Μνημόνια, ξεπουλημένες κυβερνήσεις -δεξιές και αριστερές- και επίσημη πια μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η πολιτική είναι η ίδια.

Μετά την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2015, τη μόνη φορά στη ζωή μου που ψήφισα αυτό που νίκησε στην κάλπη, αποφάσισα πως στο εξής θα είμαι με τους νικητές.

Και στη σημερινή Ελλάδα, υπάρχει ένας μόνο τρόπος να είσαι με τους νικητές στις εκλογές:

Να μην ψηφίζεις.

Η αποχή είναι σταθερά νικήτρια στις εκλογές στην Ελλάδα. Και η αποχή θα είναι νικήτρια -και θριαμβεύτρια- και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Τα “ψηφίστε για να μην ανέβουν τα ακροδεξιά κόμματα” είναι για καθυστερημένους, αφού ο νεοφιλελευθερισμός είναι ακροδεξιά πολιτική.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακροδεξιά πολιτική.

Άλλωστε, ο φασισμός και ο ναζισμός γεννήθηκαν στην Ευρώπη. Ο φασισμός και ο ναζισμός αποτελούν “επιτεύγματα” του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Δεν ξέρω γιατί αυτό δεν αναφέρεται ποτέ.

Και μπορεί πολλοί Έλληνες και πολλοί Ευρωπαίοι να νομίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι πολύ σημαντικό αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντελώς ανίσχυρη σε αυτόν τον νέο πολυπολικό κόσμο.

Η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο μουσείο περασμένων μεγαλείων, ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι η Γιουροβίζιον, έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, ο χριστιανισμός που, θεωρητικά, ένωνε τους Ευρωπαίους αντικαταστάθηκε πλήρως από τη θρησκεία “χρήμα” που χωρίζει τους ανθρώπους, οι εκκλησίες άδειασαν, οι Μαφίες κυριάρχησαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να αποκτήσει Πρόεδρο, υπουργό Εξωτερικών, κοινή εσωτερική και εξωτερική πολιτική, κοινό στρατό, κοινά σύνορα και κοινή ταυτότητα, ενώ οι ανισότητες μέσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ανισότητες από χώρα σε χώρα είναι τεράστιες. Μια ματιά στους βασικούς μισθούς της κάθε ευρωπαϊκής χώρας αποδεικνύει το χάσμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαλυθεί.

Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έγινε ποτέ πραγματική ένωση.

Η φαντασίωση πολλών για ισχυρή και πολιτισμένη Ευρώπη καταρρέει. Οι Μένουμε Ευρώπη είναι για τον ψυχολόγο πια.

Η πολιτισμένη Ευρώπη στηρίζει τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, αφού δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια που στην πολιτισμένη Ευρώπη έκαιγαν Εβραίους, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους, τσιγγάνους και άλλους. Βέβαια, πριν τους κάψουν, άκουγαν Μπετόβεν.

Η αδυναμία της Ευρώπης φαίνεται και στο θέμα της Ουκρανίας, αφού η Ευρώπη σέρνεται -λόγω αδυναμίας- πίσω από την καταστροφική για την Ευρώπη πολιτική των ΗΠΑ. Άλλωστε, ξέρουμε πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, η Γερμανία και η Γαλλία είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αλλά η Μέρκελ και ο Σαρκοζί αναγκάστηκαν να υποταχτούν στον Μπους, αν και ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει πως θα έβλεπε ως «άμεση απειλή» περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και την Γεωργία.

Αφού η Ευρώπη δεν κατάφερε να ενωθεί σε περίοδο ειρήνης και ευημερίας, είναι κάπως απίθανο να ενωθεί σε περίοδο πολέμου. Άλλωστε, ακόμα και ενωμένη η Ευρώπη, είναι πολύ μικρός παίκτης.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξει και επίσημη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κάθε χώρα να κοιτάξει το δικό της συμφέρον, κάνοντας τις δικές της συμφωνίες και συμμαχίες. To Brexit θα έπρεπε να βάζει πολλούς σε υποψίες. Στην διάρκεια της Ιστορίας, οι Βρετανοί ήξεραν πάντα να προστατεύουν καλά τα συμφέροντα της χώρας τους.

Έχει ενδιαφέρον πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον θα έχει το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

Και όπως ο Γκορμπατσόφ βρέθηκε, από τη μια μέρα στην άλλη, να είναι πρόεδρος μιας χώρας που δεν υπήρχε πια και έχασε την δουλειά του, σκεφτείτε πόσοι ευρωβουλευτές και επίτροποι θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς δουλειά και παχυλούς μισθούς.

Για αυτή την Ευρώπη, ψηφίζουν Έλληνες και Ευρωπαίοι στις ευρωεκλογές. Για μια Ευρωβουλή, που δεν κατάφερε να συμφωνήσει ούτε στο αν θα πρέπει να αλλάζει η ώρα δυο φορές τον χρόνο.

Βέβαια, πολλοί άνθρωποι -στην Ελλάδα και αλλού- ψηφίζουν στις ευρωεκλογές για να “τιμωρήσουν” κάποιους πολιτικούς και κάποιες κυβερνήσεις και για να στείλουν …μήνυμα.

Ανοησίες. Αφόρητες ανοησίες.

Να ψηφίσουμε Κασσελάκη, για να τιμωρήσουμε τον Μητσοτάκη. Να ψηφίσουμε Ανδρουλάκη, για να τιμωρήσουμε τον Μητσοτάκη και τον Κασσελάκη. Να ψηφίσουμε Μητσοτάκη, για να τους τιμωρήσουμε όλους. Ποια ακριβώς είναι η τιμωρία; Βέβαια, στην Ελλάδα υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που, μετά την χρεοκοπία της χώρας, ψήφισαν την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή για να τιμωρήσουν τους πολιτικούς αλλά, τελικά, τιμώρησαν τους εαυτούς τους. Θύμωσε ο αγάς και έκοψε τ’ αρxίδια του.

Το μόνο που φοβίζει πια τους πολιτικούς είναι το να μην πηγαίνουν οι πολίτες στις κάλπες. Η επιστολική ψήφος δείχνει την αγωνία τους να φέρουν τους ψηφοφόρους-καταναλωτές στις κάλπες. Το επόμενο βήμα θα είναι δώσουν επίδομα ψήφου. Όποιος πάει να ψηφίσει για να μη χάσουν οι πολιτικοί την δουλειά τους, θα παίρνει 500 ευρώ.

(Για μια ακόμα φορά -και επειδή βλέπω τον Μεγάλο Πόλεμο να πλησιάζει-, θέλω να πω πως “Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ουδέτερη χώρα”. Για εμένα, είναι πατριωτική θέση το “Έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Θεωρώ πως η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι για το καλό της Ελλάδας. Άλλωστε, δεν ρώτησε κανείς τους Έλληνες, αν θέλουν η χώρα τους να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποφάσισαν μόνοι τους. Γιατί δεν κάνουν ένα …δημοψήφισμα για να μάθουμε αν οι Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να είναι μέλος της Ε.Ε.; Καλά, αστειεύομαι. Επίσης, βρίσκω καταπληκτικό πως ακόμα και τα κόμματα που είναι κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατεβάζουν ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Και οι ψηφοφόροι τους το θεωρούν λογικό αυτό. Συγχαρητήρια.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.