Τώρα παίρνουν απουσίες και από τις κηδείες – Η Ελλάδα ετοιμάζεται για νέο Εμφύλιο

Μέρες Δεκεμβριανών του 1944 ετοιμάζεται να ζήσει η Ελλάδα, αφού, μετά τον εμφύλιο σπαραγμό για το ποιος έχει την ευθύνη για το σφουγγάρισμα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, υπήρξαν πολιτικοί αρχηγοί και πρώην πρωθυπουργοί που απουσίασαν από την κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν υποχρεωτικό να πας με το ζόρι σε μια κηδεία και δεν σου έλεγαν “γιατί δεν ήρθες να κλάψεις;”, ούτε έπαιρναν απουσίες στις κηδείες -και πήγαινε όποιος ήθελε-, αλλά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπάρχει απουσιολόγος στην είσοδο της εκκλησίας που τσεκάρει ποιος δεν πάει στις κηδείες, ποιος δεν ανάβει κερί, ποιος δεν ρίχνει χρήματα στο παγκάρι και ποιος δεν φοράει μπλε γραβάτα με μικρές ελληνικές σημαιούλες.

Η υποχρεωτική παρουσία στην κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου είναι σαν μην ήταν η κηδεία ενός τραγουδοποιού στην Ελλάδα αλλά η κηδεία του Στάλιν στην Κόκκινη Πλατεία στη Σοβιετική Ένωση, όπου όσοι δεν πήγαν, εξαφανίστηκαν και δεν τους είδε ποτέ κανείς ξανά.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι πολιτικοί αρχηγοί που απουσίασαν δεν έχουν καμία δικαιολογία και όφειλαν να είναι πάνω από το φέρετρο του Σαββόπουλου και να στηθοδέρνονται τραγουδώντας τη Συννεφούλα ανάποδα.

Μάλιστα, η κυβέρνηση απειλεί με αποπομπή από τη Βουλή τους πολιτικούς που δεν παρέστησαν στην κηδεία του Σαββόπουλου, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί να φέρνουν χαρτί από το γιατρό ή από τους γονείς τους για να δικαιολογήσουν την απουσία τους από την κηδεία, ενώ τρεις από αυτούς υποστήριξαν πως τους πειράζει το λιβάνι και μπορεί να λιποθυμούσαν.

Οπωσδήποτε, είναι κάπως παράδοξο από τη μια να υποστηρίζεις πως είσαι φιλελεύθερος και να μας τα έχεις κάνει μπαλόνια με το άτομο και την ελευθερία, και από την άλλη να συμπεριφέρεσαι σαν ασφαλίτης της δεκαετίας του ’50 και να παίρνεις απουσίες από μια κηδεία, αλλά ας είναι καλά και κάτι πολύ υπεραριστεροί -και πολύ βλαμμένοι- που έκαναν ακριβώς το ίδιο. Χωροφύλακες δεξιά κι αριστερά. Ναι, παιδιά, να μας λέτε τι πρέπει να κάνουμε, γιατί εμείς μπορεί να κάνουμε λάθος και, αντί για την κηδεία, να πάμε στην παραλία.

Εν τω μεταξύ, είναι προφανές πως το καθεστώς Μητσοτάκη χέστηκε για τον Σαββόπουλο -άλλα είναι τα μουσικά τους γούστα- και η παρουσία του Μητσοτάκη στη Μητρόπολη είχε ως στόχο τις επόμενες εκλογές, όπου θα σκάσει προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας με μουσική υπόκρουση το Ντιρλαντά σε remix για τη νεολαία και ο Μητσοτάκης θα λέει “Και ο Διονύσης Σαββόπουλος, αν ζούσε, Νέα Δημοκρατία θα ψήφιζε”.

Υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος που δεν είσαι υποχρεωμένος να πας στην κηδεία κάποιου ανθρώπου:

Αυτός δεν θα έρθει στη δική σου.

(Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα να πεθαίνει ένας άνθρωπος και οι φίλοι του -κατά δική τους δήλωση, φίλοι του- να είναι τόσο χαρούμενοι και γελαστοί. Μιλάμε για τρελό πάρτι σε κανάλια, ραδιόφωνα, social media. Και κανείς τους δεν μιλούσε για τον Σαββόπουλο. Όλοι μιλούσαν για τους εαυτούς τους.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.