Δικαστήριο των ΗΠΑ επανέφερε την υποχρέωση εμβολιασμού ή συχνών τεστ σε εταιρίες με πάνω από 100 εργαζόμενους
Δικαστήριο των ΗΠΑ επανέφερε, Πιτσιρίκο, την υποχρέωση εμβολιασμού ή συχνών τεστ σε εταιρίες με πάνω από 100 εργαζόμενους, όπως αναφέρει η Le Monde.
Το συγκεκριμένο μέτρο είχε ανασταλεί στις 6 Νοεμβρίου του 2021 με άλλη δικαστική απόφαση, μετά από προσφυγή της πολιτείας του Τέξας, ενώ είχε ακολουθήσει και αυτή της Νέας Ορλεάνης.
Πλέον, όμως, θα τεθεί ξανά σε ισχύ, από τις 4 Ιανουαρίου 2022, οπότε και όσοι δουλεύουν σε εταιρίες με πάνω από 100 άτομα προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστούν ή να κάνουν συχνά τεστ για τον κορωνοϊό.
Το σκεπτικό του δικαστηρίου του Οχάιο που αποφάσισε να επαναφέρει το μέτρο, ήταν ότι η Covid 19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται να μεταλλάσσεται και να σκοτώνει και πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι προστατευμένοι όλοι οι υπάλληλοι στις δουλειές τους.
Και αυτή η απόφαση μπορεί, ωστόσο, να προσβληθεί με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος, Joe Biden, είχε εισηγηθεί το μέτρο ως τον καλύτερο τρόπο για να εξέλθει η χώρα του από την πανδημία, διότι αυτό δεν θα συμβεί όσο υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι.
Το εμβόλιο της Μοderna είναι, εξάλλου, τρεις με τέσσερις φορές πιθανότερο να προκαλέσει φλεγμονή στην καρδιά απ’ ό,τι αυτό της Pfizer, σύμφωνα με μελέτη από τη Δανία, που δημοσιεύει το Reuters.
Το 85% των συνολικά 4,9 εκ. ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη, είναι Δανοί ηλικίας άνω των 12 ετών.
Αλλά και προηγούμενες έρευνες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είχαν δείξει συσχέτιση των εμβολίων mRNA με μυοκαρδίτιδα ή μυοπερικαρδίτιδα.
Η έρευνα της Δανίας έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι περισσότερο αυξημένος με το εμβόλιο της Moderna, αλλά και πάλι παραμένει χαμηλός και αυτό ισχύει και για το εμβόλιο της Pfizer.
Πιο αναλυτικά, μόνο 1 περίπτωση μυοκαρδίτιδας ανά 23.800 περιπτώσεις καταγράφηκε μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna, ενώ η αντίστοιχη αναλογία για το εμβόλιο της Pfizer ήταν 1 ανά 71.400.
Το εμβόλιο της Pfizer έχει συνδεθεί, πάντως, με περισσότερο αυξημένο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα σε γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δεν επισκιάζουν σε γενικές γραμμές τα οφέλη από τον εμβολιασμό.
Άλλωστε, αν κολλήσει κάποιος κορωνοϊό, είναι πιθανό να κινδυνεύσει επίσης από κάποια φλεγμονή στον καρδιακό μυ.
Παρεμπιπτόντως, Πιτσιρίκο, σχετικά με αυτό που μου έγραψες χθες ότι ουσιαστικά η Pfizer κυβερνάει τον πλανήτη, να παρατηρήσω ότι τα υπόλοιπα εμβόλια βγαίνουν το ένα μετά το άλλο προβληματικά, με την αρχή να γίνεται από το καλοκαίρι με το AstraZeneca, να ακολουθεί το Johnson & Johnson και τώρα οι έρευνες πάνε να βγάλουν σκάρτο και το Moderna.
Χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν, εξάλλου, “ντροπή σας” και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Λονδίνο, κατά την “Πορεία προς την Ελευθερία” και ενάντια στα μέτρα και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως αναφέρει το Skynews.
