Τέσσερις νουθεσίες κι ένα τσιμπούκι
Φίλε Πιτσιρίκο,
κάποτε λεγόταν ότι ο Μπερλουσκόνι -όταν συνάντησε τον Πούτιν ο Ιταλός- του έκανε δώρο ένα πανάκριβο διπλό κρεβάτι ώστε να επιπλωθεί η τότε νεοαποκτηθείσα εξοχική κατοικία του Ρώσου προέδρου. Θα έλεγε κανείς ότι ακόμα κι αν πρόκειται για κάποιο δώρο που προορίζεται για κάποιον άλλον ο δωρητής είναι σχεδόν αδύνατο, κατά την επιλογή, να μην παρασυρθεί από το προσωπικό του ταμπεραμέντο.
Από την άλλη πλευρά, ο Βλαδίμηρος έστειλε 20 μπουκάλια βότκα όταν ο Ιταλός μιντιάρχης έκλεινε τα 65 γενέθλιά του. Θα έλεγε κανείς ότι είναι δύσκολο για έναν Ρώσο να ξεχάσει τον τραχύ του χαρακτήρα που σφυρηλατείται στο βάθος των αιώνων από την βασανισμένη και πολεμική Ιστορία του ακόμα κι αν πρόκειται για εορταστικές εκδηλώσεις.
Εν πάση περιπτώσει, πρόκειται για την καθαρά ανθρώπινη πλευρά, μέσω των συμβολισμών, στην σφαίρα τής γεωπολιτικής.
Φαίνεται περίεργο σε πολλούς το ζήτημα της ανθρωπιάς μεταξύ των αρχηγών των κρατών, καθότι οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η γεωπολιτική είναι μονάχα πόλεμοι και διπλωματικές συμμαχίες, υπό την φόβο μιας πολεμικής σύρραξης.
Η συνάντηση της Αλάσκας μεταξύ του Τραμπ με τον Πούτιν κατέδειξε ότι ο παραπάνω συλλογισμός δεν είναι καθόλου αβάσιμος. Μόνο που στην εν λόγω συνάντηση τα δώρα δεν ανταλλάχτηκαν εν είδει υλικού για καταναλωτική χρήση, αντιθέτως, δόθηκαν με την μορφή της νουθεσίας για εγκυκλοπαιδική χρήση. Και προπαντός αυτή την φορά δεν έγινε ανταλλαγή, με το οξύμωρο να είναι ότι οι Ρώσοι αν και φειδωλοί, ωστόσο, τις συμβουλές τις δίνουν αφειδώς χωρίς να δέχονται κανένα αντάλλαγμα.
Ο Πούτιν, εν ολίγοις. συμβούλεψε τον Τραμπ πώς να κερδίζονται οι proxy πόλεμοι, οι πόλεμοι δηλαδή που διεξάγουν τα κυρίαρχα κράτη μέσω των αντιπροσώπων για λογαριασμό των πρώτων. Πάρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν την Ουκρανία. Κάνουν λάθος. Οι Τσετσένοι πολεμούν και οι μισθοφόροι της Βάγκνερ που είναι μια πολεμική ιδιωτική εταιρία, πώς λέμε εταιρία καθαρισμού ένα πράγμα, κάτι αντίστοιχο.
Τώρα θα πεταχτεί ένας φασιστάκος από το βαθύ ντεκολτέ της Λατινοπούλου “γιατί όλοι αυτοί δεν έχουν ρωσικό διαβατήριο;” Α, έτσι τώρα πουταvάκια; Διαβατήριο μπορεί να έχουν, έχουν όμως στις φλέβες τους αίμα ρωσικό;
Η Ρωσία σήμερα έχει πληθυσμό 140.000.000, και, όπως η Αμερική καθώς και η Ευρώπη έχει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας.
Οι εποχές που ο μουζίκος και ο μπολσεβίκος έπαιρναν το τουφέκι για να επιτεθούν πέρα από τον Βόλγα για μια Ιδέα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Η Ρωσία μάζεψε από τις γύρω περιοχές επιρροής της με το ζόρι 140.000 χιλιάδες στρατό διεξάγοντας έναν πόλεμο φθοράς, ο οποίος, μέχρι στιγμής, τόνωσε την οικονομία της, και έδειξε στις ΗΠΑ πώς κερδίζονται οι πόλεμοι δι’ αντιπροσώπων. Κάτι που οι ΗΠΑ δεν το έχουν καταφέρει ποτέ στο παρελθόν και ακριβώς επειδή αποτύγχαναν τους έπιανε ένας αδάμαστος εγωισμός, εξού και δεν αποχωρούσαν αν δεν επέβαλαν στις χώρες πού αποσκοπούσαν τουλάχιστον τις χούντες. Ο μεταμοντερνισμός βέβαια, από την Χιλή του Πινοσέτ, έφερε τις ΜΚΟ στην πλατεία τού Μαϊντάν, δίχως όμως κάποιο εδαφικό αποτέλεσμα.
