Πιστεύω εις μια Γνώση μητέρα παντοκρατόρισσα

Γεια σου πιτσιρίκο!
Μια και ξημερώνει Κυριακή, θα ήθελα να καταθέσω μερικές σκέψεις για το ερώτημα, “είναι η εΠΙΣΤΗμη θρησκεία;” Και ποια είναι η “πίστη” που κρύβει στο όνομά της;

Θα ξεκινήσω με την υπόθεση ότι όντως η επιστήμη είναι θρησκεία και θα προσπαθήσω να την περιγράψω με όρους θρησκευτικούς, πάντα με περιεκτική διάθεση.

Κατ’ αρχάς, χρειαζόμαστε ένα θεό. Αυτός, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι το χρήμα, αλλά η γνώση.

Στον Επιστημισμό, η γνώση τοποθετείται στην κορυφή της ιεραρχίας, μια παντοδύναμη θεά.

Ο γιος της είναι ο Καπιταλισμός και το άγιο πνεύμα το Χρήμα.

Το βασικό δόγμα του Επιστημισμού είναι ότι μόνο όσα γνωρίζουμε με επιστημονικό τρόπο θεωρούνται αληθινά και μπορούν να λαμβάνονται υπόψη στην οργάνωση της κοινωνίας.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ

Αυτό το δόγμα του Επιστημισμού είναι τόσο ισχυρό που παραμένει αμετάβλητο ανά τους αιώνες και είναι το ίδιο παντού στον κόσμο.

Αντίθετα, στις “παλιές” θρησκείες αυτό που δεν γνωρίζουμε, αλλά υπάρχει και το νιώθουμε, παίρνει πολλές διαφορετικές μορφές και αλλάζει από μέρος σε μέρος και με την πάροδο του χρόνου. Σαν χθες ήταν που είχαμε Δωδεκάθεο!

Σε αυτές τις θρησκείες οι πιστοί στέκονται με σεβασμό και δέος μπροστά στο θεό τους, στο Άγνωστό τους.
Ξεσκίζονται, βέβαια, μεταξύ τους, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο ποστ.

Αντίθετα οι εΠΙΣΤΗμονες προσπαθούν ασταμάτητα να κατανοήσουν όλο και περισσότερο τη θεά Γνώση, να της βγάλουν τα σωθικά, να παρατηρήσουν κάθε σπιθαμή του είναι της. Ίσως, επειδή είναι γυναίκα.

Όσο περισσότερη γνώση, τόσο περισσότερη εξουσία.

Ούτε η φύση, ούτε ο άνθρωπος μπορεί και πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην κατάκτηση της γνώσης. Τι κι αν πολλές φορές για να καταλάβουμε πώς δουλεύει κάτι πρέπει να το καταστρέψουμε.

ΓΝΩΡΙΖΕ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ

Η αιώνια ζωή, εντάξει λίγα χρόνια παραπάνω, είναι το αντάλλαγμα για την καταστροφή του κόσμου, η υπόσχεση της θεάς Γνώσης προς τους πιστούς της. Και ταξίδια! She kicks ass!

“Δεν αντέχω την ακρότητα της μέσης οδού” έλεγε ο πατέρας μου για να δικαιολογήσει τις εξαρτήσεις του, αλλά, αν το δούμε στο πλαίσιο της στατιστικής ως ρυθμιστή της κοινωνίας, είναι σωστό.
,
Το δόγμα του “μέσου όρου” είναι ίσως το πιο ακραίο και φανατικό δόγμα που έχει υπάρξει σε θρησκεία στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Εντάξει, υπερβάλλω και λίγο.

Και ας μην είμαστε αυστηροί, ίσως ο Επιστημισμός να ήταν η μόνη δυνατή θρησκεία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, και έτσι η Γνώση η μόνη γυναίκα που θα μπορούσε να παντρευτεί ο Καπιταλισμός, τη μάνα του!

Γνώση, λυπήσου με τον αδιάβαστο!

Placebo, κάνε το θαύμα σου!

Παναγιώτης

Υ.Γ. Ο tico περπατάει και τραγουδάει, losing my religion:

(Φίλε Παναγιώτη, λένε πως πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στην επιστήμη και στην θρησκεία. Ότι η επιστήμη είναι λογική και η πίστη παραλογισμός. Όπως μπορεί ο καθένας και όπου βρίσκει παρηγοριά· δεν θα αποφασίσω εγώ για κανέναν άνθρωπο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η επιστήμη δεν μπορεί να είναι θρησκεία γιατί δεν είναι δογματική. Οι θρησκείες είναι δόγματα. Και χάνουν καθημερινά “πιστούς”. Η Γνώση εξελίσσεται και εμπλουτίζεται καθημερινά, δεν φοβάται την ανατροπή των όσων ξέραμε μέχρι χτες. Αν οι άθεοι επιστήμονες ανακαλύψουν την ύπαρξη Θεού, θα χαρούν για αυτή τους την ανακάλυψη, που θα είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Και δεν μπορώ να βρω καλύτερο παράδειγμα για το τι είναι η επιστήμη. Εννοείται πως βρίσκω υπέροχο ότι διαφωνούμε. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.