Ατομική ευθύνη

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Να κάπως μου γυρνάει στο μυαλό και γυρνάει το μάτι μου ανάποδα, η συνεχής αναφορά, είτε έμμεσα είτε άμεσα η φράση ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.

Υπάρχει ατομική ευθύνη;

Ξεκάθαρα ναι.

Αλλά σε τι;

Ατομική ευθύνη υπάρχει στις επιλογές, στη στάση ζωής, στην καθημερινότητα, στην ενσυναίσθηση, στην αλληλεγγύη, στην κουλτούρα, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό κλπ.

Όμως, δεν μας βομβαρδίζουν για τα παραπάνω.

Τουναντίον.

Σε πολλά από αυτά μας θέλουν αγέλη, απλούς άβουλους αριθμούς. Μόνο να τους αναθέτουμε.

Η ατομική ευθύνη που μας λένε, μας θέλουν ενοχικούς ή συνένοχους, είναι ευθύνη που δεν έχουμε. Είναι ευθύνη που μας φορτώνουν.

Απαριθμώ μερικά παραδείγματα:

Α) Στην περίοδο του Covid, που εκεί φάνηκε ανάγλυφα η γύμνια του συστήματος υγείας. Μας έβαζαν το δίλημμα της ατομικής ευθύνης για την μη διάδοση του ιού.

Με εγκλεισμό, με καταναγκασμό, με τιμωρητικά μέτρα κλπ

Β) Ατομική ευθύνη, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτοί έχουν διαλύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διότι τα χρήματα πάνε σε μίζες, εξοπλισμούς κλπ

Αλλά, σου λένε, κάνε μια ιδιωτική ασφάλιση, με ατομική ευθύνη. Γιατί, αν αρρωστήσεις, μάλλον θα σε πάνε τέσσερις. Διότι το σύστημα είναι ξεχαρβαλωμένο.

Γ) Ατομική ευθύνη στη σύνταξη. Αφού κατασπατάλησαν τα χρήματα, σε ομόλογα, τράπεζες κλπ. Για να μπορείς να ζήσεις, όταν αποστρατευτείς εργασιακά. Κάνε ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό, για να μπορέσεις να ζήσεις.

Δ) Ατομική ευθύνη στην εκπαίδευση.

Αφού το κράτος έχει άλλες προτεραιότητες, και όχι για την παιδεία. Άλλωστε δεν πρέπει να έχουν όλοι την ίδια δυνατότητα. Πλούσιοι και φτωχοί το ίδιο;

Με ατομική ευθύνη, αν θες το παιδί σου να μορφωθεί, πλήρωσε ιδιωτικά φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, ενισχυτικές κλπ μπας και προκόψει. Ως γκαρσόνι, ντελιβεράς…

Ε) Με ατομική σου ευθύνη, ασφάλισε την περιουσία σου (σπίτι, ΙΧ) για φυσικά φαινόμενα.

Αφού αυτοί στο βωμό του κέρδους, του καταναλωτισμού, εξοπλισμών κλπ. Έχουν καταστρέψει το περιβάλλον, βιάζουν καθημερινά τον πλανήτη. Εσύ, με ατομική ευθύνη, πρέπει να θωρακιστείς, διότι το κράτος δεν μπορεί να σε αποζημιώσει, σε περίπτωση καταστροφής.

Ζ) Ατομική ευθύνη για την νεανική βία.

Αφού έχουν φτιάξει ένα κοινωνικό μοντέλο, που σπρώχνει τους νέους σε βία, εύκολο κέρδος, καταναλωτισμό. Τα πρότυπα που κυριαρχούν στα ΜΜΕ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι χρήμα, ναρκωτικά, σεξισμός, βία…

Εσύ έχεις ατομική ευθύνη για αυτές τις συμπεριφορές.

Η) Αφού έχουν ανοιχτές εστίες πολέμου, που αυτοί δημιούργησαν. Καταστρέφουν λαούς και τους αφανίζουν, διότι η μπίζνα είναι μεγάλη. Για την πώληση όπλων (είμαστε πρωταθλητές σε αυτό. Παίρνουμε όπλα για να αμυνθούμε σε σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ). Για γεωπολιτική επικράτηση, για εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών. Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον των καπιταλιστών και κανενός λαού.

Εσύ με ατομική ευθύνη, φτιάξε ένα ΚΙΤ 72 ωρών, μπας και γλιτώσεις.

Τα παραπάνω δεν τα αναλύω, αλλά δείχνουν ανάγλυφα πόσο παίζουν με την νοημοσύνη μας την φυσική. Και θέλουν να μας εγκλωβίσουν στην τεχνητή και να γίνουμε απλοί κωδικοί.

Θα το γράψω ξεκάθαρα:

Ατομική ευθύνη έχουμε, και μάλιστα τεράστια. Αν δεν αντιδράσουμε, σε αυτήν την στρατηγική, που μας κρατάει δέσμιους και θέλουν να μας κάνουν συνένοχους. Ατομική ευθύνη για συλλογική αντίδραση.

Αν δεν καταφέρουμε, να ονειρευτούμε, να δούμε ένα άλλο μοντέλο, έναν άλλο κόσμο πιο ανθρώπινο. Θα μας κρατάνε δέσμιους σε αυτή την κατάσταση. Σε μια φυλακή χωρίς φυσικά κάγκελα.

Ή θα είμαστε στην γραμμή της αδιέξοδης ατομικής λύσης, ή θα τους πούμε και θα τους δείξουμε πως η ζωή μας αξίζει, να κάνουμε όνειρα, να ζούμε σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Που εσείς δεν χωράτε.

Άρα, άντε και…

Πέτρος

(Αγαπητέ φίλε, ατομική ευθύνη έχουν οι νεκροί στα Τέμπη, επειδή εμπιστεύτηκαν την ασφάλεια του τρένου. Ατομική ευθύνη δεν έχει ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, λίγες μέρες πριν είχε πει στη Βουλή πως είναι ντροπή να τίθεται θέμα ασφάλειας στα τρένα. Ατομική ευθύνη έχουν και οι Παλαιστίνιοι. Έχουν ατομική ευθύνη γιατί είναι Παλαιστίνιοι, και έχουν και συλλογική ευθύνη για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Μην τσιμπάτε στην ατομική ευθύνη και σε καμία προπαγάνδα. Το Ισραήλ κάνει γενοκτονία και κατηγορεί όποιον αντιδρά στη γενοκτονία ως “αντισημίτη”. Η προπαγάνδα έχει ξεπεράσει και την παράνοια. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ξέρουμε πως ζούμε σε μια χρεοκοπημένη χώρα, σε ένα failed state, οπότε ξέρουμε πως η Ελλάδα είναι μια πολύ επικίνδυνη χώρα και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Και τυχεροί. Ας προσέχαμε ποιους ψηφίζαμε για δεκαετίες, ας αντιδρούσαμε όταν έπρεπε, τώρα η χώρα χάθηκε. Στο γιατί δεν αντιδρούν οι πολίτες, θα σας πρότεινα -αν δεν έχετε διαβάσει- τα βιβλία του Μπιουνγκ Τσουλ Χαν. Όλα. Ξεκινήστε με την Ψυχοπολιτική. Ο Χαν εξηγεί και γιατί δεν αντιδρούν οι πολίτες, και γιατί δεν δρουν συλλογικά, και γιατί στρέφονται ο ένας κατά του άλλου, αντί να στραφούν κατά της εξουσίας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.