Κι αν κάποιος τώρα πάλι πεταχτεί από τ’ αρxίδια του Βελόπουλου αυτή την φορά για να μας πει ότι τα 140.000.000 του φαίνονται πολλά συγκριτικά με τη Ελλαδίτσα τότε, αν κάνει την πρόσθεση τού πληθυσμού τής Κίνας, της Ινδίας και της Αφρικής, η αριθμομηχανή σίγουρα θα βγάλει σφάλμα λόγω των πολλών ψηφίων.
Μόνο η πεθαμένη Ευρώπη προσπαθεί να γίνει ο ονειροκρίτης όλου τού κόσμου βλέποντας ιμπεριαλιστικούς εφιάλτες από τα βάθη της Ρωσίας. Δεν φτάνει που οι Ευρωπαίοι είναι ο πιο γηρασμένος πληθυσμός στον κόσμο, δεν φτάνει που η Ευρώπη δεν θέλει με τίποτα να τελειώσει ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας, καθώς η πολεμική βιομηχανία της τροφοδοτεί τους πρώτους, αλλά επενδύει αμύθητα πόσα για τον εαυτό της ώστε να προστατευτεί από τον πολεμικό εχθρό της.
Κάποτε ο Χίτλερ πάνω στον μεταφυσικό παροξυσμό του, από το βήμα του Ράιχσταγκ, έλεγε ότι το πρόβλημα της Γερμανίας οφείλεται στον μπολσεβικοεβραϊσμό, μια δική του επινόηση, ένας δικός του νεολογισμός. Σήμερα η Ευρώπη δεν έχει αφήγημα, άρα ούτε και έννοιες γύρω από αυτό, έχει όμως εχθρό και δη εχθρό, φανταστικό. Ακόμα και αν υποθέταμε ότι η Ρωσία θά κατακτούσε την Ευρώπη αναρωτήθηκε κανείς ποτέ του ποιόν θα έστελνε για να την κατοικήσει;
Η Ρωσία είναι ένα αυτάρκες κράτος ενώ η Ευρώπη όχι: αυτή η εξήγηση είναι τόσο απλή αλλά και τόσο ουσιώδης.
Εν κατακλείδι, λοιπόν, στη συζήτηση των δύο ηγετών, πέρα από τα συμβουλευτικά δώρα του Βλαδίμηρου, συζητήθηκε και η άνωθεν ανησυχία, η οποία να σημειωθεί εκφράστηκε αμφοτέρων: τί θα κάνουμε με τους λομπίστες Ευρωπαίους που δεν κάθονται φρόνιμα και δείχνουν τόσο ανένδοτοι ώστε να πετάξουν από πάνω τους τον μανδύα του Διαφωτισμού, θεωρώντας για τους εαυτούς τους ότι η Ιστορία τούς οφείλει;
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι όλος ο κόσμος τους οφείλει διότι υπήρξαν εφευρέτες του σύγχρονου πνεύματος. Μόνο που όπως μας λένε, στην περίπτωση της Ελλάδας, αποδείχθηκε ότι εμείς οι νεοέλληνες το μόνο πού μας συνδέει με τους αρχαίους κλασσικούς είναι οι κοινοί τόποι που κατοικούμε. Σύμφωνοι. Εσείς όμως Ευρωπαίοι τί το διαφορετικό σας συνδέει με το πνεύμα, όπως εκείνο διαμορφώθηκε κατά τον 19ο & 20ο αιώνα, αν όχι το κοινό βουλεβάρτο που διαβήκατε για να πάρετε έναν εσπρέσσο;
Ειρήσθω εν παρόδω, να δώσω και μία kinky πληροφορία ρουφιανευμένη εκ των έσω. Σε κάποια φάση λέει ο Βλαδίμηρος στον Ντόναλντ:
-Έχω ακούσει ότι οι Αμερικάνες έχουν μεγάλα και ψεύτικα βυζιά.
-Ούτε ράντζο δεν έφερες για το φίλο, Πουτινάκι!
Υ.Γ.1 Ο Μητσοτάκης τώρα προβάρει το τσιμπούκι μπροστά από ένα καθρέφτη, γαρνιρισμένο από ένα πανάκριβο ξύλο οξιάς, επεξεργασμένο από τα βουνά του Καυκάσου. Κάποια φάση σταματάει να του τον παίζει, ρίχνει ένα υποτακτικό βλέμμα στον καθρέφτη που βρίσκεται στο πλάι, ενώ ταυτόχρονα τα χείλη του, αμετακίνητα από την αρχική τους θέση, προφέρουν διαπρύσια τα λόγια προτού ριχτούν εκ νέου στην πεολειχία: “Μα, εγώ κύριε πρόεδρε, δεν γνώριζα”.
Υ.Γ.2 Το τσιμπούκι στο σενάριο είναι ρωσικό.
(Αγαπητέ φίλε, σκέφτομαι όλες αυτές τις περισπούδαστες αναλύσεις που γράφτηκαν και ειπώθηκαν το 2022 -αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ξεκινήσει από το 2014- και βλέπω και την κατάληξη αυτού του πολέμου. Δυσκολεύονται οι άνθρωποι να παραδεχτούν πως οι πόλεμοι γίνονται για τα χρήματα, αν και οι ίδιοι κάνουν τα πάντα για τα χρήματα. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

