“Ναι, αλλά οι λέξεις είναι ελληνικές!”

Δεν ξέρω πώς μου ήρθε σήμερα το πρωί να ρωτήσω την Μελίνα (5 ετών) και τη Σοφία (οκτώ ετών) για το πώς βλέπουν τη διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά μάλλον ήταν καλή ιδέα, γιατί από το πρωί γελάω.

Αρχικά, τόσο η Μελίνα, όσο και η Σοφία, μου δήλωσαν πως θα νικήσει η …Αμέρικα.

Η Μελίνα μου είπε πως είναι με τους Αμερικανούς γιατί δεν της αρέσουν τα τραγούδια των Κινέζων, αν και, πριν από δυο μήνες στην Αθήνα, τρομάξαμε να την ξεκολλήσουμε από κάτι Κινέζους τουρίστες, που επισκέπτονταν τη Μητρόπολη, και χάρηκαν πολύ που ένα χαριτωμένο κοριτσάκι τους κοιτούσε σαν να ήταν θεοί και τους έλεγε συνέχεια “Νι χάου”.

Η Σοφία λέει πως θα νικήσει η Αμέρικα, γιατί οι Αμερικανοί είναι πολύ δυνατοί.

Θεώρησα καλό να ενημερώσω τη Μελίνα και τη Σοφία, πως τα παιχνίδια τους, τα τάμπλετ τους, τα κινητά μας, και σχεδόν όλα όσα βλέπουν γύρω τους, είναι φτιαγμένα στην Κίνα.

Τους ήταν πολύ δύσκολο να το αποδεχτούν, ήταν δύσπιστες και άρχισαν να πιάνουν ένα-ένα τα αντικείμενα του σπιτιού και να ρωτάνε αν αυτό το αντικείμενο είναι από την Κίνα. Πήγαιναν πέρα δώθε στο σπίτι και κοιτούσαν τις ετικέτες από όλα τα αντικείμενα.

Φυσικά, σχεδόν όλα ήταν από την Κίνα.

“Κορίτσια, αν οι Κινέζοι ζητήσουν πίσω όλα αυτά που έχουν φτιαχτεί στην Κίνα, το σπίτι μας θα είναι άδειο”

Αυτό που τις αποτελείωσε ήταν όταν τους είπα πως αυτή η ελληνική σημαία που κρατάω, φτιάχτηκε στην Κίνα.

“Ναι, αλλά οι λέξεις είναι δικές μας, είναι ελληνικές!” είπε κάπως αγανακτισμένη η Σοφία, ως αυθεντική Ελληνίδα. “Ναι, οι λέξεις είναι ελληνικές” είπε και η Μελίνα, που, ως μικρότερη, επαναλαμβάνει συχνά αυτά που λέει η Σοφία.

Αυτό μου θύμισε κάπως την ταινία “My Big Fat Greek Wedding”, όπου ο Έλληνας πατέρας της πρωταγωνίστριας ενημερώνει διαρκώς τους άλλους για την ελληνική προέλευση των λέξεων. Όλες οι λέξεις είναι ελληνικές.

Σκέφτομαι πως οι Κινέζοι σήμερα θα μπορούσαν να κάνουν μια ανάλογη ταινία, όπου ένας από τους πρωταγωνιστές θα θυμίζει συνέχεια στους άλλους πως όλα αυτά τα πράγματα που είναι γύρω τους έχουν φτιαχτεί στην Κίνα.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στους Έλληνες και στους Κινέζους, αφού οι Κινέζοι, αν και είναι κι αυτοί αρχαίος λαός -Σωκράτης και Κομφούκιος έχουν ζήσει σχεδόν την ίδια εποχή-, μάλλον δεν νιώθουν την ανάγκη να μιλάνε συνέχεια για την ανωτερότητα του έθνους τους. Το να μιλάς συνέχεια για τα επιτεύγματα του έθνους σου δείχνει αμφιβολία και ανασφάλεια.

