Μαφιοκρατία και πελατοκρατία

Αν έπρεπε να περιγράψουμε συνοπτικά το γνωστό μας προτεκτοράτο, οι καταλληλότερες –ίσως– λέξεις θα ήταν η μαφιοκρατία για το είναι και η πελατοκρατία για το φαίνεσθαι. Κι επειδή για το είναι της πραγματικότητας είναι βαρετό να λέμε το ίδια και τα ίδια, ας πούμε δυο λόγια για τη βιτρίνα του φαίνεσθαι, μιας και πλησιάζουν εκλογές.

Τι θέλει ο πελάτης για να αγοράσει αυτό που του πλασάρουμε; Μεταξωτές και βασιλικές κορδέλες θέλει, έστω κι αν δένουν σάπια φύκια. Στη μπόχα της σαπίλας είναι συνηθισμένος και δεν ενοχλείται. Αυτό που τού λείπει είναι η κορδέλα.

Δεν τον πειράζει αν του γ@μάνε τη ζωή απ’ όπου υπάρχει τρύπα, αρκεί να το κάνουν με αγάπη και τρυφερότητα. Πώς έλεγε κάποιος από τους 300 απατεώνες της Βουλής; “Με πόνο καρδιάς ψήφισα το μνημόνιο”. Αυτό είναι! Δεν πειράζει που υπέγραψε το ξεπούλημα, αρκεί που διαβεβαίωσε τον πελάτη πως πονούσε η καρδιά του.

Τον πελάτη δεν τον ενοχλεί που τον ξεσκίζουν στο ΦΠΑ. στα τρόφιμα, ούτε που βάζουν φόρο πάνω στο φόρο των καυσίμων. Εκείνο που μετράει είναι το food-pass, το fuel-pass, και το κάθε-pass που του πλασάρουν.

Δεν λογαριάζει αν το προτεκτοράτο έχει το ακριβότερο ρεύμα στην πατρίδα του την Ευρώπη. Σημασία έχει πώς του χαρίζουν το ρεύμα-pass σε κάθε λογαριασμό. Κι επειδή είναι και μ@λάκας, του το γράφουν σαν ποσόν, πάνω-πάνω σε κάθε λογαριασμό. Αυτό το καταλαβαίνει γιατί είναι το φαίνεσθαι, και μέχρι εκεί μπορεί. Από πού βγαίνουν αυτά τα λεφτά και που πάνε, αποτελεί το είναι που δεν το αντιλαμβάνεται, γι’αυτό άστο καλύτερα για την μαφιοκρατία.

Δεν κατάλαβε ποτέ του τι βιολί έπαιζαν οι “εθνάρχες”, οι “άριστοι” και οι “λαοφιλείς” της καρδιάς του. Τι σημασία έχει το πώς ζούσαν και τι δουλειά έκαναν –για παράδειγμα– ένας εθνάρχης για 11 χρόνια ή ολόκληρη η οικογένεια ενός αυτοεξόριστου αρίστου για 5-6 χρόνια, ή ακόμα κι ένας λαοφιλής με το πολυμελές του σόι που έζησε πάνω από 80 χρόνια μέσα στη χλιδή.

Η πελατοκρατία καθιέρωσε πλέον τα πολιτικά κουπόνια, σαν φυσιολογική εξέλιξη στο προτεκτοράτο που γίνονται τα κάθε είδους νεοφιλελεύθερα καπιταλιστικά πειράματα. Σαν είδος πειραματόζωου, σαν κρατικό χοιρίδιο εργαστηρίου, χρησιμοποιείται για να δοκιμαστούν νέες τεχνικές προώθησης πωλήσεων του προϊόντος που αποκαλείται “κοινοβουλευτική δημοκρατία”.

Στην περίπτωση της επίκαιρης κηδείας, όμως, μάλλον τα σκάτωσαν. Από ανοργανωσιά κι ολιγωρία χάθηκε η μοναδική (και ανεπανάληπτη) ευκαιρία να βγεί στα γρήγορα κι ένα μοναρχία-pass για να προστεθεί κι αυτό στη συλλογή με τα κουπόνια που μοιράζονται αφειδώς στους πελάτες του πολιτικού super-market το οποίο παριστάνει την κυβέρνηση του προτεκτοράτου.

Το είδος της εκδήλωσης ήταν ιδανικό για να προβληθεί η συμμορία των αρίστων εν όψει των εκλογών. Εισιτήρια δωρεάν μετάβασης με πολυτελή πούλμαν απ’όλη την Ελλάδα, για όσους θέλουν να παρευρεθούν στην τελετή. Δωρεάν καθίσματα από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την μητρόπολη, για να μην ξεροσταλιάζουν όσοι θα πάνε να προσκυνήσουν τη σορό του μακαρίτη.

Γιγαντοοθόνες σε όλο το μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, για όσους δεν προλάβουν να φτάσουν μέχρι το λείψανο, αλλά και για να παρακολουθήσουν ζωντανά την εξόδιο ακολουθία. Τσιπς, κοκ, σάμαλι και αναψυκτικά θα μοιράζονταν επίσης δωρεάν στις ουρές των προσκυνητών.

Να κλείσουν τα ΚΤΕΛ των υπεραστικών, και να χρησιμοποιηθούν τα λεωφορεία για την μετάβαση (πάντα δωρεαν) στο χώρο της αιωνίας ανάπαυσης (γιατί στη ζωή του κουράστηκε πολύ ο μακαρίτης για να βγάλει το παντεσπάνι του). Κι επειδή τόσος κόσμος δεν θα χωράει στον περιορισμένο χώρο της ταφής, να στηθούν εξέδρες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοϊου για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από γιγαντοοθόνες.

Όλα τα μέλη της ΝΔ και των συνεργαζόμενων με αυτήν κομμάτων θα πρέπει να κλαίνε γοερά, και το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή στις επερχόμενες εκλογές να δοθεί με κριτήριο το πόσο πολύ οδύρονται και στηθοδέρνονται. Κι αν στα 40 του μακαρίτη δεν έχουν γίνει εκλογές, να αξιολογηθούν ξανά οι υποψήφιοι, και να μετρηθεί η διάρκεια του θρήνου και του κοπετού, καθώς κι αν θα φάνε όλα τα κόλλυβα που θα μοιράσει δωρεάν η κυβέρνηση (εννοείται με απ’ευθείας ανάθεση σε γνωστή φίρμα).

Ωραίο πράγμα η πελατειοκρατία στο προτεκτοράτο. Οι πελάτες βολεύονται με χαρτζιλίκια και φύκια, δεμένα σε ματσάκι με μεταξωτή κορδέλα. Όσο για το κόστος που έχουν τα κουπόνια της ζωής τους, αυτό το πληρώνουν οι ίδιοι αλλά, σαν μ@λάκες και χάπατα που είναι, δεν το παίρνουν καν χαμπάρι.

Κωνσταντίνος

Υ.Γ. Τέως νέος αλλά όχι έκπτωτος.

(Αγαπητέ φίλε, τι πλάκα που έχει η ζωή στην Ελλάδα. Ένα διαρκές πανηγύρι. Χάνετε που δεν ζείτε εδώ. Τα συλλυπητήριά μου για τον συνονόματό σας. Και κρίμα που δεν μας στείλατε τον Κάρολο και την Καμίλα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.