Σημειώθηκαν και μικροτραυματισμοί, ενώ οι διαδηλωτές περικύκλωσαν και έναν μοτοσυκλετιστή της αστυνομίας.
Mια ομάδα διαδηλωτών έβαλε στο στόχαστρο και ένα κατάστημα, αποδοκιμάζοντας τους πελάτες και πετώντας αυγά στις βιτρίνες, πριν παρέμβει και σε αυτή την περίπτωση η αστυνομία.
Αρκετοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν “όχι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού” και “ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί”.
Ένα πανό που είχε υψωθεί στο άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ έγραφε “δεν είμαι ασθενής σας, μπορείτε να κρατήσετε τη γ… βελόνα σας”.
Σε άλλο πανό μπορούσε κανείς να διαβάσει ότι “τα παιδιά μας δεν είναι ποντίκια του εργαστηρίου”.
Οι διαδηλώσεις έχουν διχάσει τον κόσμο στα social media, όπου αρκετοί υποστηρίζουν, πάντως, όσους βγαίνουν στους δρόμους, λέγοντας ότι το κάνουν ειρηνικά και ότι κάτι πρέπει να γίνει απέναντι στην τυραννία.
Άλλοι, πάντως, κατηγορούσαν τους διαδηλωτές ότι με τον εγωισμό τους θα οδηγήσουν σε διασπορά της μετάλλαξης όμικρον.
Πάνω από 10 χιλιάδες κρούσματα του νέου αυτού στελέχους εντοπίστηκαν το Σάββατο 18/12 στη Βρετανία, όπου κυκλοφόρησαν και 100 ασθενοφόρα λιγότερα, επειδή 400 μέλη των πληρωμάτων τους έχουν κορωνοϊό.
Οι διαδηλωτές αψήφησαν, εξάλλου, και τις προειδοποιήσεις του δημάρχου Λονδίνου Sadiq Khan για ενδεχόμενη μεγάλη διασπορά, λόγω των κινητοποιήσεων.
Σε μία βδομάδα αυξήθηκαν, εξάλλου, κατά 341 οι νοσηλευόμενοι με Covid 19 στην αγγλική πρωτεύουσα, φτάνοντας τις 1.534.
Η αστυνομία δεν προχώρησε, εξάλλου, σε συλλήψεις και απλά παρακολουθεί διακριτικά τις διαδηλώσεις, που πληθαίνουν στην Ευρώπη και μάλιστα στη Γερμανία έγιναν αρκετές προσαγωγές στη Φρανκφούρτη.
Συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί και στην Αθήνα το μεσημέρι της Κυριακής 19/12, αλλά εν μέσω κακού καιρού, αφού το πρωί είχε ασπρίσει και η κορυφή του Υμηττού.
Στην πλευρά του βουνού που βλέπει προς τη θάλασσα και είναι και η πιο δύσκολη για να βάλει και να κρατήσει χιόνι.
Όταν βγήκε, βέβαια, ο ήλιος έλιωσε, αλλά και ο βοριάς δεν κόπασε.
Όπως θα έλεγε και ο Αίσωπος: “Ήλιος και βοριάς”.
Ή όπως τραγούδησαν και οι Stranglers: “Always the sun”.
Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι στο τέλος του μύθου ο Αίσωπος λέει ότι ο ήλιος όχι απλά κάνει τον χωρικό να βγάλει την κάπα του -κάτι που δεν πέτυχε ο βοριάς, όσο δυνατά κι αν φύσηξε – αλλά τον δελεάζει να μπει και στη θάλασσα.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτοί οι βοριάδες στην Αττική μας επιφυλάσσουν πάντα έναν ήλιο με δόντια.

Κάτι που διαπίστωσα για άλλη μία φορά την Κυριακή, απαθανατίζοντας έναν σέρφερ με νέου τύπου μικρή σανίδα και πανί σαν φτερά από νυχτερίδα, που πάνω από το κεφάλι τους το κρατούν και κυριολεκτικά πετούν, αλλά κι έναν κολυμβητή μεγάλων αποστάσεων με στολή.

Φωτογράφισα κι έναν αχινό στον θολό από τα ισχυρά ρεύματα βυθό.

Χειμερινή κολύμβηση for ever!
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, πολύ ζεστή είναι η θάλασσα αυτές τις μέρες. Θα την ήθελα λίγο πιο δροσερή αλλά δεν πειράζει. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