Αυτές τις ημέρες δεν είναι μόνο η Μελίνα και η Σοφία που ανακαλύπτουν πως σχεδόν όλα τα αγαπημένα τους πράγματα έχουν φτιαχτεί στην Κίνα.

Το ανακαλύπτει και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, αφού έβαλε τεράστιους δασμούς στην Κίνα, άρχισε τις εξαιρέσεις, ξεκινώντας από τα κινητά, αφού με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν πως, αν το iPhone φτιαχνόταν στις ΗΠΑ, θα κόστιζε 3.500 δολάρια.

Σκέφτομαι πως αυτή είναι μια πολύ δύσκολη εποχή να είσαι εθνικιστής.

Όταν έχεις τα εργοστάσιά σου σε μια άλλη χώρα με πιο φτηνά εργατικά χέρια, όταν έχεις τα πλοία σου με σημαία άλλης χώρας -και προφανώς αυτά τα κάνεις για να έχεις μεγαλύτερα κέρδη και να αποφεύγεις φόρους-, πώς μετά να μιλήσεις για το έθνος και την πατρίδα;

Άλλωστε, το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Και, ξαφνικά, η πατρίδα δεν έχει κεφάλαιο.

Με τους Έλληνες να εγκαταλείπουν μαζικά την Ελλάδα, και την Ελλάδα να είναι μια χρεοκοπημένη και διαλυμένη χώρα γερόντων που παρέχει υπηρεσίες, αναρωτιέμαι πώς υπάρχουν ακόμα Έλληνες που φουσκώνουν από εθνική υπερηφάνεια και αισθάνονται ανώτεροι από τους άλλους λαούς.

Η Κίνα, με την οικονομική παντοδυναμία της, έχει κάνει καλό στο να μην ακούγονται και πολύ πειστικοί οι εθνικιστές απατεώνες των δυτικών χωρών.

Από την άλλη, βέβαια, στα λόγια του Σι Τζινπινγκ -που αποφάσισε πως θα είναι ισόβιος πρόεδρος της Κίνας- διακρίνεται ξεκάθαρα ο κινεζικός εθνικισμός, και μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν βλέπω πώς μια χώρα, όπως η Κίνα, που σύντομα θα είναι η πρώτη δύναμη του πλανήτη και έχει κρατικό καπιταλισμό, θα αποφύγει τον ιμπεριαλισμό.

Εγώ, πάντως, θα καταφέρω το τελειωτικό χτύπημα στη Σοφία και στη Μελίνα, ενημερώνοντας τις πως οι Κινέζοι τρώνε σκύλους και γάτες -εντάξει, δεν τρώνε όλοι οι Κινέζοι σκύλους και γάτες, και αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ασίας, αλλά αυτό δεν θα τους το πω-, οπότε θα θυμώσουν πολύ με τους Κινέζους, γιατί τα κορίτσια αγαπάνε τους σκύλους και τις γάτες, ενώ θα τους αποκρύψω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, για να τονώσω ακόμα περισσότερο τα φιλοαμερικανικά τους αισθήματα.

Καλό είναι την Αμερικανίλα να την περνάς σε μικρή ηλικία, για να την ξεπεράσεις κάποια στιγμή. Ξέρω πολύ κόσμο που ταλαιπωρείται από την Αμερικανίλα σε μεγάλη ηλικία.

(Στην πραγματικότητα, η Σοφία και η Μελίνα δεν είναι ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με την Κίνα. Είναι με την Ουκρανία, γιατί εκεί ζει ο Ιγκόρ -ένα αγοράκι εννιά ετών- που τον γνώρισαν εδώ στη Ζάκυνθο, και λένε πως είναι αδερφός τους. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κόσμο. Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι σχεδόν όλα τα παιχνίδια τους και όλα τα κινητά έχουν φτιαχτεί στην Κίνα. Θα ρίξετε τρελό γέλιο με τις αντιδράσεις τους.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.